EBOLA. Ultimele noutăţi

Epidemia actuală a provocat mai multe cazuri decît toate de pînă acum. Din 2240 de bolnavi, 1229 au murit. Se pare că totul a pornit din Guinea, în decembrie 2013, în districtul Gueckedou, dar probabil că primul caz a fost mai înainte și a rămas nedepistat.

Pînă la sfîrșitul lunii aprilie, toate cazurile au fost înregistrate în Guinea și se părea că epidemia se va stinge treptat. La puțin timp, însă, au apărut primele cazuri în țările vecine, Liberia și Sierra-Leone, unde au continuat să fie din ce în ce mai numeroase și totul a fost dat peste cap. Ulterior, au apărut și în Nigeria, dar despre asta mai tîrziu.

Mortalitatea a fost de 55%, dar variațiile au fost mari, între 30%-90%, în funcție de regiunea respectivă. Nu sunt date certe, pînă în prezent (20.08.2014), că epidemia ar descrește în intensitate sau că ar fi pusă total sub control.

Contagiunea s-a produs prin contact direct cu sîngele, secrețiile și organele persoanelor infectate. Bolnavii au devenit simptomatici într-un interval de 2-21 de zile. Rezervorul de virus a fost, probabil, liliacul, iar infecția a ajuns la om prin intermediul unor gazde intermediare (porcul și maimuța).

Epidemia s-a răspîndit prin contactul direct între oameni. Ebola nu este o boală care se răspîndește ușor. Un bolnav de ebola poate să dea boala la 1-3 oameni sănătoși, spre deosebire de rujeolă, de exemplu, unde un bolnav transmite pojarul la 14-17 oameni cu care vine în contact.

Controlul epidemiei se face greu, iar echipele medicale lucrează într-un climat dominat de teamă și de neîncredere generalizată.

Unii din ei se simt ostracizați, alături de întreaga lor familie, de semenii lor. Cei din jur consideră că boala e datorată vrăjilor și apelează, de multe ori, la vracii tradiționali sau la tratamente empirice. Cel puțin două cazuri s-au sfîrșit, în Nigeria, datorită administrării de către vraci de apă cu sare, ca unic leac izbăvitor.

Se estimează că pînă la sfîrșitul acestui an vor fi necesare sume mari de bani, ce pot ajunge sau depăși 100 de milioane de dolari.

Sărăcia este cauza principală a bolii, Guinea, Liberia și Sierra-Leone fiind unele dintre cele mai sărace țări de pe glob. Ele au ieșit, de curînd, din tot felul de conflicte interne tribale pentru putere.

Au, în medie, 1 medic la 100 de mii de oameni, iar acesta este găsit doar la oraș. Izolarea bolnavilor în secții specializate e inexistentă.

A doua cauză majoră a răspîndirii maladiei este teama. Ea pare să fie o barieră de netrecut, necesitînd ajutorul unor medici supra-specializați în antropologie. Este nevoie să se schimbe mentalitățile, să învingă ostilitatea oamenilor față de străini și să le schimbe obiceiurile de înmormîntare. Multe cazuri au apărut datorită ritualului de spălare a morților de ebola.

Oamenii cred în vrăji și în poțiuni miraculoase (vezi apa cu sare de mai sus). Frica s-a amplificat în momentul în care a apărut primul caz din istorie ”exportat” pe calea aerului, printr-un bolnav care a făcut o deplasare în Nigeria, la Lagos.

Nigeria este una din cele mai populate țări africane, iar Lagosul are o populație egală cu toate cele trei țări ”infestate” la un loc: Guinea, Sierra-Leone și Liberia. Un singur caz din Lagos poate deveni un pericol imens pentru Africa.

În concluzie, oamenii sunt deznădăjduiți și neajutorați. La 70 de bolnavi, sunt necesari 250 de lucrători sanitari, ceea ce depășește cu mult capacitatea OMS din teren.

Nu se poate vorbi, deocamdată, de oprirea epidemiei, atîta timp cît acolo acționează combinația formidabilă de sărăcie, sistem de sănătate disfuncțional și teama paralizantă.

Prin spălare cu apă și săpun sau cu alcool medicinal, decontaminarea poate deveni eficientă, pentru că învelișul virusului e foarte sensibil la solvenți și se rupe lesne.

Sărăcia îi împinge pe oameni să consume carne de animale sălbatice, care poate fi contaminată (liliac, maimuță, etc.).

Pe de altă parte, defrișările din ultimii ani au facilitat contactul oamenilor cu animalele, rămase fără habitatul lor natural. În acest fel, ebola a devenit un inamic redutabil, amenințînd să se răspîndească în regiuni întinse.

Referitor la ”serul minune” de care s-a tot vorbit, în ultimele zile, în media, el reprezintă un amestec de anticorpi monoclonali îndreptați împotriva unor ”zone” țintă (epitopi) de pe suprafața glicoproteică a virusului.

Acest amestec a primit numele de ZMapp. Produsul nu a fost testat pe om, pînă la cele două cazuri de voluntari, infectați în Africa și transportați în America, Kent Brantly și Nancy Writebol.

Cei doi voluntari au fost grav bolnavi și s-au vindecat. Brantly se infectase cu 9 zile înainte, iar Writebol cu cel puțin 9 zile.

”Serul secret” se adminstrase, experimental, la maimuță, și s-a dovedit util în infecția din primele 24-48 de ore, mergînd pînă la cel mult 5 zile de la infestare.

Nu se mai făcuse niciun studiu pe om, iar faptul că acum a fost testat astfel, nu e nici etic, nici concludent. Cei doi au scăpat, ce e drept, dar un alt bolnav, care primise același ser a murit.

Implicațiile acestui caz sunt multiple, generînd speranță (uneori deșartă), suspiciune și acuzații de discriminare (singurele trei doze rămase au fost trimise în Liberia). 

NOTĂ.  Pentru acest material am consultat următoarele articole din The New England Journal of Medicine

Ebola Virus Disease in West Africa  August 20, 2014 | M. Chan 

Ebola 2014 August 20, 2014 | T.R. Frieden and Others

9 gânduri despre &8222;EBOLA. Ultimele noutăţi&8221;

  1. Cu plăcere, dragă Lidie. Asta cu „omul de rînd” îmi aminteşte de poezia lui Eminescu. „El nu e om de rînd, el este domnul Ţării Româneşti!”… 🙂
    În cazul de faţă, pentru cei ce nu sunt familiarizaţi cu termenii medicali. 🙂

  2. Eu totusi ma consider un om de rind, inrolata in Oastea Domnului , Domnul Tarii Sfinte. 🙂
    Ma incadrez si in categoria celor „ce nu sunt familiarizaţi cu termenii medicali”. 🙂 Oricum va multumesc pentru raspuns si va doresc un sfirsit de saptamina binecuvintata!

  3. Cu mult drag vă urez de asemenea să aveţi o săptămînă binecuvîntată.
    Şi eu mă consider un om de rînd, dacă rîndul duce spre El. Să fiu ultimul din listă, dar să mă primescă în Împărăţia Lui. Să mă scutur de orice fel de onoruri, de laude şi de mîndrie deşartă, ca să pot alerga mai repede şi mai uşor.

  4. „Să mă scutur de orice fel de onoruri, de laude şi de mîndrie deşartă, ca să pot alerga mai repede şi mai uşor”. Doamne ajuta! Doamne da izbinda!

Comentariile nu sunt permise.