Nicolae Breban, un animal bolnav

Domnul Nicolae Breban este academician și scriitor de romane. El a salutat noua conducere a Institutului Cultural Român cu un discurs antologic.

Cand am citit cartea lui Virgil Ierunca, „Fenomenul Pitești”,  mi s- a făcut rău.  Am spus că oamenii de teapa tortionarilor din vremurile acelea nu se mai pot naște.  M-am înșelat. Se nasc.

Domnul academician a recurs la un linșaj verbal in toată regula. Condamnat la impuscare a fost „haimanaua ordinară” Patapievici, cum l-a numit domnia sa. Alta haimana a fost numit domnul Liiceanu.

Academicianul Breban a lansat o teorie. Poporul român e mai predispus dictaturii decât democrației.  Moldova a fost sub jug tătar și rus, Țara Românească sub cel turcesc, iar Ardealul sub austro-ungari.

În democratie românul se acomodează. Conducătorii fură.  Basescu a inventat un regim corupt, care a delapidat țara,   chestie pe care n-au facut-o Antonescu și Zelea Codreanu. Nici Dej, a mai zis  dl. Breban. S-a corectat: n-a furat, dar a ucis. Ceausescu însă nu a fost ca Dej.

A fost greu, dar datorită lui  Breban, Buzura, Marin Preda, Nichita Stanescu și Augustin Doinas literatura a rezistat dictaturii.

Breban prețuiește țara și valorile culturii. Lucru care nu se poate spune despre „haimanalele” mentionate. Breban i-a înfierat,  ca pe vremuri, în procesele lui Dej.

Cei buni, el și prietenii săi,  creatorii, cei răi și demni de împușcare,  cele două haimanale, comentatorii,  și,  de ce nu, cei ce le țin hangul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s