Creștinismul ca un parfum ieftin

Am văzut la televizor o emisiune de câteva minute, în care poporul era sfătuit să nu se repeadă la cosmetice ieftine și mai ales la parfumuri. Pentru că sunt contrafăcute.

Mărci de prestigiu sunt falsificate și te trezești că-ți dai pe față și pe buze cu extract de urină și metale grele, în loc de esențe rafinate.   

Creștinismul trece printr-un proces de falsificare asemănător. Pentru ca să fie la îndemâna tuturor, a fost ieftinit.

Era o vreme când tinerii se speriau când le vorbeai de Dumnezeu. Am trecut și eu prin asta. Știam că trebuie să renunț la plăcerile lumii, pentru a fi plăcut Lui. Iar eu voiam să-mi trăiesc mai întâi viața și după aceea, de ce nu? Doar Hristos e veșnic și poate să m-aștepte.

Creștinismul care cerea sacrificii și îngrădirea libertăților de fiecare zi (băutură, sex, fumat, muzică nebună și multe altele de același fel) avea un preț prea mare și nu am fost dispus să-l dau. Era ca un jug, cum spunea Domnul. Așa am pierdut foarte mult timp.

În ultima vreme, s-a petrecut ceva interesant pe piața sufletească. A apărut un soi de creștinism bazat pe dragoste. Oameni de toate vârstele au descoperit în Noul Testament un parfum miraculos: capitotul 13 din Epistola Apostolului Pavel către Corinteni.

Unii, la care nici nu te-așteptai, au început să recite din Pavel, iar alții au învățat capitolul pe de rost. Dumnezeu este dragoste, lucrarea mâinilor Lui este dragoste, Dragobetele sunt dragoste, Ziua îndrăgostiților este dragoste, Sânzienele sunt dragoste și, ce s-o mai lungim, creștinismul este dragoste la pătrat.

Păi de ce n-ați spus asta de la început? Au început să se formeze cozi la creștinism și toată lumea a început să se iubească și să pută a dragoste așa cum trăznea parfumul bulgăresc, pe vremuri, a trandafiri și violete.

Într-o zi, mi-a căzut în mână o carte care spunea cu totul altceva.

”Temerea de Dumnezeu este îndoită. Aceasta face să se nască în noi, pe rând, înfânarea, răbdarea, nădejdea în Dumnezeu și nepătimirea, din care răsare dragostea.”

Cu alte cuvinte, dragostea de care vorbește Pavel nu răsare oricum, ci numai pe un teren sfânt.

Mai spunea că nu poți ajunge la dragoste desăvârșită, dacă nu  dispreșuiești slava, plăcerea și iubirea de arginți, adică tot ce e mai plăcut în viață.

Pe măsură ce citeam, mi-am dat seama că dragostea e un parfum rar și scump, pe care nu și-l poate permite oricine.

”Oamenii se iubesc unii pe alții fie în chip vrednic de laudă, fie în chip vrednic de ocară, pentru aceste cinci pricini: sau pentru Dumnezeu, cum iubește cel virtuos pe toți, cât și pe cel ce încă nu este virtuos; sau pentru fire, cum iubesc părinții pe copii și invers; sau pentru slavă deșartă, cum iubește cel slăvit pe cel ce-l slăvește; sau pentru iubirea de argint, cum iubește cineva pe cel bogat pentru a primi bani; sau pentru plăcere, ca cel ce-și slujește stomacul și pe cele de sub stomac.”

Din aceste cinci feluri de dragoste, cea dintâi e vrednică de laudă, a doua e la mijloc, iar restul de trei sunt pătimașe, e parfumul ieftin.

 (Citatele sunt din Filocalia, Sfântul Maxim Mărturisitorul, Capete despre dragoste.).

Reclame

3 gânduri despre &8222;Creștinismul ca un parfum ieftin&8221;

