Cronici mondene (181) Țonțoroiul pastoral

În februarie 1994, la Lillehammer, a avut loc Olimpiada de iarnă. A fost prima olimpiadă ”verde”.

Primele jocuri olimpice au avut loc la Olimpia, în Grecia antică, în anul 776 î.H. Ele au continuat, din patru în patru ani, până în anul 396 d.H, când împăratul Teodosius s-a supărat pe ele și le-a interzis.

Jocurile Olimpice moderne au fost creația baronului Pierre de Coubertin și au avut loc la Atena, în 1896. Principiile de bază ale Olimpiadelor moderne au fost puse atunci și încălcate ulterior: sportivitatea, amatorismul, respectul pentru cultura celuilalt și internaționalismul.

Prima Olimpiadă de iarnă a avut loc la Chamonix, în anul 1924 și a avut 300 de competitori. Schiul alpin, proba regină a olimpiadelor, a fost introdus în 1936. Ulterior, Olimpiadele au devenit o adevărată industrie.

Problemele de mediu s-au accentuat odată cu Olimpiadele de iarnă, pentru că arenele sportive trebuiau construite în zone de mediu neprietenoase.

Dar niciodată și în niciun alt loc nu au apărut atâtea piedici ca la Olimpiada din Norvegia, de la Lillehammer, din 1994. Cu norvegienii nu te pui.

Ei au lansat un nou concept: olimpiada lor va fi construită pe trei piloni: sport, cultură și mediu. Au numit chestia asta ”filozofia Olimpiadei de iarnă de la Lillehamer”.

Apoi, au luat-o pas cu pas, vorba lui Iohannis al nostru.

În primul rând, organizațiile norvegiene de protecția mediului au fost împotriva olimpiadei, sub orice formă ar fi ea.

Au avut loc dispute acerbe unde și cum să amplaseze arena de patinaj viteză, pentru că acolo era o rezervație de păsări. Ei o numeau ”sanctuar”. Așa încât, au schimbat planurile și au mutat locul de construcție.

Scandalul a luat amploare când au ajuns la materialele de construcție. Au hotărât că acestea trebuie să fie cât mai naturale posibil și să conserve energia atât la instalațiile de încălzire, cât și la cele de răcire.

Au dezvoltat un program complex de reciclare, care să cuprindă tot ce însemna construcții noi din zonă.

În plus, au stabilit că tot ce se va ridica să se armonizeze cu mediul, să nu sluțească peisajul. Au fost elaborate peste 20 de proiecte de protejare a mediului.

Apoi, norvegienii s-au apucat de treabă.

Cele 10 arene olimpice au fost ridicate din materiale care conservă energia. Unele au fost din prefabricate și, după Olimpiadă, au fost mutate în alte părți ale Norvegiei, pentru aziluri și adăposturi pentru săraci.

Unele clădiri, cum a fost centrul de presă, au fost dezlocuite și duse într-un centru universitar. Alte arene au servit, ulterior, ca săli de concert, fotbal și golf.

Resturile menajere n-au scăpat nici ele de ochii vigilenți ai norvegienilor. Din gunoiul produs acolo, 70% a fost prelucrat și dat ca furaje pentru animale. Până și filmele fotografilor (pe vremea aceea nu se practica fotografia digitală, copii!) au fost reciclate, cu acordul firmei Kodak, evident.

Traficul auto a fost restricționat. Automobilele private nu au putut să depășească o rază de 60 de kilometri din apropierea localității Lillehammer, între orele 6 a.m și 9 p.m.  A fost înlocit cu transportul în comun, fapt pentru care a fost suplimentat cel pe calea ferată.

Nici Coca-Cola, simbolul capitalismului nord-american, n-a scăpat de vigilența norvegienilor. Aceștia plasaseră niște reclame enorme în satul olimpic. Norvegienii i-au obligat să le dea jos sau să le facă mai mici, pentru că ”poluau vizual”.

