Cronici mondene (172) Alegeri miorițice

Cei trei candidați la funcția de Președinte al Uniunii Baptiste din România se prezintă publicului.

În urmă cu câțiva ani, o astfel de expunere publică ar fi dat fiori pe șira spinării bătrânilor din adunările noastre contemplative.

Încă îmi joacă în lacrimi rândurile pline de mânie a unor domni revoltați că rufele nu se spală în familie, ci la mașina cu program de stoarcere pe net.

O aripă generoasă și progresistă a afirmat, la vremea aceea, că internetul are și părți bune, iar un om cu frica lui Dumnezeu poate exploata și acest mijloc de comunicare spre lauda Domnului.

Încet-încet, lauda a trecut de la Domn, la domni.

Cei trei, precum magii de pe vremuri sau, pentru că suntem români, precum ciobanii mioritici, au ieșit la rampă cu ce aveau mai bun.

N-am cunoscut pe niciunul din ei, așa încât am pornit fără prejudecăți sau interese de grup.

Ca o primă observație, doi se prezintă singuri.  Al treilea este povestit.

CV-urile arată minunat.

Viorel Iuga spune despre sine: sunt un om obișnuit. E doctor în teologie.

Și Daniel Mariș e obișnuit: are masterul și  doctoratul în teologie.

Ionel Tuțac ne ia din leagăn: ”Am văzut lumina zilei în data de…, etc., etc”, dar ajunge tot la masterat și la doctorat.

Toți au o familie fericită. Au copii și o conduită exemplară în viață, biserică și societate.

E greu de ales între ei. Sunt desăvârșiți și previzibili.

E muncă se salahor literar să dai la o parte straturile de steril și să ajungi la filonul principal.

Iar când crezi că l-ai descoperit, s-ar putea să ți se scurgă adevărul printre degete ca argintul viu (evident, dacă ai ciudatul obicei să te joci cu asemenea metale grele).

Viorel Iuga ne plimbă prin parc. E prieten cu batrânii care joacă șah, cu administratorul de bloc și cu vecinii care ne fură la apometru:

” Să fim creştini buni, soţi buni, soţii bune, părinţi buni, bunici buni. Să cerem putere de sus şi să ne comportăm frumos cu vecinii, cu oamenii din cartier, cu cei de pe stradă şi cu cei din parc. Să fim cetăţeni buni, să ne comportăm exemplar la locul de muncă şi să vorbim frumos cu toţi oamenii.”

Dragoste și bunătate în țara de turtă dulce.

Recunoaște, însă, că trăim vremuri grele:

” Dumnezeu ne-a dat harul să trăim într-o generaţie cu mari provocări, dar şi cu multe posibilităţi.”

În aceste condiții, imaginea e totul:

” Sunt ferm convins că imaginea noastră trebuie îmbunătăţită şi aceasta se poate face doar atunci când fiecare baptist este dispus să îşi revizuiască şi să îşi sfinţească viaţa.”

Ionel Tuțac este omul care, pe ce pune mâna, dublează, ba, uneori, chiar triplează. Nu e vorba despre vreun sistem piramidal sau de vreo miză la jocul de cărți, ci de har și dar.

A înmulțit banii:

” În calitate de secretar general am fost și președinte al Casei de Pensii. Împreună cu comitetul CPA și cu angajații am reușit nu doar să protejăm fondurile, ci și să le triplăm în acești 8 ani. Pensiile au crescut în această perioadă în mod considerabil, iar facilitățile acordate de Casa noastră de Pensii sunt deosebite pentru toți cei care au trudit din greu înaintea noastră.”

A înmulțit orele:

” O mare bucurie a fost pentru mine obținerea unui timp de emisie de 22 ore la Radio Vocea Evangheliei Timișoara (timp de 16 ani postul emitea doar 2 ore/zi)”.

A înmulțit oamenii:

” Biserica din Lugoj  avea 631 de membri în 1993, iar  astăzi  numără 1130.”

Daniel Mariș are viziuni. El revitalizează și renaște.

Renaște spiritul:

” O biserică plină de viață experimentează o renaștere a spiritului de închinare autentică.”

Sau:

” O biserică plină de viață urmărește o renaștere a spiritului de proclamare a Evangheliei.”

Din ce renaște? Nu din propria cenușă, ci din muzeu și închisoare:

” Lăsați biserica să fie biserică în lumea de azi și nu un muzeu sau o închisoare pentru lucrările mărețe ale lui Dumnezeu din trecut.”

Am trecut, cu regret, peste pasajele forestiere, unde fiecare se smerește în lucrarea Domnului, cu limba de lemn pe care i-a dat-o, fiecăruia, masteratul și  doctoratul.

Nici unul nu suflă vreo vorbă despre marile provocări spirituale care ne stau în față: ecumenismul, sincretismul și bisericile carismatice.

