Israelul, aliatul uitat

Nu am văzut nicăieri în lume să fi avut loc o manifestaţie, cît de mică, care să susţină cauza Israelului în războiul pe care-l duce, în aceste zile, cu Hamas-ul din Gaza.

Pe oriunde te duci şi oriunde priveşti, e aceeaşi poveste: de la Paris la New York, grupuri compacte de cetăţeni gălăgioşi îşi exprimă adeziunea pentru poporul palestinian.

Care popor palestinian? Şi despre ce lupte e vorba? Pentru că, pînă la urmă, nu e de vină Israelul că gruparea teroristă Hamas îşi foloseşte compatrioţii drept carne de tun, la intrarea în tunelurile groazei, pe care le-au semănat în toată fîşia, ani de zile, ca să traverseze, precum cîrtiţele, zona de control controlată de serviciile de informaţii israeliene (ISA, Israel Security Agency sau Shin Bet) şi să cadă, ca nişte păsări de pradă, în mijlocul unor localităţi paşnice din Israel.

Nu mai insist asupra rolului formaţiunilor teroriste, oricare ar fi ele, fie că se numesc Hamas, fie Djihad-ul islamic. Ele seamănă groaza în inima populaţiei civile, oricare ar fi aceea.

Gaza nu mai e condusă, de ani buni, de Autoritatea palestiniană. De prin 2007, ei nu mai controlează zona. Cei care fac legea sunt teroriştii din Hamas.

Oricum, Autoritatea Palestiniană nu avea dreptul să semneze pacea cu Israelul, singura entitate abilitată în acest sens fiind Organizaţia de Eligerare a Palestinei (OLP), condusă de Mahmoud Abbas.

OLP-ul este dominată, în acest moment, de membrii Fatah, dar alianţa lor cu islamiştii de la Hamas a determinat încetarea oricăror tratative de pace din partea Israelului.

Palestinienii sunt şi în Cisiordania, în West Bank. Văzînd ce se petrece în Fîşia Gaza, nu credeţi că avea dreptate, zilele trecute, Benjamin Netanyahu cînd spunea că Israelul va trebui să menţină, mai mult ca niciodată, trupe de securitate în West Bank şi, mai ales, să asigure malurile rîului Iordan?

Lumea îi plînge pe palestinieni, pentru că există o maşină de manipulare bine pusă la punct.

Poporul acesta sărac, în loc să-şi clădească locuinţe, a preferat să sape zeci de tuneluri, fiecare costînd peste 1 milion de dolari, ca să le folosească pentru a distruge Israelul, o ţară pe care n-au recunoscut-o şi, probabil, nu o vor recunoaşte niciodată.

Anunţaţi din timp de bombardamente, Hamas-ul îi sacrifică pe cetăţenii civili din Fîşie şi nu-i lasă să plece din zonele unde ştiu că au plasate cele mai mari rezerve de rachete, armament şi logistică (adunate, în mare parte prin contribuţia bănească a prietenilor lor din Qatar).

Iar lumea nu vede decît aşa-zisul măcel, considerînd ofensiva israeliană drept o acţiune criminală, împotriva umanităţii.

Erdogan, despre delirul căruia am mai scris pe blog, a folosit, în repetate rînduri, în actuala campanie electorală pe care o duce pentru a deveni preşedinte al Turciei, un discurs în care îi compară pe evrei cu naziştii din cel de-al doilea război mondial. Netanyahu a protestat. Şi ce dacă? Din moment ce lumea a înnebunit şi nu vrea să vadă cu ochi buni decît pe islamişti?

Vă mai amintiţi de evanghelicul român care scria, pe blogul lui Mănăstireanu, cu ceva timp în urmă, că Israelul e un stat fascist?

Se vorbeşte tot mai des despre rasism, ca să se facă uitat antisemitismul, adevăratul spectru care bîntuie, din nou, Europa.

Rasismul e o ideologie întemeiată pe o credinţă falsă, că există o ierarhie a raselor umane, determinînd inegalitate şi ostilitate împotriva unor popoare de altă credinţă sau culoare a pielii.

