O scrisoare către cruciați

Doru Radu, unde am spus eu că autoritățile trebuiesc respectate? Poate că era vorba despre legi, dar și acolo am spus, într-o postare, că e la latitudinea fiecăruia dacă își asuma riscul să  respecte sau nu legea. O încalci, plătești, asta e regula jocului. E greu de trăit în America, Canada, Germania, Norvegia, Suedia, etc.? Veniți, tată, în România, ce vă oprește? Aici e corupție berechet, aici copiii umblă desculți iarna pe stradă, aici sunt bătute nevestele, aici bei ca porcu și te cară cu salvarea la spital, să te caci în legea cea bună și să pleci înjurând a doua zi pe asistente și pe doctori.

Nu se mai poate trăi în occident? Vă sufocă păcătoșenia lumii asa-zis civilizate? Veniți în est, să crăpați de foame, după ce munciti pe brânci 12 ore pe zi pentru 300 de dolari pe lună!
În România analfabetismul e endemic. Copiii muncesc de mici. Fetele se prostituează. Violurile sunt la ordinea zilei.
Ați uitat cum e să-ți fie cu adevărat rău, să nu-i pese nimănui de tine, să nu ai spitale ca lumea și scoli bune ca în decăzutul occident?
Vă jeliti ca babele, păstorilor, dar nu vă mai crede nimeni. E demagogie de amvon. Creștinism de promenadă: nene, nu mergem la Șosea, la Iunion, să ne vază lumea ce frumos știm noi să protestăm?
Doru Radu, sunteți morți pentru credință de mulți ani, dar nu v-ați dat seama. Pe noi ne-a tâmpit comunismul și securitatea, pe voi frica de voi înșivă. Acum v-ați trezit? E prea tarziu, frate!
În România am ieșit în stradă. În România am fost la un pas să mă bată minerii, când mă duceam la spital, când făceam școală la Colțea, în centrul Bucureștiului. În România am facut 7 zile greva foamei, ca să salvez un spital. Mi-ați auzit vocea? Am urlat din toți bojocii, ca Ionescu, prin fața ambasadelor?
Nu, Doru Radu, mi-am purtat crucea cum am putut și am mulțumit lui Dumnezeu pentru pâine și sănătate, pe care nu le-am meritat și nu le merit.
M-am săturat până în gât de demagogia voastră! Când a fost bine, n-am știut de voi, acum, când vă e rău, v-ați amintit de noi și, hai la ambasadă!

Reclame

50 de gânduri despre &8222;O scrisoare către cruciați&8221;

 1. Foarte corecta radiografia situatiei, draga Rasvan. Daca occidentul nu este ok, avem alternative – foame, prostie, coruptie, spectacol politic de 2 lei si multe altele. Este socanta senzatia revenirii in tara, am trait-o pe proprie piele. Intri in depresie in 5 zile si te tine ani de zile pana iti revii. Trebuie bine cantarite cele doua variante. Este o tragedie mare, cu siguranta, in familia Bodnariu, dar Romania este o tragedie mare pentru majoritatea populatiei. In tarile dezvoltate sa dai de craciun 100-200euro unor familii nevoiase este lipsit de semnificatie, in schimb in Romania, familii cu 2 copii, ambii soti salariati sa le dai 200 euro iti pupa mainile.

 2. Te-ai enervat, Răsvan! ŞI, îmi pare rău să îţi spun, în curând te va apuca acea lehamite şi silă de n-ai să te mai oboseşti să scrii despre asemenea subiecte, aşa cum mi s-a întâmplat şi mie… Adevărul este că lătrăm precum câinii la lună. De parcă nu faimoasa democraţie occidentală a dat tonul la toată porcăria care se întâmplă în lume! Cum bine spui, unde erau „tenorii” de acum? Au înghiţit totul pe nemestecate fiindcă le era bine. Acum ţipă când văd consecinţele… Tu ştii foarte bine că nu sunt un anti-occidental, dar ceea ce se întâmplă acum seamănă cu povestea Albei ca zăpada, care s-a trezit din somnul de după mărul otrăvit. Numai că în loc de prinţul din poveste s-au trezit nas în nas cu prinţul lumii acesteia…
  Nimeni nu spune că situaţia din această familie nu e tragică, dar tare aş vrea să văd MĂCAR un lider spiritual ieşind în spaţiul public şi spunând: „Iubită familie Bodnariu, vă rog să mă iertaţi pentru ceea ce se întâmplă, căci prin tăcerea mea de până acum recunosc că sunt complice cu Barnevernet!”

 3. Vindecatoru:
  Imi cer scuze ca v-am citat gresit. Dvs n-ati spus ca autoritatile trebuiesc respectate ci reactia mea a pornit de la tonul articolului si poate de la fraza „@Conștiința occidentului s-a decantat, s-a schimbat, trebuie să ții cont de ea”.
  In rest, ramin la cele scrise de mine.
  Cu referire la cele scrise de dvs. Sincer, am apreciat si apreciez efortul pe care-l faceti muncind si locuind in acel loc uitat de lume dupa cum in repetate rinduri il descrieti. Sincer, apreciez afirmatia dvs: „am mulțumit lui Dumnezeu pentru pâine și sănătate, pe care nu le-am meritat și nu le merit”.
  Despre Romania si America?
  Romania: n-am fost de mult in tara. Descrierile difera. Tineri crescuti aici mi-au spus vara asta: Romania e ca America atita doar ca oamenii par mai duri. Cadourile duse/trimise de aici sunt respinse ca nefiind de brand. Cineva vroia sa-si doneze i-pad-ul; beneficiarul l-a respins i-pad-ul nefiind un model nou.
  Prieteni de-ai nostri avind nevoie de operatii ne-au solicitat sa le platim tuburile si protezele ce ni s-a spus „nu se asigurau de catre asistenta medicala gratuita din Ro”. Nu ne-a parut rau. Am inteles din aceasta insa ca exista 2 lumi. Pe de o parte, lumea celor care traiesc ca-n Occident si pe de alta parte lumea celor despre care scrieti dvs si care ne intereseaza pe noi in cel mai mare grad. Intr-o vreme tineati legatura cu „descultii”. Am finantat anul trecut via „desculti” cu 10 mii USD tratamentul unei doamne ce parea sa mai aiba doar 6 luni de trait (asa a si fost). Si nu ne pare rau… decit ca dinsa a plecat din lume lasind in urma un sot tinar si un copil mic.
  America (emigantilor). Bisericuta noastra era pina in 1999 ridiculizata de cei veniti din tara pt conditiile jenante de inchinare. A fost decizia intentionata a celor veniti in primul val de a ne pune pe noi pe locul 2 si a sponzoriza cauzele din Ro si Moldova. Din cauza tinerilor si pt ca pierdeam oamenii am rezolvat oarecum un spatiu de inchinare decent. Cineva a avut viziune prin 91-92: a anticipat scumpirea ce va veni in Ro si ca ce puteai face atunci cu $100 nu vei mai putea face apoi. Am avut dificultati sa asiguram garantii bancare pt ca un procent extrem de ridicat din buget mergea la „misiuni internationale” (mai ales Ro &MD)
  Exsta printre emigrantii pe care dvs i-ati primit bine pe blog (altii i-au ridiculizat) oameni care au dat dovada aici de mare curaj in marturisire.
  S-au infiintat misiuni precum Micul Samaritean sau Charity Cup, MacombOne care au finantat si finanteaza orfelinate si ferme agricole in Moldova si dincoace de Prut (alaturi de dvs), Honduras si Mexic, biserici/misionari din Oltenia, etc. Unele ferme s-au inchis din lipsa de clienti (ex. Cea a menonitilor adusi de regretata Silvia Tarniceru); desigur nimeni nu vrea sa stea/lucreze la tara. Dvs n-ati stiut niciodata ca tot sistemul pachetelor de care scria securitatea in notele lor veneau printr-o filiera initiata de 3 surori emigrate din Iasi. O misiune cu care colaboram de ani de zile e Ecce Homo Cluj si sporadic cu Romanian Evangelical Medical Mission (baza de operatii in Beius). Cineva de la o organizatie medicala menonita v-a vizitat pe dvs personal incercind sa va furnizeze medicamente gratuite.
  Toate acestea sunt nimic in raport cu nevoile din Ro si cu harul pe care l-am primit de la Domnul dar reprezinta in multe cazuri eforturi „peste puterile lor” din partea unor oameni.
  Concluzia? Nu e chiar bine sa ne judecam.
  Dar confruntarile in plan spiritual –de care am vorbit eu- cu lumea intunericului ne afecteaza si pe noi si pe dvs. Pastorul meu, dupa pensionare, sta 6 luni/an in Ro si face evanghelizare de la om la om (avem amrtori). Concluzia lui trista era ca situatia morala se degradeaza chiar si intre crestini. Si sa stit ca e un om serios si educat.

