Ecumenism și sincretism. Vizita Papei Francisc la Istanbul

Papa este primul crislamist al lumii. Aș fi pus semnul întrebării dacă lucrurile n-ar fi fost clare ca lumina zilei.

Se vorbește tot mai des despre sincretism. E un simptom al necredinței.  Cei care nu fac deosebirea între Dumnezeu și Allah dau din umeri și rânjesc ironic. Ateilor puțin le pasă.  Agnosticilor, nici atât.  De ce ne-ar păsa nouă,  creștinilor evanghelici, chestia asta? Și asa, cand a venit vorba de unirea bisericilor, Papa s-a referit exclusiv la cea catolică și la cea ortodoxă.  Noi am scăpat ușor.

Papa s-a rugat la Istambul, timp de două minute, în moscheea Sultan Ahmet, veche din secolul al XVII-lea. Alaturi de el, acelasi lucru a făcut marele muftiu al Istanbulului, Rahmi Yaran. Cărui dumnezeu s-au rugat ei?

Papa a facut o epurare drastică,  lunile trecute, la Vatican. Au fost îndepărtați cardinali care au condamnat atitudinea Papei în ceea ce-i privește pe homosexuali și slujba religioasă pentru cei aflați la a doua căsătorie.  E de la sine înțeles că lingăii au rămas.  Unul din ei, purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a numit rugăciunea profanatorie a Papei „o adorație tăcută”. Oare pe cine adoră Papa?  Asta după ce tot el i-ar fi spus liderului musulman că adorația face casă bună cu rugaciunea si glorificarea lui… Dumnezeu. Iarăși întreb: cărui Dumnezeu?

Cu o zi înainte,  Papa s-a întâlnit cu Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, în biserica ortodoxă Sf. Gheorghe din Istanbul. Acolo eu celebrat împreună pe sf. Apostol Andrei, patronul patriarhatului ecumenic.  S-au rugat, s-au sărutat. Apoi, Papa a amintit de întâlnirea dintre patriarhul ecumenic Athenagoras și Papa Paul al VI-lea, care avusese loc cu 50 de ani în urmă la Ierusalim.

Printr-o coincidență  fericită,  a mai zis Papa, vizita sa la Istanbul avea loc la a cincizecea aniversare de la promulgarea unui document important, emanat de la Conciliul Vatican II, „Unitatis Redintegratio”, în care se vorbea despre deschiderea viitoare spre unitate între cele doua biserici surori, cea catolică și cea ortodoxă.

Fraza cheie a discursului Papei a fost urmatoarea:

„Suntem pregătiți să căutăm împreună, în lumina învățăturilor Scripturii și a experienței primului mileniu, calea prin care putem garanta dorita unitate a Bisericii, în circumstanțele actuale.”

Sunt semnele unei unități autentice, cum le numea Papa, sau e vorba despre altceva?

Trăim vremurile din urmă și cuvintele Apocalipsei se împlinesc pe zi ce trece. Numai cine nu vrea, nu vede lucrul ăsta.

Anunțuri

3 gânduri despre &8222;Ecumenism și sincretism. Vizita Papei Francisc la Istanbul&8221;

  1. Exact, Răsvan, numai cine nu vrea nu vede! Din păcate, sunt mulţi cei care nu vor să vadă, ceea ce mă face să înţeleg şi mai bine acel „mulţi chemaţi, puţini aleşi”…

  2. Agenda evenimentelor din ultimii ani nu arata incurajator, doar din punct de vedere apocaliptic. Exact cum spui, Rasvan, raman in functii doar lingaii si li se dau diplome teologice de mare valoare, bazate pe calitatea prestatiei activitatii de lingau. Asta deja vedem foarte clar si in cadrul universitatilor evanghelice de la noi. Cu cat esti mai specializat in …. cu atat ai o diploma si o functie mai apreciata.

  3. Sintem surprinsi de tot ce se intimpla?Nu trebuie sa fim deloc ,fiindca istoria se repeta !Pe timpul Domnului Isus toti preotii , levitii,iudeii,carturarii si fariseii pretindeau ca se inchina si slujesc unuia si aceluias Dumnezeu ,insa de fapt ce se intimpla?Si ce explica Domnul Isus despre ei?Azi credem ca este mai diferit?Si liderii religiosi au ajuns sa cunoasca ,sa perceapa si sa implineasca porunca Tatalui Ceresc si invatatura Domnului Isus ?Daca da …….atunci am vedea in ei adevarate exemple de slujire si traire……..,dar pina cand vedem doar filozofie …. pretentii ….sa nu ne autoamagim si sa intelegem ce se intimpla cu adevarat in jurul nostru …..

Comentariile nu sunt permise.