Marțianul

Filmul The Martian a fost nominalizat la Globurile de Aur, la categoria muzical sau comedie. A fost regizat de Ridley Scott, recunoscut pentru meticulozitatea cu care tratează fiecare cadru (vă amintiți,  probabil, de filmul The Duellists, din 1977, celebru pentru frumusețea imaginilor și răbdarea regizorului, care a așteptat luni de zile să pătrundă o rază de soare într-un beci, printr-o fereastră îngustă, și să lucească pe lama unei săbii).

Nu voi povesti filmul. E vorba despre două momente legate de religie.

Aflat pe Marte, eroul principal are nevoie de apă și, ca să o producă,  recurge la niste compuși chimici, care nu intrau in reacție decât încălziți la flacără.  Ca să obțină flacăra, avea nevoie de lemn și singurul pe care l-a găsit a fost un crucifix, cu Hristos răstignit pe el. Sper să mă ajuți de data asta, i-a spus Matt Damon Isus-ului de lemn. Apoi, i-a dat foc.

Al doilea moment „religios”, intr-un film unde numai despre religie nu era vorba, s-a petrecut pe Pământ,  în sala de control al zborurilor spațiale de la NASA. La un moment dat, situația a devenit disperată și  unul din directori l-a întreabat pe altul dacă are credință în Dumnezeu.  Tata e hindus și mama e creștină,  a spus tipul, rânjind.  Cu alte cuvinte, așteptăm ajutor din două părți.

Hristos arzând pe Marte și sincretism pe Terra,  două mesaje clare, într-un film de duzină, nominalizat la Globurile de Aur de anul acesta.

 

 

11 gânduri despre “Marțianul

 1. Ai putea sa vezi si partea pozitiva, atunci cand ciopleste crucea, o intoarce spre el si zice : „contez pe Tine”, parca in antiteza cu directorul NASA care-si punea speranta in orice dumnezeu.

 2. Eu citesc după hermeneutica vremurilor de azi. Nu țin cronica optimistului, asta așa e. 🙂
  Simbolurile au mare impact la public. Saddam a dat foc drapelului american, după prabusirea Gemenilor.
  Imaginați-vă pe unul care ar vrea să aprindă un foc in pădure și ar folosi, in lipsă de altceva, o filă din Coran.
  Va garantez că filmul ar fi fost interzis sau, dacă ar fi apărut, prin absurd, ar fi inflamat toată lumea arabă.
  Cu simbolurile creștine, in schimb, e un adevărat prăpăd: biserici ciudate, popi imbecili, nunti de homo, ajunși la altar, femei popă, etc. și lumea înghite fără să crâcneasca.
  Isus e dat pe foc ca să faca apă pentru cultura de cartofi cu ingrasamant din materii fecale umane. Dacă dvs. vedeți aici o chestie optimistă, mă inclin. 🙂

 3. Crestinii activi ai zilelor noastre nu mai timp de simboluri, ci au trecut la realitati, fapte, proteste… si nu-i intereseaza ca Isus este din nou hulit, batjocorit si rastignit. 😦

 4. „Cine va putea sa sufera insa ziua venirii Lui ? Cine va ramane in picioare cand Se va arata El ? Caci El va fi ca focul topitorului si ca lesia inalbitorului.
  El va sedea,va topi si va curati argintul;va curati pe fii lui Levi,ai va lamuri cum se lamureste
  aurul si argintul,si vor aduce Domnului daruri neprihanite.” (Maleahi 2:2,3)

  Fiti binecuvantati.

 5. Adevarat Cuvant Iosif, dar ce facem cu cei ce se incadreaza in acest pasaj din Matei 7:22 : „Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?” Acestia sint „crestinii activi” din comentariul meu.

 6. „Cei ce-L ascultau au zis;”Atunci cine poate fi mantuit?”
  Isus a raspuns:”Ce este cu neputinta la oameni este cu putinta la Dumnezeu.”(Luca 18:26,27)+28-30)

  Fiti binecuvantati.

 7. Este scris clar ca diavolul-„sarpele cel vechi” (Lucifer ) ajungand sub bluestem, a fost aruncat pe Pamant (adica planeta noastra ).Asa ca ramane posibilitatea speculativa ,ca pe planeta Marte, el sa fie cu desavarsire absent !!!.Marte -iata un loc prielnic pentru injghebarea chrislamului ori a unei noi confesiuni ,absolvita cu desavarsire de orisice ispita devoleasca !!!

 8. Si totusi,acest „sarpe”,atat de blamat si blestemat de religiile lumii (fara exceptie),ne-a amagit cu fructul „pomului cunostintei binelui si raului”,fara de care omul ar fi avut posibilitatea sa evolueze in cunoasterea sinelui,si sa evolueze in timp spre „POMUL VIETII”,care de doua milenii,ne-a fost pus la dispozitie de Dumnezeu,Tatal,prin intruparea Cuvantului Sau,Hristos Isus,si cine maninca din El,traieste VESNIC.
  (Romani 8:28-39)
  (Genesa 3:1-19)
  (Ioan 6:32-40)
  Fiti binecuvantati.

 9. Ma tot gandeam la ceea ce ai scris. Nu e de mirare ca lumea il arde pe Hristos, trist e ca mai nou, tinem s-o facem si noi; il rastignim zi de zi pe Hristos. Ma gandeam la ceea ce zice Vincent Kapoor in film, ca are o mama baptista si un tata hindus. Ce ciudata combinatie. Ce-o fi fost in mintea femeii sa-si ia un păgân ca sot…

Comentariile nu sunt permise.