Cronici mondene (152) Iadeș

I. Cu ce se mai distrează evanghelicii noștri în ultima săptămînă?

După lovitura la prostată dată de Daniel Brânzei lui Iosif Țon, a venit rîndul fostului lider al RBA să se plîngă de amenințări venite din țara natală.

Carismaticii nu sunt oameni blînzi. Ca orice grupare contestată, se apără cu lovituri aplicate la țurloaie.

În general, acestea se fac pe mail și provin de la curajoșii anonimi. Daniel Brânzei nu a dat încă fragmente din corespondența respectivă, dar presupun că e bogată, după cîte spume la gură fac respectivii, puși pe vindecare căpătuitoare. (Am înțeles că ies bani frumoși din chestia asta ca și din multe alte lucruri în care Numele lui Dumnezeu este luat în deșert.).

Oricum, el se plînge de cei din România, americanii fiind muc și sfîrc, trup și suflet lîngă Barzilaiul degrabă cruciat (și crucificat).

Răspunsul lui Țon la parabola cu prostata a fost ca nuca seacă, lovită sporadic în perete. Omul a invocat o carte în care un american număra minunile cu miile, lucru care l-a deranjat vizibil pe Doru Radu, țonistul nostalgic prin excelență.

Trădîndu-și mentorul, el a invocat lipsa de temei științific după care s-a făcut numărătoarea omului lui Țon și a fost de acord cu a lui Barzilai, care a scris că minunile sunt puține, deși nici acolo nu au fost aduse argumente științifice ca să afirme asta.

Personal nu-l cred pe Brânzei nici în ruptul capului, atîta timp cît îl susține în continuare pe Barbosu și mișcarea lui de implementare a metodelor americane de seceriș, la fel de periculos pentru unii, cum este Țon pentru alții. Din fericire pentru el, prostata Barbosului funcționează impecabil, așa încît Brânzei nu vede niciun motiv să se dea la ea, atîta timp cît fostul vameș, actual evanghelist, nu face contra vîntului.

II. În timp ce unii se sparg în minuni, Teofil Stanciu ne rezolvă iadul. El spune că dacă vrei, mergi în iad, dacă nu, nu. Alegerea îți aparține:

Ce cred însă că se poate spune cu mare grad de rigurozitate inclusiv biblico-teologică e că în iad merge cine vrea. Că, adică, drumul iadului ține de o alegere voluntară sau, mai exact, de un lanț de alegeri. Că nu ține de paradigma în care privește mântuirea personală. Ci ține de alegerile fundamentale care, dincolo de ce se vede, te orientează către Dumnezeu sau împotriva Lui.

Ce lanț de alegeri o fi urmat Saul pe drumul Damascului ca să evite iadul nu știu și cît de voluntară o fi fost alegerea lui, pentru ca să ajungă din ucigaș de creștini Apostolul neamurilor, probabil că are Teofil baza lui biblico-teologică să ne lămurească. Sau de la regula lui se admit excepții care o confirmă?

Anunțuri

9 gânduri despre &8222;Cronici mondene (152) Iadeș&8221;

 1. Teofil Stanciu, dupa ce si-a demonstrat simpatia fata de teologiile sincretiste, continua sa elimine puroiul provocat de acestea. Pentru unii diplomele sunt baza, convingerile si viata sunt privilegii personale. Un fel de….daca ti-ai luat bacu’ cu 10 la romana, inseamna ca esti scriitor. Am avut colegi la universitate care au terminat cu medii peste 9:50. Viata a dovedit ca sunt doar inzestrati cu memorie buna, dar nu cu afinitati reale in directia respectiva.

