Nicolae Breban, un animal bolnav

Domnul Nicolae Breban este academician și scriitor de romane. El a salutat noua conducere a Institutului Cultural Român cu un discurs antologic.

Cand am citit cartea lui Virgil Ierunca, „Fenomenul Pitești”,  mi s- a făcut rău.  Am spus că oamenii de teapa tortionarilor din vremurile acelea nu se mai pot naște.  M-am înșelat. Se nasc.

Domnul academician a recurs la un linșaj verbal in toată regula. Condamnat la impuscare a fost „haimanaua ordinară” Patapievici, cum l-a numit domnia sa. Alta haimana a fost numit domnul Liiceanu.

Academicianul Breban a lansat o teorie. Poporul român e mai predispus dictaturii decât democrației.  Moldova a fost sub jug tătar și rus, Țara Românească sub cel turcesc, iar Ardealul sub austro-ungari.

În democratie românul se acomodează. Conducătorii fură.  Basescu a inventat un regim corupt, care a delapidat țara,   chestie pe care n-au facut-o Antonescu și Zelea Codreanu. Nici Dej, a mai zis  dl. Breban. S-a corectat: n-a furat, dar a ucis. Ceausescu însă nu a fost ca Dej.

A fost greu, dar datorită lui  Breban, Buzura, Marin Preda, Nichita Stanescu și Augustin Doinas literatura a rezistat dictaturii.

Breban prețuiește țara și valorile culturii. Lucru care nu se poate spune despre „haimanalele” mentionate. Breban i-a înfierat,  ca pe vremuri, în procesele lui Dej.

Cei buni, el și prietenii săi,  creatorii, cei răi și demni de împușcare,  cele două haimanale, comentatorii,  și,  de ce nu, cei ce le țin hangul.

Reclame