Pridvoarele deschise de la Suceviţa

Moartea călăreşte pe un stîlp. Cei patru cavaleri ai Apocalipsului nu sunt departe. 

Sucevita pridvor deschis 1

Culoarea era aplicată pe un strat preparat din var armat cu paie şi pleavă şi adaos de nisip şi cărămidă pisată. Era aşternută, în cea mai mare parte, pe tencuiala umedă, dar sunt locuri unde ea era uscată. 

sucevita pridvor deschis 3

Duritatea suportului şi pigmenţii minerali ai culorilor nu sunt singurele elemente care au ajutat pictura să reziste atîţia ani, în condiţiile unei clime aspre. Meşterii au adăugat un liant organic, un soi de clei, care se pare că a fost cazeinazul de calciu, avînd la bază brînza proaspătă de vaci. 

Culorile nu au pătruns în profunzimea stratului de tencuială, ci au format o peliculă dură, de grosime variabilă, datorită procesului de carbonatare. 

sucevita pridvor deschis 5

Şi aici, turbanele au locul lor „de cinste”.  Să nu uităm că musulmanii erau ameninţarea creştinilor din fiecare zi. 

sucevita pridvor deschis 7

În pridvorul de nord, timpul, în loc să mutileze,  a transformat fresca într-un fragment de artă modernă de un desăvîrşit rafinament. Timpul a lucrat ca un adevărat… Matisse, la o ie de piatră românească. Pe de altă parte, se spune că unul din meşterii care lucrau la faţada de nord ar fi murit, căzînd de pe o schelă, la altă mănăstire, şi lucrarea de aici a rămas neterminată, arătînd ca o eboşă. 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cu toate astea, frescele au avut de suferit, de-a lungul vremii, datorită umidităţii, care a contirbuit la dezlipirea straturilor de culoare şi la măcinarea tencuielii. Unele culori s-au exfoliat, altele au devenit pulverulente, au apărut lichenii şi ciupercile. În unele locuri, la Voroneţ, de exemplu, porţiuni de albastru-azurit au suferit un proces chimic ireversibil.  Albastrul s-a transformat în verde-malachit. 

La intrare te întîmpină Învierea lui Hristos, fără de care, pentru noi,  nimic pe lumea aceasta n-ar fi avut sens.  Cerul se desăvîrşeşte între arcuri şi bolţi, dar veşnicia e în altă parte. 

sucevita pridvor deschis 8

 

Un gând despre “Pridvoarele deschise de la Suceviţa

  1. Interesant că purtătorii de turban sunt pictaţi, pe pereţii acelor mânăstiri ca ajungând în iad.
    Astăzi, unii sunt de altă părere. 🙂

Comentariile nu sunt permise.