Viorel Iuga și balivernetul

Viorel Iuga se disociază net de linia populistă a lui Samy Tuțac în cazul Bodnariu.

Viorel Iuga este președintele Uniunii Baptiste din România, în timp ce Samy Tuțac este vicepreședintele acestei confesiuni. De fapt, el este unul din cei trei vicepreședinți, ceilalți doi fiind foștii șefi ai Uniunii: Paul Negruț și Otniel Bunaciu.

Declarația lui Viorel Iuga vine la puțin timp după ce pastorul Sorin Sabou, Presedinte al  Romanian Baptist Association of USA and Canada, a dat un comunicat în care acuza fără echivoc Norvegia de complicitate cu Barnevernet la scoaterea din familie a celor cinci copii:

”Astfel de metode si atitudini, care noua ca romani, ne aduc aminte de totalitarismul comunist, ne determina sa acuzam Barnevernet, implicit statul norvegian de complicitate, de incalcarea flagranta a drepturilor familiei si a drepturilor omului…”,

mergând chiar mai departe, glosând pe vechea teorie a prigoanei religioase..

Viorel Iuga e departe de acest verdict. Spune că acest caz ”a fost şi continuă să fie ambigu în multe aspecte”. Înclin să-i dau dreptate.

El strecoară o ironie fină la adresa celor care ”au fost și sunt sigur că știu întregul adevăr”.

Observă pe bună dreptate că:

Cei care taxează Barnevernet, trebuie să taxeze şi lipsa acestora de transparenţă. Apoi, când taxăm Barnevernet, trebuie să taxăm cu acceaşi seriozitate şi promptitudine multe ţări nordice printre care şi Danemarca, Suedia şi Finlanda. Din informaţiile pe care le am, se pare că Suedia este cea mai dură la capitolul „furtului” legal al copiilor.

Rolul său de președinte al Uniunii Baptiste nu îl fac priceput în toate. Este ”conştient că nu are nici competenţa necesară documentării şi nici timpul necesar pentru cazuri ce sunt pe rol în ţări cu alte legi şi alte structuri…”.

Spre deosebire de limbajul demagogic, de populismul liderilor care s-au exprimat până acum, Viorel Iuga e ponderat și sceptic în declarații.

Nu sunt sigur dacă are rost. Mai exact, nu sunt sigur dacă putem schimba ceva în Norvegia sau în celelalte ţări menţionate. Ar fi frumos să se poată. Ar fi extraordinar dacă am putea schimba o lege rea într-o altă ţară.

Într-un fel, domnia sa mută discuția mereu către o zonă de confort:

Folosesc ocazia aceasta să vă îndemn a doua oară să vă implicaţi în adunarea semnăturilor necesare pentru schimbarea Constituţiei României. Clarificarea definiţiei familiei şi educarea copiilor cu prioritate în familie depinde de noi, nu de norvegieni sau de alţii!

Cu alte cuvinte, să ne vedem mai întâi bârna din țara noastră și apoi paiul din ochiul Norvegiei.

Viorel Iuga a vorbit, mai tot timpul, ”în altă ordine de idei”:

În altă ordine de idei, atât în Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România şi în Alianța Evanghelică din România, mă exprim instituţional doar când decidem împreună cu colegii din echipa de slujire.

Adică, mai întâi ne strângem la Ierusalim și cădem cu toții de acord și abia apoi plecăm vraiște în Occident și Statele Unite.

Convingerea și îndemnul lui Viorel Iuga se îndreaptă exclusiv la cer:

În situaţia aceasta, convingerea şi îndemnul meu este să ascultăm fiecare de Stăpânul nostru. Cel care ne-a dat viaţă şi care ne-a răscumpărat are un plan bine stabilit cu fiecare dintre noi. Să căutăm mereu voia Lui şi să ne implicăm doar unde, cât şi cum ne cere. Sunt convins că rugăciunile noastre, timpul nostru, banii noştri, energia, relaţiile, tot ce suntem şi tot ce avem trebuie investit acolo unde ne cere Stăpânul.

Se pare că Stăpânul a hotărât în mod diferit la capitolul bani, energie, timp și relații pentru Ionescu și Tuțac, pe de o parte, și Viorel Iuga, pe de altă parte, singurul punct comun de referință  fiind rugăciunea.  Din fericire, întotdeauna altarul e orientat unde trebuie.

