Cronici mondene (142) Sfînta ipocrizie

Scurt istoric. La începutul acestei veri a fost prezent în România dl. Miroslav Volf. El a primit invitaţia să conferenţieze în faţa studenţilor Institutului Teologic Penticostal din Bucureşti. În aceeaşi perioadă, o carte a teologului a fost tipărită în româneşte, avînd drept editor pe baptistul Teofil Stanciu.

Numele lui Volf este legat de un document semnat la Yale de mai mulţi indivizi care îşi cereau iertare de la musulmani pentru crimele făptuite de cruciaţii din Evul Mediu.

Tot Volf a susţinut că şi creştinii şi musulmanii se închină aceluiaşi Dumnezeu, numit de arabi, Allah. Printre cei care au semnat documentul respectiv a fost şi rectorul institutului penticostal din capitală.

S-a produs o reacţie violentă de respingere din partea unor evanghelici, care l-au acuzat pe Volf de crislamism (creştinism + islamism) şi au considerat inoportună prezenţa sa într-un institut gîndit, de unii, ca avînd vederi conservatoare.

Printre cei mai vehemenţi opozanţi a fost penticostalul Cristian Ionescu, pastorul unei mari biserici din Chicago, numită Elim. O delegaţie de parlamentari români, în frunte cu Victor Ponta, a fost primită, înainte de alegerile generale din România, în biserica condusă de pastorul respectiv.

Ionescu a fost criticat de multe ori, în termeni nu foarte eleganţi, de o grupare cu accente ecumenic-liberale, din care s-a remarcat Emanuel Conţac, lector la amintita instituţie teologică din Bucureşti, pentru orientarea sa conservatoare, fundamentalistă, de la tangou la semnul crucii.

Conţac i-a numit guguştiuci pe toţi cei care l-au considerat pe Volf şi aderenţii săi drept crislamişti, printre guguştiuci aflîndu-se, la loc de frunte, pastorul penticostal de la Chicago.

Acesta a încins internetul, la miez de noapte, în discuţii nu tocmai amicale, cu rectorul institutului teologic din Bucureşti, pe tema dacă Allah e sau nu acelaşi lucru cu Dumnezeu.

Nu se ştie la ce concluzie au ajuns, deoarece, pe la ora două din noapte, le-a picat, greu şi definitiv, netul, după care, atît rectorul, cît şi Cristian Ionescu s-au acuzat reciproc de reavoinţă. 

Domnul Emanuel Conţac l-a acuzat, voalat, pe Cristian Ionescu, că ar fi ajutat pe baptiştii de la Emanuel-ul din Oradea, iar acesta i-a reproşat că a făcut asta pentru că a observat de mai mult timp orientarea greşită a instituţiei penticostale amintite spre valori care nu erau tocmai creştine, aşa cum le ştia şi le dorea dînsul  de cînd era mic.

Volf a venit, a conferenţiat şi a plecat.  Rectorul se pare că nu mai e rector, iar Conţac a ajuns în America, într-o scurtă vizită de studii.

Acolo, într-un acces de mărinimie, a şters postările cu guguştiucii, considerînd că, dintr-o altă perspectivă, mai înaltă şi mai de departe, nu merită să se murdărească printr-un scandal nedemn cu nişte neica nimeni.

Nu acelaşi lucru au făcut Teofil Stanciu şi, cu atît mai puţin, anglicanul Dănuţ Mănăstireanu, care au pledat la fel de vehement în favoarea lui Miroslav Volf şi a crislamismului său.

Dănuţ Mănăstireanu, fost baptist, semnase, la rîndul lui, documentul de la Yale, cel cu cruciadele. Programul său declarat a fost, de la bun început, de propagandă ecumenică, calea justă de urmat de creştinul postmodern.

