Sâmbăta de Sus: o fereastră deschisă spre cer sau spre trecut?

Mănăstirea Sâmbăta de Sus se află la poalele munților Făgăraș.

M-a impresionat prin arhitectura în stil brâncovenesc, prin curățenie, prin lipsa cerșetorilor, de care te lovești la tot pasul prin mănăstirile din Neamț, de intrarea liberă, fără taxă, nu așa cum o practică călugării de la Neamț până și în zi de duminică sau măicuțele de la Agapia când li se năzare că a sunat ceasul.

Totul arată ca o comoară cochetă cu harta pierdută în timp. Incorectitudinea politică e săpată în piatră și va fi greu de șters în văzul lumii.

E o ctitorie a lui Constantin Basarab Brâncoveanu.

Brâncoveanu a fost capturat de turci în joia mare și a fost ucis pe 15 august, la 9 dimineața, în anul 1714, împreună cu cei patru feciori ai săi și cu ginerele Enache Văcărescu.

A fost torturat de turci, luni de zile, pentru că era bogat, iar poarta otomană a fost mereu interesată de banii altora și voia să afle unde i-a ascuns valahul pe ai lui. Varianta habotnică spune că a fost torturat ca să se lepede de credință, ceea ce e puțin credibil.

Brâncoveanu a avut multe păcate. A fost bănuit că și-a otrăvit unchiul, pe vodă Șerban, ca să-i ia locul. A făcut o avere nemăsurată, într-un timp extrem de scurt (a avut 25 de ani de domnie), deși, evident, n-a pornit de la zero, cum fac ăștia din ziua de azi. Turcii îl știau drept ”prințul aurului”, sau Altân-Bey.  Vodă pitise prin offshore-urile din Europa o mulțime de bănet.

Del Chiaro spunea că ”Brâncoveanu jupuia țara, fără să o facă să țipe”. Un om foarte actual.

Era trădător, duplicitar și uns cu toate alifiile. I-a trădat, pe rând, e adevărat, când pe ruși (Petru cel Mare l-a ”iubit” profund pe chestia asta), pe nemți și pe turci, după cum au căzut zarurile. A fost mai bănuitor decât era Ceaușescu în anii de glorie ai comunismului.

A fost un mare ctitor de biserici, dar și om pus pe trăit bine, într-un lux nebun.  De la palat la biserica din Dealul Mitropoliei, vodă trecea doar prin grădini înmiresmate. Nu-i trebuia gardă de corp, ca altora, și nu cădea nimeni de pe cal, să-și rupă gâtul, pentru că mulțimea, (”populimea”, cum o numea CTP-ul de curând, într-un articol de pe facebook), îl adora de departe.

Brâncoveanu a murit ca un martir creștin, după ce i-a blestemat, în ordine, pe vizir, pe sultan și pe Allah, pentru că sultanul era ”umbra lui Allah pe pământ”, vorba lui C. Gane, în minunata sa carte despre Doamne și Domnițe.

Brâncovenii au fost decapitați în stilul ISIS, semn că fundamentalismul islamic nu l-au inventat contemporanii aiatolahilor de azi. Răul a fost de când s-a născocit Allah.

Mănăstirea a fost construită în locul celei vechi.  Pe aceea au ras-o de pe fața pământului habsburgii catolici, în anul 1785. Știu că nu e politic corect să aducem povestea în discuție, dar până va născoci parlamentul nostru o lege în acest sens, să profităm de moment și să spunem adevărul istoric așa cum a fost. Erau vremuri tulburi. Ecumenismul nu era la modă, iar despre sincretism,… ce să mai vorbim.

În incinta mănăstirii se găsește  mormântul simbolic al lui Constantin Brâncoveanu și unele deloc simbolice ale unor ierarhi ortodocși de la vârful piramidei, amintind de mormântul egipteanului Seti, în care, de frica hoților, fuseseră depuse mumiile mai multor faraoni laolaltă, după ce povestea cu hoții ținea prima pagină a hierolglifelor de pretutindeni.

Pe facebook am pus mai multe poze din vara trecută, pentru cei care nu au apucat să o vadă, deși, drept să vă spun, merită toți banii îngropați în ea.

DSC_3456

Anunțuri

6 gânduri despre &8222;Sâmbăta de Sus: o fereastră deschisă spre cer sau spre trecut?&8221;

  1. Dragul meu, faci ce faci şi zgândăreşti nişte amintiri care sunt atât de îndepărtate încât aproape că le-aş putea numit tot istorie… Am să-ţi spun doar că am locuit cinci ani în Braşov şi că după ce m-am mutat (cu serviciul) pe Valea Oltului şi făceam săptămânal „naveta” la Braşov era inevitabil „în drum” să mă abat uneori pe la Sâmbăta… Ce vremuri…

  2. Nu m-ar fi tăiat capul (asta ca să fiu în tonul postării) ca, după Sinaia, să te pun jos și cu Sâmbăta de Sus. 🙂
    După cum vezi, sunt pe urmele tale, dragul meu prieten. Ne-am potrivit pașii, chiar și în… contratimp.

  3. Actualitatea este construita pe baza TRECUT .Gane in TTRECUTE VIETI DE DOAMNE SI DOMNITE arata si o alta trasatura de caracter a romanilor:lovitul din spate a altei persoane;chiar rude
    de gradul I, II pentru a capata ciosvirta mai mare sau mai mica.
    .DICTATURA PROLETARA,a trecut la a se folosi de aceasta meteahna si a reusit cu brio.

Comentariile nu sunt permise.