Afacerea ”Pseudonimul” (2) Dincolo de Golgota

Picture 666

Mike Olari și-a retras postarea în care se plângea că i-am oferit spațiu virtual lui Walden, în ciuda avertismentelor sale că acesta e un aventurier periculos. Periculos pentru liniștea unora, mulți sau puțini, e greu de spus.

Memoriile lui Walden sunt interesante atâta vreme cât urmăresc tragicul și  scandalul. S-au scris tomuri întregi pe marginea gulagului românesc. Literatura e suprasaturată de pagini zguduitoare, de tortură și omoruri. Walden a zburat prea târziu și a suferit prea devreme.

La adăpostul unor pseudonime ca Moș Ion Roată, Walden sau de-a dreptul ridicola Noua Ordine Creștină, fiul fostului industriaș de vorbe sfinte rescrie un roman de dat pe dinafară.

Interesantă este relația sa cu tatăl biologic, pus în antiteză cu Tatăl ceresc. Să nu uităm că serialul a început în contextul afacerii Bodnariu. Minorii iau drept martori îngerii.

Walden suprapune cele două chipuri ale tatălui: respectatul pastor din perioada ceaușistă, tobă de carte, lider al unei comunități pretins apostolice, și securistul hidos, care își conduce fiul către Golgota.

Ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani, tatăl imploră iertare, dar fiul i-o refuză. De aici încolo începe Dostoievski.

Mike Olari e un domn plin de bune intenții, care face anticameră la Dumnezeu și dă audiențe la veșnicie cui crede el de cuviință. El e avocatul diavolului, într-o vreme în care amvoanele sunt ocupate doar de sfinți.

Inoportun și pripit, Mike a crescut cota de interes pentru Walden, care, din păcate, se retrage, speriat, în crisalida ultimului vis: sfidarea.

 

Reclame

88 de gânduri despre &8222;Afacerea ”Pseudonimul” (2) Dincolo de Golgota&8221;

 1. Walden chiar este periculos pentru Mike 🙂 prin ceea ce stie despre anumite nume grele si mai vineaza cu arbaleta 🙂

 2. Face rau ca se retrage.Ce detest eu la oameni ca Mike,Barbosu este aroganta lor,sunt oameni care vorbesc despre crestinism dar nu au pic de dragoste.Iti vorbes asa de sus despre cit de bine e sa te speli cu apa calda ca si cum ei ar fi inventat-o(metaforic vorbind) 🙂 Pe Barbosu l-am vazut in carne si oase la conferinta din 2010 a lui Ravi Zacharias la Sinaia.Vorbea asa in zeflemea limba romana cu accent american de-a dreptul scirbos.Dar mai tare m-a enervat cind l-am vazut in ce serie le-a luat pe fetele care se ocupau de standul lui de carti,le certa ca nu le asezasera in asa fel incit lumea sa le cumpere.Nu stiam pe atunci ca a fost vames dar am citit in el ceva militienesc tipic lucratorilor vamali,un tic asa de om atotputernic.Ma uitam asa si ma gindeam cam cit de repede li se urca puterea la cap unora numai prin faptul ca s-au frecat in viata de niste nume mari din mediul evanghelic american.Domnule nu stiu de ce ne desconsidera pe toti, au impresia ca vorbesc doar cu giboni usor de manipulat.Puterea urca rapid la cap am vazut-o la tatal meu cind era pe val in anii 90,parca plutea,avea atit de multi prieteni in politica incit se credea un superaom dar asta l-a costat credinta si mai apoi averea(intr-un fel ma bucur ca a pierdut tot e mai bine asa).”Walden”,nu va retrageti nu aveti ce pierde,nu va pot rapi nimic nici macar cabana de pe malul lacului 🙂

 3. Dragă Elisei, mai am un episod din memorialul lui. Walden a scris o carte pe care nu i-o publică nimeni. Un editor trebuie să aibă în vedere și vânzarea cărții. Nu știu cum arată cartea, dar acum literatura se scrie altfel decât acum cincizeci de ani. Cred că un soi de interviu i-ar fi de ajutor, ar face lectura mai alertă.
  Nu știu ce să zic… Episodul pe care-l mai am poate fi scris și de unul care nu a fost la închisoare. Rebreanu nu a violat vreo femeie, era un tip de mare blândețe, dar a inventat foarte bine paginile din Răscoala pe tema respectivă.
  Conflictul tată-fiu și inadaptarea la minciuna sfânțoasă sunt temele importante, nu bătăile pe care le-a primit în temniță.
  Figura bunicului său este colosală, dar nici pe aia nu o exploatează cum trebuie. Îl lasă, îl uită, revine, e inconsistent.
  Walden are talent, dar asta nu e suficient. Nu știe unde să se oprească.
  Despre dezvăluiri… aici nu prea pun bază. Scandalul atrage, dar fără dovezi, e simplă calomnie. Și asta s-a mai scris. A făcut-o Adrian Marino. Ai citit memoriile lui?
  În sfârșit, sunt multe de spus, Elisei…

 4. Da. Walden devine dezagreabil din momentul în care te urmărește pe tine cu detalii despre vânătoare, când orice om cât de cât sensibil își dă seama că suferi numai la gândul că ai putea ucide un cerb. Nu mai știu unde începe sadismul, unde se termină ironia și unde e adevărul din poveste. E un spectacol pe care îl oferă și merită urmărit cu detașare.

 5. Dezvaluirile fara dovezi sunt complicate,pot fi simple fabulatii.Am spus si eu cindva niste nume pe un blog si mi s-a atras atentia telefonic ca era mai bine sa nu fi spus.Stiti ca sunt unii care nu comenteaza niciodata da citesc.Chiar si Brinzei imi atragea atentia ca in America secretele ramin secrete nu ca in Rominia…asa ca mai bine tac 🙂 asa am fost sfatuit.Asa ca cites si tac…dar deocamdata ma maninca degetele 🙂

 6. Problema lui walden este ca da lucruri destul de inexacte. De exemplu prietenul lui cu va nato are se numeste Gheorghe Vesa nu George Vesa, viodeoul cu Yellow River de la articolul Secretul(5) este filmat in statul Georgia. Exista si in statul Indiana un Yellow River. Pentru asta nimeni nu iti publica nici o care daca nu poti da amanunte cu exactitate.

