Să-ți bați copiii… creștinește

În românește există o expresie pe cât de idioată,  pe atât de consacrată: să-ți bați copiii!

Nu cred că alte neamuri au asemenea sintagme: era un ger să-ți bați copiii.

Am dat căutare pe net și am găsit un articol interesant. Acolo scria că expresia are și o formă extinsă: să-ți bați nevasta și copiii!

După cum nu iese fum fără foc, nu ies vorbe fără rost. Când îți merge rău in viață,  când bei ca porcu sau te cerți cu curva, te duci acasă și-ți bați  copiii și nevasta.

Din experiența mea de medic de peste treizeci de ani, vă pot spune că am văzut multe. Bătaia este la ordinea zilei atât în mediul rural, cât și la oraș.  Bătaia in familie este un obicei greu de tratat în România.  Dacă un bărbat violent nu-și bate nevasta, își bate copiii. Sunt cazuri în care mamele sunt bătute cu funia udă de către feciori și alungate prin vecini sau închise în beci: văzuseră la tata.

Amintiți-vă cum a fost pe vremea când erați copii. Hristos n-a adus nici sabia, nici bățul. Amintiți-vă de lacrimile Smaranditei popii, nu de calul bălan. La Caragiale, un pedagog de școală nouă trăgea copiii de urechi.

Pălmuta e ipocrizie. Pălmuta e un eufemism pentru bătaie. O atingere pe ceafă dilata un mic vas în creier.  Peste ani, va exploda și veți avea un sfânt paralitic.

Unul afirmă: copilul nu avea urme pe corp. Și poliția bate, dar nu lasă dungi.

Educatia cu frica e o traumă care nu se vede.  Mă-sa mare îi zice că răposatu era sfânt și acum cântă  din frunză la  îngeri.

Tatăl meu era ateu convins, mama era baptistă.  Tata i-a spus: n-ai decât să faci ce vrei cu el, educa-l cum știi.  Recunoștea că morala creștină e mai sigură decât cea „din lume”. Tata m-a bătut ca să scriu frumos, iar eu mâncam cretă să nu merg la școală.

Mama mi-a vorbit de dragostea lui Dumnezeu, de Hristos și de biblie. Niciodată de păcat,  ca să nu mă sperie.

Pastorul de la bunici îmi povestea despre rai. Cum e să fii acolo? Sunt munți de bomboane, de ciocolată și curg  râuri de dragoste și toți copiii îi cântă lui Dumnezeu. M-am întristat: eu nu am voce. Nu-i nimic, tu ai să-I spui poezii.

Cât am fost copil, mama nu m-a bătut niciodată.  Când am să mor, lumea n-o să spună că îi fac blog lui Dumnezeu.

Am citit un articol interesant. Norvegianul știe ce spune:

„Ciudat este ceea ce s-a întâmplat aici e că familia Bodnariu, probabil cu un tată foarte strict și autoritar, nu s-a dus la Asociația Penticostalilor din Norvegia deloc. Dar, în asociație cu acest lobby conspiraționist și cu penticostali din România si SUA, au făcut aceste manifestații ciudate. Am auzit că peste două săptămâni va veni o delegație din Parlamentul României să ceară socoteală norvegienilor. Ceea ce este un gest foarte delicat din punct de vedere diplomatic. În Norvegia instituția Protecția Copilului e independentă. Niciun primar, nici parlamentul, nici guvernul nu pot interveni în niciun caz. Instituțiile sunt independente. Dar se poate merge la tribunal, chiar până la CEDO.”

Igmar Bergman, marele regizor suedez, a suferit cumplit din pricina tatălui său, care era pastor și-l pedepsea drastic pentru… păcate.  Există zbiri ai lui Dumnezeu în familii de creștini,  deși Dumnezeu nu are nevoie de zbiri. Bergman nu a ajuns credincios și nu și-a iubit tatăl. „Fanny and Alexander” e un film de studiat la școala duminicală pentru… pastori.