 1. Un subiect cu mari provocari !Mai ales cand ne referim la „CRESTINISM”
  De ce?Fiindca „CRESTINISMUL” a ajuns la fel dupa cum e descris in Scriptura despre starea „IUDEILOR”(poporul ales a lui Dumnezeu ) Si Domnul Isus a ajuns sa se nasca in mijlocul lor si nici unul nu si-a aratat „DRAGOSTEA „fata de „EL”.
  Azi se intimpla la fel!Toti vorbesc si te ademnesc cu „DRAGOSTEA”pina cand te atrag si ajungi inselat,ori folosit .Dragoste in sus ,dragoste in jos……..,dar cand sa se dovedeasca …..ioc….nu mai e nicaieri…..Un caz concret intimplat recent si nici nu credeam ca din partea unor asa”SFINTI” sa nu fie dragoste…..
  Tata socru inainte de a pleca din Romania in casa in care a locuit mereu faceau intruniri de rugaciuni ,adunare! Poporul sa imultit si a zis ca doneaza casa pentru a o face Biserica !!! A rezolvat si a Facut in alta parte casa si in locul respectiv a facut Biserica cu ajutorul fratilor din localitate….In 1982 am fugit si am ajuns la Chicago unde a devenit membru la Biserica penticostala Bethany si care acum e condusa de pastorul Luigii Mitoi.Acum dupa 33 de ani membrii Bisericii din loc Salsig ,Jud Maramures s-au imultit si ne au rugat daca putem sa-i ajutam la construirea unei Biserici noi fiindca numarul de persoane s-au dublat .Primind pozele,lanurile si acontul cu privire la proiect am mers la Biserica si am rugat pe pastorul Biserici Luigii sa ne ajute cu privire la acest proiect .In ce privinta ???
  Nu sa daruiasca din acontul Biserici ;ci doar dupa slujba din o duminica seara sa anunte proiectul si sa expuna acontul Biserici ca fratii din zona respectiva sa inteleaga si dupa terminarea programului ….din dragoste frateasca fiecare sa participe cu cat doreste……!Chiar si BIserica putea sa participe in oarescare masura fiindca tata socru dealungul anilor a donat zeci de mii de dolari pentru aceasta Biserica si de fiecare data cand au schimat cladirile mereu a participat la lucrarile de finisare si de remodelare………Este un muncitor exceptional in timplarie….Ce credeti ca s-a intimplat???Fratele nostru pastor Luigii dupa explicatia primita a luat intreg dosarul si a spus ca trebuie sa-l prezinte comitetului .Foarte corect ,dar pe urma ….la sedinta comitetului nici pe unul nu ne a chemat sa vedem si sa auzim decizia …
  Si din o „DRAGOSTE CRESTINEASCA” am fost refuzati ca proiectul sa fie anuntat in Biserica si nici colecta sa se faca,sub pretextul ca sunt in derularea proiectului Bisericii care costa foarte mult si e nevoie pentru proiectul Bisericii locale de foarte multi dolari….!!!Dar sa nu uitam ca in acontul Biserici locale anul trecut au intrat din partea membrilor aproape 2 milioane de dolari….Asadar „DRAGOSTEA FRATEASCA AZI E CONDITIONATA SI IN FOLOSUL UNORA”
  Iar beneficiile membrilor la unii sunt zero indiferent de sacrificiu ,de cat daruiesti ,daca nu faci parte din grup si daca nu esti in relatii strinse cu comitetul si cu liderii de la conducere…Oricum proiectul Biserici respective a inceput ,continua si va ajunge la finisare ,chiar si fara ajutorul acestei Biserici unde tata socru a ajuns sa se sacrifice zeci de ani si sa daruiasca zeci de mii de dolari ….Deci „DRAGOSTEA ADEVARATA SI FRATELE ADEVARAT DE CREDINTA SE CUNOASTE LA NEVOI ”
  Degeaba e pretentie,carisma si ne expunem in reclama ,evanghelizari ,daca nu e sinceritate si devenim mai ciudati ca fariseii ,si ca cei care sunt in politica si ne dorim doar interesele personale si de grup …..e o mare problema !
  Gasim scris;”…Creștinismul care cerea sacrificii și îngrădirea libertăților de fiecare zi (băutură, sex, fumat, muzică nebună și multe altele de același fel) avea un preț prea mare și nu am fost dispus să-l dau. …”IN curind toate acestea o sa ajunga la mesele de dragoste care tot mai des ajung promovate in Bisericile formate si o sa fim surprinsi ce o sa auzim si vedem in urmatori ani….Acum usor se poate accesa fiecare informatie si se poate vedea de pe retelele de socializare….Trist si dureros este fiindca multe Biserici au devenit un mijloc de profit pentru cei care le conduc si greu de controlat momentan de membrii ….si astfel „….”Temerea de Dumnezeu este îndoită. …”mai ales pentru cei care nu citesc Scriptura si se lasa usor indusi in eroare uitind in ce consta cu adevarat „DRAGOSTEA DESCRISA IN SFINTELE SCRIPTURI”

Comentariile nu sunt permise.