 7. Tragic si trist!Imi amintesc ca l-am citit pe Mos Ion Roata si mi-a placut…evident omul are mai multe pseudonime.Dar l-am citit si pe dl Mike si imi lasa impresia ca stie tot, toate…Articolele lui lasa un gust de agurida…
  Numele Furdui imi este cunoscut.Prima oara l-am auzit la mama, dar din pacate nu mai este ca s-o intreb.Ea avea o parere buna despre ei, dar nimic absolut nimic nu imi amintesc si nici nu m-a interesat atunci sa stiu.Acum as da orice sa stiu…
  Acum l-am citit aici si totul imi apare in ceata!Sunt si Furdui, baptisti, in PH?Sau e doar o parere!?!Au vreo legatura cei din PH cu cei din TM?Iar nu stiu, poate fr Walden ar sti…

  Domnule Walden nu pot scula mortii sa-i intreb.Dar as dori sa va cunosc istoria in intregime.Va inteleg durerea atat cat pot, de aceea va rog continuati sa scrieti.Adevarul trebuie spus chiar daca doare.Pentru noi, generatia din preajma revolutie, nestiutori si nepurtatori de povara este imperios necesar sa stim istoria pentru a nu repeta greselile.

  Binecuvantari si seara buna!

 8. Tabita dragă, tu ai dreptate când spui: „Pentru noi, generaţia din preajma revoluţiei, neştiutori şi nepurtători de povară este imperios necesar să ştim istoria pentru a nu repeta greşelile”, dar te asigur că va fi greu până ce nu vor deveni ISTORIE unii… 😉

 9. https://www.youtube.com/watch?v=wQdqBWpH9g0 Tabyta, tu porti numele mamei mele !
  Voi incerca din nou ,dar am nevoie de ceva timp . Stiu deacum , in primul si-n prand rand ,in cine trebue sa am incredre si in cine nu. Doresc sa aflu daca Tristarul mai isi pastreaza pseudonimul si . . . daca eventual mai apare , mai activeaza ,ori mai intretine vre-un dialog bloghistic in mass-media „bine” supraveghiata de „Romania Evanghelica” . Tristarul este un profesionist , calificat in social psychology ,bine informat atat pe taram neo-protestant cat si neo-evanghelic .
  cu drag ,Walden

 10. NouaOrdineCrestina

  Copilul catre tata:
  „- Tata ,tu esti pocait ca fratele Ton ??!!”
  „- Nu , eu sunt pocait ca fratele Chiu !!!”

   9 decembrie 2010 la 2:13 PM

 11. NouaOrdineCrestina

  Sobolanul catre soarece:
  -cioao ma tzaca, care-i viata ta??!
  – respecte ,consideratiuni ,cu ciorditul prin camari, domnu’sef !
  -si pica ceva ?!
  – putintel sefule,tare putintel :ciupesc putina branza aici, un biscuit colo, cateva boabe de orez dincolo . . . .
  -ai ramas tot mic si fraer , bai copile!. Eu am terminat „Stefan Ghiorhiu”+ Seminarul Teologic Bucuresti !!! . Ieri am primit viza pentru o vizita in America !.

   5 aprilie 2011 la 5:46 AM

 12. Eh, aici te „somez”, Walden, să spui, dacă clipul acesta l-ai pus ca apropo la „siamezi”, care e Winnetou şi care Old Shatterhand. Da’ să nu zici că „old” suntem toţi trei! 😀

 13. Nu este pentru prima data cand va fac acesta analogie. cand ne’om intalni personal si dupa ce veti face o pirueta , stabilesc eu cinei’i unul si cine’i altul . . Poate ca tu ai barba ,te apropii mai mult de O.S. (voi aveti Skype ??!!)

 14. Gasim scris…”Walden suprapune cele două chipuri ale tatălui: respectatul pastor din perioada ceaușistă, tobă de carte, lider al unei comunități pretins apostolice, și securistul hidos, care își conduce fiul către Golgota.

  Ajuns la venerabila vârstă de 90 de ani, tatăl imploră iertare, dar fiul i-o refuză. …”
  Datorita unor circumstante in urma cu cativa ani am ajuns sa-l vizitez si sa-l cunosc…;

  Intradevar e o persoana foarte inteligenta si chiar daca este la o virstra de peste 90 de ani ,memoria ii este buna ,vorbeste cursiv si in mod foarte respectuos!!!
  Pentru a cunoaste persoana si pentru a descoperi istoria ce o detine in viata e nevoie de multe interviuri care trebuie sa ajunga inregistrate si confruntate cu persoane care au fost in jurul lui si in viata sociala pe care a desfasurat-o in orasele prin care a ajuns sa se stabileasca…
  Adevarul doar asa poate sa iasa la iveala si putini ajung sa ii cunoasca adevarata identitate ,dupa cum si azi e greu de cunoscut identitatea multor persoane care in mod normal ne apar in viata ca „slujitorii unsi ai Domnului” si cand le accesam datele personale,financiare si judiciare ajungem surprinsi ce gasim si cu ce probele de inselaciuni ii gasim!!! Iar daca le expunem faptele cu dovezi …..se scrie ….;
  „…..VA RECOMAND PE VIITOR SA NU LUATI DE BUN TOT CE SPUNE FIECARE (CHIAR CU UNELE DOVEZI) SI SA EVITATI PUBLICAREA UNOR ASTFEL DE ACUZATII CARE NU-SI AU LOCUL PE BLOGURI SERIOASE. …”
  https://cazulviorelchis.wordpress.com/2012/11/13/raspunsul-pastorului-cristian-ionescu-din-16-septembrie/
  Asadar si viata tatalui „Walden” e greu sa fie cunoscuta si inteleasa pina nu ajunge dovedita cu anumite lucruri care inca se mai pot gasi in dosarele de arhiva care dezvaluiesc traseul si ocupatia inafara slujbei divine !!!Noi intradevar cunoastem putine lucruri si doar din expunerea scrisa !!!Multe nu vor ajunge cunoscute si nici descoperite fiindca implica prea multe persoane si se prefera ingroparea lor ,dupa cum si azi la unii lideri prezenti nu se dopreste sa se cunoasca conectiile si interesul de a colabora cu politicienii care reciproc se sustin pentru interese personale si membrii prea putin stiu ce se intimpla!!!Azi in puterea libertatii ,credem ca e mai usor ca pe timpul securitatii din regimul trecut ,dar ne autoinselam si cu zimbetul pe buze suntem manipulati si indusi in eroare daca nu suntem atenti si precauti la provocarile care apar in vietile noastre!!! De fapt fiecare generatie are parte de astfel de actiuni fiindca cei care ajung lideri politici ,religiosi sunt bine scolati si in domeniu invata cum sa beneficieze de cei pe care ii atrag in grupare pentru sponsorizare si folosire !!!Daca intradevar acesti lideri ar fi sinceri si cu interes de „SLUJIRE” ,nu am vedea azi rezultatele si actiunile care sunt si apar!!! Iar ei nu ar ajunge in un confort de lux mai presus ca membrii pe care ii conduc….Si sa intelegem ……doar sa le facem o vizita la fiecare acasa si atunci o sa incepem sa le cunoastem realizarile ,interesele si scopul de a fi pe pozitiile pe care se gasesc…..Sunt multe de explicat ,insa comentariul ar deveni prea lung si pentru unii plictisitor si fara valoare ,ori cu mari critici …..Dar oricum in incheiere dorinta mea ar fi ca „Walden”sa ajunga sa-si revada „tatal ” cat mai este in viata macar pentru cateva ore si ar avea ocazia sa-si si inregistreze comunicarea …….”TATA-FIU”
  Incheierea ar fi de o mare valoare si nu doar una simbolica…….Cu stima si respect……..