 4. Tin sa-i dau dreptate lui Doru Radu. Turistii care vin America cred ca noi aici primim totul de-amoaca. Uite ca nu e asa. Un frate cand a fost intrebat cum e in America dupa un an, a spus ca e frumos ca turist dar greu ca rezident. Se munceste mai mult ca in Romania.

  „Tineri crescuti aici mi-au spus vara asta: Romania e ca America atita doar ca oamenii par mai duri. Cadourile duse/trimise de aici sunt respinse ca nefiind de brand. Cineva vroia sa-si doneze i-pad-ul; beneficiarul l-a respins i-pad-ul nefiind un model nou.”
  Foarte adevarat.

 5. Nu aș fi intrat în această polemică, dar – bănuiesc, în necunoștință de cauză – ați atins sensibilități cărora nu pot să nu le dau glas.
  În primul rând, nu mă interesează ce credeți despre mine: doar pentru că nu sunteți de acord cu unele poziții de crez, asta nu vă dă dreptul să mă acuzați de rea credință, de lipsă de onestitate sau manipulare. Eu sunt pastor într-o biserică de peste 600 de membri majori (vreo mie cu tot cu copii) și sunt reconfirmat prin vot secret o dată la patru ani. Mă bazez pe inteligența dumneavoastră să distingeți între a manipula și a motiva!
  Apoi, cred că citiți și interpretați prea mult printre rânduri. Nu vă pun la îndoială – repet – inteligența și perspicacitatea, dar de multe ori, felul cum ați conectat anumite fire (inexistente) m-a amuzat.
  Ceea ce nu mă amuză este atitudinea dumneavoastră față de cazul familiei Bodnariu. Aici vă înșelați cumplit și faceți MULT rău unei cauze nobile și drepte.
  Ziceați că noi stăm la bogățiile vestului pe care îl criticăm și nu venim înapoi la nenorocirea românească în care dumneavoastră vă zbateți. Dar oare, am stat noi nepăsători față de durerile României? Nicidecum Iinclud aici și impactul diasporei la alegerile prezidențiale)! În ultimii doi ani, 35% din bugetul anual al bisericii noastre a ”plecat spre amărâții din Republica Moldova și România. MULTE milioane de dolari au intrat în țară de la diaspora pe care o atacați! Că nu a fost nimeni alături de dumneavoastră în demersul întreprins? Nu am știut de el și apoi, sunt multe, multe demersuri. Nu putem să stăm doar în stradă! Fiecare demers trebuie să se anunțe și să atragă pe cine poate prin mediile pe care le are la dispoziție. Nu este posibil ca toți să se afilieze cu toate protestele. Protestul pentru familia Bodnariu are câteva legături care m-au implicat în această cauză. De a dumneavoastră nu am știut, dar dacă știam și nu mă implicam, nici nu v-aș fi stat împotrivă!
  Abordarea dumneavoastră este total greșită, pentru că situația creată de Barnevernet NU ESTE NEGOCIABILĂ! De ce?
  În urmă cu câțiva ani, un coleg păstor a avut probleme cu un grup din biserica unde slujea, grup care până la urmă s-a separat. Într-o conversație personală, i-am spus că ar fi bine să aibă o întâlnire cu ei să vadă ce doresc, poate își negociază relația. La care, trist, mi-a spus că ar dori, dar nu se va rezolva nimic fiindcă ”mă vor mort”!
  Ce să negociem cu Barnevernet?
  – Să le dea unul, doi sau trei dintre cei cinci copii și să-i păstreze pe ceilalți? Pe care să-i ia și pe care să-i lase?
  – Să îi țină Barnevernetul sau să-i dea pentru adopție dar să le dea voie la părinți să-i vadă de atâtea ori pe an?
  – Să divorțeze ca să dea copiii unuia dintre ei (au încercat cu propunerea și la unul și la altul, dar n-au reușit!)?
  Singurul rezultat posibil este să dea toți copiii ACUM, înapoi familiei! Le oferim un singur lucru: NIMIC, NU AVEM CE!
  Pentru că, în viață, poți negocia multe lucruri, dar nu-ți poți negocia existența! Or, copiii familiei Bodnariu fac parte din viața părinților!
  Așa s-a ajuns la compromisurile bisericilor cu naziștii, comuniștii etc., negociindu-și propria existență! Ar trebui să înțelegeți că, deși ne aflăm într-o societate afluentă, încercăm să nu ne compromitem valorile, să nu le negociem!
  Domnule Răzvan Cristian Stoica, dacă nici asta n-o înțelegeți, atunci nu înțelegeți NIMIC!
  Răspundeți ce/cum/dacă vreți! Eu nu vă voi mai aborda. Am făcut-o acum cu o licărire de speranță că mai e un fir de bunăvoință în dumneavoastră, așa cum mi-ați dovedit la un moment dat pe traiectoria noastră comună (păcat că nu v-a ținut)…

 6. Îmi pare rău, Cristian Ionescu, dar n-aţi înţeles exact. Când am scris „prin tăcerea mea de până acum recunosc că sunt complice cu Barnevernet” nu m-am referit la acea sinistră organizaţie decât ca exemplu de actualitate. Mi-ar fi fost greu să înşir toate organizaţiile care tăvălesc prin noroi creştinismul, îngrădesc libertăţile religioase, promovează nelegiuiri etc. La TOATE m-am referit când am scris Barnevernet! Nu ştiu cum vă simţiţi dumneavoastră, dar eu, deşi am luat atitudine (cât a contat atitudinea mea!) împotriva oricăror derapaje de la morala creştină, fie în societate, fie în biserică, deşi am fost parte activă în campania dusă în România cu ani în urmă pentru modificarea Constituţie în definirea familiei, totuşi, mă simt vinovat pentru un grad de complicitate. Acum aţi înţeles că nu asta e important, când anume aţi auzit de Barnevernet?

 7. Doru Radu, eu nu vă judec, frate, dar m-am săturat de aerele astea de superioritate și de a toate știutori, într-o epocă în care și de pe vârful muntelui știi ce a mâncat Obama la cină.
  Bociți după occidentul care se năruie, dar nu vedeți că prăpastia dintre noi și voi e tot mai adâncă.
  Noi sperăm ca păcătoșii de americani să ne apere de namila rusească, iar celelalte țări păcătoase, decadente, din Europa de vest să ne mai primească la lucru, că altfel murim de foame, taică.
  Noi supraviețuim, iar pe voi vă doare în cot. Aveți timp să umblați cu Ionescu pe la ambasade, să duceți război cu Norvegia, să faceți pe martirii că veți înfunda pușcăriile americane din cauza căsătoriilor homosexuale.
  Ce perecehe de homosexuali să vină la Ionescu să-i cunune, frate Doru? Eu nici pe heterosexuali nu i-aș trimite la el. Dar ce viteaz se dădea astă vară! Îl și vedeai băgat la pârnaie pentru credința sa.
  Circ, Doru Radu, asta este, ce s-o mai lungim.
  În rest, așa este, au fost oameni minunați și mai sunt, care ajută pe românii amărâți. Eu nu de aceia vorbeam, ci de panaramele astea politico-religioase de azi, unse cu toate alifiile, șefii și sefuții de culte, sforarii de toate categoriile, oamenii de afaceri care cerșesc voturi prin biserici, șmecheri care traversează oceanul de zece ori pe an, în misiune.
  Occidentul e așa cum este, dar nu aveți dreptul să vă plângeți. Ziceți mulțumesc lui Dumnezeu că nu v-au prins vremurile astea prin țara natală, că atunci vedeați exact cum stăm cu păcatul și cu rezistatul.
  Părerea mea, să nu vă supărați pe mine. Eu dacă aveam cu zece ani mai puțin veneam în păcătosul ăla de occident în trei secunde. Drept în Norvegia mă opream și mă făceam moș crăciun. 🙂

