Hagigadar. Un peștișor de aur numit Dumnezeu

Duminică am văzut două fete intrând, în genunchi, pe poarta mănăstirii armenești Hagigadar.

Nu le-am întrebat dacă sunt de etnie armeană. Oricum, nu mi-ar fi răspuns. Minunea, ca să se petreacă, necesită respectarea unui ritual. Tăcerea făcea parte din el.

Religia armeană este monofizită și e considerată eretică de foarte mulți. Ei nu acceptă decât primele trei concilii ecumenice. Cel de-al patrulea, de la Calcedon, nu face parte din meniul lor dogmatic.

Nu știu dacă fetele care se târau în genunchi pe alee aveau habar să fi existat vreodată vreun conciliu ecumenic. Ele aveau alte necazuri, mult mai mari și mai presante.

Biserica din mijloc e supranumită a împlinirii tuturor dorințelor. Dumnezeu devine pentru credincioși un peștișor de aur pe care îl prinzi dacă urmezi un anumit parcurs, în genunchi, rugându-te tot timpul și convingându-l să te ajute.

Aici nu se țin slujbe duminică. Asta nu pare să-i încurce pe unii:

Cum de ce suntem aici? Ca să ne rugăm pentru voi, netoților! Așa Își linișteau rudele, pe smart, niște moldoveni ortodocși, nădușiți de urcarea dealului lui Bulai, la trei kilometri de Suceava.

Preotul vine de două ori pe săptămână, joi și vineri, să sfințească apa. Slujbe se țin de două ori pe an. La cină se ia numai vin, nu și pâine.

Se spune că puțini creștini au văzut biserica pe dinăuntru.

Am avut acest privilegiu, pe care eu îl numesc minune, fără să împlinesc ritualul fetelor din curte. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru asta.

Mai multe imagini de la Hagigadar voi pune pe facebook.

biserica 7

 biserica 5

biserica 6

biserica 4

biserica 2

Un gând despre “Hagigadar. Un peștișor de aur numit Dumnezeu

Comentariile nu sunt permise.