 15. Dragă Viorel, povestea cu dosarele e complicată. Walden a pomenit de tine, cu ceva timp în urmă. Ești frate de cruce cu el? Cum ți se pare, ca om? Tatăl lui mă interesează mai puțin. Bunicul lui mi se pare fascinant. Am mai spus chestia asta.

 16. Walden, nu am spus că NouaOrdineCreștină nu are haz, ci că ți-ai ales un nume prea bombastic pentru gustul meu. 🙂
  Nici cu Moș Ion Roată nu ai fost mai inspirat. Tipul a fost un individ trist din fire, greoi la minte și mason pe deasupra. A crezut că va trage ceva foloase de pe urma unirii, i-au promis ăia vrute și nevrute, dar a fost uitat și a murit sărac. Nu fie de-o măsură. 🙂

 17. Scumpii mei frati,
  Din putinul energiei de care ai dispun, socot ca nu ar fi lipsit de interes sa scriu aceste rinduri. O fac pentru voi, cei din neamul lui Winnetou, pentru toti care iubiti adevarul indiferent de forma prin care gasiti sa va „expiuneti”.
  Frate Cristian, in primul rind te rog sa-mi ierti indrazneala ca nu folosesc „dr”, o vor face altii in curind, doar sa-si termine cursurile de minciuna si inselatorie.Pentru tine fratele meu scriu „in curat” ca cel ce trimetea „rachete de peste ocean” si-a ispravit „munitia” sau ma rog, pe aproape.
  Am fericita ocazie sa te anunt (pot citi si ceilalti, dar o fi mai greu) ca Dumnezeu in dragostea LUI mi-a facut cadou un cancer colorectal la 3 cm de sfincter, bucurie pe care o duc de un an si 3 luni. Sigur ca multumesc bunului Dumnezeu pentru fr Barak ( nu-i din Arizona stai linistit) care a gasit de cuviinta sa cheltuie cu mine mintenas vreo 300 de mii de dollari ( scris corect si am tzidulele)Aceste sume incifreaza „bucuriile mele cu procedurile nucleare cu care sunt „rasfatat” apoi chimoterape de m-am naucit, dar am bucuria de a fi „incazarmat” la al mai brava spital de cancer din lume – Hutkison. Pentru mai multe amanunte va stau la dispozitie de aici de pe lista de prioritati a lui Tata.
  Pentru fr Marinel, Elisei si altii care mai „pomenesc” pe cei vii, da, exist, sunt pensionat din MAI, si, spre binele sau nu al meu, avind o pensie buna, avind ceva bani americani lunar, la vremea aceea eram si sanatos, iaca ce am facut.Deci avind timp si bani nu am gasit altceva mai bun de facut decit sa ma intorc cu fata spre Dumnezeu si dupa „o lunga suferinta” de 6 ani prin bisericile evanghelice ” ghiftuite” ale Americii romanesti, iaca in 7 noe 2010 zdup in apa. Asa am gasit de cuviintasa fac, asa am comis-o. Slavit sa fie Dumnezeu.
  Cit despre fratele aproape bun care a socotit ca-mi poate pune pumnul in gura, Dumnezeul sa-l binecuvinteze si sa-l ierte ca nu stie ce face. Mi-a dovedit-o cu virf si indesat in cel putin 3 rinduri: cazul lui Anei Valentin ( cred ca va pot trimite un CD cu „marele interviu” care este exact zderoc a interviu dar care ii da dreptate pina la cer Mosului meu drag), apoi cazul ( daca poate fi numit caz) Neica Nimeni si cel mai trist, si tare ma indemna sa cred intr-o disperare a mnealui , iesirea aceea cu spume despre prof Ton si „descoperitul” Ritisan . Asa am ajuns sa imi vad de cancerul meu si sa nu mai dau atentie si la „cancerul” altora.
  Cit despre MOSUL MEU DRAG, Mosuleeeeeeeeeeeeeeeee, eu nu te-am uitat nici o clipa, sunt putin pe ginduri ca nu am primit raspuns la mesajul de pe telefon, am sunat de vreo 2-3 ori, apoi am vorbit cu fr Chis, dupa care am concluzionat ca vrei nitzica „liniste”
  La aceasta vreme , am terminat 6 luni (6 cicluri de cite 21 de zile de chimoterapie cu infuzii si capacitabine) si am ramas si ascult zilnic doua voci: a lui Dumnezeu si (iarta-ma Doamne pentru indrazneala dareste adevarat) predicile lui Iacob Coman, ala cu „gura mincinosilor”
  Pentru alte amanunte va stau la dispozitie , dar nu mai mult de vreo 3 luni dupa spusele „colegilor” lui Cristian, asa ca da navala popor.
  Fiti binecuvintati.