 8. Domnule Cristian Ionescu, eu nu știu cum să rezolvați problema cu Barnevernetul că nu sunt avocat.
  Apoi, sunt tot mai multe voci care vă întreabă și vă cer să spuneți exact ce e cu oamenii aceia.
  Sunt voci, printre care și a mea, care vă întreabă de ce nu apare pe scenă familia Bodnariu în carne și oase, să ne spună la toți, pe îndelete, ce se petrece acolo cu ei. Gorcea se spărgea în figuri pe you tube, când cu Titel, coadă de purcel.
  Marius Bodnariu nu poate să facă un filmuleț de 10 minute în care să se adreseze oamenilor?
  Trebuie să vă vedem numai mutra dvs, domnule Ionescu? Să vă ascultăm aberațiile despre decadența occidentului, în care trăiți bine merci și de valorile căruia profitați în orice moment?
  De ce să filtrați dvs. toate știrile?
  Cum adică nu știți norvegiană? Dar frații penticostali din Norvegia nu știu? Sunt singurii români de acolo cei din familia Bodnariu?
  Nu ați prezentat nimic despre biserica din care fac parte, despre pastorul lor. De ce tace, dacă există?
  Spuneți oamenilor numai ceea ce vă convine și-i mânați în stradă, ca un iresponsabil ce sunteți, fără să evaluați riscurile la care expuneți credincioșii.
  Ce legătură există între dvs. și dnul Corlățean?
  Nu numai că manipulați lumea, domnule Cristian Ionescu, dar o faceți fără minte, nu știți să vă opriți la timp.
  Aș sta nemâncat o săptămână, două, trei, oricât, dacă aș ști că asta ajută pe oamenii aceia.
  Nu-mi spuneți mie că le fac rău cu ce scriu, că ne vede Dumnezeu pe amândoi și știe ce avem în minte și în suflet. Asta e demagogie ieftină, domnule Ionescu.
  Vă numărați enoriașii ca pe boabele de fasole. Nu v-am contestat capacitățile de pastor, nu e treaba mea, dar când ieșiți în lume, faceți biserica de râs, prin incultură, prin refuzul dialogului, prin demagogie.
  Ar mai fi multe de spus, dar îmi răcesc gura de pomană și-mi amorțesc degetele pe tastatură fără rost.

 9. Marinel Blaj și Romulus, exact ceea ce spuneți voi în comentariu am vrut să spun și eu.
  Nu știu de ce nici Cristian Ionescu, nici Doru Radu nu vor să înțeleagă unde bat.
  Ce-am spus eu și ce-au înțeles ei.
  I-am așteptat pe americani 50 de ani și când, în sfârșit, au venit, să le spun că sunt decadenți și păcătoși? Dacă nu eram în NATO și cu americanii la Deveselu, ne păpa Putin ca pe ăia din Ucraina.
  Ce m-aș mai plimba și eu în Norvegia, dar abia îmi ajung banii și timpul să dau o fugă la Târgu Neamț să pun apă la flori. Ăștia ai lui Ionescu au bani să facă drumuri dus-întors Chicago-Washington, ca să vină televiziunile să vadă lumea mutra lui Ionescu plângând de mila familiei Bodnariu. Mai bine pun ban pe ban și tocmesc o armată de avocați, poate îi scapă pe bieții oameni.

 10. Intr-un fel,tristetea lui Razvan facand o paralela intre cei de acolo (Ro) si cei de aici,este justificata
  Dar.ma intreb si eu alaturi de altii,de ce familia Bodnariu din Norvegia,alaturi de fratii de credinta,prietenii, pastorul bisericii,cunoscutii norvegieni ai sotiei lui Marius,colegii de serviciu…tac ! Informatii numai de la Chicago si cate una din Bucuresti in care se exceleaza aproape exclusiv in a ne demonstra ” extremismul” legislativ a unei tari.
  Cred ca pastorul Ionescu a facut bine prin faptul ca a mediatizat cazul Bodnariu dar cred ca are discernamantul sa lase in continuare implicarea celor profesionisti in domeniu avocati,diplomati, parlamentari,reprezentanti ai unor organizatii sociale de protectie,etc.
  Recent am citit un articol intr-un ziar de limba germana (blog Agnus Dei) in care este prezentat cazul Bodnariu. Autorul concluziona in incheiere cam asa: „si prietenii si cunoscutii familiei Bodnariu au luat atitudine in al sprijini in fata autoritatilor” Interpretarea acestei fraze poate avea si un astfel de inteles: copii au fost luati in baza unei indroctrinari religioase,iar acum un grup de romani, desigur de aceeasi orientare religioasa, protesteaza si sunt solidari. In cazul acesta,opinia publica norvegiana si nu numai este manipulata in a crede ca este vorba despre o secta oarecare care a fost prinsa pe picior gresit iar acum enoriasii in frunte cu un pastor (cu foto) tocmai din America a inceput o cruciada in asi apara drepturile si convingerile.
  Pentru un parlamentar ,om politic sau un norvegian ateu ,neavizat in probleme religioase intelesul fata de caz poate sa fie ostil.
  Sentimental suntem indreptatiti sa luam atitudine pe fata dar rational trebuie abordat cazul de acum inainte pe alte cai…pastorul si avocatul Ianovici a oferit clarificari in acest sens.

 11. „Caci care este mai mare:cine sta la masa sau cine slujeste la masa? Nu cine sta la masa? Si Eu totusi sunt in mijlocul vostru ca cel ce slujeste la masa.
  Voi sunteti aceeia care ati ramas necontenit in incercarile mele.
  De aceea va pregatesc Imparatia,dupa cum Tatal Meu Mi-a pregatit-o Mie,ca sa mancati si sa beti la masa Mea in Imparatia Mea si sa sedeti pe scaune de domnie,ca sa judecati pe cele douasprezece semintii ale lui Israel.”
  „Domnul a zis: Simone,Simone,Satana va cerut sa va cearna ca graul,dar Eu M-am rugat pentru tine,ca sa nu se piarda credinta ta si,dupa ce te vei intoarce la Dumnezeu,sa intaresti pe fratii tai.'(Luca 22;27-32)…
  …Doar cantatul cocosului i’a trezit constiinta lui Petru…Ma intreb noua ,crestinilor,care cocos,si la ce ora ne va canta,sa ne trezeasca din „somnul ratiunii”,care naste……….?
  ….Poate cocosul „rosu” ,din povestea lui „ros cocos”???

  Fiti binecuvantati.

 12. „Cei din Norvegia vor crede ca reprezentantii unei secte isi apara pricina”. Pai cand este discriminata o minoritate etnica sau religioasa, oricare ar fi, cine protesteaza? Minoritatea respectiva, nu? Asta nu inseamna ca vocea sau demersul lor sunt ignorate. Dvs nu iesiti in strada atunci cand sunt discriminati hispanicii, de exemplu. Cu toate acestea nimeni nu foloseste logica dvs sa spuna: „ati vazut, doar hispanicii protesteaza pt ca au fost discriminati ai lor”. Important este daca s-au incalcat drepturile omului sau nu. E normal ca protestul sa vina din partea grupului religios din care face parte cel discriminat pe motive religioase (daca e vorba de discriminare). Daca se invoca discriminarea religioasa a unei familii de penticostali, nici nu are rost ca protestatarii sa de-a impresia ca sunt catolici, ca nu-i crede nimeni….

 13. Cand sunt discriminati homosexualii, cine protesteaza? Heterosexualii? Categoric nu. Cu toate ca isi apara propria grupare, protestul lor este consemnat. In cazul de fata, daca Ionescu ar reusi sa mobilizeze un numar mare de penticostali din toate tarile, protestele lor nu ar ramane fara ecou atata timp cat legile acelei tari promoveaza libertatea religioasa. Cand baptistii au fost ironizati la un post tv din Romania, cel care a ripostat a fost presedintele Uniunii Baptiste. A parut prost in fata opiniei publice, ca isi apara „secta”? Nicidecum. In cazul Bodnariu, problema e alta. Tocmai Florin Ianovici, care e de profesie avocat si pretinde ca, cunoaste bine cazul, declara ca aici nu e vorba de discriminare religioasa. Din cate am inteles, nu doar discriminarea religioasa se invoca in protest. Oricum, insa, e normal ca prietenii celor abuzati sa protesteze sau cei care sunt de aceeasi etnie sau religie (asa se intampla mai intotdeauna, nu vin sa protesteze altii) dar nimeni nu spune ca aceasta diminueaza intr-un fel impactul actiunii. Credeti ca atunci cand sunt discriminati hispanicii, daca la protestele lor s-ar alatura si cativa indieni sau rusi, protestul ar avea mai mare valoare? Ma indoiesc. Daca Ionescu si Ianovici se pripesc in felul lor, acelasi lucru il facem si noi, cei care comentam aici. Inca nu stim daca vor avea rezultat pozitiv sau nu, dar ne dam cu parerea ca nu bine cum se procedeaza. In cazul in care rezultatul ar fi bun, parca vad ca unii ar spune ca nu demersul lor a contribuit la solutionarea cazului ci a fost „minunea lui Dumnezeu”. Ar fi culmea sa auzim asta tocmai de la niste cesationisti 🙂 Dupa cum spuneam, daca iti activezi gandirea critica, aproape orice actiune poate fi contestata. Daca Ionescu chema masele de credinciosi doar la post si rugaciune, ati fi zis ca vrea sa darame zidul Berlinului 🙂 Am inteles ca familia Bodnariu a avut avocat, deci s-a incercat pe cale legala. Daca se ajunge la un tribunal international, sansele sa fie luat in serios sunt mai mari daca situatia e de o notorietate internationala. Nu cred ca dvs ne puteti sugera o alta cale mai eficienta de-a atrage atentia mass-mediei.. E clar ca autoritatile norvegiene nu sunt dispuse sa „lucreze” cu familia din moment ce le-a dat decizie nefavorabila si la recurs.

