Cronici mondene (162) Dialoguri Twin Peaks

O să ziceţi că mă iau de el. Cum să mă iau de el, dacă e prietenul meu? Şi nu unul aşa şi pe dincolo, ci dintre cei buni…

Să-l parafrazez? Să-i cânt în strună? Unde s-a mai văzut aşa ceva? La mine? Nici poveste!

Ce s-o mai lungim… Marinel Blaj îşi face de lucru cu o postare de nemuritoare… promovare.

Cică în Arad, la frontiera dintre barbarie şi barbarie, s-ar organiza nişte şedinţe.

Acum, de la Puric la, mă-nţelegi, cei trei tenori ai culturii, Pleşu-Liiceanu-Patapievici, e loc destul şi de ai noştri.

Naşevo, cum îşi dezmierdau ruşii echipa de hochei pe gheaţă, în vremea lui Brejnev.

Aşadar, la Arad, la biserica pe nume Metanoia, vor avea loc conferinţe pe teme diverse. Adică, pe temele care-l rod la lingurică pe eretic (spun „eretic” ca să câştig simpatia ortodoxului majoritar, votantul lui Ponta de la ultimele alegeri).  

Despre biblia prost tradusă va vorbi Momo, alias Emanuel Conţac. Tipul e penticostal, şef de lucrări la teologia pe ramură, traducător al lui C.S. Lewis, scriitor care a fost prieten cu tipul care a scris Stăpânul inelelor, Hobitul şi alte orori.

C.S.Lewis, fiind credincios, se bucură de toată simpatia noastră, simpatie care s-a revărsat şi  asupra prietenilor săi, fapt pentru care toate drăciile pe care le-a scris sau gândit Tolkien au devenit literatură de citit după biserică.

Traducătorul lui C.S. Lewis a luat şi el o porţiune din aura scriitorului englez şi, cum „naşevo” o ducem mai greu cu valorile, l-am umflat pe Momo de nu ne-am mai văzut: nici noi pe el, nici el pe noi.

Conţac l-a controlat pe Cornilescu la diplome mai rău decât Băsescu pe Ponta la doctorat. Cornilescu a fost tipul care a tradus biblia după care citim noi, evanghelicii neo-protestanţi din România. Un fetiş de netrecut.

Conţac va vorbi primul la conferinţa de la Metanoia.

Metanoia e un fel de a spune că ţi-ai schimbat felul de gândire.

Biserica respectivă a mai avut parte de o astfel de schimbare. Să-i zicem experiment. Un individ numit Barbosu a fost făcut, din vameş, mare predicator, om de acţiune, implementagiu de metode transoceanice de semănat deruta-n fraieri.

Toată tevatura s-a terminat cu un şut în buci: Barbosu s-a lepădat de Metanoia, Metanoia de Barbosu şi ambele părţi au dat comunicate din care nimeni, dar absolut nimeni, n-a înţeles nimic. Nimic sincer şi pe faţă.  

Metanoia este gazda conferinţelor despre care a scris bunul meu prieten Marinel Blaj. Frumos şi şcolăreşte scris.

Un alt experiment? Sau aceeaşi mărie cu altă barbărie?

Dobrincu, alt penticostal, un personaj pitoresc al Iaşului şi al blogului meu, unde este personificat de arhivelnicul Dămbrînci, le va vorbi baptiştilor despre… comunism.

Apoi, un anume Liviu Ciortuz le va spune oamenilor despre intelighenţia artificială. Probabil comparativ cu prostia naturală.

Un domn pe nume Bodiu, sociolog de meserie, va aborda sacrul în film. În afară de Tarkovski (ortodox) şi Zeffirelli (homosexual), mari filme tematice şi valoros estetice eu n-am prea văzut. Oricum, viaţa bate filmul, aşa încât va avea şi Dionis os sacru de ros.

Vor mai conferenţia dnii Mocan (sculptor) şi Rogobete (politolog) despre mesajul mântuirii în sculptură şi mariajul creştinului cu politica.  (Unde ai fost tu, Rogobete-Dragobete, când făceau „naşevo” propagandă în biserică pentru partidul creştinilor din Ardeal şi ciripeau dulce despre Băsescu-MRU?).

Afişul conferinţelor arată precum cel din Twin Peaks: un scaun roşu pe un fundal negru. Flacăra şi iadul. 

Dialogurile nu se cheamă „Dialoguri”, ci „Dialogos”: vorbim româneşte, dar gândim  suceşte. Sau greceşte.