 18. I love you all !. Ce bine este sa ajungi intr-o cabanutza calda de barne , langa un foc vessel ce arde in vatra , alaturi de oameni cu suflet. Tristarule ,dragul meu prieten adevarat , pune-ti bagajele jos si sa-ti faca Mosu un ceai aromat si fierbite di radacina de sasafras indian amestecata cu maciese uscate ,luate de la amishi mei. Zilnic am ingenunchiat in fata Crucii si te-am purtat in rugaciunie. Sant tare bucuros. Ma gandeam sa nu o supar pe Tabyta ,ori pe Elisei si. . .sa scriu in continuare , incetisor, incetisor, fara graba, despre mioritici si faptele lor facute la negru .Aci c stand cu spatele la foc, la masa mea de brad ,cu ochelarii in varful nasului .Zic cu toata inima mea ca Bunul nostru Tata sa te intareasca, sa te vindece si sa te aibe in paza Lui !. 100% o sa apara acum si Iosif si Vio . Am incercat sa vand cateva serii de timbre din clasorul ala „mioritic’ chiar si capu’ de bour (zimbru),sa mai adun ceva bani pentru publicatie. Ma bate gandul sa-mi vand si arbaleta, sa ridic apasarea de pe pieptul lui Elisei si sa devin vegetarian !. Bine ai venit ,Tristarule !

 19. Ma bucur ca nu m-ati uitat si ramine foarte adevarata zicerea: ce-i rau nu piere(inca)
  Ceea ce nu ma prea bucura este faptul ca dupa vreo 3 ani de cind „urmaresc” fara „filaj” blogul tau, asa mai pe sarite, ma surprinde zic faptul ca majoritatea dintre „scriitorii” de aici lasa sa se inteleaga ca ” au ceva de spus” dar nici unul nu a intuit si nu surprinde faptul ca blogul nu este strict „religios” ci se bazeaza pe capacitatea, pe „foamea” si placerea ta de a surprinde .
  Ca sa ma dau un pic cu barca, in cei ani petrecuti pe la munca, mi-a placut mult aceasta forma de manifestare , dar mi-a cerut atit de mult incit am cedat in momentul in care mi-a depasit limita mea de militian (lol)
  Multumesc de invitatia ta Rasvane dar, fara sa stiu ce „merite” am, am primit acest cadou , tichetul de calatorie catre locul „rivnit” si cred ca voi ramine fidel „pregatirilor” intrucit nu-i usor sa-ti faci bagajul parasind un fotoliu, fie el si de prim-ministru, dapoi sa faci bagajele pentru plecarea la intilnirea CEA MARE, nu?. Este asa un simtamint aparte cind ma gidesc cu cita placere imi dadeam si eu cu parerea, multe din aceste pareri, chiar daca eram in „clasele primare” se adeveresc ca fiind corecte, altele de-a dreptul acuzatoare, sigur ca da, la adresa mea, si multe cite toate, chiar daca toate acestea nu platesc doi bani, adica vorb iubitului mei fr Iacob Coman care zice „n-au nici un rost”.
  Ramine acea „marca” (forestiera) pe copacul nostru de care ne bucuram fara a constientiza ca este „semnul” de „bun pentru taiat”.
  Un lucru te rog frumos in numele Domnului : te rog sa cintaresti si sa masuri un pic mai cu pretentii cind este vorba de Mosul meu drag. Nu ca nu ar putea duce, el a dovedit-o din plin ca este mult peste „rezistenta” noastra, dar sunt convins ca cu timpul vei descoperi si tu acea partasie sfinta si scumpa pe care Dumnezeu nu o ofera oricui. Garantat 100% Mosul meu drag, nepotul lui Furdui, motz de frunte din Apuseni, avind radacina printre cele 64 mine de aur, a prins si el 24 de carate. Doar sa ai rabdare.
  Cit despre comentariile la asa numitul „conflict tata-fiu” situatia este mult mai simpla: vorbim despre un acoperit protejat inclusiv de legile pamintesti pe care Mosul , din motive scumpe lui, il vrea sa nu plece nemintuit. Restul e dragoste parinteasca pura in care multi cred ca pot intra cu boconcii chiar si asa vacsuiti cum ii au.Mosul, vrem nu vrem, are stampila lui Somlea, lucru care de multe ori poate vorbi fara cuvinte. Dupa ce citesti marturiirile Mosului, oprestete si ascultati gindurile .Suta la suta se vor intilni cu ale Mosului.
  Si sa nu uitam un lucru destul de important: avind rabdare, eu prin Mosul meu drag am aflat ca am cazier : condamnat la libertate.
  Fiti binecuvintati.
  .

