Şuter palestinian

E o închisoare în aer liber! Un lagăr fără acoperiş! Asta era părerea unui francez, dintr-un cotidian parizian de ieri. Asta e Gaza, închisă la un capăt şi la celălalt, ca un cîrnat fără ieşire, pus la afumat. Şi ieşirea de la mare e tot controlată. Nu mai ajunge nimic la ei. (Nici mîncare, armament, praf de aruncat rachete, e doar ideologie şi alahii din regie.).

Noroc că le-au făcut evreii stîlpi înalţi, de oţel. Stîplii de susţinere pentru cabluri electrice. (Dar, ce-ţi mai trebuie lumină, cînd ai două milioane jumătate, îndesate, carne afumată dintr-o capră căpiată?.). Aşa că au tăiat stîlpii aceia şi i-au umplut cu ce ştiau ei mai bine, cu condimente explozive.

Le-au făcut aripioare, cum făceam noi la zmeu, în copilărie, la Brăila, (una la buză şi alta la buburuză). Au ridicat ţevile alea pe un tun şi le-au lansat, spunîndu-le drum bun!.

Zmeul nostru aştepta vîntul. Apoi îl înălţam, şi tot vîntul îl dobora şi îl găseam agăţat prin copaci, cu cozile din coade de viitor covor, atîrnînd printre caise. (Nu murea nimeni de-adevărat, doar cel cu zmeul murea de ciudă, văzîndu-l  spînzurat.).

Cînd s-a copt războiul, au trecut şase ani de atunci, şi au fost de trei ori la cules şi de fiecare dată nu s-au ales cu nimic. Arabii au cerut să le deschidă capetele la cîrnat şi să-i lase să vadă pe Alah unde era Dumnezeu. Apoi, să se suie, cînd vor ei, colo sus, la moscheea de pe deal. (Şi au vrut şi prizonierii, şi tot ce era de anchetat şi de tocat, dar nu li s-a dat.).

Netanyahu a făcut concesii, ani de zile, extremei drepte israeliene. Ca să fie ales şi răsales. Ca să aibă tihnă, să distrugă ce era de distrus (Hamas-ul) şi să construiască ce nu era de construit (case în teritorii). (Fără Cisiordania, Gaza era ca un cîrnat de 42 km pe 2, fără farfurie, de servit în pălărie.).

Prins între două fronturi, între cel de acasă, cu dreapta care nu vrea să vadă, şi cei din afară, cu americanii şi europenii, care nu vor să audă, Netanyahu a făcut o tăietură pe lung şi una pe lat. (Un aşa război, la aşa cîrnat!.).

Anunțuri