EPILOG. Cunoscînd toate acestea, e cu atît mai uimitoare postarea lui Emanuel Conţac din zilele trecute, în care afirma, negru pe alb, că s-a întîlnit, la Chicago, cu pastorul Cristian Ionescu, guguştiucul anticrislamist, căruia i-a admirat biblioteca şi a stabilit, în final, că au o pasiune şi un punct comun: cărţile şi  Mîntuitorul.  

Trebuie remarcat că, în afara unui text savuros, de un umor involuntar, pe care ni l-a oferit Emanuel Conţac (1), omul nu a spus ce înţelege prin „cărţi”: a le colecţiona, a le citi sau amîndouă. Precizarea ar fi fost utilă, pentru că pastorul de la Chicago a fost acuzat de gruparea din care face parte Emanuel Conţac, nu de puţine ori, că e pe dinafară cu multe şi deloc mărunte laice şi teologice bucate, din cărţi adunate şi la lume, greşit, date.   Inutil să mai spunem că, între timp, guguştiucul Ionescu a devenit… fratele Ionescu. 

NOTE:

(1) „Un moment special al zilei de ieri (după-amiază) a fost scurta întrevedere cu pastorul Cristian Ionescu, în biroul său de la Biserica Elim. Mi-am dorit să ne întâlnim fiindcă sunt convins că are multe să-mi spună și sunt convins că o discuție personală ar putea reduce multe neînțelegeri care au apărut între noi. Mi-aș fi dorit să am mai mult timp și pentru a răsfoi câteva dintre numeroasele cărți excelente pe care le-am zărit în biblioteca fratelui Ionescu. Sunt nițel invidios că, deși trec drept biblist, încă nu am în biblioteca personală monumentalul Theological Dictionary of the New Testament, în 10 volume. Oricare ar fi diferențele care ne despart, avem în mod cert  (în afara unui Mântuitor comun), o pasiune comună: cartea.”

Reclame

15 gânduri despre &8222;Cronici mondene (142) Sfînta ipocrizie&8221;

 1. cam asta e fr. Rasvan. Bine ca observati ca se intampla si la case mari, atunci ce pretentii sa aveti de la niste….din astia mai mici 🙂

 2. parerea mea este ca Emanuel a avut bun simt sa se intalneasca cu fratele Cristian Ionescu. Nu inteleg de ce in loc sa va bucurati incepeti sa ganditi in negru. La urma urmei Emanuel s-o fi gandit ca ar fi bine sa ia seama la sfatul celor mai batrani… cine stie.Eu am speranta ca toate s-au cu sinceritate.