 20. Ce ciudat să afli că în timp ce tu dormi (mai mult sau mai puţin) liniştit, aici se derulează nişte lucruri absolut extraordinare. Extraordinare în sensul cel mai profund al cuvântului, adică absolut ieşite din comun. Este aproape incredibil cum se pot întâlni într-un singur loc atâtea destine! Ca să nu scriu mai multe comentarii, am să o iau pe rând:
  TRISTARULE – nu ne-am întâlnit niciodată pe vreun blog dar ai reuşit printr-un singur comentariu să mă întorci cu aproape 8 ani în urmă, când am crezut că-l voi pierde pe fiul meu din cauza unui cancer limfatic (non-hodgkin). M-am înfiorat citind rândurile despre radio şi chimioterapie, fiindcă ştiu foarte bine ce înseamnă. Dar, aşa cum doctorii nu-i dădeau fiului meu prea mari şanse (şi era tratat într-un spital din România!), cum ţie par că nu îţi dau prea mari semne de încurajare, priveşte la Tatăl. Acolo e vindecare! Şi, chiar dacă nu va fi să fie, îţi va fi de folos, căci vei învăţa să-L priveşti pe când Îl vei întâlni. Aşadar, nu lăsa doctorii şi nici măcar pe tine însuţi să decizi numărul zilelor. Oricum Tatăl le ştie mai bine. Iată, au trecut 8 ani de când fiul nostru e bine-mersi, în pofida pronosticurilor negre! Şi mai ai un avantaj: ai fraţi alături nu doar în rugăciune, după cum scrii. Noi n-am prea avut decât în rugăciune. Dar te asigur că a fost suficient! În măsura în care şedinţele de chimio nu te vor stoarce de puteri, aştept să stăm de vorbă… Domnul să te aibă în paza Lui!
  – WALDEN – De fiecare dată când scrii despre căbănuţa ta din lemn mă faci şi tu să mă întorc în timp. Mult mai în urmă, pe când aveam doar 7 ani, în ultima vară de dinainte de a merge la şcoală, tatăl meu (despre care ţi-aş spune multe, unele legate chiar de Ţon!), mare împătimit al muntelui, m-a luat într-o drumeţie absolut fascinantă: turul României per-pedes (n-am folosit nici măcar o teleguţă la transport!). Am parcurs crestele Retezatului, Parângului, Făgăraşului, Bucegilor, toţi Carpaţii Orientali până la Ceahlău, apoi am coborât prin Maramureş şi Apuseni până la Arad. Trei luni întregi! Cu dormit în cort şi băut ceai fiert la spirtieră, mâncat câteodată şi la stâne… mă copleşeşti cu amintirile.
  Un detaliu referitor la comentariul tău: nu ştiu despre ce publicaţie vorbeşti, dar ar fi bine să ştii că am lucrat din 91 până în 2007 în domeniul editurilor şi tipografiei (practic am pus pe picioare două tipografii, dintre care una e acum a fratelui meu mai mic. Acolo are şi o editură unde şi-a scos multe cărţi şi Daniel Brânzei). Aşadar, măcar cu un sfat aş putea să-ţi fiu de folos. Har şi pace să ai!

 21. „Walden” nu este cazul sā vindeti arbaleta nici sā deveniti vegetarian de dragul meu(nici eu nu sunt vegetarian în tribul meu suntem carnivori).Pînā la urmā cine sunt eu…si sā stiti cā mi-a plācut toatā poveste asta cu pādurea,cabana,ceaiul de plante indiene,ciupercile,lacul,etc.dar cel mai interesant din toatā povestea asta este bunicul dumneavoastrā.Mai putin mā intereseaza nume si prenume de „frati” (securisti),Dumnezeu ne va judeca într-o zi pe toti dupā binele sau rāul pe care l-a fācut fiecare.Cît despre vînātoare mā interesa ce vā atrage dupā ce ati fost dumneavoastrā vînat în nenumārate rînduri si ati trecut prin atîta suferintā.Rāzvan spunea de filmul „Vînātoare de cerbi” în care De Niro nu mai poate ucide cerbul dar în film mai este un personaj interpretat de Cristopher Walken…

 22. Dragul meu Rasvan
  Eu Iosif,nu sunt cunoscut si nu fac parte din nici un fel de organizatie pamînteasca,si deoarece timpul este si el un dusman al vietii,am sa incerc succint sa ma prezint.
  Sunt un „rob netrebnic”iubitor de Dumnezeu si ADEVAR,si ma lupt cu ajutorul Cuvîntului pe care Tatal gaseste cu cale sa mi-l reveleze,pentru Imparatia Lui.
  În ultima perioada (mai cu seama de când cu cazul Bodnariu),se produce ceva in viata mea de fortze necunoscute si neexperimentate pîna nu de mult,independente de peceptia si ratiunea mea care ma determina sa scriu cea ce vor ele .
  Îmi place sa cred ca si tu si Marinel ,sunteti luptatoti pentru aceeasi cauza nobila a dreptatii si ADEVARULUI ABSOLUT,si ca sunteti în acest (razboi mondial) luptatori si lucratori împreuna cu sfintii de pe pamânt pentru lucrarea mondiala a INSTAURARII IMPARATIEI LUI,dezinteresati de avantajele materiale ce stapânnesc sufletele majoritatii poporului Lui Dumnezeu.
  Hristos Isus ,a fost vândut, de Iuda iscarioteanul,tradându-L pentru acel maruntis murdar si insângerat iar finalitatea vietii lui o stim cu totii.
  Tare m-as bucura sa fiti uniti cu totii strânsi in CETATEA DE PIATRA CEREASCA,in jurul lui HRISTOS ISUS,intr-o dragoste sacrificatoare de sine,pentru aceasta CAUZA NOBILA,a IMPARATIEI CERURILOR.
  Ma bucur sa cred ca ai înteles,ca unele mesaje pe care le voi scrie pe blogul tau,NU TREBUIE publicate.
  Voi reveni…
  Cu drag acelasi Iosif

