Cristian Tudor Popescu-Turbatu

Bine zice Daniel Costache când zice ce zice!. Și nu se poate să nu-i răspund, cu dragostea mea de frate mai mare. 

Am văzut și eu noile ”perle” ale îndrăcitului (fost îndrăgitului… vezi, suntem la o iotă între rai și iad, între drac și dragoste… frumoasă, miezoasă și periculoasă limbă avem, frate Daniel…) și primul gând mi-a zburat la tine.
Și ți-am dat dreptate. Să știi că omul ăsta are un program (nu progrom, progrom văd că vor alții, pe facebook).

Nu degeaba a făcut facultatea de informatică, pe vremuri, CTP-ul. Automatizări și calculatoare. Omul ăsta a fost creat cu declic întârziat.
Îl mănâncă la degete în postul mare, înaintea celei mai mari sărbători creștine.

Cred că trebuie să respectăm învățăturile apostolului Pavel, dragă Daniel, și să ne scuturăm încălțările de praful locurilor unde pixelii noștri nu au fost primiți. Și să trecem mai departe.
Dar să nu tăcem! Iarăși, ai dreptate.

Încă o chestie ciudată cu omulețul ăsta, deghizat iezuit inchizitor. Când au fost uciși ăia de la Charlie Hebdo, la Paris, CTP-ul i-a acuzat, într-un fel, că prea au întins coarda. A povestit despre un soi de înțelegere, între el și marinarul bețivan Traian, să nu-i jignească pe arabi. Ca să-i jignească pe creștini cu cine s-o fi înțeles? De la cine-a primit liber? Că de la Iohannis, protestantul meu, mă cam îndoiesc…  

Spre deosebire de falsul profet Mahomed, gratulat cu trandafirii tăceri țepoase,  Isus a avut parte din plin de scuipatul lui Cristian Tudor Popescu-Turbatul.

Dumnezeu a mințit, a zis omul, aiurit. Or, prin Dumnezeu, noi înțelegem Sfânta Treime. Cu alte cuvinte, au mințit nu Unul, ci Trei, Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Nu e un sofism, e teologie. Or, la teologie a zis CTP-ul că nu-l bate nici dracul. 

Acolo era locul unde trebuia să ajungă CTP-ul, să spună că Duhul Sfânt minte. De aici încolo nu mai e nimic. Sau, cum cred necredincioșii, este neantul. 

Parafrazând o lozincă veche, de la Universitate: păcat, mare păcat, pentru talentul lui vărsat.

12 gânduri despre “Cristian Tudor Popescu-Turbatu

 1. Da frate… se întâmplă ceva, tocmai acum în postul Paștelui… Întotdeauna Isus este scuipat mai abitir în astfel de perioade (s-a instituit obiceiul ăsta de câțiva ani), adică în puținele zile ale anului în care românul obișnuit, cocoșat de nevoi, își amintește și de El, Măria Sa Dumnezeu, Împăratul Împăraților și Domnul Domnilor! Dumnezeu să te binecuvânteze frate mai mare!

 2. Sa nu-mi fie cu suparare interventia, insa nu am vazut in CTP, niciodata, altceva decat un condei psihotic si agresiv indreptat impotriva tuturor de pe pozitia celui care(crede ca) le stie pe toate si e indreptatit sa emita verdicte ferme si condamnari definitive. Si parca in ultima vreme nu se mai poate controla, scrasneste tot mai mult din dinti, incrancenarea-i atingand paroxismul.
  Si-a dat arama pe fata. Sincer sa fiu, sunt cu ochii pe Emil Hurezeanu sperand ca el sa nu ma dezamageasca.