Reclame

13 gânduri despre &8222;Viorel Iuga și balivernetul&8221;

 1. „Rolul său de președinte al Uniunii Baptiste nu îl fac priceput în toate. Este ”conştient că nu are nici competenţa necesară documentării şi nici timpul necesar pentru cazuri ce sunt pe rol în ţări cu alte legi şi alte structuri…”.”
  CORECT! …si daca nu ar fi scris nimic, ar fi fost si mai corect. Daca recunosti ca nu stii ceva, nu scrie un articol intreg sa arati ca nu stii; spune doar: nu stiu!
  …..si treci, DACA STII, la …schimbarea Constitutiei!

 2. O viziune mult mai echilibrata, mai rationala. Legat de neclaritati, cred ca toti ne incadram in aceiasi categorie, fara exceptie. Chiar si familia victima a adoptat un stil de viata fiind prea putin constienti de consecintele care vor urma intr-o tara nordica. Reactie bazata, probabil, pe necunoasterea legilor si a severitatii cu care acestea se aplica. Cei care cred ca stiu totul, detin de fapt un blur de adevarat, dar nu constientizeaza cadrul mult mai larg din spate.
  Nu suntem capabili sa ne schimbam tarile in care suntem, indiferent ca vine vorba de SUA, Romania, dar vrem sa schimbam alte tari. Sora cu gandirea lui Barabas.
  Cred ca este una din cele mai echilibrate declaratii din partea unui lider crestin. Coreligionarul domnului Iuga, care ar fi dorit sa il ia de cravata pe Johannis am avut impresia, cel putin pe moment, ca a postat scrisorile domniei sale pe Charlie Hebdo din Paris. M-am inselat – Charlie Hebdo a acordat franciza si la Bucuresti 😀 .

 3. In absolut toate proiectele de masa, inclusiv ale evanghelicilor, exista si „ambiguitate”. Daca nu este asa, nominalizati dvs un demers baptist public asupra caruia nu putem arunca nici-o umbra de indoiala sau scepticism. Stiu ca unii sunt atat de subiectivi incat vor crede ca doar proiectele initiate de ei sunt facute cu rost. La toti ceilalti cautam ambiguitati. Ca sa ne disociem imediat de grupare in cazul in care proiectul esueaza. Dar ce sa faci? Asa e in politica!

 4. Dragă Cornel, Viorel Iuga a lăsat o ușă deschisă pentru cei care vor să-l ajute să se informeze: adresa sa de mail.
  Spun asta pentru că nu cred că domnia sa îmi citește blogul. Cred că nici nu știe că exist. 🙂

 5. Dragă Romulus, în primul rând trebuie să-mi cer iertare pentru că, din neatenție, lucrând pe tabletă, am ”agățat” și adresa ta de mail și ID-ul și l-am trecut, fără să vreau, la lista cu moderarea. Acum sper să fi rezolvat problema. 🙂
  ”Cred ca este una din cele mai echilibrate declaratii din partea unui lider crestin. ”, spui tu. Și eu cred la fel.
  Nu aș vrea să fiu în pielea lui: va fi devorat de peștișorii credincioși. Cred că și-a ratat cel de-al doilea mandat de președinte.
  Nu-l cunosc, dar mi se pare un baptist de modă veche, pe care nu-l scoți prea ușor din ritmul lui.
  Cred că baptiștii din România aveau nevoie de acest tip de mesaj. Omul a avut curaj să spună ce gândește. Sunt convins că și alți lideri judecă la fel, dar l-au băgat pe Iuga la înaintare.
  Or, în liga mare se dă putenic la picioare… 🙂

 6. Doamna Ligia Negrea, cu tot respectul, vă rog să nu vă adresați domnului Viorel Iuga pe blogul meu, ci pe adresa sa de mail, pe care a pus-o în finalul comunicatului, pe care îl puteți lua de pe internet.
  De aceea, am scos din comentariul dvs. pasajele respective. Le-am păstrat pe cele cu caracter general.
  Evident, dacă îmi veți reproșa mie ceva, orice, voi pune pe net, pentru că, în ciuda disputei, aveți eleganță și logică în ceea ce scrieți. În plus, aveți și curajul să spuneți cine sunteți, ceea ce nu fac mulți bărbați, anonimi din toate punctele de vedere.
  Mulțumesc pentru înțelegere.

