Cronici mondene (159) Un caz de mutilare

Nu e vorba de  una fizică, ci morală. Ani de zile am crezut că Universitatea Emanuel din Oradea este un cuib de creștinism. În aceste zile am ajuns la concluzia că e un cuib de viespi politic corecte.

Am citit o reacție la cald, a unui om care a fost martor la evenimente. E adevărat, el era ascuns în capelă, la rugăciune, împreună cu studenții și profesorii lor:

Eram în capelă împreună cu restul studenților și profesorilor. N-am auzit aceste scandări din interior, am văzut ulterior filmările.”

Scena e de un burlesc total și a fost invocată și de domnul Botică, de care am scris ieri. E ca și cum Universitatea ar fi fost asediată de cruciați sau musulmani, precum Constantinopolul de altă dată, iar credincioșii bizantini, îngroziți, s-ar fi adăpostit în capelă să se roage pentru salvarea cetății sfinte.

Uluitor este, însă, altceva: oroarea pe care o are tînărul cînd vine vorba de presă și orice formă de mediatizare necontrolată din interior:

Presa a profitat (cum obișnuiește s-o facă) și a titrat pompos că la o universitate privată confesională Ponta a fost primit cu urări prezidențiale știu și ei că puțin scandal crește vizualizările.”

Cu toate păcatele ei, presa e esențială într-un stat democratic. Numai în comunism (și în orice fel de dictatură) a fost tăcere, minciună și unanimitate.

Dar nu numai presa e de vină pentru scandalul de la Emanuel. Beni Cruceru ne-a condamnat pe toți:

Prea mulți comentatori, foști studenți sau opozanți vindicativi au acuzat cum au văzut ei vizita pe baza informațiilor segmentate de pe net, puțini au fost cei care au vorbit din poziția de martori.”

Întinarea imaginii sfinte prin media va avea, probabil, consecințe de durată. Lucrul acesta îl sperie pe Beni Cruceru:

Vă asigur că această imagine are efect național, nu doar asupra comunităților eclesiale din Oradea, iar asta nu va ajuta în niciun fel la răspândirea Evangheliei, scopul nostru primordial.”

Problema nu e că l-au primit pe Victor Ponta și că instituția a devenit, de-a lungul anilor, un han politic, ci că le sînjenim răspîndirea Evangheliei.

Mă întreb: care evanghelie, din moment ce politica instituției (!) este de a-i primi pe toți:

Politica școlii este să primească orice politician ce dorește să viziteze școala la un scurt serviciu de capelă în care i se dă ocazia să spună câteva cuvinte.”

Orice politician?

Beni Cruceru continuă să ”dea din casă”, cum se spune în presa răutăcioasă și calomnioasă:

Există două opțiuni: fie îi primești pe toți care vor să te viziteze, fie pe niciunul. Nu e deloc ușor să refuzi importanți oameni de stat… N-aveai cum să-l refuzi dintr-o dată tocmai pe prim-ministru, indiferent de cine este acesta.”

Indiferent cine era primul ministru? Bine că nu trăim pe vremea legionarilor, atunci chiar n-aveau încotro!

Apoi, Beni Cruceru devine brusc răutăcios:

Mă îndoiesc de faptul că reacția mediatică ar fi fost la fel de negativă dacă în locul lui Ponta ar fi venit Johannis.”

Cu alte cuvinte, nu gestul în sine irită, ci faptul că avem ceva cu stînga și cu domnul Ponta personal. Avem, e  adevărat, dar nu despre asta era vorba. 

Mă întreb: universitatea asta e cazarmă, cazemată sau institut de politică corectă?

Oare cine le predă ăstora orele de libertate?

13 gânduri despre “Cronici mondene (159) Un caz de mutilare

 1. E foarte ușor să citați doar ce vă convine. Eu nu aprob orbește orice decizie a școlii și nu cred că nu au fost făcute greșeli de cealaltă parte. Evident că sunt. E o greșeală să accepți politicieni, mai ales în campanie, o spun și în articol. Asta ar fi de schimbat, dar depinde de conducerea școlii.