 3. Foarte interesant este ca pastorul Cristian Ionescu selecteaza lideri eminenti in domeniu si pe urma ii invita pe unii la astfel de intilniri ,pe altii ii invita la anvon ;
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2014/01/22/dr-paul-negrut-la-biserica-elim-chicago/
  Si pe urma ,daca nu ii convine jocul de implicare ii transpune in ‘cazuri si necazuri „;
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2013/02/18/cazuri-si-necazuri-cu-cristian-barbosu-iosif-ton-si-mai-toata-lumea/
  Si ataca din plin ;
  http://www.infocrestin.com/atacurile-miselesti-ale-pastorului-cristian-ionescu-elim-chicago/
  Oare din ce cauza se intimpla aceste lucruri ?Putini le cunosc si chiar cei care ajung sa le cunoasca dupa astfel de intilniri ,inghit galusca fiindca stiu ca se taie sponsorizarea financiara …….Asadar nu fiti surprinsi fiindca anumite subiecte ,articole dispar de pe bloguri cu anumite afirmari si comentarii .Si unele chiar daca au disparut de pe anumite bloguri ele inca se gasesc la arhive si dovedesc comentarii si chiar duplicitatea care pe paginile virtuale nu o mai poate controla ca in Biserica si in mod sincer de mult am explicat aceste lucruri in urma provocarilor pe care pastorul Cristian Ionescu a ajuns sa le faca ;
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2011/06/11/peniel-oradea-2011-un-festival-al-satanei/
  Stie sa faca subiecte ,sa atace ,dar nu accepta sa fie contrazis si nici sa i se descopera personalitatea duplicitara care astfel se dovedeste;
  http://izvoarecodrene.blogspot.com/2012/03/ziarul-necenzurat-al-lui-ioan-romeo.html
  Insa cind aceste lucruri ajung dovedite raspunsurile ii vin in mod necrestinesc dupa cum neaga si aranjamentele cu privire la primirea elitei europarlamentare si a lui Victor Ponta care astfel au ajuns aranjate si cordonate;
  http://www.ziaristionline.ro/2012/02/28/vizita-lui-victor-ponta-in-sua-a-fost-organizata-integral-de-lobby-ul-cultului-penticostal/
  Pentru multi aceste lucruri sint greu de crezut si putini au ajuns sa cunoasca personalitatea pastorului Cristian Ionescu .Eu o cunosc de cind a ajuns la Chicago si a fost numit pastori pentru tineret de pastorul Luca ,insa dupa mai multi ani nu a dorit sa fie pe o treapta inferioara si a reusit prin un grup de adepti sa rupa Biserica pentricostala Bhetany in doua si sa formeze prin scandal Biserica Elim unde acum este pastor senior si a ajuns sa uite de tineret.Insa tinerii nu se lasa usor inselati si glasul lor astfel ajunge si pe paginile virtuale;
  http://tineriromaniamericani.wordpress.com/2014/05/08/pastorii-dolarii-meluseii-pierduti-si-fecioarele-adormite/
  Glasul ,mesajul lor este unul real ,trist si dureros!Scoate in evidenta personalitatea si scopul pentru care doreste sa fie la conducere.Acum partea trista este ca nu doreste sa cada ca o victima si a inceput studiile eclesiastice pentru a-si obtine diploma de pastor ,fiindca nu detine inca o diploma teologica decit ungerea de pastor dupa cum era pe timpuri si astfel a devenit student de clasa la cursurile :”Colegiului Biblic EKKLESIA”
  http://www.bethleem.ro/files/flyer.pdf
  Si acum dind in balata cu profesorul „CORNELIU CONSTANTINEANU ”
  SPECIAL PENTRU RECTORUL CORNELIU CONSTANTINEANU ȘI CADRELE ITPB
  http://popaspentrusuflet.wordpress.com/2014/06/19/special-pentru-rectorul-corneliu-constantineanu-si-cadrele-itpb/
  Prin intilnirea cu Emanuel Conţac ,care nu e la voia intimplarii ,doreste sa le impace pe toate si sa iasa bazma curata,dar a mai dat cu bota in balata de mai multe ori si cu mai multi .Sa vedem cum se ajunge acum la finalizare si cite alte subiecte vor mai dispare si sa nu fie o astfel de incomodare sau de explicatie ca in acest subiect la provocarea care cu multi ani inurma a facut si astfel explica in mod nesincer ;
  http://filipsinvestigation.blogspot.com/2011/04/e-la-moda-sa-nu-ti-platesti-datoriile.html?m=0
  Asadar spectacolul virtual ei il creaza si ca actorii ne manipuleaza .Trist ,dureros fiindca nu se prezinta ca adevarati „slujitori ai Domnului Isus si interesul le este unul firesc dupa cum tinerii din Biserica explica si scriu ,iar paginile de accesare dovedesc faptele implinite .Si totusi despre astfel de persoane ;ce scrie apostolul Pavel in a doua epistola catre cei din Corint? Sa citim ;”……13. Oamenii acestia sunt niste apostoli mincinosi, niste lucratori inselatori, care se prefac in apostoli ai lui Hristos.
  14. Si nu este de mirare, caci chiar Satana se preface intr-un inger de lumina.
  15. Nu este mare lucru, dar, daca si slujitorii lui se prefac in slujitori ai neprihanirii. Sfarsitul lor va fi dupa faptele lor.”Deci sa putem pe fiecare in pretentie ,pozitie sa-i cunoastem si dupa fapte ,nu numai dupa carisma si reclama virtuala ,ori ceea din timpul slujbei .Traim timpuri cind usor putem sa gasim adevarul prin pagini de accesare si cu dovezi .Sa nu ne lasam amagiti si sa avem ca tinerii crestini curajul de a relata adevarul asa cum este ..fiindca ei au ajuns sa ia salarii mari ,iar membrii transpira pentru jumate salariul si nu sint atit de norocosi ca unii pastori de azi ;
  http://www.infocrestin.com/pastorul-cristian-ionescu-un-roman-norocos-de-la-chicago/
  Si acesti pastori asa zisi „BINECUVINTATI ” uita ce apostolul Petru scrie in epistola sa ;
  „…1. Sfatuiesc pe prezbiterii dintre voi, eu, care sunt un prezbiter ca si ei, un martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei care va fi descoperita:
  2. pastoriti turma lui Dumnezeu care este sub paza voastra, nu de sila, ci de bunavoie, dupa voia lui Dumnezeu; nu pentru un castig marsav, ci cu lepadare de sine.
  3. Nu ca si cum ati stapani peste cei ce v-au cazut la impartire, ci facandu-va pilde turmei.
  4. Si cand Se va arata Pastorul cel mare, veti capata cununa care nu se poate vesteji, a slavei…”
  Oare ei cred ce este scris in Scriptura ?Si nu au frica de puterea Tatalui Ceresc si a Domnului Isus?

