De ce pentru unii evreii sunt jidani…

Asta e constatarea tristă pe care trebuie s-o fac, după un dialog purtat pe facebook-ul dnei Roxana Iordache cu un anumit domn pe nume V. Ilie și o doamnă pe numele Grace. D.  Că, după tot ce s-a-ntâmplat, unii fac pe proștii și-ți citează DEX-ul, uitând holocaustul. 

Domnul în cauză a folosit de mai multe ori termenul de ”jidan”, în loc de evreu. Mie mi s-a părut deplasat, dacă nu chiar jignitor, și am încercat să-i explic de ce.

Ce-a ieșit din toată povestea asta, vă las pe dvs. să judecați, după ce citiți mai jos.

Discuția s-a purtat într-un interval scurt, de cel mult o jumătate de oră.

O piesă de după amiază, într-un singur act…

Virgil Ilie Si inca ceva … La inceputul anilor ’90 ma aflam la sediul din Carol la o sedinta a Biroului National , chiar la drepta Seniorului , stateam mindru nevoie mare si cu gura pin ala urechi , fericit de onoarea ce imi facea sa ma primeasca la una sau alta dintre sedinte cind se intimpla sa fiu prin Bucuresti , eu nefiind membru al conducerii centrale la data aia … Bate la usa si intre unu cu un dar de la secretarul pcr al jidovimii , rabinul Moses Rosen … Coposu o ia , se uita luuuung la ea , multameste , asteapta sa iasa curierul si zice : „Maaaaa , da prolific mai e jidanul asta ma ! Mi-a mai trimis vreo doua pina acuma …” Vezi , pe Coposu il uitasem …

Rasvan Cristian Stoica Domnule Virgil Ilie, despre unii spunea regina Maria că au limba mai mare decât creierul. Mai mult decât atât, îi numea pe evrei, evrei. Era regina politic corectă în 1916? sau e vorba de cu totul altceva… De buna creștere și de mult, infinit de mult bun simț, chestii care multora din noi ne cam lipsesc.

Virgil Ilie Dictionarul limbii romane „JIDAN = evreu , iudeu” . Sau , „JIDAN = alt nume pentru evreu” . Tot acelasi dictionar … „evreu (ovreiu) m. cel ce profesează religiunea mozaică. Jidov.” Dumneavoastra domnule Stoian folositi limba folosita de Regina Maria . Ce facem , ma luati la bastoane si ma jigniti ca eu o prefer pe aceea folosita de Eminescu ?!…

Virgil Ilie Termenul JIDAN se pare ca-si are originea si vine in limba romana din limbile slavilor . Pai la Varsovia functioneaza un prosper „Zydowski Instytut” , n’asa ? Ia explicatile dragilor si astora pe aia cu Regina Maria …

Rasvan Cristian Stoica Domnule Virgil Ilie, respect teritoriul Roxanei și nu vreau să contiunui o discuție cu dvs. aici. Aș putea să vă spun foarte multe despre termenul respectiv, dar nu consider că avem puncte comune de pornire pentru un asemenea dialog. Fiecare e destul de matur să înțeleagă, chiar dacă lucrurile nu sunt întotdeauna destul de explicite pe cât am vrea să fie. Mulțumesc pentru înțelegere și Roxanei iertare dacă am greșit cu intervenția mea anterioară.

Grace Damayanti Are cineva impotriva sa le spun pe nume tiganilor, in loc sa ma prostesc spunand ca sunt rromi? Nu sunt rasista, dar asa se numesc…

Rasvan Cristian Stoica Da, doamna Grace Damayanti, țiganii se numesc țigani așa cum și evreii se numesc evrei.

Grace Damayanti Ce frumos s-a retras cu capul la cutie dl. Stoica:))) Cica din politete si buna crestere:))))

Grace Damayanti Ah, credeam ca ati plecat:))

Rasvan Cristian Stoica Nu sunt nici politicos, nici bine crescut. Nu fac mizerie în casa altuia, atâta tot. Nu, am plecat pentru dl. V. Ilie.

Grace Damayanti Stimate domn, termenii evreu, ovreu, jidan si jidov sunt SINONIME perfecte, fara ca vreunul dintre ele sa aiba incarcatura peiorativa. Degeaba va scandalizati.

Rasvan Cristian Stoica Pentru mine au și nu mă scandalizez.

Grace Damayanti Si mai cred un lucru. Tiganii se numesc intre ei, unii pe altii, drept „rromi”. Ceilalti le zic „tigani”. La fel si cu jidanii. Ei intre ei se numesc „evrei”, in vreme ce persoanele din afara comunitatii lor, ii numesc „jidani” sau „jidovi”

Grace Damayanti Daca nu va scandalizati, de ce ati jignit????

Grace Damayanti Sa inteleg ca in starea Dvs. naturala obisnuiti sa insultati, chiar si fara a fi vulgar?