 7. Mda, Domnul Iuga își poate permite sa fie un lider foarte echilibrat si rațional ca doar nu copiii lui au fost luați cu japca.

  Sa iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți (sa simți cu aproapele tău ca pentru tine însuți) sunt chestii clar depășite si demodate in vremea asta când poți sta comod in fata calculatorului si poți analiza la rece dacă are rost sa ridici vreun deget pentru o cauza cel mai probabil pierdută.

  Ionescu are el unele apucături talibanice, dar cel puțin nu te poți îndoi de poziția si pasiunea lui in majoritatea cazurilor, fie ca ești sau nu de acord cu dumnealui. In situația de fata e clar ca acționează ca un părinte de zece copiii care si-a imaginat pentru o clipa ce simt părinții in cauza, chestie care e de-ajuns sa aduc in clocot sângele majorității parinților care nu sunt chiar așa de cerebrali ca domnul Iuga si admiratorii săi de pe-acilea…

 8. Multumesc de explicatie, draga Rasvan. Nici nu ma gandisem la nimic negativ. Inteleg foarte bine contextul actual, care nu e unul fara lovituri la tibie. Stiu cum e toata industria IT si toate gadgeturile, imi explic multe. Te admir ca ai rabdare sa tastezi de pe tableta [desi stiu ca si tu prescrii tablete 🙂 ]. Am una de 9.7″ dar cu greu ma incumet sa dau o cautare pe google tastand de pe ea. Sa nu mai zic ca pana mi-am scris parola de mail pe literele acelea mici era sa risc o blocare de 48 de ore 😀 . Is frumoase, utile, dar nu la tastat.

 9. Cum era de fapt de asteptat incep sa apara articole norvegiene care le explica americanilor ca teoriile lor nu au baza stiitifica si ca natiunea americana este dovada educatiei violente.
  Este destul de interpretabil cand se afirma ca pedeapsa fizica(bataia) are ca sursa o interpretare corecta a Bibliei. Sigur pasajul din Evrei 12 interpretat ca baza a bataii fizice este o agresine la adresa exegezei si a interpretarii. Dar exista multe alte pasaje care pot fi dezbatute aici.
  Cred ca o exegeza corecta, cu interpretari bazate pe tipul de literatura al fiecarei carti, cu privire profunda exegetica nu lasa prea mult spatiu interpretarii bataii fizice. Ar fi multe de spus pe marginea subiectului si tocmai aici se vor face de rusine „furiosii Domnului” ca arunca interpretarile lor gresite pe seama crestinismului. Ma astept sa urmeze un val de articole norvegiene bine documentate care sa ii lase masca pe amicii nostri americani si neamericani. Singura violenta cu care as fi de acord este datul cu batul peste degete pana vor interpreta corect Biblia 😀

 10. Gigi CuBlugii, (preferam un GigiCuNumeSiPrenume 🙂 ),
  Îl plangeti pe Ionescu de parcă si-ar fi donat un rinichi sau jumate din ficat pentru „cauza sfântă”, cum o numeste el.
  Are numai de profitat de pe urma tragediei. A devenit o figură cunoscută de toată lumea. El și ceea ce numește „familia lărgită” au monopolizat povestea.
  Au pagină de internet, televiziune si, mai mult ca sigur, bani. Banii se strang din donatii, nu-și vinde Ionescu casa ca să facă afișe, benere și excursii cu trupa de soc de la Elim.
  Viorel Iuga e mai temperat. Nici lui Ionescu nu i-au furat fetele, nici lui Tutac copiii. Numai familiei Bodnariu, dar asta e altă poveste.
  Unii cred ca strada îi va ajta, alții nu. Iuga zice nu, dar se roagă pentru ăia care zic da.
  El nu oprește pe nimeni să facă ce poftește, dacă simte indemn de Sus. El nu a avut acest indemn. De unde stie GigiCuBlugi ce așteaptă Dumnezeu de la fiecare? Din buzunarul de la spate? Dintr-un crac descusut si5 prespalat pe creier?

 11. Se pare ca incep sa fie deranjati norvegienii de proteste. Deja in London au inchis ambasada in ziua protestului.

Comentariile nu sunt permise.