Misionarul care nu există (9) Gorcea, în serial, rezolvă cazul. Rămâne cum am stabilit

Gabriel Gorcea a pus azi pe internet un serial în cinci episoade. Fiecare are o durată de 15 minute.

În primele patru, reia vechea poveste din clipul inițial, prezentat acum câteva zile pe internet.

Acum este mult mai relaxat și face eforturi să se facă înțeles, deși amănuntele au fost deja disecate până la epuizare în comentariile de pe bloguri.

Nici acum Gorcea nu spune tot ce știe. El susține că a descoperit de unul singur întreaga hoție și nu există nimeni, până în prezent, care să îl contrazică.

Când a postat, la început, un material în care și-a exprimat îndoiala că acest Titel Maghiar ar fi un personaj real, primul care a sărit de cur în sus a fost Olari. El l-a rugat pe Gorcea să dea postarea jos, pentru că era convins că Titel Maghiar există.

Gorcea l-a întrebat pe Olari dacă a vorbit vreodată cu Titel.  Olari i-a spus că nu, dar cunoștea pe cineva care a făcut-o: Cristian Barbosu.

Gorcea a luat, a doua zi, legătura cu Cristian Barbosu, și l-a întrebat același lucru: ai vorbit sau nu cu Titel Maghiar? Cristian Barbosu a mărturisit că nu vorbise.

În episoadele ulterioare, Gorcea repetă, pe larg, ceea ce știam deja.  În plus, pune accentul pe stupefacția păstorilor din România, care au rămas înmărmuriți aflând că Titel Maghiar și toată povestea țesută în jurul său este o făcătură ordinară.

Bisericile neoprotestante din România se rugaseră pentru niște oameni imaginari. Legenda prinsese rădăcini, fiind vehiculată încă din 2011.

Gorcea a fost acuzat de calomnie. A lăsat să se înțeleagă că adevărul se digeră greu. Oamenii nu pot renunța la jocul lor preferat: misionarul erou care ba e închis, ba explodează și scapă datorită rugăciunilor lor.

Gorcea nu mai spune nimic despre Barbosu și Olari. Referirile la IBN aproape că dispar. Nu mai insistă pe paralela Titel Maghiar, Titel Malnași, deși Malnași a fost, până la urmă, tiparul lui Maghiar. Titel a fost sosia lui Titel.

Interesant este ultimul episod: concluziile. Acolo Gorcea face o afirmație răspicată: din datele sale, nu reiese că s-au făcut donații și că au fost trimiși bani falșilor misionari. Dacă știe cineva altceva, roagă să fie informat în privat.

Spune că știe mai multe amănunte, dar că nu le va da decât persoanelor competente, specializate în acțiuni de investigație,  și păstorilor care vor să se implice în aflarea adevărului până la capăt.

Personal, consider că prestația lui Gabriel Gorcea a fost mai convingătoare, mai pieptănată, dar mai falsă decât la prima apariție, care a fost un dezastru. Discursul său e greu de urmărit, e redundant, pare învățat pe de rost, îi lipsesc reperele de timp și spațiu, dar apariția sa e convingătoare, faianțarul nostru având o putere de convingere indiscutabilă.

Ursul Speranței trece prin ecran și te strivește-n brațe, spunându-ți:  Maranata!

Reclame

15 gânduri despre &8222;Misionarul care nu există (9) Gorcea, în serial, rezolvă cazul. Rămâne cum am stabilit&8221;

 1. Rasvan, vad ca incepe sa-ti devina simpatic Gorcea Mondialul cum ii zici tu. Sper ca si el zambeste cand iti vede comparatiile tale.

 2. Răsvan, începe acum un soi de nebunie! Până la ora asta au apărut două bloguri false, „sosii” ale unor bloguri reale: unul al lui Laurenţiu Balcan şi altula al lui… Cristian Ionescu. Cel din urmă a avut tupeul să şi posteze pe blog la Marius Cruceru. L-am atenţionat, a şters postarea respectivă şi a publicat un scurt articol-ştire despre asta! Tot mai distractiv!

 3. Am văzut. Nu este întâmplător. Cristian Ionescu a afirmat pe facebook că misionarii ar trebui să fie monitorizați de o biserică locală sau ceva de genul. Marius Cruceru a preluat postarea lui Ionescu. Ionescu a fost clonat și a postat pe blogul lui Marius. Mă aștept să pățească ceva asemănător și Daniel Brânzei, care a fost de acord cu ideea. Poate că totul nu e decât o trăzneală de-a mea, dar altă legătură nu văd. Despre Lau nu știu ce a afirmat, dar nu cred că e bine văzut de rețeaua asta. Poate totul nu e decât o glumă.

 4. E doar inceputul sfirsitului raului.Activitatea lui „Anticrist”este fara precedent,constientizind perioada scurta ce o mai are la dispozitie,cautind si utilizind tehnologia de virf,in incercarea disperata de a cistiga de partea lui ,”chiar si pe cei alesi.”
  Fiti dar,”intelepti ca serpii,si blinzi ca niste porumbei.”

  Fiti binecuvintati.

 5. Tot ce mi-a placut din inregistrarile lui Gorcea au fost – elaborarea ideii pricipale, structura ideilor secundare, agregarea lor 😀

 6. ” primul care a sarit de ? in sus”
  Jenant de tot, nici nu am mai citit restul articolului! Nu mai e mult si de suparare o sa va apucati sa ii injurati.
  Daca folositi astfel de expresii cum va asteptati ca cititorii sa se increada in judecata dvs? Mai mult, doriti ca si gramatica celor din jur sa fie perfecta!
  Indiferent de ce au facut nu trebuie sa va bateti joc de ei, chiar daca sunt vinovati. Va tradeaza dvs caracterul!

 7. Oameni buni, sigur aţi scris corect cuvântul „agregarea”? Aveţi probleme cu tastatura? Că eu am vrut să scriu acelaşi cuvânt după audierea clipurilor şi mi-a ieşit tot „gargara” ! 😦

 8. Fii binecuvintat si tu,domnule Razvan Cristian Stoica .Fie ca aceste cuvinte,sa ridice pe cei cazuti,sa mangaie pe cei intristati,sa VINDECE pe cei bolnavi,sa elibereze pe cei captivi,sa dea viata celor morti,tuturor celor ce-ti vor trece pragul „cabinetului”
  Domnul sa-ti dea „garzi” linistite,si „pacea care intrece orice pricepere”sa te insoteasca,in toate activitatile.
  Fiti binecuvintati.

Comentariile nu sunt permise.