Dicționar Colectiv

ARTA. Am văzut, în viață, multe babe și moșnegi cu urme de arsuri din tinerețe. Uitați de mici pe plită, opăriți cu lapte sau cu mămăligă, copiii de la țară fac, uneori, cicatrice urâte. Să fi dansat bunica haevy metal? A răsturnat bunicul capacul anarhiei de la beci? La fel e și cu arta: depinde când și cum te joci cu focul.

ACUZATORII. Hiperpocăiții, morții vii. Candele cu bec de la lanternă. Despre ei citim în Iov.  Iov e pe patul de spital de la Floreasca. Ei sunt prietenii lui Iov.

BISERICA. Încă o dată, confuzie totală. Între biserica vie și aia de piatră. Între mulțimea credincioșilor și instituția înglodată în datorii spirituale de zeci și chiar sute de ani, cu plata la Chenzina de Apoi. De aici, bătălia, păguboasă, între între catolici și ortodocși, cu protestanții mârâind osanale pe margine.

MORȚII. Dumnezeu să-i odihnească. Am convingerea că s-au despărțit de viață, invocând ajutorul Celui de Sus. Tâlharul de pe cruce a fost primit în cer, pentru că a crezut în Domnul. Într-o clipă, s-a șters totul. Asta e calea. Lumânări, jale și flori. Înfiorare, rugăciune și revoltă. Și zidul plângerii. Respect și amintire. Arși pe rugul neputinței noastre.

MULȚIMEA. Timpul contemplației și a analizei a trecut. Masa are nevoie de acțiune. Indivizii se topesc în ea. Nu toată lumea este de acord cu toată lumea și, din păcate, se ajunge la un compromis la nivel de jos. Faza egalității e ca vărsatul de vânt: dacă nu te scarpini, trece. În societate, egalitatea nu există. Democrația nu promovează valori, ci oameni discutabili, pe care îi schimbi cu alții, la fel de discutabili. În stradă e început de haos social. Jocurile foamei, episodul doi.

RĂNIȚII. Dumnezeu să-i ajute, să scape cu viață și fără sechele. Fibroza se tratează, pielea se grefează, rănile se vindecă. Eroii revoluției de foc. Lângă cei trei tineri aruncați în cuptor a mai fost Cineva.  Acela i-a salvat. O minune, Doamne! Suntem un neam avid după minuni. Dumnezeu privește în sufletul omului și nu la fața lui. Nu mă interesează că majoritatea se închină la moaște, din moment ce genunchii multora se pleacă, simbolic, în fața lui Isus.

SATANISM. Există un satanism deliberat și unul inconștient. Majoritatea suferă de cel de-al doilea. Panteismul, naturalismul, exacerbarea subconștientului, forța vitală, conștiința cosmică, toate fac parte din bagajul cotidian de noțiuni promovate și acceptate în școli, pe toate canalele. Satanismul nostru cel de toate zilele. Contopirea, dizolvarea și neospiritualismul sunt cu noi.

ZET. Ziua în care începe îmbarcarea. Ușa harului e încă deschisă. Se ia cu năvală.

Anunțuri