Copiii din districtul în care se afla Lillehammer au fost implicați în activități de plantare de copaci, care să înlocuiască, pom cu pom, tot ce se distrugea prin construirea arenelor. În plus, pentru fiecare copac smuls din rădăcină trebuia să plătești apox. 4.700 de dolari (patru mii șapte sute de dolari bradul!).

Ca să economisească energia consumată în complexul de patinaj, acesta a fost amplasat în munte. Economia cu fabricarea gheții a fost de aprox. 20.000 dolari pe an, adică o treime din cât iau șpagă politicienii noștri ajunși la DNA, la o singură lovitură. Un mizilic.

Oamenii de știință din Norvegia au fost rugați să monitorizeze poluarea și perderile de apă din regiune, temperatura mediului și direcția vântului.

Nici doamna televiziune n-a scăpat: cameramanii au fost obligați să schimbe poziția camerelor, ca să nu rupă crăcile copacilor și să deranjeze frunzele.

Flacăra Olimpică a pus capac la toate: deși inițial se stabilise să folosească biogazul, compania de stat norvegiană, Statoil, a dat ea gazul, provenit din Marea Nordului.

După ce ați citit toate astea, poate e momentul să ne facem o idee despre cum merg treburile în Norvegia.

Extrapolând concluziile, nu cred că poți implementa la școală principiile confesiunii penticostale, într-o țară eminamente lutherană.

Nu poți vorbi de pedepse și păcat, când educația implică creativitate, inteligență emoțională și libera alegere.

Dincolo de tragedia familiei Bodnariu, mă întreb: există în zona aceea o biserică penticostală sau vreun pastor luminat la minte care să-i fi sfătuit pe acești oameni că nu e cazul să se joace cu focul într-o țară în care nu doar prinicpiile termodinamicii trebuiesc cunoscute?

Cât despre Cristian Ionescu, purtătorul de cuvânt al familiei, nu mai pot spune decât că-mi amintește de o întâmplare cu doctorul Bernard Kouchner.

Pe vremea când el era mare șef la Medecins Sans Frontieres, francezii au trimis un ajutor cu alimente de primă necesitate într-o țară africană. În loc să-i lase pe băieții cu muschi să care sacii de orez, Kouchner era peste tot, când pe sac, când sub sac.

Evident, francezii nu l-au iertat și l-au sfătuit, prin gura fin-spurcată a presei, să nu mai joace țonțoroiul pe mâncarea necăjiților.

Așa e și cu Ionescu al nostru și țonțoroiul  lui pastoral pe sacii de lacrimi ai familiei Bodnariu.

Reclame

19 gânduri despre &8222;Cronici mondene (181) Țonțoroiul pastoral&8221;

 1. Sunt foarte bune detaliile pe care le-ai punctat. Aduc lumina asupra cazului. Cred ca era de datoria celor care raspandesc astfel de mesaje sa ofere informatii complete la pachet.

  Mesajele panicante ce apar pe filiera „rugati-va pentru…” nu contin detalii. In cazul lui Titel s-a dovedit a fi o tampenie pacatoasa a unor mascarici. Ca sa pot sa ma rog si sa iau in serios astfel de lucruri trebuie sa ni se furnizeze detalii despre felul in care predica evanghelia acel pastor, care au fost imprejurarile, etc. Am vazut foarte multe stiluri de a predica, astfel ca pot sa ma gandesc la o multime de scenarii.

  Incep sa nu mai iau in serios aceste cereri de rugaciune, daca nu se ofera detalii clare. Altfel mi se pare manipulare a opiniei publice. Internetul nu este amvonul la care apar biletele trimise de un „frate care nu doreste sa isi faca cunoscuta identitatea”.

 2. Ca sa fi fost in accelasi spirit cu ce s.a intamplat la Olimpiada, ar fi putut sa le interzica copiiilor/parintilor sa mai „evanghelizeze” sau chiar sa.i fi exmatriculat daca nu se conformau, dar nu sa le ia copiii fara nici un adertisment fara nici o sansa de rectificare… Dupa cate vad, nu au confiscat fimei Coca-Cola reclamele, doar i.au obligat sa le mute dar au ramas proprietatea firmei.
  Aici e vorba de cu totul altceva.. zic eu….

