Gabi Bogdan îmi scrie în limbi

Greșeala mea la numărătoarea fiicelor lui Cristian Ionescu nu a trecut neobservată de Gabi Bogdan, prieten de arme al lui Ionescu Botezatorul din Chicago.

După episodul trist în care dnul Gabi s- a luptat cu zmeul gramaticii din zi și până în noapte, simțindu-se biruit de spurcata arătare,  a luat-o cu vorbirea în limbi. A ales engleza. Acolo nu există conjugarea verbului auxiliar a avea, atât de încurcată ca la română,  limba sa maternă.  Acolo „ați” nu-i dă cu rest, „a-ți”, în ciuda sfaturilor mele disperate că nu primesc mărunțiș de la el.

Așa că nenea Gabi a ales engleza:

So, someone has 9 children, therefore he didn’t read Shakespeare..
My friend, you are a pathetic human being….and I am saying that with compassion.

Acum, nu stiu cât de patetic pot fi, dar, dacă tot vorbim de lucruri sfinte, te intreb și eu, nene Gabi: s-a dat dezlegare la Shakespeare, la voi, în postul Crăciunului?,  pentru că una e să colinzi cu lerul, și alta cu Lear-ul. Nu de alta, dar poate mă colinzi pe englezește și unul vorbește,  altul traduce. Cum e biblic  la vorbirea-n limbi.

În afară de mine,  patetic este și un nerv cranian și două simfonii ce poartă acest nume, una de Beethoven, cealaltă de Ceaikovski. Sper să aibă destulă compasiune și pentru ele Bogdan al nostru, pentru că plâng,  sărmanele, de câteva veacuri. Eu mai am rabdare.

 

20 de gânduri despre “Gabi Bogdan îmi scrie în limbi

 1. Friend, it has nothing to with your numbers, it has everything to do with your logical fallacies.. you are full of them,
  Si tot in limbi… Se pare ca ți-am intrat subt piele, huh? iti citesc mizerile numai odata pe an, asa ca nu trebuie sa-ti creezi probleme scriindu-mi scrisori deschise, iti pierzi timpul si iti agravezi leziunile ulceroase

 2. Răsvane, limbiile astea aprind miriștea delirului!
  Să știi însă că sunt foarte supărat pe tine: de ce nu ai tradus zicerile ”fratelui” în limbi?
  Iată un exemplu pentru cum trebuie să ”traduci” și tu în viitor:

 3. Dragă Romulus, s-ar putea să ajungă şi acolo, mai ales după ce-au îngropat securea de război, Crisitian Ionescu şi Paul Negruţ, psiholog şi pastor. La întâlnirea de la Oradea, cred că din Jung îi citea Negruţ, încruntat, la patru ace, lui Ionescu, cu tricou bombat pe piept, precum Popeye Marinaru, după ce înghiţise tot spanacul din restaurant. De atâta răsfoit, l-a tras curentul şi l-a lovit gripa pe bietul Ionescu, şi blogul i-a smiorcăit până în ziua de azi, când cu cruciada. 🙂

 4. Dragă Daniel, filmuleţul tău vorbeşte de funie în casa spânzuratului. Carismaticii sunt copiii nebuni şi din flori ai penticostalilor şi dragostea lui Francisc pentru ei s-ar putea răsfrânge şi asupra lui Ionescu. De fapt, un protest va ajunge şi la Vatican, despre cazul din Norvegia. Vorba lui Ghiţă Pristanda: pupă-l în bot şi Papă-i tot. (uşor alterată în context 🙂 )

  Traducerea liberă a comunicatului lui Gabi ar suna cam aşa:

  „Carevasăzică, te găsişi tu, frustratule, să dai cu Shakespeare în patron, om cu zece fete, nu cum ziseşi tu cu nouă, când te-a luat gura pe dinainte şi mintea pe dinapoi…
  Umanoidule, ai noroc că te cunosc şi empatizez cu patetismul tău, altfel gaia te mânca…”

  Sau ceva de genul… 🙂

 5. Doru Radu, iar vă daţi niznai? Sunt două teme diferite: cazul familiei Bodnariu şi cazul Ionescu.
  Aici a fost, este şi va fi vorba numai despre ultimul, patologie pură. Îmi pare rău.
  Dar e bine venită întrebarea: aţi (a-ţi, nea Gabi! 🙂 ) ajuns departe, pentru că aţi (sau a-ţi, cum ar spune nenea Gabi) greşit calea. Mai e târziu până departe… 🙂