Reclame

29 de gânduri despre &8222;Să-ți bați copiii… creștinește&8221;

 1. „Pălmuta e ipocrizie. Palmuta ta e bâta pentru el. O atingere pe ceafă, rupe un vas mic în creier.” Ai surprins un subiect foarte interesant, draga Rasvan. Cum poate aprecia un parinte forta lui de lovire? Datorita mentalitatii noastre nationale cred ca nimeni nu se gandeste la ce inseamna o „palmuta”. La fel urechile, sunt zone foarte sensibile, tu poti vedea implicatiile biologice foarte clar.

 2. Nu cred ca faptul ca va merge o delegatie in Norvegia e un lucru delicat. Daca romanii ar fi luat copiii norvegienilor credeti ca ar fi procedat diferit? Sa vedem mai bine ce spune un avocat norvegian, care condamna ce se intampla in propria tara, aici:

  Ar fi bine sa lasam la o parte cadrul, forma, maruntisurile si sa luam in calcul informatiile de fond prezentate de acesta, care nu sunt deloc neglijabile.

  NOTA. VIDEOCLIPUL ERA CU AVOCATUL CARE ȘI-A PIERDUT LICENTA IN NORVEGIA.
  VA ROG SA VA ABTINETI SA RECOMANDATI CLIPURI. DACA SIMT NEVOIA, LE DAU EU. MULTUMESC PENTRU INTELEGERE.

 3. Fodorean, de ce considerați că informațiile norvegianului sunt mărunțișuri, iar cele care vă susțin teoria sunt importante?
  Postarea era despre bătaie. Rămâneți la subiect, vă rog.
  Ați citit asta?
  „Iar acest domn Marius Reikerås, prezentat între altele la Mediafax ca avocat al familiei Bodnariu, susține aceste teorii. El și-a pierdut însă licența de avocat în urmă cu șase ani.”

 4. Cu siguranta se fac abuzuri in disciplinarea copiiilor–cine nu si greseste?! Totusi, Barnevernet ar trebui, nu sa ia copii, ci sa (re)educe familii pt a sti ce (nu)e bine in disciplinare… Mie imi pare ca ei au alta agenda: sa desparta cat mai multi copii de familile lor… Si, hai sa fim seriosi, Barnevernet ia copii si pt ca dorm in acelasi pat cu parintii sau pt ca mananca cu mana (cum se practica la indieni), pt ca se joaca copilul in curtea casei „nesupravegheat” si multe, multe alte motive stupide…
  Si, sa nu uitam de marele nostru scriitor, Ion Creanga, care ne povesteste cu har si recunostinta cum il disciplina mama lui. (verbal si cu nuiaua)..poate ca romanilor (si) de acolo li se trage–se pare ca partea Moldovei este cea mai violenta in sensul asta.

  Pt ca tot te pricepi la scris, ar trebui sa scri o serie de articole despre abuzurile Barnevernetului din ultimii 20+ ani–au fost condamnati in tribunalul europei, al americii de mai multe ori (au platit chiar si amenzi usturatoare) pt incalcarea dreptului omului…Asta chiar ar merita timpul tau si al nostru… 🙂

 5. Da, si-a pierdut licenta dupa ce a castigat un mare proces impotriva statului. Aceasta nu ii diminueaza cu nimic spusele. Ba dimpotriva arata ca in Norvegia exista consecinte daca te lupti impotriva statului. Eu am ramas la subiect, tocmai la citatul cu diplomatia, invocat de dvs, m-am referit. Daca tot suntem la subiectul diplomatie in raport cu norvegienii, am doua intrebari.
  1. Exista tara democratica in care nu lupta nimeni impotriva unor „devieri” (sau abuzuri) ale institutiilor statului? Un sistem care nu permite sa fie contestat (challenged) sau care este aparat orbeste de multimea oarba, tinde spre totalitarism.
  2. Dati-mi cateva exemple de avocati, jurnalisti etc din Norvegia care contesta anumite actiuni deplasate ale statului si care sunt in continuare recunoscuti de stat.
  Faptul ca avocatul Marius si-a pierdut licenta de avocat dupa ce a reprezentat clienti impotriva statului, ne spune foarte multe nu despre avocat ci despre statul norvegian.

