Demagogia și căsătoria (3) Moscova plânge, dar nu crede în lacrimi

Presa, politicienii și opinia publică din Rusia nu au rămas indiferente la știrea că în Statele Unite Curtea Supremă de Justiție a dat undă curcubeu căsătoriilor homosexuale.

Experții  se așteaptă la reacții negative din partea reprezentanților guvernamentali, în contextul cofruntării Rusiei cu Vestul. Evient, e vorba de o ”confruntare spirituală”, cum afirmă ei.

Rușii remarcă faptul că întreaga lume a vuit, pe facebook, aflând această decizie.

Criticii ruși aparțin arcului guvernamental.

Vitali Milanov, membru al Adunării Legistlative din St. Petersburg, este cunoscut pentru atitudinea sa homofobă. El a propus, la radio, ca facebook-ul să fie blocat pe teritoriul Rusiei, pentru că aceștia au afișat  însemnele curcubeului, violând astfel  legea care  interzice promovarea homosexualității printre minori.

Biserica Ortodoxă Rusă critică hotărârea Curții Supreme Americane. Într-un interviu cu agenția Interfax, arhiepiscopul Vsevolod Chaplin, o figură proeminentă a bisericii, a spus că, după părerea lui, America e pe cale să impună lumii o imagine anti-naturală asupra căsătoriei.

De partea cealaltă a baricadei se situează un mare număr de comentatori ruși de pe facebook,  care susțin hotărârea Curții Supreme.

Astfel, Leonid Volkov, o figură reprezentativă a Coaliției Democratice din Rusia și apropiat al liderului opoziției, Alexei Navalni, a scris pe pagina sa de facebook că ”dragostea este frumoasă în toate manifestările ei, oricât de urâcioase ar apărea unele la prima vedere”. El nu împărtășeșete pesimismul  celor care cred că nu vor vedea legalizate căsătoriile homosexuale în Rusia, ”nu în timpul vieții noastre”, din moment ce în America procesul nu a durat decât 20 de ani. Volcov a fost unul din cei care a afișat, la vedere, însemnul curcubeului pe frontispiciul  său.

Senatorul Constantin Dobrinin, din regiunea Arhangelsk, se pronunță pentru un compromis între atitudinea agresivă împotriva minorităților sexuale și interesele  Rusiei, în general.

Valeri Solovei, analist politic și profesor la Institutul de Relații Internaționale de la Moscova, e de părere că reacția internațională a fost exagerată în mod artificial și manipulată de media. ”Cu excepția unui procent de 5-7% din populație, legea respectivă nu interesează pe nimeni.”

Karina Pipia, sociolog la Centrul Levada, autoare a unui raport privind homofobia în Rusia, este de acord cu punctul de vedere al lui Solovei. Ea e de părere că reacția părții conservatoare a societății a fost promovată și  încurajată de autorități. Acțiunea face parte dintr-un context mai larg, a confruntării politice dintre Rusia și țările vestice, inclusiv cu Statele Unite. Ea spune că ”politicienii ruși țin să impună valorile conservatoare, în confruntarea cu vestul, pe care îl acuză de erodarea tradițiilor morale.”

2 gânduri despre “Demagogia și căsătoria (3) Moscova plânge, dar nu crede în lacrimi

  1. Cred ca tragi-comedia acestei situatii este ca niste „conservatori obtuzi si retrograzi” au ajuns sa apere o cauza dreapta si niste „oameni progresisti si luminati” sustin niste aberatii.
    Casatoria este uniunea dintre un barbat si o femeie cum apa este uniunea dintre H si O. Nu poti defin apa si o uniune dintre HH sau OO. . Cuvintele trebuie sa insemne ceva pentru ca daca nu este asa atunci realitatea nu mai poate fi definita.

  2. Un comentator rus aprecia că SUA era considerată, la el în țară, mai conservatoare decât Rusia.
    Oamenii luminați sunt mai degrabă illuminati. 🙂
    Dacă nici SIDA nu i-a pus pe gânduri, atunci ce să mai spun…

Comentariile nu sunt permise.