 23. Draga Elisei, rivna si tineretea ta te indreptatesc sa fi asa, mai energic dar, Mosul meu drag nu vinde inca…el cumpara.Iar daca valorifica ceva o face pentru un scop si o cauza demna in fata istoriei nu a oamenilor. Hai sa traduc. Mosul pregateste o scriitura de ” da pe dinafara” cum spune undeva Rasvan. Sunt lucruri care vor contribui POATE la a aprinde o luminita in noaptea mintii ce inca adaposteste si hraneste si generatia revolutiei si si dupa.Prietene, „specialistii” care au la baza generatia lui Anei Valentin, sigur ca in buna parte au plecat bu… problema este ca urmasii si inlocuitorii lor se arata a fi de zeci de ori mai dibaci in a manevra suflete. Ceea ce face Mosul meu drag este asa , ca o piatra de aducere aminte, sigur cu gindul de a ne invata ceva ca sa nu permitem ca istoria sa se mai repete. De aceea „cartea Mosului ” trebuie sprijinita in a vedea lumina tiparului. Mosul striga asa mai finutz, dar striga , important este ca noi sa auzim corect, ca doar nu striga ” o gura de mincinos” si nici nu asculta o gramada de „surzi” acuma intelegi? Iarta-mi indrazneala de a ma amesteca
  Fratele meu Marinel, citesc interventiile tale scurte, de multe ori punctate , inca de cind am descoperit acest blog.Iarta-ma ca te-am identificat ca un om care nu are nici o grija, ba ma gindeam ca si nici o treaba. Ma gindeam ca omori si tu timpul cu ceva pe la religiosii baptisti doar asa ca sa maninci si tu o piinica. Acuma ca m-am marturisit cred din tot sufletul ca Dumnezeu nu-mi va tine in seama acest mic pacatzel.Cit despre tine esti OBLIGAT sa ma ierti, ca cine nu iubeste pe fratele sau nu a ajuns sa-L cunoasca pe Dumnezeu, si eu cred tot ceea ce este scris ( ai ales daca ma avantajeaza, ca asa am invatat pe meleagurile unde Dumnezeu ma poarta) dr mai ales cred ca IL cunoasti pe Dumnezeu, deci tocmai pentru ca IL cunoasti , eu stau linistit.
  FrMarinel, multumesc de incurajare, am mare nevoie. Dar te asigur ca in socotelile mele lucrurile s-au clarificat ceva mai devreme. Am ramas numai eu cu Dumnezeu, asa ca fiind majoritari nu mai am de ce ma teme,Tare m-as bucura sa stiu ca realizezi cita dragoste ti-a aratat Dumnezeu daca a scos familia ta dintr-o asa vale a plingerii.Spun aceasta pentru ca o cunosc si prin mila lui Dumnezeu, astazi inca pot scrie si de aici, ma pot bucura in partasie cu fratii mei chiar daca din motive speciale, scriu numai in rastimpuri.Dau slava lui Dumnezu si ii multumesc pentri TOATE lucrurile. Domnul sa va binecuvinteze pe tine, casa ta si pe cei dragi tie.
  Cit despre Iosif afla Mosul meu drag ca el este in continuare de straja pe ziduri, este bucuros ca poate sluji Domnului si este mai indragostit ca oricind de Domnul Isus. Poate o sa te tina el la curent care ii sunt motivele.
  Acuma , dupa o asa sarja vreau sa te asigur Mosul meu drag ca stau cuminte si-mi sorb cu nesat si linste sufleteasca „ceaiul special” din pustusag, vreme in care ascult sau ma mai „cert”cite un pic cu Dumnezeu. Spun asta pentru ca sunt aproape convins ca cu lumea am gatat-o.Si Mosul meu, sa-ti spun un secret : toti suntem tineri, numai ca de virste diferite!
  Pentru toti, va binecuvinteaza Tristarul, pocaitul condamnat la libertate.

 24. Am revenit pentru înca putine indemnuri ce-mi preseaza cugetul.
  De câtiva ani sunt pasionat de cunoasterea de Dumnezeu ,de instaurarea si metodele folosite de Ziditorul universului si Creatorul omului pentru reabilitarea acestuia,produsa in Eden de excomunicatul fiu „Lucifer”,devenit rebel razvratit,împotrivitor si dusman al lui Dumnezeu si al întregii creatii mirifice universale incuzând „Capodopera” acestei creatii omul,realizata „dupa chipul si asemanarea Sa”
  Mi-e greu ,si e complicat pentru mine un „vierme”,un „fir de pulbere” in acest univers,nici macar o picatura de apa din oceanul planetar,însa cu bogatia infinita a intelepciunii harului pe care El,Cel Ce Este,si care face ce vrea si când vrea,a gasit cu cale sa-mi descopere aceasta taina a nemuririi,a vesniciei autentice reale, palpabile,si perceputa atît de viu prin cele cinci simturi cu care el a inzestrat aceasta minunatie rationala,neexplorata si enigmatica (OMUL).
  (P S.) Te-ai gândit vreodata,de ce in Evanghelii este numit Hristos,de aproape cinzeci de ori.”FIUL OMULUI” ?

  Fiti binecuvantati

 25. Poate a-ti observat din com. facute de mine pe toate blogurile,ca am evitat(si voi evita)sa dau nume sau sa artac vre-o persoana,insa vreau sa va avertizez sa „veghiati” pe zidurile „Cetatii” caci „razboiul stelelor”ia amploare.Intentionat am pus be blogul lui Marinel acea „provocare”,si reactia pasarilor „rapace” se simte. Fiti autentici „vulturi regali „ai REGELUI nostru Hristos,si cu EL vom fi biruitori in scurta vreme.
  „Ori unde va fi stârvul,acolo se vor aduna vulturii.”
  Domnul va aduce înca multi „prinsi de razboi” din „Babilon”,in Cetatea Sa, „SIONUL CERESC”,insa verifica-tii strict,sa nu intre „spioni”si vânzatori,ce ar putea sa dea probleme „cetatenilor”.
  Fiti binecuvântati.

 26. Tristarule dragă, pentru ce să te iert? Nu mi-ai greşit cu nimic. Poate că dacă ai fi descoperit „Cetatea mea de piatră” ai fi aflat mai multe. Dar să ştii că în pofida experienţelor prin care am trecut, şi, Doamne, n-au fost puţine (îţi poate spune Răsvan!), chiar n-am nicio grijă. Am un Tată care poartă de grijă! Mi-a demonstrat-o şi când eram departe de El, darmite acum, când m-am lăsat în mâna Lui !
  Şi, cum şi eu sunt unul dintre „tinerii cu vârste diferite”, îngăduie-mi, te rog, un îndemn sau sfat: lasă-L pe Tatăl să-ţi numere zilele. Ai să vezi că nu se va potrivi cu socoata ta!
  Har şi pace să ai din belşug!

 27. Tristarule, Marinel zice bine: „lasă-L pe Tatăl să-ţi numere zilele”. Buicura-te de cate au mai ramas, putine sau multe. Daca Dumnezeu va considera ca mai este nevoie de pribegia ta pe aici, mai poate adauga la numarul lor. Doresc ca Dumnezeu sa-ti usureze suferinta si sa-si desavarseasca lucrarea care a inceput-o cu tine. Dumnezeu sa va biunecuvinteze pe toti!