 14. Domnule pastor Cristian Ionescu, as dori sa va adresez si eu o intrebare:

  Ati afirmat intr-un post pe blogul dumneavoastra faptul ca „familia Bodnariu detine copiile documentelor in care sunt aduse acuzatiile”. Mai apoi peste cateva zile ati afirmat ca „părinților nu li s-a permis să participe la audierea copiilor și nici la declarația de acuzare, toate informațiile pe care le avem prin avocatul care reprezintă familia Bodnariu sunt sumare și incomplete”. Si ca „Deși am putea deja să spunem multe lucruri în favoarea părinților, dorim să o facem în mod documentat, imediat ce vom intra în posesia documentației acestui caz, la care părinții nu au încă acces.” Prin urmare familia Bodnariu sau avocatii detin sau nu aceste documente in care se prezinta acuzatiile? Si daca detin aceste documente, care este motivul pentru care ele nu pot fi facute publice?

 15. Scriu şi eu acum, deşi nu am mai scris de mult!Am ieşit, pentru un timp, din lumea virtuala pentru detoxifiere.Mi-a priit, pentru ca acum, de dor ori drag sã mã întorc a va reciti…
  Ca de obicei, domnule Rãsvan scrieţi sensibil( mult har si pace frate!) la un subiect delicat.Puneţi întrebãri!Cãutaţi rãspunsuri!Soluţi!Ele nu vin pentru cã nu sunt accesibile oricui(cine-s eu!?!).De carenţa lor(a informaţiilor şi rãspunsurilor) şi eu mã mir.Am decis sã aştept, poate odatã cu zãpada vor sosi(la Ploieşti nu a nins încã-la munte da!).Dintre toate, lucrul care mã mira cel mai tare este tãcerea(vinovatã sau nu) a Norvegiei.Se anunţã cruciada in S.U.A şi în Norvegia e noapte!Presa tace, internetul tace, fraţii tac…suspect!Prea suspect!Sã fie cenzura de vinã?Dar ce suntem în China?Cazul Bodnariu este unul REAL!Dar restul sunt ireali de nu reacţioneazã?Mã întrebam şi eu doar, cã deşi prin blogosfera evanghelicã s-au înroşit cablurile de internet la ei este ‘congelare’…

  P.S.:m-am reintors acasã şi incerc acomodarea.Cum spunea fr.Romulus, intri in depresie…Dupa ce am lucrat doua luni la o firma, m-am imbolnavit incat a trebuit sa demisionez(conditi precare, munca fara limita peste program)…Dar cu Dumnezeu oriunde este bine!

 16. Tabita, ce să-ți spun, sau ce să-ți urez? Domnul să te ajute să te pui pe picioare. De ce te-ai întors, numai tu știi. Până nu treci prin asta, vorbesc de întoarcere, nu poți să înțelegi. Poate că ar trebui să scrii, eu stiu? Blogul meu iti sta la dispoziție, dacă te hotărăști și dacă nu găsești ceva mai bun. E o experiență, ce să mai vorbim!
  Vezi tu cum stă treaba? Evreii nu aveau o țară a lor. Diaspora și iar diaspora. Unde se duceau, erau străini.
  S-au întors in tara lor, s-a format noul stat Israel. Nu a fost deloc ușor. Citesc cărțile lui Amos Oz ca să înțeleg. Au luat-o de la zero. Veneau din tari unde se găseau de toate. Ei nu aveau decât un deșert plin de pietre și de praf.
  Dar bucuria reantoarcerii, după 2000 de ani, nu se putea compara cu nimic.
  Noi avem o țară minunată, binecuvântată de Dumnezeu cu de toate, dar ne-am batut joc de ea. Nici oamenii parcă nu mai sunt la fel. Răi conducători am avut, de-am ajuns aici.
  Despre familia Bodnariu, ce citești și tu pe bloguri, atât știu și eu.
  De ce se oculteaza adevărul sau anumite laturi ale tabloului, nu știu.
  Atâta timp cât nu iese totul la iveală, nu există un caz real, pentru care să se implice ziarele și televiziunea.
  Ionescu face bâlci din chestia asta, iar bâlciul nu tine loc de informație, Tabita.

 17. Draga Paul, tabuizarea informatiei se face doar atunci cand lucrurile nu sunt in favoarea partii reprezentate. Daca motivele erau stupide, caricaturistice, fantasmagonice, cum se vehiculeaza, documentele erau demult deja publicate pentru denigrarea si ridiculizarea serviciilor. Alt motiv pentru tabuizare este greu de presupus. Din pacate unii oameni nu inteleg ca tacerea vorbeste cu glas tare. Oricum, indiferent de situatie, copii tot mai bine cresc alaturi de parinti, deci sunt pro reintregirea familiei.

 18. Dragă Paul, Ionescu a declarat că nu mai vine, așa încât am să-ți spun la ce m-am gândit. E o ipoteză, probabil aiurea, dar din lipsă de ceva mai bun, m-am gândit la ea.
  Oare nu știa Cristian Ionescu cu ceva timp înainte ca fam. Bodnariu are probleme în Norvegia? Putea să afle de la sora lui Marius Bodnariu, care e membră in biserica lui Ionescu din Chicago.
  Femeia aia de ce tace? Parcă sunt analfabeți și numai pe Ionescu l-au trimis la școală.
  Eu cred că fam. Bodnariu a fost avertizata să o lase mai moale cu educația religioasă strictă a copiilor, dar Marius Bodnariu se simțea chemat la o slujire specială in orășelul lui din Norvegia.
  Eu cred că el a îndemnat copiii să fie la școală activi ca la școala duminicala.
  Or, in occident chestia asta nu mai merge.
  Eu cred ca Ionescu stia de Marius și de Ruth inainte de arestarea lor, de luarea copiilor, etc.
  Spun din nou: e o părere și atât. O fantezie.

 19. Dragă Romulus, și eu cred că ceva nu e în ordine acolo. Ionescu a venit din prima cu verianta prigoanei religioase. Bodnariu din București a tinut-o si el tot pe aia.
  Eu cred că fam. Bodnariu avea mari probleme in Norvegia, au fost avertizați, dar nu au crezut că protectia copilului va ajunge la acel gest extrem.
  Știi? E ca la români: să ma scutească norvegienii cu prostiile lor, eu le știu pe ale mele, ei să-și vadă de ale lor. Eu am misiune, asa încât legea nu ma va atinge.
  De-aia nu spune niciunul nimic: pentru că nu le convine să relateze exact cum au stat lucrurile cu luni înainte de deznodământ.
  Corespondentul lui Danut Manastireanu a fost uimit de acuzatiile aduse de Ionescu și trupa de balamuc de la București.
  Mă intreb: ce știa Ionescu despre Marius Bodnariu inainte de 16 noiembrie 2015?
  O să răspundă Ionescu? Niciodată!
  El exploatează momentul, pentru că-și închipuie că acum a venit clipa astrală să intre bunicuțul in jocurile sfinte mondiale, in jocurile foamei după notorietate.

 20. Stimate domnule… Floarea !,
  spuneti „Daca Ionescu ar reusi sa mobilizeze un numar mare de penticostali…” interesant, cred ca este un caz care priveste intreaga comunitate evanghelica !
  Cred ca nu ati inteles ce am scris :in baza acuzatiei mincinoase si abuzive de „indoctrinare religioasa” opinia publica norvegiana POATE FI MANIPULATA de catre Barnevernet pentru justificare, in a crede ca este vorba de abuzuri de natura religioasa din partea unor parinti de o anumita orientare religioasa. Acuzatia sta marturie. Este f.clar ce zice Ianovici,acuzatia de discriminare religioasa nu sta in picioare,dar prin minciuna cei de la Barnevernet se folosesc de ea-in lipsa de alte probe.
  Chestia cu hispanicii din AZ nu adduce nimic nou in plus. Orice comunitate sau minoritate protesteaza si comenteaza cand este persecutata…la fel si noi evanghelicii !