Lipseşte Mănăstireanu, anglicanul pe colivă, umbra lui Mircea la Cozia. Prietenii (nu) ştiu de ce…

 

Reclame

25 de gânduri despre “Cronici mondene (162) Dialoguri Twin Peaks

 1. Draga Rasvan, un inceput in forta. Initial, dupa titlu, am crezut ca il vei incadra in peisaj si pe Gollum zis Sméagol, daca tot veni vorba de Stăpânul inelelor, Hobitul 🙂

 2. Aceiasi greseala a facut-o si Rick Warren cind l-a dus pe B Hussein Obama (peace be upon him) pe aceiasi scena cu John McCain la biserica lui din California. In numele dialogului civilizat a reusit sa acorde CREDIBILITATE unui impostor care culmea a si declarat pe scena ca este impotriva casatoriilor homosexuale. Impostorul devenit presedinte (si datorita votului crestinilor ametiti si confuzati) s-a razgindit apoi la sfatul fetitelor lui si acum sprijina casatoriile homosexuale. Thanks Rick Warren!. Sint frustrat la maximum cind vad cum oamenii naivi sint inselati de sarlatani. Multumesc pentru postare. Sper ca Marinel sa reconsidere si sa nu mai promoveze aceasta aberatie.

 3. Chiar mă întrebam când o să apară reacţia… phii… 😀
  Dacă e să regret ceva foarte mult, e faptul că nu te pot avea cu mine la întâlnirile astea
  O întrebare, totuşi: promovare a fost şi când l-am avut pe imam la Golgota? 😉

 4. Marinel, de ce nu reformulati invitatia si sa il includeti si pe Rasvan Cristian, in lista? 🙂 Cred ca dialogurile ar fi mult mai interesante. Personal nu vad nici un impediment, decat programul de la spital, dar cine stie, poate gasiti o formula adecvata. 🙂 Tinand cont ca fac meetinguri zilnice cu cei de peste ocean, in viziunea mea este extrem de lejer sa faceti o intalnire transmisa si pe skype de exemplu, astfel ar fi foarte simplu sa participe si Rasvan, chiar daca nu ar putea fi de fata. La nivelul tehnologic de acum, astfel de chestiuni sunt ultra-simple.

 5. Romulus dragă, nu sunt eu organizator… Eu pot să-l invit pe Răsvan doar în aceeaşi calitate pe care o voi avea eu acolo. Am consemnat evenimentul (mă rog, în opinia lui Răsvan „i-am făcut reclamă” 😀 ) pentru că nu cred că e ceva ce trebuie trecut cu vederea, fie că îl priveşti cu ochi buni sau cu ochi răi. Cum va fi la urmă… vom vedea… Sincer, mă cam tem că ne agităm degeaba…
  Cum îi răspundeam lui Daniel Brânzei la mine pe blog, e ca şi cum aş fi scris că Barcelona şi Real au debutat în anul ăsta cu câte o îngrângere. Suporterii Barcelonei mă acuză că mă bucur de înfrângerea echipei lor favorite, suporterii Realului că mă bucur de înfrângerea echipei lor. Şi eu, care sunt doar un spectator, mă trezesc ca la Paris, cu un glonţ în cap, doar fiindcă treceam şi eu pe acolo la momentul nepotrivit… 😀

 6. Dragă Marinel, cum mi-ar sta mie să fac 700 de km ca să-l văd pe Momo? 🙂
  După circul din vară, el nu avea ce căuta intr-o adunare de oameni normali. Dio și Dambranci sunt legati, intr-un fel, de inima milostiva a lui Manastireanu. De Momo nu mai zic.
  Dacă nu erau misogini și invitau și o babă să conferentieze despre sex, era tacâmul complet. 🙂

 7. Răsvan dragă, dacă numai să-l VEZI ai face 700 de kilometri, atunci ai dreptate! Uite, cu ocazia asta ai posibilitatea să înţelegi care e deosebirea dintre a sta în teren în faţa lui Messi şi a sta în faţa televizorului… criticându-l pe bietul fundaş 😉
  Ehe… uneori îmi doresc şi eu să stau la televizor…
  Octi, îmi permit să-ţi dau două sfaturi:
  – nu confunda informarea cu promovarea! Consideram evenimentul „interesant”. Ce se ascunde în spatele acestui cuvânt… voi afla. Nu ştiu dacă şi voi, cei care sunteţi… scutiţi de coborârea în arenă (iertată-mi fie lipsa de modestie!). Mă gândesc dacă va merita să informez în continuare… 😦
  – încerc să-mi imaginez cum ar fi fost dacă cei care judecă post-factum ar fi procedat ca şi mine când, în 2005 le spuneam americanilor prezenţi într.un mare grup cu ocazia unui „Labour Day”, undeva în Florida, că dacă îl vor alege pe Obama (peace be upon him 😀 – se vorbea de atunci despre candidatura lui!) vor învăţa pe pielea lor ce înseamnă… socialismul (sunt în viaţă martori la spusele mele!). O eventuală implicare mai mare nu mi-a fost posibilă! Îmi cer iertare pentru asta multor americani dezamăgiţi astăzi… 😉

 8. Dragilor, sunt nevoit să anunț și aici nevoia unei corecții: nu sunt sociolog, ci informatician de profesie. În rest, vi le doresc pe toate cele bune,
  Dionis Bodiu.