 2. Hopa și eu, ca musca în laptele nepasteurizat! 🙂
  Îmi place observația lui Szromulus, nu că ar conta sau că ar trebui să flateze! Dacă aș fi fost mai înalt însă, da… aș fi avut o ”pretenție” că am flatat! Bre, dar nu vezi ce mă pierdui cu introducerea!? Hai să punctez ceva – în cunoștință de cauză, și nu pe arătură, legat de ”opera” sau mai bine spus de ”gândirea” teologică a lui Bărbosu… Anul acesta, cred că prin martie, dau de un filmulet pe youtube în care se trata o temă delicată pentru întreaga lume creștină… Buun! Mă rog, pastori, invitați și moderatori, la o emisiune – redată parțial! Nu zic tema! Zic doar că metoda folosită pentru a susține ideile celea, era întărită cu niște cugetări ale dlui Bărbosu! Stați aici, chiar dacă nu dezvălui obiectul discuției, că oricum este interesant! Așadar, dl Bărbosu făcea trimitere nici mai mult și nici mai puțin la Evanghelia după Barnaba, o scriere apocrifă, această trimitere fiind un argument forte… de susținere a unui anumit punct de vedere, punct de vedere care nu se întrevede deloc în Sfânta Scriptură! Apoi, pasul doi, în construcția susținerii sale fu dat de ceea ce psihologia mecanismelor cognitive numește ”falsele analogii” și pe care această disciplină le încadrează la capitolul gândire neeficientă! Așa doar, ca un reper, ptr domniile voastre trebuie să vă spui din start că apocrifa ceasta e o făcătură, chiar și față de apocrifele Vechiului Testament, căci acolo măcar, așa cum și Luther au regele James spuneau, sunt oarece istorii interesante privind cultura și obiceiurile vremii! Buuun. Revenind acum la gândirea neeficientă: savanții în materie nou testamentară, căzură din start asupra unechi chestiuni, de acord, nu de la etaj: nu există niciun indiciu că acea apocrifă fu scrisă de Barnaba, fiindcă în raport cu epistolele lui Pavel, de exemplu, unde este menționat în text numele autorului dar și în celelalte epistole, numele altor ucenici ai Domnului, aici, în text nu apare domle numele Barnaba! Apoi, la capitolul analiza semantică – stilul gramatical și ortografia așazisei evanghelii a lui Barnaba, e cu sute de ani mai târziu decât vremea în care au trăit apostolii… și etc! Buuun! Și nene ce să vezi, la clipul ăla, erau câteva comentarii vechi de câțiva ani! Fără ca proprietarul contului respectiv de youtube să fi catadicsit măcar să răspundă vreunuia! Și vin eu nene, și trag de urechi, cu argumente, la OBIECT, cu toate, și arat că analiza teologului Bărbos e de fapt o dovadă de gândire pe arătură! Adică, d-aia facem teologia?: Ca să gândim ineficient? Și ce crezi domle, sunt șterse toate comentariile, inclusiv al meu! Ah, mândria teologhicească! Răsvane, vezi tu cum suferă semenii noștri după împlerea limbii cu figuri de stil și cu cărți din rafturile Alexandriei? Dar Scriptura, întrebarea este, o cunosc vreunii??? am plecat! Te pup pe obrazul ăla de rus!!!

 3. Dragă Romulus, textul lui Teofil ca textul lui Teofil. Nu sunt foarte convins că el a înțeles exact unde bate. 🙂 Dar a venit băiatul acela cu suflet curat, Trezirea Spirituală, și l-a întrebat cum stă cu privitul la repere, la alegerile alea fundamentale, și se vedea de la o poștă că Trezirea nu se gîndea decît la Hristos, singura cale de a evita condamnarea veșnică, în timp ce Teofil rîvnea la purgatoriul lui Mănăstireanu și nu știa unde să-l planteze, între voința de a ajunge în iad prin forțe proprii și alunecarea spontană și ne-voită spre locul cu pricina. Cu alte cuvinte, în iad merge și cine vrea și cine nu vrea. 🙂
  Ei bine, s-a apucat Teofil și l-a îmbîrligat atît de tare, mizînd pe texul nebulos al postării, încît Trezirea, fericit că e băgat în paradigmă și nu în altceva, a fost de acord cu ce spune Teofil și a plecat mulțumit că nu l-a luat la bătaie careva. Corect, zice omul, deși numai corect nu era. Știi, românul are o vorbă: a venit bou și-a plecat vacă. Așa și cu Trezirea Spirituală și, în general, cu trezirea la români. 🙂

 4. Dragă Daniel, încerc să-mi imaginez comentariul tău pe care l-au șters ăia. 🙂
  Uite, eu, pe lîngă Filocalie, mă pregătesc să citesc Patericul. Asta mă ajută să mă răsfoiesc în tihnă. 🙂
  Trăiesc într-o regiune binecuvîntată de Dumnezeu. În nopțile senine, cerul e plin de stele și greirii cîntă pînă dimineața. Într- o astfel de seară, m-a lovit un fel de jale. M-am gîndit că va veni frigul și greierii vor muri. Îți dai seama? Eu mai cred încă în fabule… Mi-a fost ciudă pe furnici. 🙂

 5. Draga Rasvan, cu echipa de preafericiti crislamo-ecumenica m-am lamurit de ceva vreme. Sa asteptam o gandire evanghelica curata de la ei este o desertaciune. Teologia lor este supraponderala, plina de calculi si miroase a cadavru 🙂 . Trezirea spirituala cu „inteles!” si „corect” nu a inteles nici ce e corect, nici ce nu e corect, pur si simplu s-a intimidat de mangafaua ecumenica. Vorba cuiva, astia nu au marketing in ei, au ales sa isi promoveze teoriile pline de puroi prin supraponderali, narcisisti si alte specii prea putin convingatoare 🙂