 4. @ „Nu inteleg de ce in loc sa va bucurati incepeti sa ganditi in negru.”

  Dimpotrivă, eu gîndesc extrem de colorat. 🙂
  Cît despre sfatul bătrînilor: aveţi informaţii că există aşa ceva? Din postarea lui Conţac reieşea că aşa l-a trăzint pe dînsul mintea. 🙂

 5. Dragă Doru, în viaţă trebuie să faci concesii. Dacă Enanuel Conţac nu dorea să studieze limba coptă, numărînd puii de găină din uliţa copilăriei, ci într-o bibliotecă departe de cucuruzul de acasă, trebuia să asculte de vocea raţiunii pure şi să facă drumul la guguştiucul-şef de la Elim. 🙂
  Păcat că lipseşte poza. Tipul s-ar fotografia şi cu un burlui de lampă „made in USA”. Nu ştiu cum de l-a ratat tocmai pe Ionescu. 🙂

 6. Dragă Viorel Chis, chiar mă întrebam cînd o să urmeze… şuvoiul rece. 🙂

  „Asadar spectacolul virtual ei il creaza si, ca actori, ne manipuleaza.”

  Şi eu cred la fel. E un bîlci cu bilete de intrare scumpe. La buzunar, nu la vedere. 🙂

 7. sunt foarte curios cum va explica Cristian Ionescu vizita… si mi-e teama ca o va da in bara „big time”

 8. „…sunt foarte curios cum va explica Cristian Ionescu vizita…”

  Şi eu, dragă Mihai, dar să nu anticipăm! Cristian Ionescu e cam constipat la scris de o bună bucată de vreme încoace. 🙂

 9. „Luaţi aminte la voi înşivă. De-ţi va greşi fratele tău, dojeneşte-l şi dacă SE VA POCĂI , iartă-l.
  Şi chiar dacă îţi va greşi de şapte ori într-o zi şi de şapte ori se va întoarce către tine, zicând: MĂ POCĂIESC, iartă-l.” Luke 17:03-04

  sunt trepte de urcat pt pocainta: sa intelegi greseala in complexitatea ei, sa ti-o asumi integral, sa repari daca se mai poate ceva (nu sa stergi postarile), sa te schimbi 180° (nu sa mimezi), abea apoi sa iti ceri iertare in mod deschis…

  am doar o intrebare: ce s-a schimbat ? NIMIC ! „cheap grace”

 10. Desi detest pozitiile si conceptiile lui Manastireanu cel putin acesta este consistent. Consistent gresit dar consistent. In cazul Ionescu, Brinzei, Contac etc. ce reiese din actiunile lor este lipsa de discernamint si inconsistenta…. consistenta. in cazul Ionescu sa fii crestin conservativ si sa il inviti si sa-l promovezi in fata bisericii pe Victor „Che Guevara” Ponta este ceva care depaseste orice logica. Fascinant!