 21. Nu contest ca CPSu norvegian nu face abuzuri, draga Rasvan. In schimb noi ne stim prostiile noastre, cum bine spui. Norvegienii cu ale lor. Cu siguranta, pana in prezent, tot ce s-a putut spune in favoarea familiei s-a spus. Ce nu era in favoarea lor, nu s-a spus, cu titlul ca nimeni nu stie ce se intampla. Pichetarea ambasadelor va rezulta cu un raspuns nefavorabil, pentru ca daca noi nu am reusit sa gasim particula (bosonu lui Higgs) care sa stea impotriva CPS atunci la bani marunti in fata tribunalelor ce vor aduce? Pe de alta parte analiza exterioara a comportamentului parintilor fata de copii este dificila. Poti sa faci o pantonima, poti sa joci niste jocuri cu copii galagioase, care de pe strada sa arata a agresiune. Urmarind de la geam ce fac parintii cu copii de multe ori se pot face deductii gresite. Un alt aspect ar fi dat de faptul ca copii pot spune lucruri scoase din context la scoala, asa ca afirmatiile unor copii mici nu sunt cele mai relevante. Ce poate fi observabil sunt aspectele exterioare – integrarea in societate, stressul copiilor, performanta la scoala, sanatatea. Integrarea intr-un mediu strain nu este usor in special la limba, aici partea buna este ca mama copiilor este de origine norvegiana, asa ca limba nu este o problema, cum se intampla in multe cazuri.

  Exact, tocmai aici este problema, daca pastorul Ionescu nu stia prea multe(daca stia ceva) despre familia Bodnariu cum poate insista atat de tare asupra integritatii functionarii familiei acum? Viata este complexa, integrarea intr-o tara straina creaza probleme. Tarile europene, spre deosebire de cele de dincolo de ocean au foarte multe prejudecati etnice, lucru care face dificila activitatea la job. Inca in domenii inalte, din infrastructura, lucrurile arata bine, dar la joburi inferioare lucrurile nu sunt chiar simple. Asta creaza o tensiune suplimentara in familie. Pe de alta parte o familie mare cu multi copii inseamna o cantitate crescuta de probleme care trebuie rezolvate in unitatea de timp. Chiar si parintii foarte buni sunt loviti de valul mare de probleme si nelamuriri ale copiilor. Educarea copiilor este dificila. Desigur, in anumite cazuri este simpla. Imi spunea o fosta colega penticostala ca ea nu se streseaza cu educatia copiilor, ca nici cu ea nu s-au stresat prea mult parintii, asa ca ii lasa sa faca ce vor, iar cand vor creste le va veni mintea la loc 🙂 . Da dar pe de alta parte, in astfel de cazuri, te plesneste CPS si zici in final ca abuzeaza.

 22. Oriunde in lumea civilizata , daca s-ar lua un copil , nu 5, dintr-o familie de crestini pe motive religioase, acea comunitate din care face parte, ar fi primii care ar protesta! De ce in Norvegia, nimeni nu vorbeste despre acest caz? Am o buna prietena care locuieste foarte aproape de orasul in care traieste fam. Bodnariu si mi-a spus urmatoarele:
  – presa sau televiziunea n-a prezentat acest caz, si-n general acolo nu se „consuma” intamplari „shoc”
  – biserica crestina din care face parte fam. n-a cominicat pe nici un canal de comunicatie nimic.
  – scoala unde invata copii si de unde a pornit toata actiunea cu siguranta a procedat in conformitate cu legile norvegiene, adica; tin legatura zilnica cu parintii , printr-un carnetel de contact, unde se noteaza observatii ale profesorilor cu privire la copii; poate copii au fost invatati acasa sa fie mai retinuti in relatiile cu ceilalti copii, si atunci s-a considerat ca ei sunt cei care discrimineaza… Daca pareau obositi, sau nefericiti copii familiei Bodnariu, desigur ca-i intrebau cum e atmosfera acasa la ei ? ( In presa germana, a aparut o stire despre acest caz, unde se spunea ca tatal ii urechea ,sau ii mai lovea pe copii).
  – prietena mea , imi mai spunea ca sub nicio forma, copii n-au fost luati, fara sa nu fii atentionati din vreme, la ce riscuri se supun daca atitudinea parintilor nu e dupa cum spune legea norvegiana.. De 10 ani de cand Marius locuieste in Norvegia, probabil fiind si cetatean norvegian, desigur isi cunoaste si drepturile si obligatiile…
  – e revoltator fara sa stai prea mult pe ganduri, cum sa-ti ia statul copii, nu unul ci toti cinci, dar ma intreb.. cum si de ce s-a ajuns aici?? Motive religioase..? e exclus.. intr-o scoala norvegiana sunt copii de diferite culte si religii si toti primesc aceeasi educatie academica si participa la aceleasi actiuni scolare…

 23. Draga frate Rasvan, eu cred ca dumnealui o sa mai revina. Poate nu ca sa comenteze dar ca sa citeasca 🙂 Si eu sunt de acord cu ideea ca exploateaza momentul, altfel toate lucrurile ar fi clarificate si clarificabile, transparenta ar fi mult mai mare. Nu ar veni cu argumente de genul ca accesul la documente este limitat, traducerea costa bani si dureaza (dar bani pentru bilete de avion si spam se gasesc), ca se risca puscaria daca se „satisfac toanele” celor care „urla disperati dupa dovezi”. Pai acum le este frica „curajosilor” cruciati de puscarie? In fine…

  O alta remarca as mai vrea sa fac. Tinand cont ca dumneavoastra aveti o cultura foarte bogata va rog sa-mi spuneti daca nu cumva bat campii. Am tot vazut ca pastorul Cristian Ionescu ii acuza pe unii si pe altii de fascism, hitlerism etc dar ma intreb daca ceea ce face dumnealui (retorica, actiunile, reactia maselor) nu se incadreaza tot la un fel de fascism? Si cand spun asta ma gandesc la caracteristicile pe care Umberto Eco le da „fascismului primordial”. Se gasesc pe Wikipedia la „Definition of Fascism”, dar ma gandesc ca le cunoasteti deja. Incerc sa traduc cateva dintre ele pentru cei care nu le cunosc:

  1. Doar „adevarul meu” conteaza
  2. Primatul irationalului (intuitie, instinct) asupra rationalului
  3. Gandirea critica si discursul rational sunt considerate bariere in calea actiunii
  4. Actiune de dragul actiunii
  5. Diabolizarea dezacordului
  6. Obsesia unei conspiratii
  7. O schimbare constanta a retoricii astfel ca „dusmanul” este in acelsi timp si prea puternic si prea slab.
  8. Apelul omogenizant si demagogic la toti cei frustrati, indignati, marginalizati
  9. A fi pacifist inseamna a fi de partea „dusmanului” – viata este un razboi continuu 10. Incurajarea fiecarui saltimbanc sa se creada erou
  11. Populism selectiv – reactia emotionala a unui grup de persoane este prezentata si acceptata a fi „Vocea Poporului”, dar „Poporul” are doar un rol fictiv si actioneaza in conformitate cu vointa Liderului
  12. Propaganda Newspeak – manipularea unor concepte pentru a limita gandirea critica si prezentarea unor minciuni in asa fel incat sa para a fi adevarate.

  Poate treducerea nu este cea mai buna, atat am inteles eu. Va rog sa faceti abstractie de cazul familiei Bodnariu, ar putea fi orice alt caz la baza. Discursul si reactia maselor ar fi fost la fel dupa parerea mea, doar ca scanteia ar fi fost diferita.

  Sa nu uitam ca tot pastorul Cristian Ionescu a afirmat in urma cu cateva zile: „Iata de ce si de ce acum a venit sfarsitul!”. Ma intreb: sfarsitul a ce? Are cineva care face astfel de afirmatii pretentia sa credem tot ce spune si sa nu cerem dovezi?