 9. Dragă Dyo, şi CTP-ul a terminat informatica şi apoi a devenit, după mulţi ani, doctor în cinematografie. Din punctul meu de vedere nu e nicio problemă. Alta era chestiunea. 🙂

 10. Bine, Răsvan. Fie şi scăriţă… Eu am scris sociolog după cum era scrisă invitaţia (pe care n-am făcut-o eu, ci am primit-o!) Aşa că, măcar pentru asta nu sunt vinovat. De restul pe care le-ai strecurat printre driblinguri, mai vedem…
  Rămâne, oricum, aşa cum am scris: aşa cum mă văd unii pirpiriu, cobor în arenă. Poate păţesc la fel ca şi ziariştii francezi, dar măcar… mor râzând! 😀

 11. Marinel, depinde ce fel de caricaturi vrei să le faci. Charlie Hebdo nu e o literatură din care să te inspiri. 🙂
  Chestia cu coborâtul în arenă: singurul lucru pe care-l poți păți la Metanoia e să te calce ăia pe nervi.
  Nu știu de ce spui că te-am driblat. Știam amândoi despre dialogurile respective, unele sunt personaje cunoscute pe care le-am caricaturizat în repetate rânduri. Am pornit de la postarea ta pentru că nu am avut un alt punct de plecare.
  Nu am intrat în polemică cu tine. Poate doar una cordială, glumeață, ca de început de an. Dacă tu vrei să faci pe avocatul diavolului, referitor la întâlnirile respective, e cu atât mai bine. Vom privi lucrurile din unghiuri diferite.
  Referitor la paralela pe care o faci între tragedia din Franța și curajul tău de a sta în bancă să-l asculți pe Momo: vezi că ăia au fost asasinați nu în Irak, Siria sau Afganistan, ci în plin Paris. Cu alte cuvinte, ești mai expus pe blog decât în sală. În ceea ce mă privește, asta fac cu regularitate.
  Pledez pentru libertatea de opinie, indiferent cât de departe ar ajunge ea.

 12. Salve Rasvan. Iertare ca n-am raspuns la invitatia de pe o anume retea… Dar nu de aceea m-am bagat in seama acuma sha! As dori sa marturisesc ca sunt un ortodox eretic! Cum asta? Uite, citesc Biblia Cornilescu dar uneori, din dragoste ptr fratii romani treć si pe la biserica nationala. Eu ii iubesc, stau la unele slujbe, si imi fac si semnul crucii. Apoi, cu blandete, pe unul au pe altul cerc a-l apropia de Hristos: acesta este momentul in care sunt identificat ca eretic!

 13. Dragă Daniel, și eu citesc tot biblia Cornilescu. În același timp, am citit și din traducerile lui Bădiliță din Noul Testament, cele cu explicații. Ultimele, adică explicațiile, mi s-au părut fascinante.
  Cred că bătălia care se dă acum e pentru a obișnui neo-protestanții români cu ideea unei traduceri în pas cu limba. Teama vine din a nu fi în pas cu lumea.
  Am citit, cu ani în urmă, în mediile de informație adventiste, mai ales, scenarii prin care timpurile din urmă vor cunoaște astfel de ”false” traduceri.
  E foarte profund ce spui în ultimul paragraf, în ultima idee.
  Cred că toți cei care vorbesc despre Hristos cu pasiune sunt priviți, de multe ori, cu ură de către cei din jur.
  Mulți se miră, mai ales în mediul universitar: cum, tu chiar mai crezi în biblie? mai există oameni care cred în Hristos?
  Agnosticii și ateii pot trece, la o adică, drept buni ortodocși. Și ei își fac cruce în biserică, dacă sunt strânși cu ușa, tocmai pentru că nu le pasă.
  Dar, când începi să te înflăcărezi pentru Hristos, cînd le vorbește Duhul, nu tu, atunci te vor privi cu ură. Și te vor ocoli. Și te vor marginaliza.
  De parcă tu nu știi… Nu tu ești eretic, Hristos este eretic.

 14. „Agnosticii și ateii pot trece, la o adică, drept buni ortodocși. Și ei își fac cruce în biserică, dacă sunt strânși cu ușa, tocmai pentru că nu le pasă.”
  Exact aşa făcea Iliescu după ’89, iar oamenii au luat de bune gesturile lui.

Comentariile nu sunt permise.