  Norvegienii au programe peste programe de reabilitare a violatorilor dar nu ofera programe care sa invete parintii sa nu aplice nici-un fel de corectie fizica la copii. Deci, in mintea lor opaca violatorii pot fi reabilitati dar parintii, care isi dau sufletul pe la tot felul de demonstratii, nu. Inteleg ca dvs nu ati fost corijat fizic si de aceea tindeti sa credeti ca fiecare caz fabricat de norvegieni este chiar un abuz.
  In aceasta tara „libera” esti judecat daca nu gandesti exact ca ei. Va pun o intrebare: daca copilul unui crestin s-a inhaitat cu niste perversi de adolescenti, care vezi cu ochiul liber ca il duc la rau, ai voie ca parinte sa depui eforturi sustinute sa il indepartezi de gasca respectiva? Norvegienii spun NU ai voie. Deci stiind ca tovarasiile rele strica obiceiurile bune, destinul copilului depinde de primii care-i vor iesi in cale. Daca va da de niste homosexuali, va deveni si el ca ei. Intrebati-i pe norvegieni daca ai voie ca parinte sa ii impui copilului sa nu se intovaraseasca cu tot felul de specimene. Ei spun sa-l lasi la libera alegere (ca si cum copilul ar sti sau ar putea sa prevada unde duc astfel de prietenii).
  In plus, in Norvegia institutia Barnevernet NU este independenta. Nu poti vorbi de independenta cand esti finantat de stat. Asa zic unii ca „Charter Schools” sunt independente, pt ca sunt operate individual dar folosesc fonduri publice.
  Barnevernet e „independent” in sensul ca ei „apara” copilul dar pe familie nu o apara nimeni de ei. Esti vinovat pana dovedesti ca esti inocent. Daca parintii nu ii cumpara destule jucarii la copil, poate sa-l ia Barnevernetu si il plaseaza intr-o alta familie. Daca acolo se intampla ca unul din parinti sa se imbolnaveasca, din nou il ia pe copil si il muta in alta parte. V-ati gandit ce consecinte au toate aceste „dezradacinari” asupra copilului?

 6. ˝Tata m-a bătut ca să scriu frumos, iar eu mâncam cretă să nu merg la școală˝
  Dupa regulile Barnevernet ar fi trebuit sa fiti institutionalizat, eventual dat spre adoptie altei familii.Despartit nu numai de tatal care va lovea dar si de mama care nu.
  Din moment ce si daca doar unul din parinti este acuzat de ceva, Barnevernet pedepseste ambii parinti prin confiscarea copiiilor, inseamna ca dupa logica lor ambii parinti sunt egal de vinovati.
  Cum ar veni, mama dumneavoastra, in logica Barnevernet, ar fi fost la fel de vinovata ca si tatal care va lovea.Pentru ca suporta acest fapt si nu raporta abuzul.Fapt pentru care ambii dumneavoastra parinti ar fi fost pedepsiti prin confiscarea copilului.
  Istorie contrafactuala, distopie..Sau nu.