 3. Dragilor, într-o vreme chiar eram „pasionat” să văd ce descoperiri au mai făcut ba arheologii, ba oamenii de ştiinţă, ba te miri ce alţi „învăţaţi”. Ba apare câte o bucată de piatră care demonstrează „fără urmă de echivoc” că acolo a fost şi se află şi acum înmormântat Domnul, ba câte un manuscris care „demolează creştinismul” şi tot felul de stupizenii despre care după aceea nu mai auzi nimic. Şi să vezi comentarii la acele veşti „senzaţionale”! Ce mai, diavolul îşi face treaba. Partea proastă e că tocmai în „treaba” aia se bălăcăresc toţi înverşunaţii împotriva Evangheliei. Cât îl priveşte pe CTP, să mă iertaţi, nu l-am putut admira niciodată. Inteligenţa nu e totuna cu înţelepciunea! Mai mult, omul e obişnuit să şocheze mereu cu câte o opinie contrară opiniei generale. Ceva în genul… contra vântului. Şi cam cu aceeaşi valoare, din punctul meu de vedere! Aş încheia cu un mesaj, poate dur, pentru acest trist personaj mediatic care e „specialist” în toate şi, iată, mai nou şi în teologie: Mai bine să-ţi ţii gura închisă şi să laşi oamenii să creadă că eşti prost, decât să o deschizi şi să le risipeşti îndoielile…

 4. Dragă Marinel, nu uita că omul e o personalitate în România. Este cel mai titrat jurnalist român, cel mai premiat ”ziarist al anului”. E formator de opinie. Mie mi-a plăcut cum scria. Acum nu mai pot să-l văd în ochi.

 5. Dragul meu Răsvan, pentru mine „personalitate” e un cuvânt pretenţios. De multă vreme şi din multe motive acest om nu mai este o personalitate. Iar cu ultimele chestiuni pe care le-a scos pe tarabă, şi tocmai pentru că e formator de opinie (dar într-un mediu ce duce cu gândul la replica lui Lăpuşneanu), a devenit o persoNULITATE. Dixit!

 6. Marinel, eu i-am oferit lui CTP o varianta mai seaca. Dar, in acest caz, nu regeret ca nu am cultura acelui domn deosebit, Mihai Stoian, care intr-adevar ii da o replica excelenta obeliscului 🙂 cranial, CTP!

  Uite ce i-am scris eu pe site lui CTP. Daca iau un 5 de la tine mi-s tare:
  asadar, pour monsieur CTP

  ”Întrebarea dvs:

  ”Pun o întrebare tuturor acelora pentru care Biblia este cartea credinţei lor: cum se face că regăsim tiparul de idee al relatării despre Adam , Eva şi Iisus într-o altă religie mare, ivită la mii de kilometri de Ierusalim şi cu 5-600 de ani înainte de Hristos?”

  Răspunsul meu:
  Construcția dvs, ”Regăsirea tiparului de idee al relatării despre Adam, Eva și Iisus într-o altă religie mare…” este un pic cam confuză.
  Procedeul pe care-l folosiți dvs aici, din punct de vedere stilistic, ar putea fi definit cel mult ca ALEGORIE: expunerea unei idei abstracte/închipuiri prin trimitere la mijloace concrete. Rețineți că am spus „cel mult!” și iată de ce:
  1. Mijloacele concrete la care faceți trimitere sunt Adam, Eva și Iisus! Vorbim imediat mai jos despre analogiile pe care le faceți porinind de la ele!
  2. Ideea abstractă însă este neclară, mai exact ”tiparul” de idee/închipuire. Dar chiar și ignorând confuzia, dvs faceți aici o eroare de logică de un anume fel – Aristotel a denumit acest tip de eroare ca ARGUMENT CIRCULAR. Adică propoziția de demonstrat a fost afirmată deja ca premiză! Asta înseamnă deja un cerc vicios: afirmați adevărul într-o întrebare! Marele psiholog român Zlate Mielu a expus mai multe tipare de gândire neeficientă: unul fiind recurgerea la argumentul circular. Și totuși care este premiza pe care oricum ați demonstrat-o deja?

