Primul Război Fundamentalist Islamic împotriva omenirii (2) Consecințele uitării

Marele istoric englez Arnold J. Toynbee (1) a enumerat câțiva termeni folosiți adeseori în viața creștină de azi, a căror origine era antichitatea greco-romană.

El vorbea de un transfer semantic de la nivelul laic la cel religios, dovedind, o dată în plus, că religia creștină este moștenitoarea, păstrătoarea directă a valorilor din lumea antică.

Moartea acelor civilizații vechi nu trebuie privită ca pe un dezastru. Elenismul a constituit o uvertură a creștinismului. Era vorba despre o adevărată transfigurare, cu impact major în viața socială a Europei de mai târziu.

Uniunea Europeană de azi a șters, practic, din vocabularul legislativ, tot ce ținea de această moștenire. S-a rușinat de Hristos și L-a dat deoparte, introducând legi care se opun învățăturilor biblice și tradiției iudeo-creștine.

Creștinismul a reprezentat un liant al popoarelor, nu așa cum au comentat manipulatorii din zilele noastre, care au scos în evidență accidentele, precum cruciadele și inchiziția, ca să arate că principiul fundamental al creștinismului, dragostea pentru aproapele, este o minciună.

Lev Tolstoi (2), cel mai mare scriitor care a trăit pe acest pământ, scria, la sfârșitul vieții sale, următoarele cuvinte:

”Nimic din cele ce au sporit posibilitatea influenței oamenilor unora supra altora… n-au contribuit în niciun fel, în vremea noastră, la fericirea oamenilor, ci dimpotrivă. Și nici nu se putea întâmpla altfel printre oamenii care trăiesc, în majoritatea lor, o viață areligioasă, amorală. Dacă majoritatea e nemorală, evident că mijloacele de influențare vor contribui numai la răspândirea imoralității.”

Unele din consecințele tragice ale abandonului moral creștin, având-L în miezul său pe Hristos, fără de care morala e doar vorbă în vânt și literă moartă, sunt, printre altele,  musulmanizarea Europei, ciparea populației și terorismul care ne ucide pruncii.

Am să enumăr mai jos câțiva din termenii creștini ilustrați de Arnold J. Toynbee, fără de care civilizația noastră nu mai are nici viitor, nici sens.

Biserica creștină își trage numele dintr-un cuvânt grecesc, ecclesia.

Ecclesia însemna adunarea tuturor cetățenilor dintr-o cetate. În creștinism, în timpul Imperiului roman, acest termen a căpătat o semnificație dublă: de biserică locală și de biserică universală.

Cu timpul, biserica creștină a ajuns să fie împărțită în două clase: lacii și clericii.

Cuvântul laic vine din cuvântul grecesc arhaic laos. El desemna poporul asupra căruia se exercita o autoritate.

Clerul vine din cuvântul grecesc kleros, care are sensul general de ”parte”, iar în sens juridic, de parte hărăzită unui moștenitor, dintr-un patrimoniu succesoral.

Biserica creștină a adoptat termenul în sensul porțiunii din comunitatea creștină pe care Dumnezeu a rezervat-o pentru sine.

Clericii s-au împărțit în ordine. Termenul de ordin a fost împrumutat din imperiul roman, unde desemna grupări privilegiate din masa de politicieni.

Episcopii, supraveghetorii, vine din cuvântul episcopoi și reprezenta ordinul cel mai înalt dintre toate.

Biblia (cărțile) a fost numită și Scriptură, din vocabularul fiscal roman, scriptura.

Cele două Testamente, Vechiul și Noul Testament, se numeau diathekai, în limba greacă și testamenta, în limba latină. Erau adevărate contracte, instrumente legale prin care Dumnezeu se dezvăluise omenirii.

Cuvântul asceză, ascesis, de unde a derivat și termenul de ascetic, are sens de încercare prin care a trecut, de bunăvoie, elita spirituală a bisericii creștine primare.

În perioada precreștină, cuvântul desemna un soi de antrenament, pe care îl practicau atleții din Grecia antică, cei care voiau să participe la Olimpiade. De aici, într-un sens mai larg, putem vorbi, în creștinism, de… atleții lui Hristos.

În antichitate, anachoretes erau oamenii care se retrăgeau din viața de toate zilele pentru a se dedica filozofiei sau în semn de protest împotriva fiscalității excesive.

Termenul a fost aplicat, ulterior, creștinilor care se retrăgeau în pustie, eremiții, sau eremos, care protestau împotriva răutății, păcătoșeniei lumii.

Acești singuratici, numiți călugări, sau monachoi, au ajuns să trăiască în comunități, în mănăstiri, monasterion, reprezentând o societate de singuratici.

Liturghia, leitourgia, ritualul specific permanent, deriva dintr-un termen vechi, folosit în Atena, în sec. V- IV î.H., unde desemna sarcinile publice, inițial aplicate de bunăvoie.

Într-o postare viitoare voi arăta de cred eu că soarta Europei este strâns legată de cea a Israelului.