 7. Rasvan suntem o natiune insetata dupa adrenalina. Glanda isi cere fiola energetica zilnic. Cazul Bodnariu deruleaza ca un meci de fotbal in fata ochilor. Avem deja echipe favorite, galerii. Daca nu esti stelist esti loser, daca nu tii cu …esti pe dinafara. Miza e intr-o sigura parte, batem batem Barnevernetu au ba.
  Chestiuni cu Biblia, cu morala, cu ….astea is treburi depasite. Ce morala domle’ , fugi d’aci. Dar nu tocmai VT este o dovada extrem de clara ca Dumnezeu cerea scoaterea pacatului din mijlocul natiunii? Pai nu veneau plagile din cauza pacatului? Sigur sub har pedeapsa nu este consecinta pacatului, in schimb anumite evenimente din viata trebuie sa ne conduca la introspectie. Ce introspectie domle’ hai batem Barnevernetu odata sau ce facem? Cu siguranta este importanta reintregirea familiei, sustin idea cu tot sufletul, dar ma intereseaza enorm de mult conduita situatiei.
  In schimb in toata lupta asta eu vad doar cateva personaje – Ionescu, meetingurile si familia. Are ceva Dumnezeu de spus in toata treaba asta? Cu siguranta are, dar pe cine intereseaza?
  Rasvan draga am luat pop-cornul, maciuca, vocabularul grobian de mahala si hai sa vedem cu Barnevernet si cu care ii ala de nu vrea demonstratii ca il sparg amu’ ni-i crestineste…

 8. Dragă Val, Jean Jacques Rousseau susținea că statul știe mai bine decât părinții cum să educe copiii. Naziștii au dezvoltat ideea. Am citit intr-un volum de povestiri de Amos Oz că și în kibbutz copiii mai mici erau adunați, seara, intr-o casă a copilului. După cum vezi, până să ajungem în Norvegia, mai avem de cercetat istoria.

 9. Dragă Romulus, eu îmi mănânc pâinea neagră pe blog. 🙂
  La ProTv, în prima seară, au dat știrea cu Bodnariu fără precizări religioase. În ziua următoare au zis că familia e de penticostali.
  Trăim în România, țara e majoritar ortodoxă, ProTv e televiziune comercială. De de crezi că au precizat confesiunea Bodnariilor?
  În târgul în care lucrez, niște rromi au trecut la penticostali. Crezi că preoții ortodocși i-au felicitat? Dimpotrivă: să te ții afurisenii, taticule! 🙂
  Au început să apară in media și pe rețelele de socializare voci care se întreabă dacă educația religioasă dată de Bodnariu nu a fost prea dura, iar pedepsele pentru păcate nejustificate.
  În România, nucleul dur ortodox susține că neo-protestanții sunt stricatorii credinței.
  Ce crezi că va face clasa politică? E și cu iz electoral interesul lor.
  Ionescu vrea să unească pe baptiști cu penticostalii în cauza Bodnariu. Vrea să înlocuiască cuvantul penticostali, cu evanghelici. Ar suna cu totul altfel.
  Democrația americană e obișnuită cu grupurile de indivizi care fac lobby pentru ceva. La noi, chestia asta nu prinde la nivel de masă.

 10. In copilarie luam foarte des douazeci si cinci de lovituri cu cureaua, la fundul gol…

  DRAGA WALDEN, AM PUS COMENTARIUL TĂU LA VEDERE. E FOARTE IMPORTANT. CU DRAG.

 11. Romulus face apel la Biblie, insinuand ca nu este luata in considerare invatatura biblica iar dvs faceti referire la ceea ce spunea Rosseau, nu Biblia, despre cresterea copiilor. Deci uite Biblia nu e Biblia, ideea e sa va sustineti neaparat reciproc tot timpul. Cand afirmatiile nu rezista unei argumentari logice se trece la sarcasm. Ca la alba neagra: Uite pritipu’ nu e printipu’ 🙂

 12. Cerceteaza istoria, draga Rasvan, si spune ne si noua (si lor) in stilul tau caracteristic, ca cel mai mare abuz nu e sa ti bati copiii, ci sa desparti copiii de parinti in 99+% din cazuri ( banuiesc ca tu nu consideri ca era bine sa te fi despartit Statul de tata pt ca te batea ca sa scri frumos). Si sa ne spui (tot in stilul tau caracteristic) cum stau lucrurile in Norvegia la capitol interese meschine cand e vb de plasament si adoptii atat din partea Statului, Barnevernet si parinti adoptivi (chiar si al reclamantilor) pt ca toti sunt platiti pt asta frumusel.

