Angajăm turnători, manipulatori şi colegi de bine

Am scris pe facebook că scrisoarea Biancăi Lucaciu ar trebui citită de toţi prietenii şi cunoştinţele mele, indiferent de vârstă. Bianca Lucaciu a terminat liceul cu media generală 10 şi a luat BAC-ul cu aceeaşi notă.  Restul era un coşmar. „Am scris toate aceste lucruri pentru că simt că înnebunesc”, a scris Bianca Lucaciu în spovedania publicată pe ActivesNews”.

Societatea românească nu recunoaşte elitele. Nu respectă profesiile. Nu  păstrează distanţele. Toate relele ţin de trecut, de anii în care puterea populară a corupt totul. Societatea comunistă era împărţită în trei clase: activiştii, securiştii şi  restul. Turma. Cea de astăzi poartă stigmatul celei de ieri. N-au trecut, încă, cei patruzeci de ani de behăit umanism prin pustie.

Poporul evreu a avut un legământ cu Dumnezeu. Lor li s-a promis o ţară şi, după patruzeci de ani de suferinţă, credinţă şi necredinţă, li s-a dat Canaanul. Noi am făcut  pact cu diavolul şi, după douăzeci şi cinci de ani de tăcere,  trăim fericiţi în infern.

Unii o duc bine, alţii o duc rău. Mana, hrană dumnezeiască egalitară care le venea evreilor din cer, nouă ne lipseşte. Evadăm dintr-un infern şi fugim în altul, mai bine plătit.  Dăm zilnic bănuţul, mituind cezarul. Religia secretului de serviciu a transformat statul român post-comunist într-o societate ocultă la nivel naţional.

În urmă cu două zile, un individ, medic ca şi mine, m-a înjurat de mamă la raportul de gardă, pentru că m-am opus numirii sale în comisia de etică a spitalului în care lucrez.  Vino, bă, cu crucea la raport şi la comisie!  Văd că asta vrei…,  mi-a mai spus individul, după ce m-a ameninţat că mă calcă în picioare,  deşi, tehnic vorbind, lucrurile ar fi stat exact invers.

Un  prieten îmi spunea, mai în glumă, mai în serios:  au încercat serviciile să plaseze un om şi la voi. Mă întreb: să fie numai unul?

18 gânduri despre “Angajăm turnători, manipulatori şi colegi de bine

 1. Domnişoara care a terminat cu zece trebuie sa înveţe că astfel de experiente nu sunt un accident, ci constituie o regula în lumea în care trăim. Societatea nu numai ca nu recunoaşte elitele, dar promovează false elite, impostori care îşi mimează profesia şi care sunt adepţi ai unei etici circumstanţiale. Nu contează ceea ce ştii şi ceea ce faci, atâta vreme cât nu eşti omul cuiva sau membru în vreo cloacă. Ai voie sa spui doar adevărul care nu zbârleşte părul niciunui purtător de blazon. Iar acest model de lume este preluat, doar cu mici modificări de formă (câteva semne de punctuaţie în plus), de majoritatea liderilor acelei submulţimi a societăţii care se autodefineşte ca fiind crestină. Bisericile, indiferent de culoare, sunt împărţite în aceleaşi trei clase pe care le-aţi enumerat mai sus. Ce bine ca, totuşi, Dumnezeu a creat lumea în asa fel încât putem, retraşi în cochilia noastră, sa „gustăm”, din când în când, mici porţii de bucurii cotidiene: un pahar de apă rece în arşiţa care pare că topeşte lumea, un apus de soare magic, o carte care-ti devine soră de suflet, câţiva prieteni faţă de care nu ţi-e frică să gândeşti cu glas tare…

 2. „Si El a raspuns: „Va spun ca,daca vor tacea ei ,pietrele vor striga.”(Luca 19:40)
  Desigur,Fariseiii ar dori sa reduca la tacere,pe toti ei ce marturisesc adevarul,si se bucura de intrarea glorioasa a lui Isus in Ierusalim,si in inimile lor,utilizind „cenzura.”
  Fiti binecuvintati,si,nu va lasati; STRIGATI !!!