Antisemitismul este şi el o formă de rasism, dar dirijat exlusiv împotriva evreilor. La bază e invocată apartenenţa lor religioasă. De cîte ori n-aţi auzit, în Romînia, imbecila acuzaţie: “Voi l-aţi omorît pe Hristos!”? (Recitiţi o prefaţă, scrisă de Nae Ionescu, la romanul lui Mihail Sebastian, “De 2000 de ani”, şi veţi înţelege mai bine de ce Ecleziastul a avut dreptate cînd a spus că nimic nu-i nou sub soare. Iar alde Nae Ionescu sunt tot mai mulţi acum, dar, ce e drept, mult mai tîmpiţi.).

După ce vezi ce se petrece în Paris, de exemplu, sau în orăşelul în care o brutărie a fost arsă doar pentru că patronul ei era evreu, nu te mai miri că evreii din Franţa se simt ameninţaţi şi vor să plece la Ierusalim.

Mi se face greaţă cînd îi văd pe unii evanghelici susţinînd aşa-zisa cauză dreaptă a poporului palestinian.

Mi se face rău cînd îmi amintesc cum adunau semnături să fie Palestina recunoscută ca stat, în timp ce, “băieţii buni”, prietenii lor, săpau tuneluri, considerate acum drept arme ofensive (vezi editorialul de zilele trecute din “The Washington Post”).

E adevărat, am un prieten acolo, în sudul Israelului. Are cinci copii. Mă uit cu groază, în fiecare dimineaţă, pe “The Jerusalem Post”, să văd dacă n-au fost ucişi în Gaza.

Îmi amintesc de vremurile cînd era în România (prietenul meu e de vîrsta mea) şi-mi spunea: vezi, evreii sunt luptători buni, dar nimeni nu i-a lăudat după victorie (era vorba de cel al doilea război mondial). S-au scris sute de cărţi despre curajul aliaţilor, dar despre unitatea de evrei niciun cuvînt. Şi mi-a dat să citesc o carte, care se numea “Aliatul uitat”. Singura carte, zicea el, în care noi, evreii, suntem pomeniţi ca luptători curajoşi şi de elită. Şi noi am contribuit la victoria finală!

Mă întreb, să fi venit, oare, vremea ca lumea să uite din nou Israelul? Să fi sosit clipa trădării “aliatului uitat”? Mă rog la Dumnezeu să nu fie aşa!

NOTĂ: de (re)citit şi un articol extrem de interesant, scris în urmă cu doi ani, de Viorel Condrea (alias Barthimeu), pe blogul său, despre antisemitism şi nu numai.

 

22 de gânduri despre “Israelul, aliatul uitat

 1. Israelul nu e „in”. Nici „out”, dar e la modă să fii antiamerican, anticorporatist, antimonsanto, antigazedeşist, #uniţisalvăm … whatever şi mai nou e „chic” să le plângi de milă celor de la hammas, până îţi piere vreo rudă sau prieten într-un atentat. Vanity fair…

 2. Dragii mei toți care cititi:vrasmasul lui Israel este si vrasmasul nostru si anume potrivnicul lui Dumnezeu.Vorbesc aici de copiii Domnului.Sant mulți care fac si astăzi slujba lui Balaam si le spun -după Cuvânt – ca vor sfarsi ca si Balaam.Cei ce binecuvanteaza Israelul vor fi binecuvantati.Sa ne rugam pentru pacea Ierusalimului.Altoiul ar trebui sa fie una cu maslinul pe care a fost altoit…..iata o parte din raspunsul lui Mardoheu catre Estera care se afla in casa împăratului :,, Caci daca vei tacea acum,ajutorul si izbavirea vor veni din alta parte pentru Iudei,si tu si casa tatalui tau veti pieri……”

 3. Nu cred ca Israelul e uitat. Tocmai aseara am asistat la un concert unde intre altele, s-a cantat Ciocarlia, amestecata cu Moldao care are rezonante din Imul Isralului iar apoi tema din filmul Lista lui Shindler. am sa scriu pe blogul Parnessienne Passagere despre exeprienta aceasta. Sala a fost in suspine. Este adevarat ca la Paris au avut loc din nou manifestatii, manifestatii care au fost interzise de altfel si au fost citeva arestari. Domul care scrie mai sus ca puem fi anti, putem fi anti europeni, anti crestini dar vor sa ne interzica sa fim anti violenta Hamas Boko Haram, si a Islamului in general. Important este sa nu ne lasam intimidati.

  Oricum aseara am inteles atitudinea pro Israel a lui Jacques Ellul, el are o atitudine pro Israel neconditionata. SI are dreptate. Civinizatia vestica sta in picioare sau cade cu Israelul.