 13. De unde ati inteles dvs ca Ionescu ar vrea sa-i implice tocmai pe baptisti folosind termenul „evanghelic”? Dupa cum stiti, in SUA majoritatea bisericilor evanghelice sunt fara denominatie. Exista multe astfel de biserici romanesti in lume. Un exemplu e biserica din Leyton, Anglia, pastor D. Budac. Deci daca la aceste proteste participa penticostali, crestini fara denominatie, Crestini dupa Evanghelie si baptisti, cum ar trebui sa se exprime Ionescu, ca sa fie cat mai aproape de adevar? Vad ca ati inceput sa stiti ce gandeste Ionescu. Biblia spune ca gandurile omului le stie doar Dumnezeu, duhul omului si unii blogeri romani, da? 🙂 Altfel ne apucam de banuieli, punem cap la cap vorbe si fapte si tot ne da ceva. E ca simbolistica numerologiei in Biblie. Combinatiile de cifre tot timpul ne dau ceva interesant 🙂

 14. Dragă Oarecare, hai să lăsăm demagogia. Vă fac cadou o mărturisire: eu am fost un apărător al mamei în fața tatălui meu. Urăsc violența in familie. Nu sfătuiesc pe nicio femeie credincioasă să ia de bărbat un necredincios, indiferent cât de deștept ar fi. Asta era ideea. Așa că mistoul tău ieftin nu face nici două parale. Dacă aș fi fost fată, probabil n-aș fi rezistat. Domnul a avut grijă și m-a iubit înainte de a-L fi iubit eu pe El.

 15. Nu pot sa spun ca bataia a fost ceva rau penru mine. Am luat bataie si nu sunt suparat pentru acest lucru pe parintii mei. Am luat bataie si la scoala . Cu acea rigla in trei muchii. Asta m-a durut tare.

  La randul meu mi-am disciplinat copii [cu masura ] am invatat ca este bine doar cu nuielusa .
  Nuiaua este instrumentul disciplinarii .
  Om fi noi mai grozavi astazi sa nu dam dreptate Bibliei?
  Cine* cruţă nuiaua urăşte pe fiul său, dar cine-l iubeşte îl pedepseşte îndată
  [sunt si alte versete doar inca unul o sa scriu.]
  Nebunia este lipită de inima copilului, dar nuiaua* certării o va dezlipi de el.

 16. Fodorean, uniți comentariile mele intr-un fel ciudat.
  Nu mai insist. Un comentator a mai spus asta: dvs. nu puteți accepta alt punct de vedere.
  În chestia cu avocatul, îl cred pe norvegian, dacă asta nu vă deranjează.
  Despre Ionescu spun ce cred. Nu am acum timp și nu e locul sa demonstrez de ce vrea el unirea tuturor așa-zișilor evanghelici pentru cazul Bodnariu.
  Cazul Bodnariu nu e religios, ci social. Ionescu și familia lărgită, cum a numit-o el, au facut din acest episod un pretext pentru a mondializa un soi de fundamentalism ipocrit și desuet.

 17. ˝Așa că mistoul tău ieftin˝
  Sunteti prea defensiv si prea sigur in judecatile asupra altora.
  Nu fiti asa sigur ca era vorba despre un mistou (nu era !)
  Comentariul ridica in principiu aceeasi problema indicata de Val, chiar daca formulata altfel.
  Val a spus ˝sa te fi despartit Statul de tata˝.
  Eu spuneam, in sinteza, ˝cum ar fi sa te fi despartit Statul nu doar de tata, dar simultan si de mama, din cauza ca tatal te batea˝.
  Cu precizarea ca Barnevernet -se spune- este o institutie privata, care se pare ca nu raspunde in fata nimanui, nici macar a statului.