  Acum pe înțelesul tuturor cu privire la analogii:
  a. Dacă în mai multe religii ale lumii se vorbește despre un cuplu adamic asta nu face decât să afirme ca adevăr un lucru afirmat tot ca adevăr în cartea Geneza!
  b. După argumentul circular urmează și o analogie falsă: considerarea unor lucruri ce sunt similare din anumite puncte de vedere (în cazul de față relatarea comună mai multor religii despre cuplul adamic) ca fiind similare și din alte puncte de vedere. Și asta, potrivit aceleiași somități numite mai sus, intră tot la gândire neeficientă!
  Și haideți să vă spun acum de ce ați construit o analogie falsă: motivul în cauză este ÎNVIEREA! Nu am auzit ca prinţul Gautama Siddhartha să fi înviat! Lipsește tema învierii!
  Un exemplu de falsă analogie în zilele noastre ar fi următorul: dacă Iohanis și Obama sunt președinți, atunci și Iohanis este cetățean american la fel ca Obama! 🙂

  Revenind, nu-mi cereți însă a vă aduce argumente despre înviere! Aceasta ține de credință și nu de demonstrație! Iată ce spune Biblia cu privire la asta:
  ” Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie pentru cei ce sunt pe calea pierzării; dar pentru noi, care suntem pe calea mântuirii, este puterea lui Dumnezeu. Căci este scris: „Voi prăpădi înţelepciunea celor înţelepţi şi voi nimici priceperea celor pricepuţi.” Unde este înţeleptul? Unde este cărturarul? Unde este vorbăreţul veacului acestuia? N-a prostit Dumnezeu înţelepciunea lumii acesteia? Căci întrucât lumea, cu înţelepciunea ei, n-a cunoscut pe Dumnezeu în înţelepciunea lui Dumnezeu, Dumnezeu a găsit cu cale să mântuiască pe credincioşi prin nebunia propovăduirii crucii. Iudeii, într-adevăr, cer minuni, şi grecii caută înţelepciune; dar noi propovăduim pe Hristos cel răstignit, care pentru iudei este o pricină de poticnire, şi pentru Neamuri, o nebunie; dar pentru cei chemaţi, fie iudei, fie greci, este puterea şi înţelepciunea lui Dumnezeu. Căci nebunia lui Dumnezeu este mai înţeleaptă decât oamenii; şi slăbiciunea lui Dumnezeu este mai tare decât oamenii.” (1 Corinteni 21:18-25)

  Cu considerație,
  un odinioară admirator al dvs!”

  Am incheiat cam mioritic, degraba protocolariu!

 7. Daniel dragă, nu sunt foarte sigur că pentru CTP e foarte importantă cultura celui care îi răspunde. L-am urmărit o vreme şi mi-am dat seama că omul posedă o auto-suficienţă incredibilă, una care îi permite atitudinea de genul „dacă eu zic că e aşa, atunci demonstraţia nu mai e necesară”. În plus, rar mi-a fost dat să văd că răspunde la argumentaţii. El, de regulă, aruncă piatra. Nu ştiu dacă se amuză după aceea privind la cei ce se străduiesc să o scoată. Nu pare genul…
  Acum, răspunsul tău merită, fără îndoială, mai mult de un 5. Eşti tu modest… Doar că, în opinia mea, e util doar pentru cei care urmăresc disputa. Tu ai dreptate perfectă în ceea ce afirmi, dar… rămâi cu dreptatea. Cred că dacă s-ar aduna toate răspunsurile înţelepte care i s-au dat s-ar putea aduna de un volumaş de argumentaţie-model. Dar… cui prodest? Veţi vedea cum va reacţiona (dacă o va face!). Îmi permit să cred că nu face jocurile nimănui altcuiva decât diavolului. Ceea ce e mai rău decât orice altceva…
  Vezi, e ciudat. Răsvan remarca în mai multe rânduri că sunt blând şi răbdător. Ei, uite, în cazul acesta nu pot fi aşa. Eu am trecut direct la scuturatul prafului de pe picioare. Stau mult prea prost cu timpul, şi la nivel „micro”, şi la nivel „macro”, pentru a-l risipi în lupte inutile. Prefer să rostesc un „veni, vidi… vax” 😀
  Dar vă urmăresc cu plăcere dialogul vostru, al lui Răsvan cu tine…

 8. Mulțumesc și eu Marinelului, mai ales că eu duc un dialog tăcut.
  Mă mișc printre semne, prin semne. 🙂
  Vorba ceea: aruncă un prost o piatră în apă și nici zece deștepți n-o pot scoate. 🙂