Rasvan Cristian Stoica Greșiți. Țiganii între ei se numesc țigani. Lucrez cu ei de ani de zile, am mulți pacienți țigani, sunt prieten cu un bulibașă. Nu am jignit pe nimeni, dna. Grace D.

Rasvan Cristian Stoica Nu, obișnuiesc să insult în ambele feluri.

Grace Damayanti Ba ati jignit. Si daca nu realizati asta, desi mai sus dadeati semne ca da, atunci e regretabil. Inseamna ca nu mai discerneti intre bine si rau. Tiganii intre ei se intituleaza rromi, stimabile. Si se striga „Praleo!”. Ii cunosc si eu la fel de bine…

Grace Damayanti Atat de bine incat evit sa fiu prietena cu bulibasa… Nu vreau sa ajung la ceaun:)))

Grace Damayanti Cum ar fi sa imi puna vreunul pirostriile de sub ceaun sa imi spuna ca sunt „rroama”?:))) Cum rroama? TIGANCA ce are? Ca nu imi sta de-a curmezisul…

Virgil Ilie Sa facem pace … Domnule Stoian , am rugamintea sa cetiti „evreu” unde eu scriu „jidan” , iar mie sa-mi lasati libertatea de a ceti „jidan” unde dumneavoastra scrieti „evreu” .

Grace Damayanti Virgile, mamica, ce e negrul ala de jur imprejurul tau? Te facusi rrom? Sau porti doliu dupa cheful de viata?:))

Rasvan Cristian Stoica Dna Grace, ca să nu ajungem la intimități care nu-și au locul și pentru că scriem într-un spațiu public, doresc să vă salut și să vă cer scuze dacă v-am jignit cu ceva. DAR, înainte de asta, trebuie să vă spun că, oricum, cu mine v-ați pierdut timpul degeaba: sunt jumătate rus, un sfert neamț și un sfert bulgar, sunt filosemit, cel mai bun prieten al meu este evreu plecat în Israel și, colac peste pupăză, mai sunt și baptist. Adică tot ce poate fi mai dubios, după criteriile naționalist trăiriste reînviate azi, aici, la Roxana, pe facebook, prin dvs. și dl V. Ilie. Îmi pare rău, dar dacă Roxana nu mă mai place, mă poate șterge de pe lista ei de prieteni. În ceea ce vă privește pe dvs. și dl. V. ILie, vă doresc numai bine și un dialog plăcut în continuare.

Grace Damayanti Iar eu o sa citesc „semiti” peste tot. Sa nu zica cineva ca discriminez intre tigani si jidovi:)))) Da?:))

Grace Damayanti Dle Stoica, v-am intrebat eu ce origine aveti???? Ce legatura are cu subiectul??? Si ce intimitati visati???? Pot sa va zic pe tiganeste ceva???:)))

Grace Damayanti Te trailes bahtalo!:)))

Rasvan Cristian Stoica Dacă știți să vă ridicați poalele în cap la propriu ca țigăncile, da, dacă nu, lăsați-vă păgubașă.

Rasvan Cristian Stoica Da, înțeleg că știți.

Grace Damayanti Sper ca nu va asteptati la altceva… Cat despre criteriile alea nationalist tr.. (Cum ziceati?), va informez ca era vba despre argumente ETIMOLOGICE… nu despre criterii de discriminare… Io va rog din inima sa va treziti din somn, ca avem nevoie de Dvs. capacitat deplin si lucid… Si nu ma mai asociati cu Virgil. Ca nu suntem musai uniti in cuget si simtire…:))))

Grace Damayanti Te trailes bahtalo se spune cu poalele in cap???:)))) Acum inteleg de ce ati venit netam-nesam cu discutia despre intimitati…:)))

Rasvan Cristian Stoica Trăiriste, doamnă. Vorbește despre asta și părintele Stăniloae și, mai ales, Nae Ionescu. Nu a inventat chiar totul dl. V. Ilie.

Rasvan Cristian Stoica Nu conta ce spuneți pe țigănește, ci că folosiți limba în fața unui om care nu o cunoaște. Cu ei vorbesc pe românește. Cțnd se supără pe mine, fac ce v-am spus și o iau pe limba lor.

Grace Damayanti Si asta inseamna ca mi-am pus poalele in cap? Sa nu spuneti ca nu stiti semnificatia expresiei!:)))

Virgil Ilie Daca aveti amic bun un bulibasa al tiganilor , rugati-l sa va traduca urarea domnule Stoica … Nu e pus de poale in cap …

Rasvan Cristian Stoica Ba da, o cunosc. Și la propriu, și la figurat. Pe dvs. care vă interesează să v-o povestec mai întâi?

Grace Damayanti Dle Stoica, sunteti delicios prins in corzi de o muiere!:)))) Noroc ca n-am nuiaua la indemana!:)))

Rasvan Cristian Stoica Nu sunt masochist, așa că nu e nicio pierdere. Poate dl V. Ilie vă poate ajuta cu ceva.

Rasvan Cristian Stoica Văd că se foiește pe alături.