BIBLIOGRAFIE

 1. Arnold J. Toynbee, Studiu asupra istoriei, vol. 2, pag. 153-157, ed. Humanitas, 1997.
 2. Lev Tolstoi, Jurnal, vol. 2, pag. 228-229, Editura Fundației Culturale Ideea Europeană, 2005.
Reclame

5 gânduri despre &8222;Primul Război Fundamentalist Islamic împotriva omenirii (2) Consecințele uitării&8221;

 1. Vorbeam zilele astea cu unul dintre fratii mei despre supriza uriasa pe care o vor avea toti acesti ucigasi! Mai exact, odata ajunsi in Iad, acesti fii ai Jihadului se vor mira minune foarte mare. Motivele mirarii lor vor fi mai multe, iata cateva dintre ele:

  Locatia paradisului promis de profet, va fi undeva intr-o caldare de foc, iar pe fundul acesteia, cocotat pe o movila inconjurata de rauri de lava, se va afla insusi profetul, fie-i numele blestemat! Toti acesti ucigasi care au sperat la orgii sexuale infinite, in palate aurite, se vor trezi asadar in fundul Iadului! Suparati nevoie mare, vor voi sa-l scuipe pe profet, fiindca i-a inselat! Insa din cauza temperaturii nu vor mai avea nici flegma!

 2. Incercati…
  You Tube

  le NOUVEL dès-ORDRE MONDIAL…Il était une Fois Babylone en 2015…
  Fiti binecuvantati.

 3. In spatele scenei cnspiratiei se gasesc „papusarii Iezuiti”,iar aceasta conspiratie are radacini milenare,legendare ,transmise verbal din generatie in generatie,inca de la GENESA LUMII.
  In Cartea lui Enoh,se mentioneaza despre entitatile ce au tinut,si tin si azi,mai mult decat oricand,fraiele puterii mondiale. Cea mai clara impotrivire fata de Dumnezeu,fiind relatarea istoriei lui Nimrod,(stranepotul lui Noe)initiatorul construirii Turnului Babel.

  „Cercetati tot si alegeti ce este bun.”

  Fiti binecuvantati.

 4. Gasim scris; ……”Creștinismul a reprezentat un liant al popoarelor, nu așa cum au comentat manipulatorii din zilele noastre, care au scos în evidență accidentele, precum cruciadele și inchiziția, ca să arate că principiul fundamental al creștinismului, dragostea pentru aproapele, este o minciună….”
  Da, crestinismul adevarat a fost format pe principii divine si acestea sunt explicate …;
  „…”Mantuiti-va din mijlocul acestui neam ticalos.”
  41. Cei ce au primit propovaduirea lui au fost botezati; si, in ziua aceea, la numarul ucenicilor s-au adaugat aproape trei mii de suflete.
  42. Ei staruiau in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in frangerea painii si in rugaciuni.
  43. Fiecare era plin de frica, si prin apostoli se faceau multe minuni si semne.
  44. Toti cei ce credeau erau impreuna la un loc si aveau toate de obste.
  45. Isi vindeau ogoarele si averile, si banii ii imparteau intre toti, dupa nevoile fiecaruia.
  46. Toti impreuna erau nelipsiti de la Templu in fiecare zi, frangeau painea acasa si luau hrana cu bucurie si curatie de inima.
  47. Ei laudau pe Dumnezeu si erau placuti inaintea intregului norod. Si Domnul adauga in fiecare zi la numarul lor pe cei ce erau mantuiti….”
  Explicatia e pe intelesul fiecarei persoane crestine si totusi ……….ce vedem ca se intimpla???
  Doresc crestinii de azi sa accepte aceste principii ?Si din ce cauza nu se accepta ,chiar daca sunt pretentii de buni crestini???
  De acceptat nu se va accepta si nu se va ajunge la acest exemplu …cu cat ca ar fi benefic fiecarui grup religios …
  In primul rand azi crestinismul este departe de a implini poruncile Tatalui Ceresc si invataturile Domnului Isus si astfel rezultatele sunt cele pe care le vedem !!!! Totul si totul porneste de la conducere dupa cum a fost si pe timpul Domnului Isus …..Si explicatiile sunt descrise in cartea lui Maleahi ,dar nici atunci poporul Israel nu a dorit sa inteleaga , dupa cum nici azi nu doreste crestinismul sa inteleaga principiile divine si invatatura Domnului Isus .
  Credem ca azi „liderii religiosi „doresc sa inteleaga porunca Tatalui Ceresc si invatatura Domnului Isus ?Nu sunt interesati de ei insisi si doresc ca sa inrobeasca si sa foloseasca membrii pentru scopurile lor egoiste si firesti ,dar bine expuse ca astfel poporul sa nu inteleaga dupa cum nici pe timpul Domnului Isus nu au inteles chiar daca le a fost explicat si explicatia o gasim in Evanghelia lui Matei capitolul 23.
  Si …… Războiul Fundamentalist Islamic împotriva omenirii trebuie sa intelegem ca ajunge provocat de pretinsii crestini ….Fiindca daca pretinsii crestini ar fi folosit pacea si colaborarea pentru o industrializare si o colaborare prieteneasca nu se ajungea la aceste rezultate…..Razboaiele si finantarea lor ce pot aduce altceva decat ura,dujmanie si razbunare….Si sa nu uitam ca armamentul sofisticat de cine este facut alaturi de munitie ???Si de cine ajunge vindut in tarile sarace si lipsite de prosperitate????Si cine de fapt vedem ca ajunge folosit in aceste actiuni tragice si distrugatoare omenirii ? De ce mereu se investeste foarte mult in armament ,unitati militare si in masinarii sofisticate?????De ce nu se doresc investitii in industrie,scoli,spitale si alte investitii benefice omenirii ???fiindca traim o viata scurta si aceasta viata ar trebui sa fie o adevarata binecuvintare…..Discutam de ura ,rasism si dezbinari si multe vin in numele religiei …..deci inseamna ca religia e la fel de decazuta ca politica si atita timp cat liderii corupti conduc …..nu se va ajunge la rezultate pozitive ,unitate si pace….. 😦

Comentariile nu sunt permise.