Noaptea de sânziene, o belea cu cântec

Totul a pornit de la muncitorii care lucrează în secția mea. Pun termopane, dau cu vopsea și văruiesc pereții.

Mâine și-au luat liber. Când l-am întrebat pe meșter ce i-a apucat, s-a uitat urât la mine: ”Cum? Nu știți? E sărbătoare! Sunt sânzienele. E cu cruce roșie în calendar.”

Iar dacă e cu cruce roșie în calendar, ortodoxul nu pune botul la muncă. Sunt convins că trebuie să fie și vreun sfânt la mijloc, dar poporul s-a cam săturat de sfinți și a trecut la obiceiuri străvechi, precreștine. Păgâne, cu alte cuvinte.

Încurajate sau nu de biserică, ereziile astea au prins rădăcini adânci în mentalul colectiv.

Marele mason Mihail Sadoveanu, genial, arghirofil și colaboraționist, a scris un roman celebru cu numele ”Nopțile de sânziene”. Cel puțin trei romane de-ale lui abundă în simboluri masone, dar nu intru acum în amănunte.

Nici Mircea Eliade nu a rămas mai prejos. Și el a scris un roman intitulat ”Noaptea de sânziene”.

În noaptea de sânziene, pe 24 iunie 1927, a fost înființată Legiunea Arhanghelului Mihail.

Mircea Eliade a avut implicații serioase în mișcarea legionară și asta l-a urmărit toată viața. ”Jurnalul portughez”, care a fost publicat la Humanitas, ni-l arată pe Eliade altfel decât îl știam până atunci.

Ioan Petru Culianu a fost ajutat să ajungă în America de Mircea Eliade. Relația dintre ei a fost foarte complexă. E descrisă, oarecum, în cartea dedicată lor de Matei Călinescu.

Acolo, Matei Călinescu scrie despre suspiciunea pe care a avut-o Culianu referitor la romanul lui Eliade, ”Noaptea de sânziene”. El a considerat că marele nostru istoric al religiilor a ales acest titlu ca să aducă, astfel, un omagiu postum mișcării legionare cu care a simpatizat în tinerețe.

Matei Călinescu, spre cinstea sa, analizând romanul, nu a fost de aceeași părere, deoarece nimic din cartea respectivă nu ne duce cu gândul la defuncta legiune.

Monica Lovinescu a fost revoltată de atitudinea lui Culianu față de Eliade, mai ales că Eliade era mort la acea dată și nu se mai putea apăra.

Nici pe Matei Călinescu nu l-a iertat Monica pentru aluzia la discuția cu Culianu, acuzându-i, pe amândoi, de ingratitudine, pentru că și pe Călinescu îl ajutase Eliade să ajungă într-o universitate americană. Toată povestea e scrisă în Jurnalul Inedit al Monicăi Lovinescu, publicat recent, tot la Humanitas.

Cu alte cuvinte, noaptea de sânziene e cu belea.

Ortodocșii bagă cruce roșie, legionarii au pus-o pe cea neagră, poporul a luat-o cu amorul, masonii cu simbolurile, istoricii cu amintirile, criticii pe arătură, iar muncitorii nu mai dau cu var.

Un gând despre &8222;Noaptea de sânziene, o belea cu cântec&8221;

 1. ,,Iar dacă e cu cruce roșie în calendar, ortodoxul nu pune botul la muncă. Sunt convins că trebuie să fie și vreun sfânt la mijloc, dar poporul s-a cam săturat de sfinți și a trecut la obiceiuri străvechi, precreștine. Păgâne, cu alte cuvinte.”
  ……..
  despre sarbatorile din calendarul majoritatii dintre romani am mai comentat.
  Sfantul care este sarbatorit azi este un om mare –
  ,,Vă spun că, dintre cei născuţi din femei, nu este niciunul mai mare decât Ioan Botezătorul”.
  Pentru a se potrivi cu Biblia aceasta nastere trebuie sa fie sarbatorita -musai – cu sase luni inainte de Nastrea Mantuitorului.
  Toate bune pana aici.
  Crucea rosie nu-ti da voie sa lucrezi , sa inhami animalul de povara la lucru, n schimb poti merege la iarmaroace ,targuri si mese festive la cei care-si sarbatoresc ziua onomastica.
  Cu multi ani in urma am fost nevoit sa ma internez in spital. Vara fierbinte …m-am luat cu lucru la niste modificari ale casei …m-am deshidratat si…a trebuit sa stau la contagiosi pana sa vina rezultatul analizelor.
  Doctorul mi-a prescris apa de la chiuveta cat incape…
  Eram in salon sase sau opt barbati cu aceeasi ,,problema”
  Printre noi un simpatic batranel. Foarte religios. Un om crescut intr-un sat de langa o manastire… Era duminica dimineata si ne-a spus solemn;
  …cel putin cat tine slujba in biserica va rog sa nu stati in pat intinsi…
  L-am provocat sa ne spuna ceva daca tot e duminica si noi nu putem sa fim la slujba.
  S-a invoit si ne-a spus tot felul de povestiri ,care de care mai nastrusnice, pana cand duhul din mine s-a intaratat.
  -Ceea ce nespui sunt scrise in Biblie?
  -Sigur ca da !.
  ….
  La amiaza au venit vizitatorii . Mancarea primita de acasa o trageam cu o sfoara de jos la etajul unde era salonul nostru.
  Sotia mea stia ca pe langa mancare de acasa imi lipsea Biblia.
  Odata ce aveam Biblia l-am rugat pe batranel sa ne spuna unde sunt acele povestiri…
  De aici a inceput un intreg taraboi in salonul in care pana atunci era liniste si pace si armonie intre noi bolnavii.
  -,,Voi sectarii… cine esti tu sa ai dreptul sa ai o Biblie-doar preotii au dreptul s-o citeasca .”
  …A fost suparat tare pe mine cand i-am spus ca doar aici avem acces la Adevar si ca daca m-asi fi nascut undeva pe o insula ,izolat de toata omenirea si mi-ar da cineva o Biblie singur asi putea gasi adevarul despre Mantuitor si Mantuire.

  Suparat foc pe mine , a tinut supararea pana cand starea lui s-a agravat si a vazut ca dintre toti cei prezenti eu m-am oferit [voluntar] sa-l ajut sa se ridice si sa ajnga la WC care era destul de departe…
  [ne-am despratit prieteneste si m-a invitat sa-i fac o vizita cand o sa am ocazia sa trec prin localitatea lui

Comentariile nu sunt permise.