 6. Va cer iertare. Poate totusi mai reflectati. Stiti bine cum zice Sfinta Carte… daca nu e primit se-ntoarce ‘napoi.

 7. GABI BOGDAN SCRIE:
  „Friend, it has nothing to with your numbers, it has everything to do with your logical fallacies.. you are full of them,
  Si tot in limbi… Se pare ca ți-am intrat subt piele, huh? iti citesc mizerile numai odata pe an, asa ca nu trebuie sa-ti creezi probleme scriindu-mi scrisori deschise, iti pierzi timpul si iti agravezi leziunile ulceroase”

  RĂSVAN TRADUCE:
  „Frăţicule, ce zici tu n-are nici în clin, nici în mânecă cu număratul, ci cu logicatul ( sic! cuvînt inventat)… Eşti plin de rele, ca cerul de stele…” (Mai animăm conversaţia, nea Gabi, sper să nu te superi… 🙂 )
  În altă ordine… de limbi, dragă Gabi, nu ţi-am scris suficient de deschis pe cât aş fi vrut.
  Eu doar excelez, nu ex-ulcerez. 🙂

 8. Vedeti dvs… ironia dvsa fost extinsa de Daniel, care are un nume atit de frumos, pina dincolo de departe. Abuzurile domnului din video-clip sunt condamnabile dar nu merg ca subiect de fun. Imi cer iertare inca odata pt interventie. Si toate la dvs in casa.

 9. Doru Radu, Daniel este un prieten ales… Mai ales… Unde mai pui că e şi scriitor, un poet de mare talent…
  Nici cazul Bodnariu nu era subiect de fun (distracţie), deşi Ionescu face circ din el în fiecare zi.
  Nu trebuie să vă cereţi iertare: comentariile dvs. au fost întotdeauna stimulatoare, uneori chiar provocatoare, aş putea să zic. 🙂

 10. Sunt foarte surprins Gaby de comentariile scrise și în atitudinea de creștin și virstra mesajul ar fi trebuit să apară sub o altă formă și cu alte expresii.
  Dar azi mai mult ca niciodată libertatea de exprimarea e mare și nu poate să fie decât după abilitatea ce o deținem. Iar dacă ajungem la anumite regrete, înseamnă că mai lucrează cugetul de creștin. ….Sper că înțelegi mesajul. ….

 11. Nu are nici un sens legatura dintre cultura generala si cresterea copiilor. In slujba de pastor cultura generala este importanta si este parte a rolului in trupul lui Cristos. Argumentul este echivalent cum ai spune ca nu ai mai citit nimic in materie de medicina de 15 ani pentru ca ai familie si responsabilitati 🙂 . Argumentul chiar nu sta in picioare. Orice pastor trebuie sa aiba pe langa o cultura teologica bogata si una generala pe masura. Replica este mai debraba una rautacioasa decat inspirata.

 12. De obicei, pastorii cu norma intreaba isi petrec 40 de ore la biserica ca orice angajat la un job. In acel interval exista suficient timp de studiu temeinic biblic, cat si de citit cultura generala. Nu este necesar ca cineva sa isi consume timpul de acasa. Asa ca nu are legatura cultura generala cu responsabilitatile de familie si nici nu se exclud una pe cealalta. Cultura generala are legatura doar cu convingerile personale 🙂

 13. Acum, dacă mă băgai în seamă, am să revin Răsvane cu un alt ”dar” 🙂 L-am urmărit cu foarte mare atenție pe acest predicator, dl Cristian Ionescu. Întrucât ai vorbit despre o anume patologie unii te vor fi bănuind, poate (habar n-am), de folosirea unui argument circular. Iar în ceea ce mă privește eu aș prefera o imagine, sau mai bine zis o comparație, aceea a unei ”plimbări cu cercul” în cerc a distinsului orator!