 18. Dragă Mitică, chiar tu ai spus că nuiaua a devenit rigla în trei colțuri.
  Nuiaua e o metaforă, nu e un obiect. Nuiaua înseamnă pedeapsă, nu bătaie, corecție fizică.
  Când Domnul a plecat de lângă părinți și L-au găsit in templu, ce trebuiau să facă? Biblic ar fi fost să-I arate nuiaua, nu?
  Sau o palmuta la fundulet, sau o palmuta peste ceafă, sau o urecheala discretă?
  Domnul a spus: „Lăsați copiii să vină la Mine”, nu „mai dați-le câte o nuia pe fund, că Eu n-am venit să stric Legea, ci să o întăresc, deci, nu o nuia, ci două sa le dați”.
  Mitică, da-mi exemplu in Noul Testament de o indicație clară de aplicare a violentei fizice sau verbale.
  Singurul bici a fost ridicat impotriva vânzătorilor din Casa lui Dumnezeu. Or, tocmai acolo noi am uitat biciul acasă. Vorbesc de turnători.
  În rest, te îmbrățișez, dragul meu prieten.

 19. Oarecare, îmi cer scuze: mie așa mi s-a părut.
  Dacă aș fi fost copil in Norvegia in ziua de azi, barnevernetul i-ar fi propus mamei sa plece cu mine de la tatal meu si noi am fi fost de acord. Tata, care a fost un mare cercetator, ar fi fost arestat.
  Mama nu a putut să plece, pentru ca nu avea unde. Cu 50 de ani în urmă, altele erau legile în România.

 20. Draga Rasvan, si eu te imbratisez inainte de toate.
  ,,Nuiaua e o metaforă, nu e un obiect.”

  Ai nostri parinti au luat literal versetele . Cred ca si azi sunt parinti care tot asa citesc.
  Interesant e ca sunt si unele carti care se adreseaza parintilor si este amintita si corectia cu nuiaua
  [nu pot acum sa-ti dau un citat ca sursa]

  Articolul la care ai facut trimitere ne spune ca si norvegienii asa citeau in urma cu o suta de ani]

  Uite inca un text din Biblie .

 21. ,,Nuiaua e o metaforă, nu e un obiect.”

  Ai nostri parinti au luat literal versetele . Cred ca si azi sunt parinti care tot asa citesc.
  Interesant e ca sunt si unele carti care se adreseaza parintilor si este amintita si corectia cu nuiaua
  [nu pot acum sa-ti dau un citat ca sursa]

  Articolul la care ai facut trimitere ne spune ca si norvegienii asa citeau in urma cu o suta de ani]

  Uite inca un text din Biblie .
  Nu incerc sa interpretez – doar precizez ca Dumnezeu se poarta cu mine si ma trateaza ca pe ,,un fiu ‘’
  Ep. Evrei 12
  „Fiule, nu* dispreţui pedeapsa Domnului şi nu-ţi pierde inima când eşti mustrat de El.
  6 Căci Domnul pedepseşte pe* cine-l iubeşte şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte.”
  7 Suferiţi* pedeapsa: Dumnezeu Se poartă cu voi ca şi cu nişte fii. Căci care este fiul pe care nu-l pedepseşte tatăl?
  8 Dar, dacă sunteţi scutiţi de pedeapsă, de care* toţi au parte, sunteţi nişte feciori din curvie, iar nu fii.
  9 Şi apoi, dacă părinţii noştri trupeşti ne-au pedepsit şi tot le-am dat cinstea cuvenită, nu trebuie oare cu atât mai mult să ne supunem Tatălui* duhurilor şi să trăim?
  10 Căci ei, în adevăr, ne pedepseau pentru puţine zile, cum credeau ei că e bine, dar Dumnezeu ne pedepseşte pentru binele nostru, ca* să ne facă părtaşi sfinţeniei Lui.
  11 Este adevărat că orice pedeapsă, deocamdată, pare o pricină de întristare, şi nu de bucurie, dar mai pe urmă aduce celor ce au trecut prin şcoala ei roada* dătătoare de pace a neprihănirii.
  [