 2. Nu am citat doar ce-mi convine, ci pasajele care mi s-au părut alterate din punct de vedere moral. Am văzut că ați echilibrat balanța, că ați dres busuiocul pe parcurs, dar acolo e vorba de două atitudini, complet diferite, exprimate în același context. Păreți a fi un om cu două fețe, ceea ce nu cred că e cazul. Tocmai asta e: că nu v-ați recunoscut în propriile afirmații! de ce le-ați mai făcut?
  Nu încerc absolut deloc să vă pun într-o lumină proastă. M-a șocat profund lipsa de curaj de care ați dat dovadă și, ceea ce era cel mai grav, reflexul antidemocratic împotriva celor care au altă opinie și, mai ales, a presei.
  Ce e aia: nu ai fost, n-ai cum să te informezi? Chiar așa să fie?
  De ce n-a informat conducerea universității încă de miercuri sau joi că va veni Ponta sau delegația guvernamentală?
  Chiar dacă era ministrul invățămîntului tot om politic era, nu era tehnocrat.
  Ar trebui să vă bucurați că scriu oamenii pe șleau ce cred din ce văd, nu să ne băteți obrazul că nu vă lăsăm să predicați Evanghelia.
  Așa putem să spunem și noi, că voi, din interior, scrieți la comandă.
  S-a tot vorbit de teama care domină studenții de la Emanuel, de dictatura lui Paul Negruț. Acum încep să cred că există un sîmbure de adevăr în toate astea.
  Aveți curaj să spuneți că nu e așa?