 28. Am gasit scris….”Dragă Viorel, povestea cu dosarele e complicată. Walden a pomenit de tine, cu ceva timp în urmă. Ești frate de cruce cu el? Cum ți se pare, ca om? Tatăl lui mă interesează mai puțin. Bunicul lui mi se pare fascinant…..”
  Da ,se prea poate sa pomeneasca despre mine fiindca de cateva ori am fost gazduit si in puterea ospitalitatii ne am depanat problemele si provocarile vietii prin care trecem!!! Binecuvintarea lui e mare fiindca e in mijlocul naturii si la umbra cetenii poate adinc sa mediteze la tot ce i sa intimplat in viata si acum are oportunitatea sa astearna pe spatiul virtual experientele si provocarile vietii prin care a trecut atit in regimul trecut ,cat si cel prezent!!! Pentru unii se pare ca devine un mare obstacol al vietii lor fiindca nu se doreste sa se descopere personalitatile lor duplicitare si nici conectiile radacinilor din regimul trecut !!! Noi credem ca daca au trecut cei 25 de ani de transformare ,putem sa stergem cu buretele tot ce a fost inainte ,dar e ceea mai mare gresala fiindca „radacinile ” din regimul trecut azi dau lastari care devin mai salbatici si mai periculosi deact credem !Si de ce spun acest lucru ??Fiindca acesti lastari inabuse pomii roditori si transforma livada in o salbaticie in care nu mai poti nici sa intri sa culegi fructe si nici sa mai poposesti la umbra pomilor roditori !!! Pentru multi „Walden”pare un personaj greu de inteles ….Si intradevar nu oricine poate sa-l inteleaga fiindca are scoala si facultatea vietii nu numai la figurativ ,ci si la propriu !! Conjuncturile l-au ajutat sa ii dibuiasca si sa ii cunoasca pe cei mai multi duplicitari ,incepand din puscaria grea de la Gherla si pina la institutiile cele mai mari care se gasesc pe aici la noi !! Sa nu uitam ca necazurile si incercarile vietii ne ajuta sa ne calim si sa devenim luptatori mai tari si mai abili ca cei care doar invata teorie si se folosesc de puterea caristmatica in mod duplicitar si pentru interes firesc…..Instruirea practica ne ajuta mult in viata si ne cordineaza spre acelas tel…..lupta pentru adevar si dreptate!!! Faptul ca a-ti intrebat ….”Ești frate de cruce cu el?”Raspunsul sincer este…”ducem aceiasi cruce spre Golgota” ,insa prin provocari si experiente diferite……!Speram sa ajungem si frati de aceiasi cruce fiindca doar astfel putem sa biruim necazul,provocarea si pe cei ce doresc in viata sa ne foloseasca!!! Unii nu au crezut niciodata ca tehnologia ne va ajuta sa ne scriem epistolele vietii cum azi ajung scrise si sa fie accesate la secunde de toti cei care sunt capabili sa foloseasca aceasta tehnologie!!! Sunt bucuros fiindca intelegeti mesajul si lasati sa se dezvaluie ceea ce pina acum a fost mai putin cunoscut si inteles!!! Se vede ca pe spatiul virtual au ajuns si persoane sincere de la care putem sa invatam multe si sa intelegem cum Dumnezeu lucreaza cu adevarat in viata fiecarei persoane!!! Toate acestea ne ajuta sa le adunam si aceste epistole scrise virtual sa ajunga la fel de valoroase ca cele scrise pe papirus si pe pei de animale !! Si cand ajung azi descoperite prezinta un mare interes!!!
  Tot ceea ce scriu e o farimitura din experienta vietii care poate pentru unii sa fie folositoare si sa inteleaga din ce cauza apar unele provocari si rezultatele vietii pe care azi le vedem si nu le intelegem!! Daca am citi Scriptura cu o mare atentie am intelegela fel cum si ucenicii au inteles abea dupa ce s-a intimplat evenimentul !!!Si acesta este exemplul..;
  „..15. „Nu te teme, fiica Sionului; iata ca Imparatul tau vine calare pe manzul unei magarite.”
  16. Ucenicii Lui n-au inteles aceste lucruri de la inceput; dar, dupa ce a fost proslavit Isus, si-au adus aminte ca aceste lucruri erau scrise despre El si ca ei le implinisera cu privire la El….”
  Ei si azi se intimpla la fel!!!!
  De moment pentru multi ,multe persoane sunt enigme si cu semnul intrebarii ……….,dar pe parcursul vietii ,prin conjuncturile care le facem ,vrem nu vrem ajungem sa ne cunoastem si „ADEVARUL ” iese la lumina !!
  Doar sa fim rabdatori si sa fim atenti la viata de zi cu zi ….
  Sunt multe de explicat cu fiecare in parte ,dar dupa cum medicul ajunge sa-si cunoasca pacientul prin analize ,radigrafii si alte teste pshiologice ,tot asa si noi aici ajungem sa ne cunoastem si sa ne descoperim cine suntem !!! Iar in curind tehnologia IT ne va deschide si mai mari oportunitati ,doar sa tinem pas si sa incercam sa ne educam !!!
  Intradevar unii ajung mai fascinanti ,altii ajung mai putin in atentia si interesul nostru ,dar sa nu uitam ca toti suntem piese importante din acelas angrenaj care de fapt angreneaza procesul de judecata dintre Creator si Satana din moment ce Satana ajunge rasvratit si induce omenirea in pacat ,imperfectiune ….,iar azi vedem rezultatele care sunt…..!Depinde de noi de partea carora dorim sa fim si ce dorim de la viata de zi cu zi!!! Cu stima si espect pentru fiecare in parte…