  PS–Rasvan, tu ai semnat petitia? Ai vazut protestul via email? Ce parere ai de ideea asta?

 3. Draga Romulus, si mie tot la cazul Titel mi-a fugit gandul.
  Situatia e încâlcita, iar Cristian Ionescu o complica și mai mult.
  Lipsa de transparență a celor implicati e șocantă. Nimeni din cei de acolo nu comunica direct.
  Modul in care tratează mulțimea este jignitor. Nu poți pretinde sprijin, dacă nu ești transparent.
  Ce misiune făcea Marius Bodnariu acolo? Ce biserica frecventau?
  Cum e posibil ca asistentele sociale de la protectia copilului sa nu le fi spus nimic, din moment ce erau colegi la primarie?
  Faceau fetele misiune la scoala pentru ca erau puse de parinti?
  De ce el e mai vinovat dacat sotia?

 4. Dragă Val, presupun ca ai inteles de ce am dat amanuntele despre Lillehammer.
  Referitor la firma Coca-Cola: ideea e că norvegienii nu raspund la niciun fel de presiuni. Coca-Cola are mai mare impact decât Corlatean, Iohannis, Cultul Penticostal sau mai stiu eu ce alt demers mai inventează cineva.
  Nu am semnat petiția, dar am scris pe blog, sustinand, atât cât mă duce mintea, cauza părinților Bodnariu.
  Chestia cu emailul mi se pare o agresiune de prost gust.
  Cred ca familia Bodnariu din Norvegia ar trebui sa dea semne de viață, iar Cristian Ionescu să iasă din transa. Scrie tot felul de aiureli pe marginea subiectului, ascunzând amănunte pe care le gestionează cum crede el că e bine. E cel mai nerusinat manipulator din câți am văzut, iar finețea lui e ca tovalul.

 5. Domnule Rasvan, pai de ce credeti ca familia Bodnariu a apelat la Cristian Ionescu? Tocmai pt ca norvegienii sunt greu de urnit pe cale diplomatica. Si banuiesc ca familia Bodnariu a stiut ca sunt sanse putine pe cale diplomatica. Deocamdata trebuie pusa presiune pe sistemul norvegian si dovedit ca nu isi merita premiul nobel, dupa cum nici Obama nu-si merita. Niste cretini care sub masca pacii cauta sa se imbogateasca. Mai grav e ca ei detin petrolul europei si de aia au atat „tupeu”.

 6. Rasvan,
  Inteleg ce spui. Sunt su cateva amanunte ciudate in felul cum au decurs lucrurile ca transparenta dar nu vad justificare pt a lua copiii din sanul familiei. Mai mult, stiu ca asta e o epidemie mai peste tot in lumea „civilizata” , nu doar in Norvegia.

 7. Premiul Nobel pentru Pace este unul din cele cinci premii Nobel instituite prin testament de inventatorul și industriașul suedez Alfred Nobel. Este singurul premiu care se decernează în Norvegia, la Oslo, de către un comitet în exclusivitate norvegian, format din 5 persoane alese din Parlamentul Norvegiei. Toate celelalte premii Nobel se decernează înSuedia, la Stockholm, de către autorități suedeze.

  Motivul pentru care acest premiu este decernat în Norvegia și nu în Suedia este următorul: la moartea lui Alfred Nobel (10 decembrie 1896), Norvegia era încă într-o uniune cu Suedia, aceasta din urmă având rolul conducător în politica externă. Nobel a crezut de aceea că șansa unei corupții politice ar fi mai mică dacă Norvegia s-ar ocupa de decernare.

  În testament, Nobel a cerut ca cei cărora li se decernează premiul pentru pace să îndeplinească cel puțin una din următoarele trei cerințe: să lucreze pentru „reducerea forțelor militare”, pentru „organizarea de congrese ale păcii” și pentru „înfrățirea între popoare”.[1]
  In 2009 Obama primea premiul nobel pt pace, in 2015 bombardeaza siria. Tot in 2015 din cauza lui se legalizeaza casatoria intre persoane de acelasi sex. Deja mi-e lehanite sa mai continui.