 4. Si asta seara pe TF1 spuneau si aratau dintr-o perspectiva pozitiva ca Israeliti nu se vor opri pina nu vor distruge reateau Hamas accentuind ca ei isi pun copii in pericol si in bataia tunului tocmai ca sa impresioneze lumea. Ajutoare sosisera din Franta pe care evrei francezii le distribuiau soldatilor evrei.

 5. ”Nu am văzut nicăieri în lume să fi avut loc o manifestaţie, cît de mică, care să susţină cauza Israelului în războiul pe care-l duce, în aceste zile, cu Hamas-ul din Gaza.” Nu mi-am propus să vă contrazic dar în seara aceasta la Marseille au fost peste 1000 de persoane demonstrînd pro Israel.Am fost prezent acolo din întîmplare(aflîndu-mă în vacanță cu sotia) am făcut și poze.))) Au apărut si pro palestinienii,mici altercatii cu fortele de ordine și cu SPCJ-ul nimic grav.Ne-am alăturat și noi susținătorilor cauzei Israelului formată în majoritate din evrei,am mers pînă în fața sinagogii.

 6. Elisei, nu pot decît să mă bucur că a fost aşa. Şi tocmai la Marsilia (folosesc grafia românească 🙂 ), unde magrebienii sunt destul de numeroşi.
  Aş vea ca toată Europa să mă contrazică, să mă facă să cred că antisemitismul e doar un vis şi că mai sunt oameni care să iasă în stradă pentru Israel.
  Mă bucur că ai fost acolo. Dacă ai poze, de ce nu le pui? Scrie-mi şi trimite-mi cîteva şi cîteva cuvinte, ce ai simţit acolo.
  Cu drag.

 7. Doamnă Maria Istoc, astea sunt veşti bune, mai ales că vin din Franţa. Citesc presa franceză, dimineaţă, la cafea. Uneori, cînd am timp, seara, văd şi Jurnalul de la TF 2. 🙂
  Mulţumesc pentru videoclip.

 8. Din păcate antisemitismul nu este doar un vis,am simțit aseară pe pilea mea.A fost o tensiune permanentă,tineri magrebieni au reusit să afiseze un steag imens al ”autorității pelestiniene” cu un slogan în arabă,fix la balconul ultimului etaj al unui hotel în fața căruia avea loc manifestația pro Israel.Cînd am pornit marșul au apărut de pe străzile laterale tineri magrebieni încercînd să lovească participanții dar nu au reușit,erau foarte multe forțe de ordine.La un momentdat mi-am dat seama că în afară de trupele CRS si BAC-ul(polițisti civili din brigada anticriminalitate),mai era un grup de evrei cu veste anti glonț pe sub tricou,căști speciale în urechi pentru comunicare și bine înțeles arme.Am crezut că sunt din Mossad,cel puțin asa arătau dar cineva din mulțime mia explicat că sunt agenți SPCJ(serviciu de protecție al comunității evreiești).Pe lîngă sloganul ”israel asasin” strigat de cei de pe margine și de pe la balcoane cineva a strigat ”israel pedofil”))),nu m-am prins de ce ”pedofil”.Altă prostie strigată de magrebieni a fost ”aici e stat laic” sau ”Franța nu este țara voastră,plecați de aici”,au strigat numai prostii.Eu am părăsit cortegiul atunci cînd tineri evrei au început să răspundă provocărilor celor de pe margine.Îmi pare rău pentru poze,sunt prea mari nu le pot trimite,dar am găsit un articol pe Le Monde Juif.info. http://www.lemondejuif.info/2014/07/marseille-manifestation-soutien-israel-haute-tension/

 9. Stiu cā ati postat dimineatā,primesc postārile pe mail pe Iphone))).Spuneam cā nu mi-am propus sā vā contrazic stiind momentul ca care ati postat.Cineva din comunitatea evreiascā a postat un filmulet cu evenimentul,foarte interesant de vizionat.

 10. Bun articolul!
  Aici in Spania, cu tristeţe spun, e chic, sã fii pro-avort, pro-gay, pro-palestina(filistinia)….anti-creştin!

  Daca aţi deschis acest subiect, pe când o petiţie „Sustin Israelul” scrisã în românã, francezã, englezã şi de ce nu spaniolã? Cum aveţi blog şi facebook implicit, e numai binevenitã.La câte am semnat cu drag, nici la asta nu mã dau in lãturi.
  Ce ziceţi?

Comentariile nu sunt permise.