 22. ˝barnevernetul i-ar fi propus mamei sa plece cu mine˝
  De unde stiti ce ar fi facut barnevernetul ?
  Imi pare rau, eu creditez de obicei aprioric oamenii, indivizii.Persoanele.
  Nu am niciun motiv sa creditez apriori o institutie, cu atat mai mult cu cat se pare ca este in afara oricarui control.Asta inseamna printre altele nu numai ca nu raspunde la nicio critica dar se si situeaza -prin designul ei- deasupra oricarei critici.Iar critici sunt destule, in media straina..Incepand de la tehnicile de interogare -sau sugestionare – a copiiilor si pana la alte actiuni chestionabile..Toate ramase fara raspuns..
  Si tot nu sunt lamurit: de ce au fost despartiti fratii unii de altii cand este dovedit ca aceasta provoaca traume copiilor?
  V-as mai semnala un articol al unui psiholog clinician.
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-20721152-mircea-toplean-psiholog-clinician-separi-copiii-parinti-urma-unor-marturisiri-facute-chiar-copii-areun-efect-devastator-primul-rand-asupra-copiilor-denuntatori.htm

 23. Oarecare, n-am creditat nicio instituție. Iar vorbiți aiurea. Barnevernet i-a propus lui Ruth sa-l părăsească pe soțul cu palmuta și cu zgaltaitul și să pastreze copiii. Pe chestia asta m-am bazat și eu când m-ati întrebat. Ruth a refuzat. Mama ar fi acceptat.
  Repetați toți aceeași poveste cu Barnevernetul. O stiu pe de rost. Parca sunteți roboți. E plictisitor. Oamenii obosesc să citească mereu aceleași argumente.
  Atacați Norvegia, domnule Oarecare. Poate vă câștigați un nume si-un prenume.

 24. Daca Ionescu vrea sa transforme mintingul acesta intr-unul evanghelic, aspiratiile sale sunt foarte marunte. Cazul trebuie transformat intr-unul social si neregios. Aici nu e vorba de Ionescu ci de o mentalitate. Am vazut mitingul de la Londra unde au luat cuvantul rand pe rand toti pastorii bisericilor penticostale romane din Anglia. Parca se aflau la o conventie sau congres anual al bisericilor penticostale. Modul cum au organizat protestul a fost dezolant. Daca pastorii au fost cei care au mobilizat masele, la protest trebuia sa ia cuvantul membri din biserici prolifici in limba engleza: avocati, profesori, medici, juristi etc, care sunt capabili sa tina un discurs laic in limba engleza, cu o argumentare cat mai articulata. Totul trebuia desfasurat in engleza. Aceste discursuri trebuiau bineinteles filmate si postate pe net (youtube) cu titluri cat mai occidentale care sa atraga atentia. In cuvinte putine dar formale (academice) sa fi prezentat in mod articulat, in engleza, punctele cele mai slabr ale Barnevernetului si de ce credem noi ca institutia norvegiana a incalcat in mod grav drepturile fundamentale ale omului. Ei bine, acele filmulete le-am fi ultra-mediatizat pe media sociala cu totii. Le-am fi trimis la publicatii occidentale. Daca stiau cu cine sa se consulte, le-ar fi spus care sunt cuvintele cheie, care strecurate elegant in discursuri, ar fi facut obiectul unor titluri de prima pagina in ziarele din Occident, mesaje care odata receptate de marile ziare ale lumii ar fi lovit Barnevernetul si Norvegia in punctele lor cele mai slabe. Daca Ionescu aspira tot la mitinguri religioase doar ca ii schimba denumirea, protestele acestea nu-si ating efectul scontat. Pastorii sunt obisnuiti sa ia cuvantul tot ei, chiar daca e o intalnire laica la care participa si biserica, pe o tema care le este total straina. Prestatia de calitate a unor membri elocventi de la aceste proteste ar fi convins si societatea laica de „gravitatea faptelor” comise de statul norvegian. Va spun sigur ca atat in Anglia cat si in SUA si in alte parti ale lumii, biserica are oameni competenti pt astfel de actiuni. Din pacate, si la aceste proteste, la fel ca in biserica si pe la conventii s-a mers pe ideea sa le de-a unora prioritate la microfon pt ai multumi pe vorbitori sau pe anumiti membrii ai comunitatii. Majoritatea au vorbit intr-un limbaj de lemn folosind o engleza aproximativa, fara nici-un impact pentru un englez sau american care i-ar asculta pe youtube.