Grace Damayanti Pai asta e si ideea, dle Stoica: sa NU fiti masochist. Caci nu am nicio intentie sincera de a va provoca placeri, fie ele si prin durere… Si daca Virgil se foieste, ce? Va intimideaza?:))))

Rasvan Cristian Stoica Nu, nu simt astfel de atracții, mulțumesc lui Dumnezeu.

Grace Damayanti Si eu ii multumesc lui Dzeu ca nu aveti astfel de atractii. Va pot chinui mai bine!:)))

Grace Damayanti Cat despre povestit expresii, povestiti-o p-aia cu „Iarta-ma! Caci te-am jignit!”:))

Rasvan Cristian Stoica Doamnă, am spus-o din principiu.

Grace Damayanti :)))))))))))) Hai, ca la a doua incercare, incepeti sa recunoasteti ca aveti metehne…

Virgil Ilie Ce sa fac domnule , o pazesc sa nu mi-o ia altul … Dar daca credeti ca va tin puterile… Io nu am nimic impotriva … Incercati si …, vorbim dupa … Da sa nu ziceti ca nu v-am spus …

Rasvan Cristian Stoica Nu e niciun chin. Din păcate, sunt în criză de timp, dar promit să transcriu dialogul pe blogul meu, ”VINDECĂTORU”, și acolo am spațiul deschis oricăror comentarii și dialoguri, cu sau fără nuielușa dvs. fermecată.

Reclame

5 gânduri despre “De ce pentru unii evreii sunt jidani…

 1. Rasvane, ursule, pe unde nimeriși bre?
  Asta e din ciclul ”N-avui ce face!”… 🙂 🙂 🙂 Sau mai știi? Mai știi ce ac ai dta la undiță?
  Parcă te și văd în ”corzi”, numai așa ca să n-adormi!
  În orice caz să știi că ești un pedagog bun… Ești încet de tot la supărare, ca melcul, și asta e bine creștine!
  Eu credeam că mai prind un eseu despre exegeza ateo-cristologului CTP și când colo, dta goneai pe câmpiile Elizee, sătul probabil de politică precum și de vreunul, ca mine :), care dă mai mereu cu bâta în baltă pe blogul tău…
  Aseară mă străduiam să dau un răspuns ca la carte la articolul din seria Smântâniță iar tu potcoveai caii Maicii Rusii și-i țesălai șoptindu-le la urechi învățături despre simțirea ta frumoasă, filosemită! 🙂 Chiar mă gândeam, cât are să mai țină totul?
  Între timp, CTP are barca plină cu guvizi iar gluga dumisale pare tot mai erectă, ca obeliscul nu alta! Am citit mare parte din comentarii – fără să știe, majoritatea contestatarilor i-au pus gaz pe foc! Eu un adevărat autodafe pe acolo! Mirosul de carne friptă și ochii sticloși ai marelui gazetar sunt preambul la ce va să vină!
  Și totuși, eu rămân la părerea mea că această serie de articole a fost generată de mai multe cauze, și nu numai de amorul filozofic al domnului acela jurnalist!

  Shalom Uvraha!

  PS
  Nici mie nu-mi place a folosi cuvântul jidan!

 2. Cineva mi-a spus, mai demult, că există o diferenţă între rrom şi ţigani: rrom-ul a păstrat limba romani şi tradiţiile ţigăneşti, ţiganii nu vorbesc nici limba.
  Acelaşi domn Virgil Ilie, mai demult, pe blogul Roxanei Iordache, făcea o diferenţă între evrei şi jidani: „Nu urăsc pe nimeni, şi implicit, nici poporul evreiesc. Sunt român şi sunt naţionalist. Apreciez şi susţin sioniştii evrei, dar nu ma pot împăca cu internaţionaliştii jidani.” (https://roxanaiordache.wordpress.com/2012/07/31/scrisoarea-scandaloasa-impertinenta-inacceptabila-a-liderilor-ppe-o-interventie-de-tip-sovietic-asupra-romaniei/#comments). E drept, a trecut ceva timp, dar în 3 ani nu se schimbă vocabularul 🙂

 3. Din ciclul „nu da margaritare la porci”. Dialogul de mai sus ilustreaza perfect faptul ca sunt unii oameni cu care pur si simplu nu ai ce vorbi, pentru ca sunt pe alta lungime de unda. Si ca sa spiritualizez putin (lucru care nu e mereu rau 🙂 ) ilustreaza principiul ca daca vrei sa dai marturie impotriva Sodomei, cel mai bine stai in afara ei. Inauntru nu faci altceva decat sa ii agiti pe perversii ei. Cu privire la termenul jidan, mi se pare ca e folosit cu precadere de acele generatii din comunism care privesc cu invidie pe oricine se descurca mai bine si e mai capabil decat ei. Eu apartin unei generatii mai tinere, care foloseste un alt cuvant pentru a-si desemna ura fata de evrei: „sionisti”.

Comentariile nu sunt permise.