Cronici mondene (149) Cruciada naivilor

Tot scandalul provocat de vizita lui Miroslav Volf la ITPB (Institutul Teologic Penticostal din București) a avut și o latură pozitivă: a fost abandonat amestecul politicului, omenescului, cu Numele lui Dumnezeu.

S-au invocat dreapta credință, adevărul care trebuie să iasă la iveală, au fost analizate ideile teologului croat, au (re)apărut cruciadele și judecarea crimelor de acum o mie de ani, au fost savurate convorbirile de noapte dintre un pastor (Cristian Ionescu) și un rector (Constantineanu), au fost puse etichete, au fost șterse alte etichete, au urmat demisii și amenințări, s-au revelat caractere, defecte și calități, dar am avut un mare cîștig: fariseismul n-a implicat decît tangențial, și parcă a lehamite, cerul.

Drept consecință, dreptatea nu a fost lăsată în seama lui Dumnezeu, ci a fost împărțită omenește, rectorul fiind demis pe post de țap ispășitor. Setea de ”sînge” a contestatarilor fiind astfel, parțial, astîmpărată, oamenii au putut savura în tihnă desertul demisiei Mănăstirene de la revista penticostală de studii teologice, mînia venerabilului Dănole căpătînd accente homerice, din Iliada, în care lui Agamemnon i s-a furat femeia, fugită la Paris.

Ca de fiecare dată, nici acum n-am putut ieși dintr-un șablon mai vechi- vezi NOTA din final-, așa încît nu vom afla niciodată cine l-a invitat pe Volf la Institut, dacă editarea și promovarea agresivă a cărții sale de către baptistul Teofil Stanciu a avut vreo legătură cu vizita lui Volf în România, și dacă vizita aceasta a fost aranjată mai demult sau doar în pripă, în contextul gestului papal a păcii de la Vatican și de la Ierusalim, din primăvară.

Ca și în urmă cu ani buni (să fie deja șase? Șapte?), cînd pe bloguri se discutau lucruri serioase și apăruse cartea despre turnătorii baptiști scrisă Daniel Mitrofan și dezavuată de mulți din gruparea informală ”crislamistă” de acum, s-au folosit aceleași metode de aburire, cu digresiuni și perdele de fum care ne-au trimis, din prezentul frămîntat de iluzii, în trecutul cruciat înecat în confuzii. Aburii parfumați de tămîie au fost înlocuiți cu mofetele sulfuroase ale (pseudo)științei.

Rezultatul n-a fost deloc surprinzător: nimeni nu știe în prezent ce s-a întîmplat, pe bune, în toată povestea.

Concluzia la care am ajuns e că trăim într-o lume din ce în ce mai parșivă, în care interesele politice de la nivel global au ajuns să macine mălaiul de zi cu zi din mămăliga credinciosului umil, considerat cvasi-imbecil, de mîna a doua, care va suporta, în continuare, umilințele, injuriile și fumurile unor ”mărimi” ce lipăie prin apa mică, de la țară.

Că sunt mărimi care nu vor recunoaște în veci și pururi că în spatele cruciadelor, a semnăturilor, a Volfilor și a păcii aparente între oameni există, de fapt, multiple și ciudate interese savurate umbros, la o cafea… turcească.

NOTĂ: În urmă cu cîteva zile, am devenit prieten de facebook cu un tînăr, la cererea acestuia. În ziua respectivă, el făcuse o trimitere către o postare mai veche a lui Alexandru Nădăban, una din cele trei pe care Pasăreaphoenixremixed le scrisese cu trei ani în urmă despre Universitatea Emanuel din Oradea. Lectura mi s-a părut interesantă, mai ales pentru cei care nu au cunoscut povestea. Într-un anume fel, lucrurile se leagă și oamenii sunt cam aceiași. Mentalitățile, interesele, coteriile, ipocrizia, motivațiile false și argumentele studențești și penibile, uneori, nu diferă prea mult de cele din ziua de azi. Iluziile se pot pierde ușor, dar e mai bine să trăiești în prezent, asumîndu-ți riscul de a rata cruciadele. Și, pentru că, pînă la urmă, nici institutele noastre teologice nu diferă prea mult între ele, e bine să faci, din cînd în cînd, recurs la metodă. 

Reclame

5 gânduri despre &8222;Cronici mondene (149) Cruciada naivilor&8221;

 1. Răsvan, am citit şi eu cele scrise de Alexandru Nădăban. Îţi dai seama că am recitit în felul acesta o grămadă de lucruri pe care le ştiam, privite acum dintr-o altă perspectivă. Să-ţi spun, între altele, că Narcis Vlaşin, în perioadele în care este în ţară, frecventează tot biserica noastră, Golgota Bujac, despre legăturile cu D.M., să-ţi spun că…? Deşi mă mănâncă rău de tot şi limba şi degetele, mă abţin. Sunt lucruri care nu folosesc nimănui, căci jocurile oricum se fac. Aşa cum ai scris chiar tu, „există, de fapt, multiple și ciudate interese savurate umbros, la o cafea… turcească.” Îţi voi spune mai multe, personal.

 2. Jocurile oricum se fac… asta era ideea și ar trebui să o priceapă orice naiv și orice nativ din țara asta. 🙂
  Faptul că tu le știi pe ”ale tale”, te ”ajută” să ți se facă și mai rău cînd vezi la ce spectacol jalnic recurg indivizii ăștia, mai ales cînd vorbesc de sus despre ”ghetou” și tot felul de chestii.
  Nu e datoria ta să le scrii pe blog. Din păcate, trebuie să suporți toată mascarada și să scrii cifrat.