Astea, oricum, se rezolvă de la sine, dacă discuți cu vecinii în parc, îți cultivi imaginea, înmulțești vorbele și renaști  muzeele.

Reclame

8 gânduri despre &8222;Cronici mondene (172) Alegeri miorițice&8221;

  1. As fi vrut sa vad ce” platforme de reforme” si „viziuni cincinale” au pentru generatiile viitoare. Cate scoli vor construi, adaposturi pentru batrani, cat vor pleda pentru „optionale evanghelice ca ore de religie” in scolile de stat….Nu stiu – mai multe lucruri despre ce vor face , nu despre ce sunt.. (personal , i-am cunoscut prin studentie si par foarte diferiti de cei cu care ne rugam – noi cei dela „dublaspecializare” cu cei de la „telologie pura” – la capela din Berzei, sau prin bisericile din Bucuresti…alte vremuri)

  2. L-am cunoscut putin pe V. Iuga ca tinar pastor. Eram in „luntrii diferite”. De-atunci presupun ca s-a maturizat. Pe Tutac nu l-am intilnit vreodata. Pe Daniel Maris l-am cunoscut mai bine (eram intr-aceeasi luntre). A fost un tinar serios; ca licean a condus la Domnul un coleg care a parasit UTC-ul pt Domnul. (Dl. acesta a scris o vreme pe bloguri apoi s-a lasat) Daniel a dat la seminar; desi era stralucit a fost picat de Talpos care l-a mirosit ca studiat cu americanii. Pacat de neiertat; l-a picat lasind sa se inteleaga motivul. Pocait, Daniel nu i-a purtat pica. A intrat la inginerie iar dupa Revolutie a parasite-o intrind la seminar… deh se schimbara vremurile. Daniel este intr-adevar serios in relatiile de familie si in felul in care se raporteaza la seminar si seminaristi. Imi place ca pare interest de trezirile spirituale… Spre deosebire de Lia eu n-as vrea sa se laude cu ce vor face pt ca ei nu sunt neam de „ponta”. E destul sa creada ca se simt chemati de Domnul la aceasta lucrare;doar cine doreste sa fie prezbiter doreste un lucru bun. Dupa D. Manastireanu, D. Maris e autorul unui doctorat „serios”. Vor fi existind si d-alea neseriose? Nu stiu. Buna provocarea din final: cum scapam de carismatici, sincretisti, ecumenici? Nicicum; vor ramine cu noi pina vine Domnul. Trezirea spirituala pare a fi o solutie vs cele 3 pericole. Si mai e una (dupa parerea mea); sa nu reactionam contra carismaticilor baptisti. Sa le cerem sa fie dupa Cuvint sa-i ignoram; unii care sunt seriosi se vor maturiza; ceilalti vor pleca. (E o observatie personala -dar eu nu candidez; am totusi idei).

  3. Votați-i oricum, fiindcă tustrei au să vândă și au să se vândă. Știu asta întrucât orice SRL/biserică are ca motivație profitul. Ce atâtea de()scântece privind bunele lor intențiuni? Azi, orice episcop trebuie musai să fie politician, sau și politician! Să mintă, să fie tolerant cu minciuna etc… Deasupra lor au să bâzâie toate soiurile de măcelari bărzari sau haznatani: otrăviți de pelinul care le curge prin vene, niște mizerabili mincinoși, artiștii lui antihrist! Am scris antihrist cu (a) mic întrucât, asta este el, antihristul, un Nimic! Răsvane, te rog să mă ierți pentru cuvintele acestea, iartă-mă… Tu te-ai învățat cu mine și ai fost bun… Eu am de gând să părăsesc definitiv mediul acesta, online, însă înainte de a pleca am să te rog ceva, să ai grijă de tine, să te cruți! Auzi cum grohăie porcii? Eu am să plec neică din țara asta o vreme bună… să fac ceva gologani, de va vrea Domnul, și apoi cu banii să fac ceva pentru sărmani, de mă va învrednici El, și de va mai fi timp… Tu mă cunoști, cred eu, destul de bine… Și totuși, dacă ai ști cât m-au istovit ciocnirile mele cu arta ”evanghelică” a minciunii! N-am să-iert niciodată pe acești paraziți ai Cuvântului, pe acești gângavi deformatori, niciodată… Și d-aia n-are să-mi fie nici bine, dar m-am obișnuit așa, precum câinele în zloată! Sta-le-ar netul în amigdale, de lupi turbați!

  4. Excelenta radiografie !

    Verdictul final (din penultimul alineat), care concluzioneaza competenta, potenta si abilitatea spirituala a acestor trei pastori mioritici de a-si apara turma crestina evanghelica de adevaratele pericole REALE, ACTUALE, ce afecteaza Crestinismul la nivel GLOBAL, generate de lupii ecumenismului, sincretismului si misticismului, este cireasa de pe tort.

Comentariile nu sunt permise.