  Am să trag repede câteva tușuri:

  – Inflexibilitatea puritanismului vecin cu demonismul;
  – O mimică extrem de sugestivă, puternică și însoțită adesea de un dscurs sacadat;
  – Tremolouri ale vocii ridicate până la vecinătatea împărăției carismaticilor;
  – Pumnii strânși cu forță, ca și cum ar fi gata să strivească ceva (o imagine potrivnică acelor ”sandale ale păcii” despre care vorbește Pavel) și mișcări iuți ale brațelor, cu palmele larg desfăcute și degetele încordate ca niște gheare (într-o poziție similară cu portarul unei echipe de fotbal, atunci când prinde o minge de fotbal înaintea sternului – numai că mingea pe care o prinde acest domn e mult mai mare. O altă imagine însă ar fi și aceea a ”Dictatorului” când se juca cu balonul acela, globul pământesc – vezi filmul cu Chaplin)
  – Predilecția sa spre anumite cuvinte dintre care, DECRET, INSTITUȚIE, EXPERIENȚĂ și, nu la urmă, SIGILIU (cuvinte care, de obicei, erau ades folosite în regimul comunist – cel de ieri, nu de azi.)

  O impresie personală, la prima vedere, este aceea că acest om are momente de sinceritate dar se lasă adesea copleșit de o postură care nu îl caracterizează, însă eu nu sunt mama Omida ca să îmi dau cu presupusa, și tocmai de aceea am să-i supun atenției lui Doru Radu următorul pasaj din zicerile acestui domn, predicator, despre zicerile în (alte) limbi:
  ”Vorbirea în alte limbi este un dar instituit de Dumnezeu. Face parte dintr-o experiență instituțională. După cum a fost instituită familia, prin DECRET divin, după cum a fost ales poporul Israel, prin DECRET divin, după cum a fost instituită biserica, prin DECRET divin, VORBIREA ÎN ALTE LIMBI FACE PARTE DIN DECRETUL DIVIN AL SIGILĂRII, AL PECETLUIRII CREDINCIOȘILOR CU PUTEREA DUHULUI SFÂNT, ÎNSOȚITĂ DE DARURILE DUHULUI SFÂNT. ESTE O ADEVĂRATĂ INSTITUȚIE DIVINĂ. …” (Cristian Ionescu, Darul vorbirii în limbi și tălmăcirii limbilor – cam de pe la minutul 8, vezi http://www.youtube.com/watch?v=ul8eajIlX2Y)

  Dincolo de această alegorie nerușinată, prin care penticostalismul condiționează și reglementează cadrul de manifestare a Duhului Sfânt (prin vorbirea în limbi), (după cum la fel și adventismul reglementează această ”sigilare” (prin ținerea unui sabat patologic – ca să nu zic, drăcesc)) răzbate acea inflexibilitate / fixație de multe ori vecină cu demonismul, și pe care am observat-o la mulți dintre militanții și activiștii penticostalismului! Nu generalizez, să nu se înțeleagă greșit, dar am în vedere nenumărate exemple pe care le cunosc personal. Înflăcarea sa m-a dus cu gândul la TREMURICII de odinioară, vă mai aduceți aminte? Asta este însă doar o supoziție, chestia cu TREMURICII!

  Modul în care-și vântură mâinile (vezi când zice După cum… După cum…) arată că, de fapt, omul este învățat să construiască șabloane de la care nimeni să nu se abată!
  Dragă Doru Radu, Răsvan Cristian este medic și, uneori, se trezește cu bisturiul după tot felul de bube ale răutății care s-au strecurat lângă Cuvântul Hristos în numele Cuvântului Hristos! Când am venit cu Kenneth Copeland, în dar pentru Răsvan :), am venit pentru că și pocitania aia de limbă pe care o vorbea Copeland era tot o ALTĂ LIMBĂ. Între Cristian Ionescu și Kopeland este o vecinătate mai mare decât s-ar crede la prima vedere, și anume, O MÂNĂ DE FIER ASUPRA TURMEI LUI HRISTOS, care culmea este însoțită și de o bună asemănare a acelei vânturări a mâinii despre care tocmai am vorbit.În ceea ce privește degetul său arătător, atât de lung, e mai obraznic în vânturarea sa decât nasul lui Pinochio!

  Dacă acest domn se situează împotriva avorturilor este foarte bine! Să nu uităm însă că și musulmanii se situează pe aceeași poziție. Dacă acest domn expune public faptul că, căsătoriile sodomite sunt un păcat, asta nu-i atrage calitatea de ucenic al lui Hristos! Să nu uităm însă că sunt și religii păgâne care o fac!

