Lumea ca un labirint

Din 26 august a intrat în vigoare armistițiul din Gaza. Conflictul a durat 50 de zile, s-a soldat cu 2143 de morți, 11000 de răniți și 55000 de locuințe distruse.

Condițiile de armistițiu prevăd următoarele:

-încetarea totală a ostilităților;

-deschiderea unor puncte de trecere între Israel și Gaza și Gaza către Egipt, pentru convoaiele medicale, alimente și tot ceea ce este necesar pentru repararea rețelelor de apă, electricitate și telefonie mobilă; blocada a fost impusă de Israel din 2006.

-extinderea zonei de pescuit de la 3 mile la 6 mile, urmînd ca, treptat, să se ajungă la 12 mile.

Un sondaj de opinie din Israel a arătat că peste 50% din israelieni nu sunt de acord cu semnarea acestui acord, considerînd că armata a cîștigat lupta, dar Israelul a pierdut războiul. Ei ar fi preferat să anihileze în totalitate Hamas-ul, considerată organizație teroristă de către SUA, UE și Israel. Majoritatea cetățenilor israelieni nu se simt în siguranță, afirmînd că acum e mai greu decît înainte de începerea conflictului din luna iulie.

Ismail Haniyeh, liderul Hamas, care nu mai apăruse în public din data de 8 iulie, a afirmat că ”rezistența armată palestiniană a cîștigat admirația întregii lumi și a surprins Israelul.”

Netanyahu, la rîndul lui, a spus că a hotărît să semneze armistițiul propus de Egipt ”pentru a salva vieți omenești și pentru a opri Hamas-ul de a-i mai răpi și ucide pe soldații israelieni.”

Deși acordul e foarte fragil, Netanyahu a declarat că ”s-a deschis un nou front diplomatic”.

Tot la diplomație se pare că va recurge și SUA în ceea ce privește ISIS. Obama este din ce în ce mai acuzat că nu are o strategie clară în ceea ce privește această mișcare islamistă criminală. Decapitarea ziaristului american de către criminalul din ISIS a înfuriat America.

Rusia a trimis cîteva mii de soldați în Ucraina și a afirmat că nu e singurul ”convoi umanitar” de acest fel, că vor urma și altele.

Putin a fost numit ”președintele de onoare” al clubului de fotbal din Serbia, ”Steaua Roșie Belgrad”, (etapă a panslavismului rus?) unde patroni sunt cei de la Gazprom, în timp ce la tragerea la sorți a grupelor din Liga Campionilor la fotbal s-a hotărît, din motive evidente, ca echipa rusească ȚSKA Moscova să nu ajungă în aceeași grupă cu echipa Șahtior Donețk din Ucraina.

În Africa, Ebola continuă să facă ravagii, în România a apărut o viroză la vaci, care le face limba albastră și se transmite prin țînțari, iar șeful parlamentului din Niger a fugit din țara lui, ca să nu fie condamnat pentru trafic de copii.

Reclame

Un gând despre &8222;Lumea ca un labirint&8221;

Comentariile nu sunt permise.