 11. Vizita lui Contac la Cristian Ionescu, asa cum reiese din text, a fost solicitata de Contac. Ratiunea acestei intalniri este foarte simpla: partenerul in Crislamism a lui Contac, anume Constantineanu, numai este la ITP. Contac se vede si el amenintat si ca atare a trecut la manevre de politica ecclesiastica ca sa nu aiba soarta lui Constantineanu.

  Vreau sa subliniez aici cat de lash este Contac. Asa cum ati remarcat in articol frate Razvan, cand Contac se simntea tare pe pozitia lui cu aliantele Crislamiste, improsca in stanga si in dreapta tot felul de insulte, iar pastorul Cristian Ionescu era printre tintele lui preferate; acum insa pentru a-si salva imaginea si postul la ITP, se gudureste pe langa pastorul Ionescu. Contac are un caracter execrabil. Asa cum ati observat, ceilalti Crislamisti isi pastreaza linia, dar el este in stare de orice manipulare.

  Sa nu uitam ca cel care l-a introdus pe Volf si cartea lui, „Allah un raspuns crestin”, romanilor evanghelici este Contac. Si tot el a continuat sa fie cel mai activ in prezentarea Crislamistului Volf. Contac merita soarta lui Constantineanu. El nu este nici pe departe pocait. Sper ca pastorul Ionescu si liderii pentecostali sa nu fie manipulati de Crislamistul Contac.

  Paul Dan

 12. Este o vorba romaneasca, „una li-e cununa”, care cred ca se potriveste foarte bine pentru amindoi subiectii. Contac spunea ca au doua lucruri in comun, insa eu cred ca au chiar trei. Niciunul din ei nu are rau de inaltime. O fi de bine…o fi de rau,,,,dar oricum se poarta cu multa satisfactie de sine inaltimile spirituale, este la moda.

 13. Tocmai ce lipseste in remarca „trecatoare” a lui Contac privitor la vizita este ca se spune nimic despre eventuale scuze prezentate si apoi dam cu biblioteca ca sa corectam fatpul ca pe posesorul ei nu il consideram decit pseudo intelectual, acum a trecut de partea celalata………
  O remarca, sa nu confundam Ecumenismul cu sincretismul religios. Relatia cu Islamul nu are nimic de a face cu Ecumenismul. Ecumenismul este in cadrul cultelor, bisericilor Crestine. Islamul nu are nimic de a face cu asta si tocmai aici e marea greseala de a sustine ca cele doua religii au un DUMNEZEU COMUN, ca si cum ar fi vorba de un obiect la imprateala.

 14. Maria, ai facut o observatie foarte pertinenta despre Contac care a deviat discutia cu pastorul Ionescu de la necesitatea pocaintei, la discutia despre carti si lucruri avute in comun. Asta este Contac- indraznet si mare diversionist, fara pic de remuscare sau pocainta.

  In ce priveste distinctia intre ecumenism si sincretism pe care ai facut-o, vreau sa spun cateva lucruri. Asa cum stim, ecumenic vine de la grecescul oikoumenē, preluat in latina oecumenicus, si insemnand universal, general, si in cazul nostru, intregul crestinism cu toate denominatiunile impreuna. Pe de alta parte sincretismul inseamna unirea a unor credinte diferite.

  Numai ca este o problema. Chiar daca biserica romano-catolica sustine perceptele de baza a Crestinismului, datorita lui Papa Francis in special, catolicismul se indreapta spre sincretism cu islamul si iudaismul si practic orice religie a lumii.