  Într-un anumit context, domnul Ionescu face, la un moment dat, o speculație periculoasă. El declară că împotrivirea unor membrii ai altei biserici față de un prieten al său, pastor, a fost un act demonic: ”… Și oamenii săracii, chiar fiind în biserică, nu-și dau seama că sunt papetăriți și jucați din locurile cerești de niște influențe demonice (face mișcări cu mâinile ca și cum ar manevra niște marionete)”. Atenție, el lasă să se înțeleagă cum că, speculația sa, este de fapt o dovadă a darului deosibirii duhurilor.
  Și imediat urmează și cireașa de pe tort: el vorbește despre meritele personale ale creștinului în acest război nevăzut: ”Dacă nu ești conștient ca și creștin de existența acestei lumi spirituale, de edictele și verdictele care se dau în lumea aceasta spirituală, de planurile mârșave care se alcătuiesc în locurile cerești…” (vezi Darul Deosebirii Duhurilor, de Cristian Ionescu, de pe la minutul 16, http://www.youtube.com/watch?v=KlPL0e_g58Q) Tot așa proceda și inchiziția, când decreta că vrăjmașii săi erau de fapt conduși de spirite rele! Această atitudine de a combate într-o dispută prin demonizarea adversarului, ține de patologia răului!

  Oare n-a citit el ce scrie în Matei 18:11, și anume că, ”Fiul Omului a venit să mântuiască ce era pierdut”?

  Dragă Doru Radu, Răsvan nu a greșit cu nimic când a numit asta ca fiind o patologie! Dacă este suficient de sincer, Cristian Ionescu își va putea reveni… Nu cred că este un trădător, nu cred că este o Iudă, ci doar că în acest caz este vorba de o patologie mai puțin periculoasă decât aceea adventistă sau a lui Copeland. Dar este o patologie! Să presupunem, de dragul raționamentului, că acest om are niște daruri primite prin Duhul Sfânt! OK! Și atunci, atitudinea trebuie să fie una de genul: ”Eu știut tot! Eu vă dovedesc imediat că lucrează dracul prin voi…”? Asta este o atitudine de derbedeu, credeți-mă! Eu aș fi mult mai dur cu un asemenea om, credeți-mă! Răsvan are harul pamfletului, deși mai greșește și el, atunci când vorbește frumos despre mine!

  Un slujitor al lui Hristos nu are voie să facă una ca asta, să manipuleze cu ”Uite dracul, nu e dracul!” Este adevărat însă că, odată, Hristos i-a zis așa lui Petru: ”Înapoia Mea, Satano! Fiindcă tu nu te gândeşti la lucrurile lui Dumnezeu, ci la lucrurile oamenilor.” (Marcu 8:33) Dar oare, Cristian Ionescu s-a aflat într-o situație și poziție similară cu aceea redată în Evanghelii? Și de ce insistă el, mai mult decât Domnul Hristos, asupra acestui pericol al demonizării inconștiente a turmei, a bisericii? De ce generalizează? Și dacă să zicem, ar avea dreptate, atunci ce biserici păstoresc acești domni? Care e duhul care îi sigillează pe dumnealor?

  În treacăt aș avea și o remarcă, să nu uităm că femeia, vasul mai slab, nu trebuie să fie privită de către creștini ca un sol în care avem a semăna în neștire, după pohta ce-am pohtit, în numele Domnului! Femeia nu trebuie împovărată sub conștiința unor mesia ai delirului infinit! Să ne ferească Dumnezeu de inflexibilitatea puritanismului vecină cu demonismul! Aduceți-vă aminte că până și Luther a participat la uciderea anabaptiștilor!

  Doru Radu, puteți să ziceți că e patologie ceea ce am scris eu! Ar fi mai bine, să fie patologia la mine și nu la un om care se pretinde un ucenic, un păstor! Ar fi mai bine pentru sufletele acelor păstoriți ca patologia să fie la mine, sau la Răsvan! Să piară doi mai bine, și nu sute sau mii!

 14. Completare la cele de mai sus.
  La pasajul următor din text,

  ”Dacă nu ești conștient ca și creștin de existența acestei lumi spirituale, de edictele și verdictele care se dau în lumea aceasta spirituală, de planurile mârșave care se alcătuiesc în locurile cerești…” am omis să citez ce era mai important:

  ”ATUNCI EȘTI PIERDUT!”

Comentariile nu sunt permise.