 24. Tabyta22:
  De ce nu scriu norvegienii? Ca nu le pasa. Daca unui homosexual nu-i puneau frisca pe tortul de nunta, Norvegia era deja exclusa din UE. Nu inainte insa de-a cadea guvernul si pretul la petrolul din Marea Nordului. Pentru crestinii conservatori… judecata este a priori. Vinovati. Fiti linistita ca le gasesc ei ceva.
  Dupa mine cei mai periculosi oameni –la ora actuala- sunt judecatorii si profesorii. Ambele categorii extrem de respectabile si necesare. Poate din frica bugetara, sau de ce, parca le-a luat Dumnezeu mintile.
  M-au chemat la scoala de 2 ori. Copilul de clasa a-5-a dus…la directoare cu amenintarile de rigoare. Am pregatit o bita mai groasa pt spinarea copchilului (fara gluma). Cremenalul ce-a facut? Prima data a fost sexist. Invatatoare (o domnisoara ce povesteste toata ziua cum o mai iubeste boy-friend-ul si ciinele) mi-a vazut copilul trist. L-a ntrebat repede daca nu trebuie sa-l duca la consilier. Amaritul era bosumflat ca la educatie fizica proful l-a pus sa joace intr-o grupa de fete si-a pierdut meciul. M-a chemat glonte la scoala ca sa-mi educ copilul ca asta e sexism: “adice, ce? Daca era cu baietii si pierdea nu era asa umilitor?” A doua oara, direct la directoare! Un baiat mi-a trintit copilul pe jos. Umilit baiatul i-a zis-o agresorului “dac-ar vedea mama(sic!) ce mi-ai facut te-ar omori (would kill you)”. Mama baietului s-a dus glonte la directoarea pt ca copilul ei (de-a-4-a) fusese amenintat cu moartea de copilul meu de (de-a-5-a). Directoarea a felcitat-o pt procedura potrivita aplicata si mi-a prezentat politica lor de intoleranta la amenintarile cu moartea scrisa de firme de avocati specializati in domeniu. Era s-ajung la TV si direct la puscarie. Totusi, directoarea (bunica deja) a avut mai multa minte. De era una mai tinara, il rugam pe fr. Ionescu sa picheteze puscaria. O sa zica Vindecatoru ca ma pling de iadul capitalist! Lucrurile astea ar avea o logica daca specialistii din invatamint, psihologie si justitie ar da dovada de… mintea cocosului, buna cuviinta, respect pt oameni mai batrini, si valorile traditionale ale familei si societatii din care provin ei insisi. Dar cica pe toti i-au abuzat parintii pe cind erau mici… si niciunul nu mai e normal. Atunci ce cauta la protectia copilului?
  PS 1- Fara gluma. Americani care n-au auzit mare lucru de Romania, stiu totusi ca romanii isi bat nevestele.
  PS 2- Fara gluma. Am citit despre un studiu al unui psiholog care dovedea ca liberalismul e un derapaj mental. Si cred ca in cazuri avansate asa si este…. Sau pe romaneste le-a lua Necuratul mintile.
  PS 3- Lucrez in caritate. Indirect stiu de la colegii cu adoptiile de copii batuti si omoriti in adoptii temporare. Boy-friends-ii sau copiii mai mari –beti, drogati sau nervosi- ai femeilor ce iau copii in adoptie (poate pt banii guvernamentali) ii bat/omoara in bataie pt ca amaritii pling noaptea sau au dereglari psihice enervante. E normal ca specialistii de la protectia copilului, pediatri, psihologi, politisti, invatatori si judecatori sa fie expertii care sa preintimpine abuzul. Dar ar fi de asteptat sa fie in stare sa judece faptele si nu teologiile oamenilor.

 25. „De ce nu scriu norvegienii? Ca nu le pasa.” Nu aveam pretentia de la necrestini, ci de la comunitatea evanghelica locala. Si aia sunt dezinteresati? Si la aia li se iau copii on daily basis? Daca nu este un fenomen de masa, nu putem discuta de oprimarea evanghelicilor. Intrebarile de felul acesta, venite din parte multora, nu au menirea de a boicota salvarea copiilor, ci de a aduce la lumina si de a motiva mai bine masele. Lipsa de informatie nu face decat sa blocheze deschiderea majoritatii. Tacerea, lipsa de informatie, de cele mai multe ori, vorbeste de la sine si nu este in favoarea nimanui.

 26. Rasvan
  Am avut de la inceput aceasi suspiciune/intuitie cu ce ai scris in ultimele 2 comentarii cu privire la fam Bodnariu si inclun sa cred in totalitate aproape ce au spus copiii despre faza cu scuturatul copilului, etc. cred ca sunt niste ingusti enervanti, etc. cu toate astea sunt 100% pt ca copiii sa le fie inapoiati. Astea nu sunt motive sa ramai fara copii–maximul motive sa fii ajutat, daca e cazul. Consider ca copiii erau bine unde au fost (in sanul familiei) si trebuie luptat pt ei sa fie adusi inapoi, inclusiv prin proteste in strada. Ce se face in numele protectiei copilului este criminal si trebuie confruntati ca atare.

 27. Pentru acei ce nu stiu, Norvegia nu face parte din Uniunea Europeana, nu pt. ca n-au fost primiti ci pentru ca nu vor ei sa faca parte din UE! Norvegienii nu accepta dubla cetatenie, daca vrei sa fii cetatean norvegian trebuie sa renunti la cetatenia natala. Norvegia e regat si Regina isi gaseste timp si motivatii de-a vizita scolile si-a sta de vorba cu copii…

 28. Noi vazand cata neghiobie exista in invatamant facem homeschooling. Mult mai usor si mult mai bine invata copiii in felului asta. Si suntem scutiti de tot felul de copii aiuriti si nervosi sau invatatori neglijenti. Nu de putine ori copiii mei s-au plans ca altul l-a muscat sau impins, sau cate tembelisme nu se intampla in scolile publice. Pacat ca in Norvegia nu se poate fave homeschooling.

 29. szromulus
  Ce se-ntimpla-n Norvegia e rezultatul liberalismului teologic protestant. Nu stiu citi evanghelici (cred ca penti sunt mai multi) or fi in Norvegia. Aceasta tara a batut mult timp recordul la venit/cap de locuitor. Pe linga harnicia nordica si etica protestanta au venit imense venituri din petrol la o populatie de doar 4 milioane. Raiul pe pamint!… numai ca Rai fara Dumnezeu nu este. Departarea de Dumenzeu, urmata de decadenta si decadere morala si-a spus cuvintul asupra acestei excelente societati.
  Pt liberalii actuali, familia Bodnariu tine de-o secta periculoasa. Sotul si sotia n-au fost despartiti, n-au umblat dupa nevestele/barbatii altora, nu beau/fumeaza, se roaga si citesc Biblia zilnic cu copiii (sic!), n-au cercei in nas git si urechi si colac peste pupaza mai au si vreo cinci copii imbracati curati si educati…. Totul e semn clar de anomalie psihica (e ceva secta de tine copiii in sclavie). Sper ca doamna nu poarta si batic pt ca atunci e clar pierduta…
  Pt specialistii de la protectia familiei/copilului, familiile sanatoase sunt cele mai bizare asocieri domiciliale pt ca “ei nu judeca pe nimeni”… Traim vremuri bizare dar mai degraba grele. Noi ii condamnam pe pastorii emergenti pt ca beau si fumeaza intentionat in holul bisericii, injura in predici, se tatuiaza, isi cumpara pantaloni rupti in genunchi. Dar toate astea reflecta “normalul” societatii PoMo si dincolo de teologia precara acesti oameni pot avea intentii bune de-ai evangheliza pe “normali”. Asta este lumea “normala” in care noi –cu apucaturi traditionale- suntem nu doar straini si ridicoli dar de-a dreptul periculosi.
  PS- Multumesc VioricaO pt ca mi-ati indepartat ignoranta. N-am stiut de Nrovegia vs UE.

 30. „Poporul Meu piere din lipsa de cunostinta.Fiindca ai lepadat cunostinta,si Eu te voi lepada si nu-Mi vei mai fi preot.Fiindca ai uitat Legea Dumnezeului tau,voi uita si Eu pe copiii tai!
  Cu cat s-au inmultit,cu atat au pacatuit impotriva Mea.De aceea,le voi preface slava in ocara.
  Ei se hranesc din jertfele pentru pacatele poporului Meu si sunt lacomi de nelegiuirile lui.
  Dar si preotului i se va intampla ca si poporului;il voi pedepsi dupa umbletele lui si-l voi rasplati dupa faptele lui.
  Vor manca si tot nu se vor satura,vor curvi si tot nu se vor inmulti,pentru ca au parasit pe Domnul si poruncile Lui.”

  Fiti binecuvantati.

 31. „Tinta poruncii este dragostea,care vine dintr-o inima curata,dintr-un cuget bun si dintr-o credinta neprefacuta.
  Unii,fiindca s-au departat de aceste lucruri,au ratacit si s-au apucat de flecarii.
  Ei vor sa fie invatatori ai Legiisi nu stiu nici macar ce spun,nici ce urmaresc.”…

  Fiti binecuvantati.

 32. Doru Radu, multumesc de update.
  Cred totusi ca societatea nu te pune la zid intr-un grad atat de mare din cauza religiei. Aici nu discutam de Siria, de ISIS, de islamisti, ci discutam de tari de alta factura.