 25. Draga Rasvan, sunt de accord ca exista si copii care asculta de vorba buna.
  Eu fac parte dintre cei indaratnici.
  In familia in care am crescut eram constientizati de relele pe care le faceam . Mama avea o vorba: ,,Aveti grija ca vi se umple carul si tatal vostru va trebuisa va pedepseasca. Bataia o consideram ca o ,,descarcare a carului de relele facute ‘’. O despovarare de sentimental de vinovatie. Nu erau prea dese bataile si pe masura ce cresteam s-au rarit. Asta nu pentru ca nu mai faceam rele ci pentru ca le stiam ascunde.
  Odata am luat bataie pentru ca mi-am batut joc de o doamna care-si facea cruce trecand pe langa o triota si cineva care m-a vazut a venit si i-a spus tatalui meu. Cand am primit corectia tata mi-a spus;
  -Sa tii minte toata viata ta , nu ai voie sa-ti bati joc de credinta nimanui.
  Nu mai stiu exact cati ani aveam cand la Lb . Romana am studiat opera lui Carageale. D-na profesoara ne-a spus ca o sa intelegem mai bine piesa ,,O scrisoare pierduta’’ daca o vom urmari la Tv. Intamplator sau nu, piesa era in program in acea saptamana. Erau putine familiile care aveau televizor . Noi nu aveam . Un coleg m-a invitat la el . Ora de difuzare era destul de tarzie [21;30 ].
  Am vorbit mai intai cu mama ,aproape ca am convins-o . Tata venea de la serviciu dupa 12 ore de lucru . I-am spus dorinta mea . A stat putin si apoi mi-a spus ca nu e de accord sa merg la acea ora intr-o familie unde si acei oamni or fi obositi si apoi in manual trebuie sa ai suficiente date pentru a intelege lectia.
  In mintea mea se dadea o lupta . Pana cand sa fac doar ce mi se spune sa fac … Pana cand sa ma supun…
  A venit vremea sa merg la clegul meu acasa , m-am furisat sa nu ma poata opri. Undeva aproape de mizul noptii am venit spre casa.
  Tot felul de intrebari s-au ridicat in mintea mea.
  Am realizat ca toata lumea doarme . Spre surprinderea mea am gasit usa de la strada deschisa … apoi si pe cea de la intrare in casa care de obicei se inchidea noaptea. M-am dezbracat in liniste fara sa aprind lumina si inainte sa ma culc am auzit vocea tatalui meu.
  -Ei acum ai inteles mai bine lectia?
  Acele cuvinte au fost mai ceva decat loviturile pe care le primeam altadata.
  Mi-a fost rusine ca i-am calcat cuvantul , am trecut peste voia lui , am deranjat o familie care , inafara de cegul meu de clasa nu ar fi vrut sa tina televizorul deschis pana la acea ora tarzie..
  Am invatat lectia.
  ,,Copii, ascultaţi de părinţii voştri în toate lucrurile, căci lucrul acesta place Domnului”

Comentariile nu sunt permise.