 6. Erata pt vindecatoru: pe mine nu numarul de „mii de minuni” dovedite stiintific m-a lasat neconvins ci „citeva milioane de vindecari dovedite intr-un studiu stiintific”. Eu nu zic ca nu s-ar putea sa fi fost (ca doar n-am facut un studiu paralel) ci doar ca nu vad cum cineva putea face un asemenea volum de cercetari…

 7. Stimatul nostru doctor ,se vede ca a-ti sterilizat foarte bine echipamentul chirurgical si a-ti localizat foarte bine „cangrena ” in corpul spiritual.
  Anestezia trebuie sa fie puternica si pregatirea pentru disectie trebuie facuta cu mult profesionalism si curaj sa se ajunga la extirparea „cangrenei”.
  Interesant este ca pe baza „minunilor si vindecarilor ” unii fac subiecte pe capitole si au profit puternic din vinzari ,dar Domnul Isus le -a facut si nici prin gand nu ia trecut sa se laude cu ele cum azi se ajunge .
  prea putini sint interesati de „vindecarile spirituale” si putine lucruri se spune despre ele!Oare de ce ?
  De ce omul ajunge sa se laude doar cu vindecarile firii si nicidecum cu cele „duhovnicesti „?Oare ce se denota prin asa ceva?
  Exact interesul despre care se explica in subiect ;” (Am înțeles că ies bani frumoși din chestia asta ca și din multe alte lucruri în care Numele lui Dumnezeu este luat în deșert.).”
  Trist este acum fiindca puterea de comunicare virtuala scoate in evidenta aceste lucruri si unii au reactii mari …….,ori altii citesc…..mediteaza si incearca sa se justifice …..,dar sa nu uitam ca tot ce este imitatie si nu este autentic in timp se descopera valoarea si cei ce au ochi pot sa nu se mai lese inselati de imitatie.Si astfel se ajunge la „….trezire spirituala” .. ..Dar inca nu este de ajuns fiindca cei pretinsi in puterea reclamei atrag multe sponsorizari si au ajuns la salarii mari care le asigrua confortul vietii ,in timp ce membrii transpira din greu si robesc pentru confortul lor .Asadar este nevoie de un mare curaj dupa cum Domnul Isus a avut!Si a trecut la astfel de fapte…. ;”12. Isus a intrat in Templul lui Dumnezeu. A dat afara pe toti cei ce vindeau si cumparau in Templu, a rasturnat mesele schimbatorilor de bani si scaunele celor ce vindeau porumbei
  13. si le-a zis: „Este scris: „Casa Mea se va chema o casa de rugaciune.” Dar voi ati facut din ea o pestera de talhari.”
  14. Niste orbi si schiopi au venit la El in Templu, si El i-a vindecat.
  15. Dar preotii cei mai de seama si carturarii, cand au vazut minunile pe care le facea, si pe copii strigand in Templu si zicand: „Osana, Fiul lui David!”, s-au umplut de manie.”
  Interesant este ca azi sistemul este foarte complex si prea putini au curajul sa expuna lucrurile dupa cum sint scrise in acest subiect .Si unii „lideri ” profita de situatie si „marketul” il fac in un mod profesional si multimile nu inteleg si inca le sponsorizeaza reclamele si ii sustin in pretenriile care se prezinta la anvoane in puterea carismei ,dar departe de a fi in puterea „trairii sfinte,puterii „Duhului Sfint”!Si cand ajungi sa ai curajul sa-i provoci …te ocolesc si ajungi si la descrieri si caracterizari ciudate.Eu o scriu din propria experienta fata de cei care ii cunosc si au mari pretentii .Se vede ca si altii incep sa realizeze ce se intimpla si in ce situatie am ajuns in aceste timpuri .Ma bucur ca aveti curajul sa scrieti si sa explicati fiindca astfel multi se vor trezi si vor intelege de cine si pentru ce scop sint inrobiti in viata de zi cu zi prin mesajul „DIVIN”.Lucru care s-a intimplat si pe timpul Domnului Isus si evanghelistul Matei prin evanghelia sa ne explica mesajul Domnului Isus .Matei capitolul 23 . Asadar azi este nevoie de o noua epistola pentru generatia de azi si sa intelegem ce se intimpla!!Va doresc curaj si putere de a explica adevarul si efectele „intoxicarii religiei din secolul nostru”
  Sint inca si altii si astfel explica ,insa acestea din partea „liderilor pretinsi” prea putin se doreste ca mesajul sa ajunga cunoscut ;

Comentariile nu sunt permise.