Destinul ca o boală rea

Femeia are 26 de ani, dar arată mai bătrână. Vine dintr-un sat îndepărtat, dintre dealuri, uitat de Dumnezeu și de oameni. Vara drumurile sunt pline de colb, iarna nu poți intra de nămeți, iar toamna e mai rău: totul e înecat în noroaie.

Femeia are patru clase. Probabil că a uitat deja să scrie și să citească.

Intră în panică și cade la pământ, după care nu mai știe nimic. O oră, două, își pierde cunoștința. De doi ani, crizele se repetă tot mai des. Psihiatrii i-au spus că nu are nimic: nu e de la nervi. Neurologii, de asemeni. Când ai patru clase și trăiești la marginea lumii, isteria nu există.

Bărbatul ei e cioban la stână. E om bun și muncitor. Acum nu știe că a ajuns la spital și nu poate să rămână.

Femeia a avut 19 frați. Mai trăiesc șapte. Restul, au murit până la vîrsta de 18 ani. O fetiță fusese violată de tată, la șase ani și a murit la șapte.

Tatăl îi lega cu funia, ca pe vite, și îi bătea. Ei a încercat să-i taie sânii. Avea 14 ani. A fugit în sat și a fost luată de milă de doi bătrâni. I-au rămas de la ei o casă mică de lut și o palmă de țărână.

Ne-a dat și la televizor, mai demult, îmi spunea ea. Tata ne bătea în fiecare zi, și pe noi, și pe mama, cu pumnii și picioarele. În burtă, în cap, pe unde se nimerea. Nu ne dădea de mâncare. Cerșeam prin sat. El umbla tot timpul beat. N-a făcut pușcărie nici măcar o zi. Când am fugit de acasă, aveam paisprezece ani și jumătate.

Acum are o fetiță. A ținut sarcina greu, cu tratament.  A născut-o prin cezariană. Când vorbește de copil, i se luminează fața și râde, fericită. Are dinții rari și ieșiți în afară, stigmatul rahitismului din primii ani.  

Otrava răului, bătăile, foamea, groaza și moartea celorlalți au pus-o la pământ. Bolnavă de destin, suferința ei nu se codifică. 

Reclame

2 gânduri despre &8222;Destinul ca o boală rea&8221;

  1. Păcat că nu există un buton cu un „like” pentru calitate artistică! Fiindcă nu-mi vine să optez pentru un „like” care să cuprindă şi conţinutul. Mă gândesc că la noi s-a trecut de la „realitatea bate filmul” la „realitatea bate realitatea”! Există o Românie tristă pe care unii n-o cunosc şi pe care alţii refuză să o vadă… 😦

Comentariile nu sunt permise.