 3. Din moment ce smerenia ,slujirea adevarata este inlocuita cu mindria si interesul firesc ;totul se schimba si totul devine formal la fel ca la cei de pe timpul Domnului ISUS.
  Interesant este ca si pe timpul cand Domnul Isus s-a nascut toti preotii ,fariseii,carturarii si cei din „SINEDRIU” ,au stiut si au fost anuntati prin prorociile scrise ,dar nici unii nu au fost interesati sa venirea LUi ,insa au informat pe Irod de nasterea lui .Domnul Isus mereu a incercat sa explice ucenicilor si multimilor despre fatarnicia lor si mereu dorea sa ii aduca la pocainta,sfintenie si o adevarata slujire.Dar de fapt ;ce sa intimplat?Si la ce sa ajuns?
  Azi este la fel ,…..trist dureros fiindca este scris „adevarul” in urma actiunilor intimplate (realizate) si reactiile in loc sa apara in puterea smereniei si in puterea invataturii Domnului Isus ;apar dupa cum vedem .Dureros este fiindca astfel se incala „invatatura Domnului Isus ” si despre cei ce o inclaca este scris ;”…9. Oricine o ia inainte, si nu ramane in invatatura lui Hristos, n-are pe Dumnezeu. Cine ramane in invatatura aceasta are pe Tatal si pe Fiul.”
  De fapt pastorii ,profesorii ,diaconii si slujitorii oricarei Biserici ,trebuie sa fie un adevarat exemplu in puterea „SLUJIRIII” !Mai ceva ca si un muncitor onest ,sincer care lucra in o companie si intr-u totul indeplineste cerintele contractului in care se explica cum trebuie sa mearga imbracat la lucru,cum trebuie sa munceasca si cum trebuie sa-si pastreze secretul de la locul de munca …mai ales daca lucreaza in o unitate militara” De ce ? Fiindca astfel se ajunge la performanta,se ajunge la o calitate si la un produs finit cu reputatie.Stimatii mei in cadrul slujirii ,inchinarii ,trebuie sa fie puritate si trebuie sa intelegem ca ” cei sfinti pot sa intre in „Sfinta Sfintelor” si nu oricum!!Azi oare se mai cunosc aceste lucruri ? Se vede ca prea putin si se permite politicienilor sa murdareasca localul de inchinare si sa-l transforme ca pe timpul Domnului Isus .Credem ca Domnul Isus este bucuros de ce se intimpla cu orice local de inchinare? Si ii convine ca sa vada ceea ce vede din partea asa pretinsilor „slujitori”?Mesajul meu pentru toti cei care se pretind „slujitori ,invatatori ,pastori ,deaconi ” este ;Sfintitiva si dati dovada ca sinteti condusi de intelepciune divina .Nu abuzati si nu incalcati „Legea Divina”.Spalativa de vechile pacate si dovediti credinciosilor ca sinteti „SFINTI SI SLUJITI ” pentru a intregi Biserica Domnului Isus Hristos fiindca este scris;”..28. Luati seama, dar, la voi insiva si la toata turma peste care v-a pus Duhul Sfant episcopi, ca sa pastoriti Biserica Domnului, pe care a castigat-o cu insusi sangele Sau.
  29. Stiu bine ca, dupa plecarea mea, se vor vari intre voi lupi rapitori, care nu vor cruta turma;”
  Acceptativa greselile si de la mindrie si dominare ,ajungeti la smerenie si adevarata slujire exemplara!!!Devotamentul vostru prin legamintul facut trebuie sa fie pentru Domnul Isus Hristos si nu pentru politicieni !Nu aplecati capurile si nu oferiti Bisericile si membrii pentru ceea ce politicienii vor.Si pe timpul ucenicilor era la fel si de aia au fost persecutati .Nu ca au inselat,furat ,ori ca au facut alte lucruri firesti .Au fost persecutati pentru adevar si pentru pastrarea Bisericii vii a Domnului Isus .Iar cu politicienii daca sint corupti ,duplicitari ….casatoriti de doua ori ..ori de mai multe ori …aveti curajul sa le spuneti sa se pocaiasca si in fiecare zi sa scrie din ”Legea Divina ” dupa cum a fost in vechime;Deutronom capitolul 17;”…18. Cand se va aseza pe scaunul de domnie al imparatiei lui, sa scrie pentru el, intr-o carte, o copie a acestei Legi, pe care s-o ia de la preotii din neamul levitilor.
  19. Va trebui s-o aiba cu el si s-o citeasca in toate zilele vietii lui, ca sa invete sa se teama de Domnul Dumnezeul lui, sa pazeasca si sa implineasca toate cuvintele din Legea aceasta si toate poruncile acestea,
  20. pentru ca inima lui sa nu se inalte mai presus de fratii lui si sa nu se abata de la poruncile acestea nici la dreapta, nici la stanga si sa aiba astfel multe zile in imparatia lui, el si copiii lui, in mijlocul lui Israel.”
  Va intreb sincer;Aveti curajul sa le explicati aceste lucruri ?Ori vizitele lor le aaceptati sa-si facsa reclama?
  Daca aveti curajul sa le explicati direct si convingator se merita sa ii primiti in fiecare zi si nicidecum doar in „ALEGERI ELECTORALLE” fiindca atunci grestiti si pacatuiti si din loc de inchinare se ajunge loc de reclama……Pentru unii care nu citesc Biblia …totul e posibil sa se intimple in aceste locuri in care multimile se aduna ,dar pentru cei care cunosc „mesajul divin ” si inteleg pentru ce sinteti in fruntea multimilor care va socotesc „sfinti” nu este chiar atit de usor si cand se observaa ca se pierde „SFINTIREA,SLUJIREA’ ‘ redresati-va si acceptati gresala …nu fiti mindri si nici in mesaj orgoliosi fiindca acestea de fapt asupra celora in postura le aduce mari dezavantaje si se descopera faradelegile prin care va pierdeti multe avantaje …..la fel cum au pierdut preotii,fariseii ,iudeii si carturarii in fata Domnului Isus …Si in ziua de azi se vede ca tot mai multi lideri religiosi ajung sa cada in plasa politicienilor si de fapt Satana acest lucru doreste sa-i corupa pe cei sfinti .Nu va pierdeti sfintenia si nu va vindeti dreptul la viata pentru lucruri firesti ..este sfatul meu si indemnul mesajului Divin…