 8. Draga Rasvan, bune intrebarile ajutatoare. Imi dau seama cat de putine detalii detin legate de caz. Presupun ca majoritatea sunt intr-o pozitie similara.

  Personal am dubii legat de faptul ca o tara ca Norvegia se afla intr-o opozitie totala fata de crestinismul neoprotestant. Nu discutam despre Siria. Serviciile sociale nu actioneaza pe baza de simpatii/antipatii religioase, ci pe criterii de protectia copiilor.

  Vad pe internet o reactie globala impotriva deciziilor serviciilor norvegiene, un fel de „hai Steaua, huu Dinamo”, sau „hai Dinamo, huu Steaua”. Se organizeaza proteste? Pfuu – noaptea mintii. Ca sa organizezi astfel de miscari globale, trebuie sa fii perfect informat, altfel suntem ca zombii din filme, ie multi, musca, dar nu are creier. Personal am totusi asteptari mai mari de la coreligionari. Nu am crezut niciodata ca prostia ar avea vreo legatura cu Dumnezeu, dimpotriva.

 9. inteleg ca esti de principiul capul plecat sabia nu-l taie. sa ne anulam deci credintele noastre si sa le mulam pe ceea ce vor altii (statul in cazul de fata) sa auda de la noi.

  Banuiesc ca nu ai copii. nu-i asa?

 10. Dragă Gabriel, mă aștept să declare Cristian Ionescu război Norvegiei. După cum decurg ostilitățile, spre asta ne îndreptăm. 🙂
  Referitor la premiul Nobel pentru pace, în locul dvs. aș fi ales un exemplu mult mai concludent: a fost acordat și lui… Arafat, conducătorul Palestinei, pentru că a încercat, aparent, să facă pace cu Israelul. Asta la nici cinci ani de la etichetarea lui ca principalul terorist mondial.
  Cu alte cuvinte, Premiul Nobel pentru pace se acordă conjunctural, politic.
  Dacă nu era povestea asta cu familia Bodnariu, ne declaram susținătorii Noevegiei, țară civilizată, cu respect pentru om și mediu.
  Și eu îi plâng pe soții Bodnariu și am afirmat asta în toate postările de până acum.
  Eu altceva spun și alte lucruri întreb.
  Cât despre alegerea lui Cristian Ionescu, a fost o mare prostie. Cei care au semnat petiția și susțin pe Bodnariu nu o fac pentru că le-a spus Ionescu, ci pentru că oricum ar fi făcut-o, din compasiune, din solidaritate cu niște oameni ajunși la mare ananghie.
  Ionescu este pătat cu tot felul de combinații, după opinia mea. Este alunecos și narcisist. O pot demonstra, dar nu are sens să deturnez discuția și să scadă interesul pentru cazul familiei Bodnariu.
  Aș fi foarte mulțumit dacă ar cominica cu noi toți însuși Marius Bodnariu sau soția sa. Sau amândoi.
  Ionescu să lase strategiile la o parte și să se poarte cu noi ca și cu niște frați, nu cobai în experimentul lui mediatic aiurit. Dar se pare că i-a dat mândria foc la suflet și nu mai știe ce e aia smerenie.
  E o părere personală și nu insist să mi-o împărtășiți.
  Doresc, ca și dvs. și toți care scriem aici ca familia Bodnariu să-și recapete copiii. Drama lor este cumplită și e nedrept ceea ce pățesc, pentru că au crezut că Norvegia e ca România și acolo e ca la noi, unde legi există, dar nu se aplică. Ei le au și le respectă, idioate cum sunt. Dacă trăiești acolo, trebuie să te adaptezi sau, dacă tot vrei să faci pe eroul, nu pune copiii minori la înaintare, să predice pe Hristos la școală. Nu în Norvegia.
  Vorba lui Romulus: Norvegia nu e Siria, frate!