 3. Aşa este, Răsvan. Sunt unele chestiuni care pot fi extrem de otrăvitoare dacă ajung la ochii şi urechile celor care nu sunt, din motive obiective, în temă. Faptul că ştiu cât ştiu (şi sunt convins că e puţin din ceea ce este în realitate!) mă face să privesc cu milă, de-a dreptul, la aerele de superioritate pe care le au toţi aceşti „prea aleşi”. Şi când mă gândesc că e un individ care mă cataloghează drept „novice”! Da, novice într-ale mânăriilor murdare ale lor!

 4. Gasim scris ;”..Jocurile oricum se fac… asta era ideea și ar trebui să o priceapă orice naiv și orice nativ din țara asta. :)”….
  Trist si dureros este fiindca adevaratii crestini in viata de zi cu zi ,transpira,se jertfesc si sponsorizeaza „jocurile acestor persoane” care in aceasta generatie fara ca multi sa realizeze …..intr-un mod foarte complex isi pun temeliiile de instruire si stapinire peste toate gruparile ,iar turmele nu inteleg pentru ce sint folosite si robite.
  Pentru cei mai multi este greu de inteles …..dar cine urmareste actiunile care se desfasoara in puterea cruciadelor care fac curatenie ….mai ajung sa inteleaga.Insa nu multi au curajul sa scrie si puterea sa se exprime. Este doar inceputul de formare a noii structuri si in urmatorii ani o sa vedeti ce mari surprize apar …..si atunci o sa se inteleaga ca …”dreptatea nu a fost lăsată în seama lui Dumnezeu, ci a fost împărțită omenește….”In fiecare generatie se ajunge la mari provocari si Domnul Isus a explicat multimilor si ucenicilor si noua mesajul ne este cunoscut daca citim in Evanghelia lui Matei capitolul 23 si meditam asupra lui.Multi nu mai cerceteaza ca cei din Bereea si sint multumiti cu spectacolul ce se ofera in puterea confortului la care vedem ca se ajunge .MUltora le convine soarta „robiei ” si a tot ce se intimpla fiindca nu ajung „izolati” si nici criticati .
  Sint surprins ca un medic a intrat in sala de operatie si doreste sa stirpeasca „gangrena” ,dar o mare atentie la sterilizare si protectie fiindca o gangrena canceroasa prin virusii ei poate prin explozie sa stropeasca si sa infecteze mediul din jur.
  Si atunci apare carantina…….cu cei cu putere de dezinfectarea mediului si personalului si se prea poata ca sa nu se gaseasca echipa cu solutiile…
  Sa nu uitam ca din generatia trecuta vlastarii instruiti si bine educati …acum sint pomi si rodesc ,roadele pe care le vedem .Iar in curind inainte de a ajunge la batrinete si stiu ca vor pierde din puterea rodului ,doresc sa-si lase urmasi bine instruiti prin noi facilitati si noi invataturi care sa-i faca sa ramina in istorie „asa numiti sfinti”
  Sint surprins de curajul pe care il aveti in acest subiect care dezvaluie exact ce se intimpla si pentru cei mai multi greu de acceptat.Dar e bine ca aveti curajul de a scrie aceste epistole virtuale pentru ca cei ce le acceseaza sa inteleaga mecanismul si scopul celora care croiesc aceste „cruciade”
  Subiectul dezvalui de fapt un adevar ,insa in acelas timp ii atentioneaza si pe cei in cauza care pe furis acceseaza ,citesc mediteaza si doresc sa camufleze …ori pastreaza tacere pina ce incep un nou atac surprinzator ,cu noi victime …fiindca mai trebuie sa cada de la putere mai multi si anumite institutii vor ajunge chiar la „insolvare” si inlocuiete cu altele mai noi si cu un nou personal mixt si interesant …pregatit special cu mari surprize pentru noua generatie care urmeaza…Asadar epistolele vor continua si noi lucruri vor descoperi dupa cum si apostolul Pavel a descoperit la cei din vremea lui …Aveti grija sa nu se rupa penita si sa nu ramaneti fara cerneala …si multe copii sa aveti si la arhive speciale sa le pastrati pentru cei tineri care urmeaza si nu stiu ce ii asteapta!!!!

 5. In urma comentariului scris ,am rasfoit si alte pagini virtuale si cu privire la cele scrise ,in un vechi comentariu gasim scris;”…MIrcea :
  noiembrie 1st, 2012 at 16:29
  Acest Ionescu este un roman care si-a riscat viata ca sa scape de comunism. Un om erudit ,un pastor respecta si tata cu 10 fete.
  Nu stiu daca Dumnezeu I-a spus sa plece din Romania dar stiu ca aici in America, Dumnezeu l-a folosit spre binele multora…”
  http://www.pasi.ro/revista/noua-tinta-a-lui-cristian-ionescu-premiile-qvo-vadis.html
  Oare asa sa fie ?”..Dumnezeu l-a folosit spre binele multora.”?
  El se foloseste de binele altora ,iar in urma mindriei ,pozitiei ,conjuncturii sociale si religioase vedem cum detroneaza pentru a cucerii noi teritorii si subjuga tot mai multi pentru a-si atinge telul….Colaborarile cu partidele politice prin aranjamente complexe dezvaluie altceva ;
  http://www.ziaristionline.ro/2012/02/28/vizita-lui-victor-ponta-in-sua-a-fost-organizata-integral-de-lobby-ul-cultului-penticostal/
  Deci sa nu ne lasam influientati doar de carisma ,gesticulare si predici filozofate ;ci sa meditam la actiunile si faptele care se fac si pentru ce scop apar….

Comentariile nu sunt permise.