  Pe de alta parte, papa a ajuns la o intelegere cu carismaticii. Luteranii au semnat un pact de alianta cu catolicii spunand ca numai este nici un protest si afirmand ca romano-catolicii vad lucrurile exact ca ei in privinta indreptatirii prin credinta. Cam cum ar arata scenariul final? Crestinii evanghelici si protestanti in majoritate apostati se vor unii cu romano-catolicii in timp ce acestia au lucrat uniunea cu islamul, iudaismul si alte forme religioase. Si uite asa printr-o combinatie de ecumenism si sincretism se ajunge la o singura religie globala.

  Paul Dan

 15. Emanuel Contac nu realizeaza ca incet dar sigur isi da tot mai mult arama pe fata. Dansul scrie: „doar două scurte paragrafe redactate în grabă au fost sunt suficiente pentru a stârni reacții vii din partea unui anumit tip de public dedulcit la bulboana controverselor.” sau „Însetat de sânge și de divertisment (virtual), publicul pe care îl am în vedere este nemulțumit când nu i se livrează în mod constant, dacă nu capete tăiate și sânge din belșug, atunci măcar caft teologic sistematic, reacții umorale ori sămânța viguroasă a zâzaniei.”

  Intreb si eu: Cine oare a semanat samanta zanzaniei? Nu tocmai cei care l-au invitat pe Miroslav Volf la ITP? Nu cei care au semnat documentul de la Yale? Dorinta acestor domni este dupa cum bine ati spus: „Dormi si viseaza, Crislam lucreaza”. Ei nu vor controverse, nu vor ca cineva sa faca galagie si cumva sa trezeasca si pe altii care dorm. Inteleg ca acesti domni stiu foarte multe cuvinte si sunt doxa de teologie, dar mi se pare ca la partea cu logica stau cam prost. Sa nu fi realizat ca invitatia facut lui Miroslav Volf va creea controverse si va semana zanzanie? Sa fi crezut oare ca toti o sa primeasca cu bratele deschise Crislamul? Ma indoiesc. Probabil nu au realizat amploarea controverselor sau au crezut ca vor fi prea mici pentru a fi considerate demne de bagate in seama. Ei uite ca nu a fost chiar asa si cantecul gugustiucilor nu e ceva ce poate fi ignorat asa usor.

  La fel cum documentul de la Yale s-a construit pe o logica schiloada, anume faptul ca putem pune semn de egalitate intre crestini si cruciati, la fel domnul Emanuel Contac isi construieste articolul pe logica urmatoare: cei care s-au opus direct si frontal vizitei lui Miroslav Volf la ITP ar fi manati vezi doamne de setea de sange si divertisment. E la mintea copiilor ca nu le pica prea bine aceste controverse cand dumnealor credeau ca o sa fie doar „pace si dulceata” iar intre timp o sa mai stranga niste semnaturi. Modul de gandire a acestora se incadreaza perfect pe doctrina „cultura onoarei” care are urmatoarele principii de baza:
  – nu este treaba noastra sa ne dam cu parerea asupra altor biserici.
  – nu ai dreptul sa comentezi despre lideri.
  – ascultarea si frica de Domnul se vede in modul in care iti cinstesti liderii.
  – daca Il onorezi pe Dumnezeu vei onora si liderii.
  – cand tu cinstesti liderii cinstea lor vine peste tine.
  – cinstirea si respectul pentru lideri iti ofera binecuvantare si protectie spirituala.
  – vei avea parte de eliberare, vindecare si binecuvantare cand iti rezolvi problema cinstirii liderului tau.
  – ignorarea si nerespectarea liderilor are intotdeauna consecinte.
  – cinstea pe care o dai liderilor demonstreaza ce fel de om esti tu.

  Altfel spus: Ciocu’ mic! 🙂

  In concluzie e de inteles faptul ca nu le convin controversele… Pentru unii a spune lucrurilor pe nume si a avea discernamant inseamna in ziua de azi un viciu, iar naivitatea si prostia sunt ridicate la rangul de virtute.

Comentariile nu sunt permise.