 9. Iată un exemplu de mostră de înțelepciune creștină ”printre rânduri” marca Marinel: la solicitarea de către mine, a unei note, răspunsul lui nu a lăsat loc niciunui răsfăț! 🙂 De aici se înțelege că Marinel nu cântă în strună. Din acest motiv, dacă îți aduci aminte, de un comentariu al meu mai de acum vreo două luni, am spus că îmi amintește de un unchi al meu. Nu știu dacă sunt suficient de concis: dar Marinel are o trăsătură pe care în mod biblic ar trebui să o aibă orice creștin: el nu caută să placă oamenilor! Na! Asta da ”exegeză”! Am simțit să completez ca să nu se creadă că afirmația mea de mai sus era fără acoperire, sau vreo aiureală. Pe site-ul vesteabuna.wordpress am citit ceva foarte adevărat despre lingușire… Marinel e imun la astfel de practici! Să dea Dumnezeu să rămână așa, și cu muzica lui, că nu e rea deloc.

  Revenind la CTP da, cred că e vorba până la urmă de satanism pur. Satanismul pur este o filozofie a elitelor, de genul aceleia din care făcu parte odinioară și, de acum stârvul, Albert Pike! Nu coarne cu copite, nu pisici prin cimitir la 12 noaptea, ci doar revoltă fățișă, asumată intelectual și științific! O revoltă care modifică estetica individului! Individul astfel revoltat începe a-și privi semenii ca pe niște excremente, chiar dacă el nu o mărturisește, și aici dă în străchini mai rău decât Pleșu odinioară, sau Patapievici! Inidividul astfel revoltat, a cărui estetică presupune și alterarea fizionomiei, exercită o atracțiune animalică asupra acelor domnițe care nu s-au săturat să-și caute feții frumoși, salvatorii, pe suprafața scoarței terestre! Piatra aruncată de un astfel de erou, saint-juste-ist în lac, produce cercuri a căror amplitudine devine în cele din urmă hipnotică, înlăturând funcția cortexului prefrontal al nefericiților simpatizanți. Cauza sa însă, nu este așa chiar a sa! O cauză veche din care s-a născut și cabalismul, asta e cauza acestui nihilist religios. Degeaba înșiră as-urile sale pe un teren unde numai el trage dunga cu var! Degeaba face trimitere la autorii ”importanți” care-i sprijină de dincolo de mormânt fixațiile! Eu nu am auzit de mulți dintre acești cărturari, iluminați… sau dacă am auzit nu le-am dat atenție: tu știi cât de educativ, mai degrabă, poate fi dialogul cu un om al străzii sau cu un spălător de parbrize sau cu un parcagiu? 🙂 Gata cu semnele! Acum mă retrag în tăcere, sperând ca cititorii comentariilor acestora, plângând, vor zice: ”Vai tu, deșteptule! Te rugăm, nu pleca! Ești atât de miezos! Mai rămâi!” 🙂 Dar într-o astfel de eventualitate eu le voi spune că, modestia nu trebuie mimată… Am zis printre rânduri! Vă las leilor!

 10. Dragii mei, iată, ca să nu vi se pare că scriam exagerând când făceam trimitere la tot felul de „veşti senzaţionale” care apar mereu în preajma Sărbătorii Învierii: http://a1.ro/news/inedit/descoperirea-care-zguduie-lumea-cretina-vaticanul-este-in-alerta-id368872.html
  Evident, o ştire care ZGUDUIE! 😀
  Acum, cât de „zguduiţi” trebuie să fie cei care le tot scot din mânecă tocmai în această perioadă… chestie de psihiatrie…
  Daniel, dacă preţul pe care l-am plătit până acum în viaţă pentru refuzul compromisului nu ar fi fost atât de mare, aş fi fost ispitit să iau rândurile tale ca pe un foarte frumos compliment. Aşa, îl primesc cu mulţumirea că merită să fii aşa. Încă mai sunt oameni care preţuiesc lucrurile care contează. În plus, mă bucur că muzica noastră îţi place. După atâţia ani (de muzică, mai ales), e o mângâiere.
  Cât priveşte ultimul tău comentariu referitor la această „C.e T.urbată P.ersoană”… aşteptam asta! Ai pus degetul pe rană! Scurt şi la obiect!

Comentariile nu sunt permise.