  Am avut la job o colega de birou penticostala. Fiind in birou evident ca discutam despre diverse aspecte ale vietii – chating from time to time… La imbracaminte, conduita nu se diferentia de restul peisajului. Sigur nu fuma, nu consuma alcool, dar asta este o trasatura specifica multor colegi necrestini. (by the way Noua Zeelanda se lupta sa elimine la maxim fumatul din intreaga tara) Una dintre probleme era faptul ca furniza informatii care nu converg. Dupa ce a plecat in Australia, discutand cu alti colegi unii spuneau una, altii alta cu referire la acelasi lucru. Ne-am prins imediat ca era vorba de minciuna. Nu era o chestiune aleatoare, ci in multe aspecte se repeta tiparul. Apoi un alt coleg imi spunea, mai atata rautate si egoism nu am vazut la o femeie, asta ne-ar manca de vii daca ar fi intr-o pozitie de conducere. Asa si era, am constatat nu odata aceste aspecte. In final un coleg imi spune, ok, „da asta e penticostala, astia cred ca asa is ei rai ca asa ii invata religia, se ajuta intre ei, dar pe restul ii mananca”.

  Ok, un astfel de peisaj poate fi o cauza clara de marginalizare si a altor penticostali pentru ca si-au definit profilul religios dintr-un exemplu mizerabil. Apropos ca sa intelegem nivelul de discernamant la biserica, individa era foarte bine vazuta in biserica. Pe ce baza? Probabil pe baza faptului ca nu lipsea de la biserica niciodata 🙂 . Cred ca de multe ori rautatea, orgoliul, egoismul, minciuna sunt motivele pentru care ne autodistrugem imaginea, dupa care punem emblema … opresiunii religioase. Un om cu o personalitate placuta, sociabil, corect, bland, bun profesionist indiferent ca face parte dintr-o oarecare religie, nu cred ca isi atrage opresalii din partea altora. Repet aici nu vorbim de ISIS, de Siria, de conflictul islamo-crestin.

 33. Cand pamantul este plin de cunostinta slavei Domnului,ca fundul marii de apele care-l acopar,este inexplicabila usurinta cu care zeci de mii de „crestini”,sunt atat de usor manipulati de anumite idei doctrinare ce nu au nici o tangenta cu spiritualitatea,intr-un total dezacord cu perceptele Cuvantului lui Dumnezeu.
  Iata cum procedeaza un autentic ucenic al Domnului:
  https://biblia.resursecrestine.ro/faptele-apostolilor/20#verset-27

  Fiti binecuvantati.

 34. Szromulus;
  Trist si plauzibil ce spuneti. Suntem insa tot mai suspicionati in societatile areligioase, seculariste sau liberale. Secularistii europeni si americani s-au specializat in anti-crestinism sau anti-bisericism. Nu-mi inspira incredere! Au mai mare toleranta fata de musulmanii din ISIS. Asa zisa diveristate culturala e de fapt o adaptare la musulmani (nicio preocupare pt diversitate fata de familia Bodnariu). Problemele din familiile lor sunt lasate in tarile europene (mai nou si-n America) in baza tribunalelor lor religioase. In ce-i priveste pe copii: pe vremuri ii bateau mai usor (inclusiv dascalii). Azi s-a ajuns stiintific la concluzia ca asta impiedica dezvoltarea copiilor. In schimb astazi ii diagnosticheaza –pe copii- inca din scutece si ii indoapa cu pirule. Daca te reclama invatatorul la psiholog si nu-i duci, ti-I ia ca-I abuzezi. Pe vremuri ADD si ADHD se traducea cu “limbrici in fund” si se trata cu liniarul la palma, urecheat sau statu’n genunchi. Azi se trateaza cu “happy pills”. Profesorii sunt sfatuiti sa-i lase sa urle sau sa se plimbe prin clasa ca “asa se exprima ei”. Cind sunt la liceu, profesorii se tem de ei si cheama gardienii si/sau politia. Se zice ca americanii nu-si bat copiii dar … problemele se rezolva cu psitolul. E mai bine asa decit inainte?
  Legendarul pastor Marcu Nichifor spunea ca copiii nu trebuie batuti ci pusi la pocainta. Avea dreptate. Suntem chemati sa traim in frica de Dumnezeu si sa ne crestem pruncii la fel…. Problema sociala e insa alta. In mod normal –asa a lasat Dumnezeu- parintii-si iubesc copiii si le poarta de grija (chiar si animalele au insticte parentale). Ii iubesc mai mult decit justitiarii, lucratorii sociali sau profesorii liberal/umanisti. Justifica exceptiile emiterea de legi generale care care sa impuna parintilor educatia? Cine sunt politicienii care scriu aceste legi? Ce moralitate superioara au ei –multi corupti si certati cu buna crestere -ca sa emita astfel de legi? Ne ingrozeam cind KGB-ul lua copiii crestinilor din URSS…. Acum ni se pare normal.
  PS- O situatie reala. Un adolescent din Michigan cheama Politia pt ca mama il ameninta cu bataia. Politia ii explica mamei ca il poate lua. Dar copilul devine atit de obraznic incit politistul scoate cureaua si incepe sa-i dea peste fund fara mila. Mama suna ea- de data asta –Politia. Politistul este demis. Fara gluma. As propune pedeapsa cu bataia la fund multor parlamentari romani despre care se spune ca sunt corupti. Pe aia norvegieni nu-i cunosc.

 35. Doru Radu, da, it makes sense! Educatia copiilor este un domeniu in care trebuie chemat foarte des ajutorul lui Dumnezeu. O educatie buna nu se poate face decat daca Dumnezeu se atinge de copii, dar totodata si de parinti. Educatia copiilor este o dubla educatie in care se include si auto-educarea parintilor. Isus spunea ca fara El nu putem face nimic, tocmai de asta cred ca este imperios necesar in educarea copiilor sa il implicam mai mult pe El decat ramura unui copac din care facem joarda.

  Paradoxul este ca o singura data a existat o tentativa(doar o tentativa) de bataie din partea unuia dintre parinti, dar imediat parintii mei au luat masuri sa nu se mai repete si sa caute modalitati sa ma faca sa inteleg. Acel episod m-a facut sa ii indragesc si mai mult si sa fiu si mai ascultator, am vazut ca imi vroiau binele nu doar sa se scape de mine. Asta m-a marcat intreaga viata si a fost evenimentul pivot in ascultarea parintilor. I-am privit ca pe niste oameni sensibili la problemele mele, maturi, constienti, demni de ascultat.

 36. Domnule Radu O, trebuie sa recunoastem ca nimeni nu poate mobiliza mai bine masele de credinciosi evanghelici decat pastorii. Evanghelicii nu asculta de comenzile oricui. Sa sugeram insa ca pastorul ar fi trebuit sa mobilizeze masele fara sa iasa public, ci stand ascuns dupa o pancarda, este utopie.

 37. Dragă frate Paul, Ionescu nu e fascist, bietul de el. Așa hotărât să dea de pământ cu tot și toate pare mai degrabă anarhist. Dar nici anarhist nu e. Nu devii anarhist peste noapte, mai ales când ești proaspăt bunic.
  Ionescu e un actor care simte că îmbătrânește, ca lumea lui s-a dus, dar se agața de tragedia fam. Bodnariu, intuind că s-ar putea să fie ultimul rol pe care-l va primi de la viață. Trece peste toate, ca să strălucească. Stie replicile, e scenarist, regizor și femeie de servici. Ionescu le face pe toate.
  Oamenii îl urmează de frică, pentru că lumea se schimba cu o viteză uluitoare, iar ei nu sunt pregătiți pentru asta. Ca să scapi de apocalipsă nu poți să emigrezi in cer. Ionescu le oferă un soi de viză. Dacă Ionescu le spune că pământul este plat, jumătate din ei se roagă să nu ajungă în partea în care oamenii trăiesc cu capu-n jos. Pentru că lumea lui Ionescu are doar o singură dimensiune: el.
  Ionescu nu e fascist, e narcisist.

 38. Draga frate Razvan, multumesc pentru raspuns. Eu cred ca oamenii il urmeaza si din prea multa credulitate si ignoranta. Plus ca are un discurs care e pe placul penticostalilor. Merg de aproape 8 ani la o biserica penticostala si cunosc destul de bine acest mediu.

