Serviciul de Urgență și linșajul mediatic. Cazul Tiberiu Brăilean

Câteva cuvinte despre cazul Tiberiu Brăilean, de care a scris ”Ziarul de Iași”.

Amănunte despre patologie și filmul evenimentelor sunt arătate acolo. Nu am de unde să știu date în plus. În schimb, îi cunosc pe medicii de la cele două clinici: C.I. Parhon și Sf. Spiridon.

Există așa numitele ”protocoale”, de care amintește directorul DSP. Dacă spitalul în care faci de gardă nu e competent să rezolve cazul, medicul care pune diagnosticul trimite bolnavul la un alt spital de profil: respirator, cardiologic, digestiv, neurologic etc.

Numai azi, fiind de gardă la spitalul meu, am trimis către Iași, de dimineață, cu ambulanța, 5 bolnavi. Doi la neurologie, cu accidente cerebro-vasculare recent instalate, doi la spitalul Sf. Spiridon, pentru o suspiciune de miocardită post-virală și o insuficiența cardiacă severă, iar la urmă a venit un copil de 1 an și 4 luni cu stafilococie cutanată (furunculoză), care a luat tot drumul Iașului.

Cazurile mai puțin grave, le-am oprit la mine.

Ce se întâmplă la serviciile de primire de la spitalele din Iași?

Sălile sunt ticsite de bolnavi. E un furnicar inimaginabil. Medicii sunt depășiți numeric, nu profesional. Ceea ce scriu ziarele și urlă televiziunile este un linșaj mediatic cu bună știință, un populism descreierat al unor scîrța-scîrța pe hârtie.

Nu spun că nu există și incompetență, că nu se fac greșeli, uneori mari, în unele locuri, uitate de lume.

Dar, dincolo de toate astea, trebuie să știți că în țară au rămas extrem de puțini medici: din 33 de mii, abia dacă mai lucrează 13 mii.

De la începutul anului, prin camera de gardă de la mine, de la boli interne, au trecut 865 de cazuri de urgență. Majoritatea aduse cu ambulanța. Unii fără acte.

Suntem trei medici în spital pe linia de interne-pediatrie-nou născuți și doi colegi din afară, care fac și ei de gardă.

Am ajuns să fac șapte gărzi pe lună. Să ne fie frică de o eventuală greșeală: din oboseală, din lipsa aparaturii, a medicamentelor, a unui serviciu de primire urgențe calificat în acest sens.

Sunt peste 70 de kilometri până la Iași. Lucrăm ca în război, luptăm ca-n linia întâi.

Am putea să plecăm, oriunde. Poate că o vom face.

Până atunci, respectăm ”protocolul”. Cazurile grele le trimitem la cele două clinici din Iași, de care urlă presa.

Am avut uneori discuții în contradictoriu cu colegii de acolo. Totul s-a rezolvat. Nervii trec. Niciodată nu mi-a spus cineva: nu-ți iau cazul, n-ai decât să te descurci singur cu el.

În curând, vom fi puși și noi la zid. Apoi, vor urma alții, și alții la rând…

Cauzele? Un sistem medical putred, un organism mort de multă vreme, corupt la cel mai înalt nivel, un minister plin de birocrați, inclusiv la DSP, pentru greșelile cărora, de-a lungul a 25 de ani, plătim noi, acum, pălmașii de rând.

Pilele, relațiile, banii, șpăgile: toate au dus la promovarea unor non-valori în posturi de decizie.

Tinerii își iau lumea în cap în fiecare zi. Numai anul acesta, au plecat de la noi, din spital, din diverse motive, 4 medici: un psihiatru, un pneumolog, un infecționist și un balneolog.

Îmi pare rău că trebuie s-o spun: România nu mai e o țară locuibilă.  

P.S. Tromboembolismul pulmonar este o afecțiune extrem de severă, greu de diagnosticat, mai ales la nivelul unei camere de gardă. Intră în ceea ce se cheamă diagnostic diferențial, iar complicația poate fi fatală în orice moment, chiar și la multe ore după ce s-a pus diagnosticul corect. În astfel de situații, mortalitatea e ridicată până și în SUA. Acum se caută un țap ispășitor, veriga slabă din lanțul trofic medical,  și a fost găsită o doctoriță de boli interne de la UPU Parhon. O cunosc telefonic, mi-a primit un caz luna trecută, fără niciun comentariu. Amabilă și competentă. Mă întreb: cine a făcut parte din comisia de kileri de la DSP Iași? Cine sunt marii specialiști care dau verdicte din birouri? Aștept să văd decizia dlui prof. Vasile Astărăstoae, președintele Colegiului Medicilor, pe care îl admir și pe care am avut cinstea să-l cunosc de mai mulți ani, linșat, la rândul lui, de presă, luni de zile.  

Reclame

2 gânduri despre &8222;Serviciul de Urgență și linșajul mediatic. Cazul Tiberiu Brăilean&8221;

  1. Sunteti erou. Fara exagerare. Daca in contextual acesta -nu doar v-ati sacrificat raminind in Ro- ci puteti sa aratati omenie si sa spuneti o rugaciune si/sau un cuvint de la Domnul faceti slujba unui evanghelist. Fara exagerare. La urma urmei, Domnul i-a trimis pe cei 12 si sa tamaduiasca bolnavi (nu doar asta evident). Sa va dea Dumnezeu har si putere!
    Cu admiratie, DR

Comentariile nu sunt permise.