Cronici mondene (158) Delirul mistic și electoral

Cine spune că Miorița, acest descîntec de înmormîntare, devenit cea mai celebră baladă populară de la noi, nu e bună la alegeri, să se mai gîndească.

Cel puțin cei de la Universitatea Emanuel din Oradea, o instituție privată de învățămînt creștin evanghelic, au avut nevoie intensă de celebrele versuri ale baladei:

Stăpîne, stăpîne, Îți cheamă ș-un câine, Cel mai bărbătesc și Cel mai frățesc…”

Auzind sfatul Mioriței, devenită conștiință publică la Emanuel, în lipsa lui Marius Cruceru, înghipsat în Bucovina să admire cel mai frumos albastru de pe tera, s-au simțit datori să apară la ușa internetului cei doi dulăi de curte, zăvozii

Ciprian Simuț și Dan Botică.

Primul este, printre altele, ”Director at Ethics and Society Research Center and Editor at Emanuel University Press”, iar cel de-al doilea e lucrător al aceleași universități.

Evident, cei doi creștini adevărați nu puteau să stea la nesfîrșit în paradigma Mioriței, pozînd în Zdreanţă și Grivei, așa încît au dat-o pe versete.

În texte scurte, aplicate cu meșteșug pe facebook, Dan Botică și-a purtat cititorii de la Ninive la Roma și, înapoi, la Ierusalim. Ne-am întîlnit cu Nero, luat ca prototip de plagiator păcătos, pentru care Apostolul s-a rugat așa cum și cei de la Oradea au făcut-o pentru domnul Ponta; cu Iona şi balena ; cu apostolii Petru și Pavel, și cu romanul Corneliu.

Toată povestea legată de vizita socialistului Ponta la Emanuel, candidat la președinție, aflat în plină campanie electorală pentru acest post, trebuia să găsească un corespondent biblic, iar oierul cel mai ortoman și cu oi mai multe, mîndre și cornute, nimeni altul decît Paul Negruț, să fie îndemnat de un glas de sus să ia parte la marea întîlnire astrală cu plagiatorul Ponta, fost ofițer sub acoperire în nu știu care serviciu român de informații, unul din multele care ne fac viața si(n)gură și ascultătoare.

Dan Botică spune că cei de la Emanuel s-au rugat pentru Victor Ponta, precum Pavel pentru Nero:

Te rogi pt. Victor Ponta? Întreb, pt. că la sfârșitul vieții Ap. Pavel îi îndeamnă pe creștini să se roage pt. împărați. La Roma, locul de unde scrie Pavel, împărat era Nero. Plagiator (își însușea operele altora) mincinos notoriu, nerușinat clasa întâi, criminal odios și deranjat mintal. Apropo, tot Nero a fost cel care a comandat executarea lui Pavel. Ce „fraier,” să te rogi pt. torționarul tău!”

După care îi fuge mintea la Ninive și dă cu ochii de profetul Iona:

Iar când aceștia pășesc în mijlocul adunărilor noastre, să ne enervăm precum Iona când a iertat Dumnezeu cetatea Ninive!”

Ciprian Simuț, la rîndul lui, face o deosebire cruntă între biserică și universitatea de popi evanghelici:

O alta chestie trista: confundarea unei institutii de invatamant superior cu Biserica! nu e biserica. Dar, cand se betoneaza o idee…”

Betonată” sau nu, ideea lui e că Hristos ocolește unitatea în timpul producției de cadre. Deși… ”Ieri -adică pe 17.10.2014-, în interiorul capelei UEO, studenții și profesorii au cântat și s-au rugat. Pentru alegeri…spirituale. Nu să învingă la urne un candidat sau altul, ci dacă ar fi cu putință, să câștige toți mântuirea…”

Tristețea e sentimentul care îi domină pe cei doi vajnici apărători ai ortomanului Negruț:

Dan Botică: ”Ce trist! Să petrecem ore în șir discutând politică, dar să ne rugăm doar pentru o clipă pentru „conducătorii poporului.”

Ciprian Simuț: ”E trist sa vedem cum toti se cred cei mai indreptatiti sa isi dea cu parerea pe domenii care nu tin de expertiza lor. Cand argumentam ceva cu versete se gaseste cineva sa ne spuna ca nu se potriveste CONTEXTULUI…

Amețit de-a dreptul, Ionuț Sas întreabă:

Curios argument, în ceea ce argumentați dumneavoastră frate Dan Botică, cine este Corneliu? cine este Petru?”

Păi cum, nu știți? Petru este Pavel! Adică e Paul Negruț!

Reclame

8 gânduri despre &8222;Cronici mondene (158) Delirul mistic și electoral&8221;

  1. Bine zis! Sper doar ca Ponta să nu dea foc Universităţii Emanuel şi după aceea să-i acuze pe ei că „şi-au dat foc… la valiză!” Asta dacă tot facem comparaţii şi trimiteri… 😀

  2. O fi fost primit Ponta în calitate de prim ministru dar acum suntem în plinā campanie electoralā.Trebuiau sā punā o regulā,sā nu primeascā pe nimeni în timpul campaniei,ar fi fost de bun simt mācar pentru cei care ne uitām cu admiratie la titratii din mediul evanghelic.Si Mircea Geoanā a trecut pe la Emanuel tot pentru voturi,sā fie tot o întîmplare?Eu totusi sper sā nu iasā Ponta presedinte.De ce nu merge si Iohannis la Emanuel sā se roage Negrut si pentru el?Sau sā meargā toti candidatii.Sau poate s-a decis deja de afarā cine va fi presedinte si Negrut o fi stiind cā tot se zvoneste cā are intrare pînā la Regina Angliei prin filiera anglicanā.

  3. Dragă Elisei, pentru Iohannis o să se roage Paul Negruţ cînd o deveni neamţul preşedinte. Pentru candidaţi nu se roagă, ca să nu Îl influenţeze pe Dumnezeu. 🙂

  4. ma intreb daca au trecut pe la aceiasi scoala de dresaj cei din esalonul doi, pt ca vad ca se comporta la fel si la Emanuel si la ITPB, trist e ca exact aceleasi faze la vedem de multe ori si la comitet in bisericile evanghelice unde pastorul principal e un fel de mascul alfa iar cateii de langa el fie se gudura cuminti si il pazesc fie cauta sa-i ia locul, daca pot
    faza o regasim si in sedintele de partid din vechiul regim comunist si e text-book in masonerie unde nu doar ca n-ai voie sa comentezi la cel de deasupra ci si trebuie sa fii loial indiferent de cost / si atunci iar ma intreb care e diferenta dintre astia si „lume” / mai ales ca toti sunt deontologi de serviciu pe FB sau pe bloguri, insa stau foarte prost la „aplicatia practica a lectiei” ca sa-i citez de la curs

  5. Se pare ca cei doi „dulai” Ciprian Simuț și Dan Botică sint antrenati pavlovian in „a latra” la orice li se comanda. Te urechiaza urgent in public cind nu esti de acord cu ei. Cred ca cei doi nu inteleg prea mult… sa nu mai vorbim de … lipsa de integritate academica cit si spirituala dupa un astfel de episod.
    Va puteti imagina imposibilitatea ca Obama sa vrea sa viziteze seminarul american Southern Baptist si sa fie primit? Cei de la SBS i-ar fi spus intr-un mod elegant .. thanks but no thanks and to get lost. UE ar fi facut mai bine sa isi apere reputatia de universitatea crestina, si sa nu se balaceasca in scursoarea politica. Cind te joci cu porcii, ai sa te murdaresti ca porcii si ai sa mirosi ca porcii.

Comentariile nu sunt permise.