 39. Doru Radu,
  Comentand articolele de pe blogurile crestine,formuland fraze cu propriile cuvinte,riscul de a jigni sau gresi fata de semeni este inevitabil,asa ca,citand Cuvantul lui Dumnezeu ( unde gasim raspuns la orice lucru asociat vietii ), care este Duh si viata,poate contribui la „zidirea” sufletelor receptive la adevarul absolut.
  „Sa paziti si sa impliniti toate poruncile pe care vi le dau astazi,ca sa traiti,sa va inmultiti si sa intrati in stapanirea tarii pe care a jurat Domnul ca o va da parintilor vostri.
  Aduti aminte de tot drumul pe care te-a calauzit Domnul,Dumnezeul tau,in timpul acestor patruzeci de ani in pustie,ca sa te SMEREASCA si sa te INCERCE,ca sa-ti cunoasca pornirile inimii si sa vada daca ai sa pazesti sau nu poruncile Lui.
  Astfel,te-a smerit,te-a lasat sa suferi de foame si te-a hranit cu mana,pe care nici tu n-o cunosteai nici parintii tai n-o cunoscusera,ca sa te INVETE ca OMUL NU TRAIESTE NUMAI CU PAINE ,CI CU ORICE LUCRU CARE IESE DIN GURA DOMNULUI TRAIESTE OMUL.”(Deuteronomul 8;1-3)
  Apoi,mai recent, Hristos Isus,ispitit de Satana,S-a aparat cu aceste cuvinte,spuse de Dumnezeu, Tatal Sau si al nostru .
  Fiti binecuvantati

 40. Floarea
  mutumesc pt.informatie,. sunt foarte de accord cum zici „un pastor care sta ascuns dupa o pancarda este o utopie ” mai ales in cazul acesta !

 41. Din ceea ce-am citit pe net pana acum (in limba engleza) rezulta ca daca parintii nu pot sa le ofere copiilor minimum de confort stabilit de norvegieni, CPS le confisca copiii. Deci in loc ca statul sa ofere ajutor familiei si sa investeasca in educarea parintilor, ei prefera sa pompeze bani pt CPS si foster parents. Relatia parinte-copil inregistreaza suisuri si coborasuri. Apar si tensiuni intre parinti si copii. Daca CPS iti bate la usa in astfel de momente de criza, s-ar putea ca declaratiile copiilor sa pledeze impotriva parintilor si sa te trezesti fara ei. Totusi, stiti ce mi se pare ciudat? Marea majoritate a copiilor „rapiti” din sanul familiilor de catre CPS au varste mici. Personal am doua banuieli: 1. Statul norvegian are nevoie de copii mici pe care sa ii formeze cum vor ei, oameni ai sistemului lor.
  2. Copiii cu varste sub 7 ani sunt mai usor de manipulat.

  Dvs sugerati sa mergem in RO daca nu ne place Occidentul. Pai romanii copiaza tot ceea ce e mai rau din Occident. Asa ca nu m-as mira ca in curand legiuitorii romani sa gaseasca de bun sistemul norvegian de confiscare a copiilor. Acum probabil nu au bani pt asa ceva. Daca Romania ar avea PIB-ul Norvegiei, in mod cert s-ar gasi destui corupti care ar putea inventa un CPS corupt, daca prin confiscarea copiilor s-ar putea sustine niste joburi bine platite de stat.

 42. Domnule Radu,
  Nu cred ca Norvegiei nu-i pasa ci mai degraba e un santaj pur jurnalistic.Am obs lucrul acesta in Spania.Daca erau prezentate cazuri cu/despre spanioli, subiectul era tratat succint, fara talk show, insa cand era vb despre romani se scriau pagini intregi la trecut, prezent si chiar pentru viitor.
  Dar cum spunea fr Romulus: unde este comunitatea crestina romana din N.?Ce parere ori atitudine are?De ce raspunde Chicago si nu Oslo?De ce vb d.Ionescu si nu pastorul bisericii familiei Bodnariu ori chiar ei in persoana?Sa fie vreun sambure de adevar in acuzatiile aduse?Daca da, atunci e grav!
  La ora asta cand scriu,s-a dat stirea cu interviul fam.Bodnariu, sper totusi sa ma insel cu privire la ei si sa fie totul doar o banuiala nedreapta.E bine sa suferi pe nedrept dar mai rau e sa suferi pe drept.Atunci numele Domnului e batjocorit si noi(crestini) ne meritam osanda.
  Eu, nu vreau sa credeti ca tin partea cuiva, cred ca totusi e prea mult tam-tam, lucru nepotrivit pentru credinciosi indiferent de denominatiune.
  O seara buna si pace!

 43. Probabil tabita nu stie ce inseamna cuvantul spus in interviu. Unii confunda cuvantul romanesc cu cel din engleza.

 44. @Radu O. Nu am scris nicaieri ca „un pastor ascuns dupa o pancarda este o utopie” 🙂
  Ideea era ca toti suntem de acord ca masele de romani evanghelici, mai ales aici in SUA, nu pot fi mobilizate decat de pastori. Asa au fost obisnuiti. Cu toate acestea Ionescu este criticat ca iese la rampa, ca el este cel care cheama public masele la protest. Cum altfel ar putea sa cheme oamenii la „mobilizare” fara sa faca apel public? Stand ascuns dupa o pancarda? Sa afirmam ca Ionescu ar putea face toate astea din umbra, nu vad cum.
  Evanghelicii asculta in general doar de glasul pastorilor.
  Cum ar putea proceda Ionescu ca glasul sau sa fie auzit de toti romanii din SUA, cu precadere evanghelici, fara sa fie auzit, insa, de norvegieni? Astfel ca norvegienii sa creada ca e o revolta laica, nu a unui grup religios…

 45. Domnule Rasvan,
  Dvs spuneti ca daca ne sufoca pacatosenia occidentului solutia ar fi sa mergem in tara. Acolo nu e „pacatosenie”, pe langa toate celelate betesuguri pe care le enumerati? Daca nu vi se pare normal sa traiesti intro tara si sa-i critici pacatosenia, atunci nu e normal sa criticati nici liberalismul din Romania in timp ce traiti acolo. In comparatie cu unele tari din Africa, in Romania e lux. Mi se pare tot un fel de nedreptate, potrivit acestei logici, sa te bucuri de anumite facilitati pe care le ofera Romania, in timp ce ii criticati „pacatosenia”… Apoi, nu exista pacatosenie occidentala care sa nu fie imbratisata mai devreme sau mai tarziu de romani (Romania). Cat timp avem suflare fiecare beneficiem de facilitatile (mai mici sau mai mari) pe care ni le ofera tarile in care traim. Ca sa nu ne aflam in „duplicitate”, criticand pacatosenia tarii care ne ofera ceva, avem doua sanse:
  1) sa tacem 2) sa ne sinucidem.
  Ptr ca oriunde ne-am duce, inclusiv in Romania, ne lovim de acelasi fenomen. Venind in Occident, romanii au ocazia sa combata (critice) raul mai de la origine si vocea lor este mai auzita de catre cei care legifereaza pacatul.

 46. Ce parere aveti de acest fenomen?

  https://m.youtube.com/watch?v=Ly4JG_g-qv0

  Desigur ca exista cazuri mai izolate si in alte tari dar se pare ca nicaieri in lume nu e ca in Norvegia. Am vazut copii impertinenti si in SUA, parintii nu ii pot disciplina. In Norway se pare ca parintele nu are nicio sansa sa-si disciplineze copilul pt ca orice masuri ar lua impotriva lui, Bavernevet poate profita de ocazie si-ti intocmeste dosar de abuz. Eu propun sa discutati aici in mod concret ce credeti dvs ca ar trebui sa se faca in acest caz. In loc sa discutam ce nu ar trebui sa faca Ionescu, hai sa discutam ce credeti dvs ca s-ar putea face in acest caz.

 47. Tabyta22:
  Se poate sa fie santaj din partea presei, cum ziceti. Si se poate sa fie o conspiratie… guvernul din N sa fie impotriva scolarizarilor la domiciliu si sa foloseasca acest caz din mediul rural pt a o discredita. De ce nu vrobeste familia Bodariu? Dar daca le-a interzis avocatul cum se practica in America? In princpiu, eu dau mai mare crezare fratilor. Am asculatat interviul cu fam. B. al regretatului Cristi Tepes. Dl. Bodnariu este computerist la primaria comunei unde locuiesc. D-na Ruth este asistenta medicala de pediatrie; daca o scot vinovata banui ca-si va pierde slujba de la pediatrie. D-na Ruth se trage ditnr-o familie de credinciosi evanghelici; bunicul ei avind un rol in marea trezire de la inceputul sec. XIX. Reporterul spune ca n-a vazut la ei dorinta de razbunare ci doar o imensa tristete. Sotii s-au cunoscut in Ro in actiuni de voluntariat pt copiii strazii. Felul in care le-a fost rapit sugarul e demn de un scenario KGB (ori musulman), In timp ce politia il pazea pe el int-o camera, Ruth era anchetata de netrebnicii de la asistenta copilului (ceilalti copii le fusesera luati inainte). La sfirsitul zile, tatal i-a vazut pe geam pe ingeii de la Bavernevet fugnd cu sugarul la masina pt a-l salva de monstri Bodnariu. Si cica astia-s psihologi specialisti in probleme familale mai plini de dragoste pt copiii Bodnariu decit parintii copiilor! . Cred ca mai degraba ar trebui sa va indreptati banuiala in alta parte.

Comentariile nu sunt permise.