 11. Dragă Pătrățel, eu te-am întrebat dacă ai nevastă și cât porți la ghete, ca să-ți pună moș Neculai un arc în ele să-ți sară mintea la loc? 🙂
  Ce întrebări mai sunt și astea? De ce ești agresiv cu cei care comentează?
  Întrebăm, ne consultăm, nimeni nu are soluții infailibile. Avem mai multe întrebări decât răspunsuri. Dacă tu știi cum să răspunzi, vino și spune!
  Pătrățel, fără supărare, nu te da rotund! Are blogosfera unul și e prea destul! 🙂

 12. Dragă Romulus, vorbim aceeași limbă și e foarte plăcut pentru mine.
  Îmi plac argumentele tale și mă ajută să înțeleg că nu greșesc când spun că sunt lucruri pe care ar trebui să le știm.
  Ne-au luat drept guguștiuci, când cu Allah și Volf, dar măcar să nu ne ia de zombi Cristian Ionescu! 🙂

 13. vad ca esti foarte „intelept”. agresiv cu mine si tolerant cu cei de la protectia copilului. Dar inteleg si de ce. ca sa-ti pastrezi teologia intacta innegresti victimele. Asa ti-o fi mai simplu sa dormi noaptea, banuiesc. Somn usor!

 14. Pătrățel, când te hotărăști să invadezi Norvegia, cu armata lui Papuc Ionescu, te rog să mă trezești. Până atunci, noapte bună! 🙂
  În treacăt fie spus, știi ce i-am scris lui Marinel Blaj într-un comentariu, nu?
  ”Marinel, norvegienii de la barnevernet sunt niște cretini.”

 15. Ok. Te cred oarecum in privinta lui Cristian Ionescu. Nici mie nu-mi cade bine stilul lui, dar problema nu cred ca se rezolva, rafuindu-ne cu el. Nu stiu daca acei copii incercau sa impuna stilul penticostal la scoala. Nu stiu daca parintii ii educase cu scopul asta. Nu cred ca familia era de genul amintit de Marinel (cazarma) ca altfel nu se mai duceau ei sa vada Disney Land.

 16. Nu cred ca trebuie sa fii fan Cristian Ionescu ca sa apreciezi ceea ce face. Amanunte si alte „subtilitati” din comunitatea evanghelica nu cunosc si nici nu ma intereseaza. Apreciez ca face ceva. Si am dreptul sa cred ca ceea ce face va avea un impact nu numai in ce priveste familia Bodnariu ci si în tot sistemul nazist din Norvegia. Stiu, vei spune ca visez dar prefer sa invadez norvegia cu e-mail-urile mele decat sa adopt atitudinea ciobanului mioritic resemnat in fata inevitabilului.

  Poate ca tu esti un fericit care n-a avut niciodata probleme cu sistemul, poate ca drepturile tale n-au fost niciodata incalcate… sau cine stie, poate ca doar te-ai facut ca nu vezi asta.

  In orice caz m-a uimit agresivitatea de care ai dat dovada. sa fie tipica pentru un crestin evanghelic? am intalnit atei mult mai simpatici si politicosi.

 17. @”Banuiesc ca nu ai copii. nu-i asa?” – daca am copii trebuie sa fiu cu o logica subacvatica? Dimpotriva trebuie sa demonstrez copiilor ca modelul de urmat nu este cel musulman extremist in care sar cu dintii la beregata de dragul trendului, si ca la unul i se nazare sa acuze pe altul, din lipsa de hobby, ci trebuie sa ii educ sa nu ia decizii fara sa gandeasca, fara sa aiba detalii complete care sa le determine actiunile. Psihologia manipularii se bazeaza pe furnizarea de informatii partiale, dar cu continut emotional.

 18. Pătrățel, tu n-ai curaj nici să te semnezi. Nu te-am invitat eu pe blog, ai venit singur. Blogul nu e forum. Ești șters pe creier, frăție, ionescianule! 🙂

Comentariile nu sunt permise.