 3. Dragă Adrian, tata avea o vorbă: e greu să performezi cu frigiderul plin. A fost băiat sărac. A învățat la cel mai mare liceu din Brăila și a fost mereu primul. S-a întreținut din meditații. Era elev și medita colegii din anii mai mici, fii de lideri politici locali. Majoritatea erau imbecili, dar aveau avere și credeau că totul li se cuvine. Nedreptatea socială l-a marcat pe tata. Apoi a facut tuberculoză, boala saraciei. A ajuns medic, a fost om de stiinta, nu a devenit comunist, dar nu voia să discute despre cei din partidele politice zise istorice. Copiii nu uita niciodată. Fetița aceea învăța noaptea și uneori nu avea ce să mănânce. Nu avea bani de pâine. Democratia lasă si ea răni, mai ales când e originală.
  Comentariul dvs. este splendid și vă multumesc pentru el. Dumnezeu a fost prea bun cu mine.

 4. Răsvane, ai uitat condiția de la angajare!
  Să dețină arta mînuirii ferestrelor, a excel-sioorelor și a punctelor cu pondere. Altfel spus să fie mînuitori de Windows-uri, Excel-uri și PowerPoint-uri ca și TITEL MAGHIAR „care nu ezistă”! 🙂

 5. Răsvan, la amarul şi revolta celor scrise de tine nu pot să adaug decât că abia aştept să pot privi lumea asta mizerabilă de sus. Cât mai de sus…

 6. ,,scrisoarea Biancăi Lucaciu ar trebui citită de toţi prietenii şi cunoştinţele mele, indiferent de vârstă. ”
  Multumesc -Draga Rasvan…uite ce tarziu e ! Trebuia sa fiu deja la culcare .
  Ma culc cu rugaciune in gand si pentru acest suflet ranit dar si pentru multi altii care au avut nesansa de a nu avea un nume care trebuie sau doar ca apartin unei familii cu respect pentru Dumnezeu si valorile morale.

 7. Multumesc Rasvan,pentru acest articol exemplar ,ce poate deveni o posibila scinteie,care sa detoneze constiintele moarte ale celor de la „virf”,atit politic ,cit si religios. Doar pestii morti sint dusi de curent la vale,cei vii,vor inota permanent contra curentilor.
  Citind scrisoarea acestei tinere,sint cuprins de un sentiment de „fierté”si bucurie,in primul rind ,pentru ca aceasta copila,provine din jud.meu natal,iar in al doilea rind,pentru ca din generatia post-decembrista ’89,nu a disparut saminta dreptatii,din eroii autentici,si nu in ultimul rind,ca aceasta saminta dumnezeiasca va schimba fata Romaniei ,si de ce nu,a lumii intunericului ce s-a lasat peste intregul pamint.
  „Asa ca nu va temeti de ei. Caci nu este nimic ascuns care nu va fi descoperit,si nimic tainuit care nu va fi cunoscut
  Ce va spun Eu la intuneric,voi sa spuneti la lumina;si ce auziti soptindu-se la ureche,,sa propovaduiti de pe acoperisul caselor.” (Matei 10:26,27)

  Fiti binecuvintati.

 8. Pentru noi e taină mare
  Pentru noi e taină mare Ce va fi în viitor,
  Poate fi o zi cu soare,Poate fi o zi cu nori,
  Însă ştiu că îngrijorarea Să îmi scot va trebui,
  Dumnezeu cu îndurarea În etern vor dăinui.

  Nu pot şti ce va fi mâine,
  Însă ştiu că Dumnezeu
  Se îngrijeşte şi de mine,
  Că şi eu sunt fiul Său.

  Voi urca trepte de aur Către culmi de har ceresc,
  Şi voi vedea măreţ tezaur, Care când îl dobândesc
  E un loc de fericire, Curcubeu multicolor,
  Unde voi fi în nemurire Cu al meu Mântuitor.

  Ce va fi e taină mare, S-ar putea să fiu sărac,
  S-ar putea să nu am mâncare Sau să nu am ce să îmbrac.
  Pentru flori şi păsărele, Dumnezeu e Tată bun,
  Însă vreau, prin orice rele, Eul meu să I-l supun.
  [nu cunosc autorul – exista si melodie pe aceste versuri ]

 9. Off topic… Nu prea merge „curcubeu multicolor”, chiar daca rimeaza cu „mantuitor”. Curcubeul e multicolor prin definitie. Cantecul e frumos, dar la versuri s-ar mai putea lucra. Parerea mea…

 10. De acord cu observatia d-voastra. Celor ce interpreteaza aceste imnuri,le recomand sa revizuiasca textele,inainte de inregistrare si lansarea lor pe „piata,”insa noi stim ca,printre multele calitati ale dragostei,este si aceea de „a acoperi tot.”
  Fiti binecuvintat

 11. Un mic material de meditatie pentru cunoscatorii limbii franceze-engleze,si nu numai.

  Fiti binecuvintati

Comentariile nu sunt permise.