 4. Draga Rasvan, daca rulam scenariul in sens invers si Emanuel refuza vizita premierului, care vor fi consecintele acestui act? Religios vorbind sunt in mana Domnului, secular vorbind au incurcat-o pentru ca nu suntem intr-un stat independent(decat in aparente). Probabilistic vorbind, Ponta este nr 1 la rating, daca lucrurile se vor materializa, Ponta(sau consilierii lui) nu vor uita refuzul universitatii, ce masuri se vor lua in defavoarea universitatii. Best case scenario – lucrurile vor decurge fara nici o influenta negatica, worst case scenario – Emanuel va fi pe lista neagra in toate demersurile initiate de ei, eventual li se vor pune bete in roate si la o scara de alta natura(stim noi cum ca doar am crescut in perioada Ceausista). Ce e de facut? Pai emanuelistii vin cu teoria – „si Cristos a stat la masa cu vamesii si pacatorii”. Daaaaa, dar ca sa le arate lumina, nu sa fie de acord cu intunerecul. Dar stii bine, tot ce vine dupa virgula este nesemnificativ 😀

 5. Era sa uit, …”vai si ce evanghelizare i-au tras la Ponta si bodyguardzilor lui…..”. A fost ca si pe vremea cand Luther tinea piept autoritatilor religioase ale acelei vremi, dupa ce dimineata s-a rugat trei ore 😀

 6. Nu am nici cea mai mica indoiala in cugetul meu, ca cei de la Emanuel i-au zis lui Ponta „Fie curând, fie târziu”, a răspuns (purtatorul de cuvant), „să dea Dumnezeu ca nu numai tu, ci toţi cei ce mă ascultă astăzi să fiţi aşa cum sunt eu, afară de lanţurile acestea.”. Nici nu imi trece prin minte faptul ca toti ar fi zis in cor – „Ave Cezar, faca-se dupa planurile tale dupa minciunile tale” 🙂

 7. Dragă Romulus, nu a fost o invazie. 🙂 Agenda unui premier nu e făcută pe picior. Lucrurile erau aranjate cu zile înainte, eu sunt convins de asta.
  Ce spui tu e calcul politic şi poate că l-au făcut. Bun, chiar dacă nu aranjau ca Ponta să vină acolo, ce crezi că s-ar fi întîmplat? Îi desfiinţau? Hai să fim serioşi! Ieşea un scandal internaţional şi la cîte bube în cap are PSD-ul şi plagiatorul Ponta nu cred că beţele în roate de la Emanuel le mai trebuiau.
  Refuz să cred că Ponta va ieşi preşedinte! Nu se poate să avem un popor atît de tîmpit încît să pună toate ouăle în acelaşi coş şi ăla de sorginte securisto-comunistă!
  Imbecilismul celor de la Emanuel m-a determinat să ies la vot! 🙂

 8. Si toti au scandat / strigat din inima , si absolut sub impulsul de moment ca-l vor pe ponta presedinte. Ce chestie…dom’le

 9. Pentru a nu știu câta oară spun/scriu: nu cei de la Emanuel au strigat că-l vor pe Ponta președinte.

 10. „Imbecilismul celor de la Emanuel m-a determinat să ies la vot! ” Buna determinare si bine ar fi ca toti cei ce gindesc ca tine sa mearga la vot si sa voteze cu cine vor, dar sa voteze. Eu m-as duce, dar n-am acte romanesti valabile. Ar fi bine ca procentul la alegerile acestea sa fie cit mai mare, ca sa se stie ce vor de fapt majoritatea romanilor. Daca-l vor pe Ponta pe el sa-l voteze, dar sa nu uite ca acum mai au posibilitasa sa voteze si alceva, datorita democratiei, fie ea chiar si una originala romaneasca. Daca iese Ponta, vor merge toti la vot fara democratie.

 11. Relatiile ,legaturile dintre organizatiile religioase si cele politico-economice ,in termeni scripturali se cheama curvie si(sau),preacurvie,expresie utilizata atit in VT,cit si in NT.
  „Ce intelegere poate fi intre Hristos si Bélial?

 12. Studenții și profesorii au fost jos în sală; nu-au fost toți, prin urmare – zic cei prezenți – înainte de ora 10.00 jos în sală erau multe locuri goale. Astea, precum și cele de la balcon și celelalte locuri disponibile jos, în picioare și pretutindeni aiurea au fost ocupate de simpatizanți PSD. Da, sala plină de PSDiști a aplaudat frenetic.

Comentariile nu sunt permise.