 29. Gasesc scris…”lidieluptx spune:
  ianuarie 22, 2016 la 17:05
  Tristarule, Marinel zice bine: „lasă-L pe Tatăl să-ţi numere zilele”. Buicura-te de cate au mai ramas, putine sau multe. Daca Dumnezeu va considera ca mai este nevoie de pribegia ta pe aici, mai poate adauga la numarul lor. Doresc ca Dumnezeu sa-ti usureze suferinta si sa-si desavarseasca lucrarea care a inceput-o cu tine. Dumnezeu sa va biunecuvinteze pe toti!”
  Intradevar asa este…..!Suferintele sunt grele si pentru cei mai multi greu de acceptat !!! Chiar oricat am filozofa si explica …nu intelegem …..de ce? cum? si pentru ce ajung la unii sa fie asa…! Chiar si cel ce sufera nu ajunge sa inteleaga pe deplin si nici medicii fiindca si ei la rindul lor la un timp hotarit unii ajung pacienti si cu mari incercari si provocari !!Si pentru unii e chiar greu sa accepte fiindca au devenit din profesii de medici ….pacienti ……!Mi sa dat sa intilnesc o astfel de persoana pe care mereu si mereu o vizitez la azil de peste trei ani de zile ….E trist si dureros fiindca in cariera sa a consultat pe foarte multi si chiar persoane pe pozitii profesionale foarte importante ,iar acum de cand e in carucior uitat de foarte multi!!! E greu de descris si de explicat astfel de situatii !! Compasiune si dragoste merita astfel de persoane si pe aceasta cale virtuala ajung sa ii transmit sincere mesaje de intarire ,de sanatate si lui „Tristaru”Si de binecuvintari divine pentru a nu ceda nici pshihic si nici a deznadejdi in fata provocarilor si durerilor prin care treci !! Esti un adevarat exemplu si epistola vietii tale ar trebui sa fie cunoscuta de tot mai multi si sa inteleaga cum Dumnezeu lucreaza in viata fiecaruia indiferent cine a fost ….,dar sa intelegem si conditiile pe care Dumnezeu Tatal le doreste din partea fiecaruia!!! Ar fi multe de scris si unii chiar creaza volume,carti cu istorisiri si explicatii !Dar sa nu uitam ce este scris in cartea inteleptului Solomon…12. Incolo, fiule, ia invatatura din aceste lucruri; daca ai voi sa faci o multime de carti, sa stii ca n-ai mai ispravi, si multa invatatura oboseste trupul.
  13. Sa ascultam, dar, incheierea tuturor invataturilor: Teme-te de Dumnezeu si pazeste poruncile Lui. Aceasta este datoria oricarui om.
  14. Caci Dumnezeu va aduce orice fapta la judecata, si judecata aceasta se va face cu privire la tot ce este ascuns, fie bine, fie rau.”
  Cu stima si respect …Viorel Chis

 30. Dragul meu Rasvan
  Între voi eu nu reprezint nimic,si nici nu doresc acest lucru.Am fost întotdeauna un rebel,un îndaratnic insa iubitor de adevar si cunostinta de Dumnezeu. Neînteles de proprii mei parinti,la doar 15 ani am plecat de acasa dintr-un oras din MM,la BV,unde mi-am inceput viata de „libertate” si independenta totala fata de legile fanatismului religios ce m-au vaduvit de copilarie. Însa planurile si visele mele nu au coincis cu realitatea,ajungând nu de putine ori sa fac foame si sa ma uit cu jind la „porcii ce savurau cu pofta roscovele delicioase”,visând la casa parinteasca ,la caldura oferita de familie,frati,surori si parinti.Vânataile lasate de centura tatalui meu drag,(motiv pentru care ,in zilele caniculare cînd mergeam la scoala,cînd toti colegii mei erau cu pantaloni scurti,doar eu purtam lungi) bine conturate si evidente ma puneau in situatii jenante. Proaspat tuns la zero,cu pantaloni lungi,”pocaitu”iosif se simtea ca un lepros printe îngeri,un renegat al societatii,un exclus din lume.Uram din toata inima „pocaitii”si parintii,doream sa nu mai vad oameni si sa nu fiu vazut de ei si in acest context ,haladuiam in timpul liber pe coclauri si prin paduri visind la o lume desprinsa din basmele lui Petre Ispirescu,pe care le savuram ,si ma transpuneam in eroul ce o salva pe Ileana Cosînzeana de zmeul rapitor de printese si zâne bune.Viata mea frumoasa din copilarie s-a limitat la imaginatie si vise. Scoala si biserica erau calvarul si inrobirea copilariei mele.Dar nu am sa intru în detalii,ci am sa ma limitez la esential.
  Sunt la a doua casatorie.O casatorie miraculoasa,insa asta e o poveste mai lunga. Nu de putine ori ma gândeam sa scriu o carte de aducere aminte insa e scrisa in memorie si in inima insîngerata a Celui ce a suferit si a murit crucificat ,luînd in trupul sau si atârnând pe lemnul de durere al crucii toata vina pacatului meu.El e Acela ce-mi sterge de fiecare data lacrimile suferintelor ce mai apar in aceasta viata,aceasta „vale a umbrei mortii”,viata desarta,plina de amaraciune si dureri trupesti,de dezamagiri si tradari de frici si depresii,stres si alergari dupa satisfacerea acestui trup care nu are nici o promisiune decât moartea.
  De fapt eu consider ca moartea e o certitudineiar viata e relativa si imprevizibila.Cei ce sunt vii stiu ca vor muri,iar daca nu murim nu putem cunoaste autentica viata,vesnica.
  De când o fiinta umana vine pe lume,incepe pe nesimtite agonia mortii care,pentru fiintele ce ajung la maturitate poate fi declansata voluntar,fata de lume si provocata o nastere din nou,din apa si Duh,la o noua viata eterna si fericita,tainica,”ascunsa cu Hristos în Dumnezeu”
  Fiti binecuvântati.

 31. ‘Walden” deci să înțeleg că umblați înarmat în permanență știți si arte marțiale ba chiar ați folosit arma imobilizînd un răufăcător.Interesant ce povestiți dumneavoastră dar pare cam ireal…A apărut Tristarul.(Walden:”Tristarul este un profesionist , calificat in social psychology ,bine informat atat pe taram neo-protestant cat si neo-evanghelic”). Cu toată părerea de rău pentru suferința dumneavoastră domnule frate Tristar am o întrebare.La ce vă foloseste pseudonimul dacă mai aveti puțin de trăit?De ce nu folosiți numele real?Aceeași întrebare și pentru Walden.

 32. Elisei,tu esti de aceeasi varsta cu mine si de aceeasi curiozitate. Sincer sa-ti spun,de cand cu legile care obama le vrea in privinta armelor, mai mai ca mi-as lua si eu o pusca…

 33. Dragă Elisei, Walden şi Tristarul sunt persoane reale, care trăiesc într-o civilizaţie înarmată. 🙂
  Nu e un păcat că folosesc pseudonime.
  Numele adevărat al lui Walden este cunoscut pe net.
  Tristarului să îi urăm o viaţă lungă. Ştiu că eşti de acord cu mine.
  Nu ai deplină încredere în ei. Foarte bine! Ai avut şi tu experienţele tale şi nu te încrezi uşor în oameni. Te admir şi pentru asta.
  Eu, Marinel, Walden şi Tristarul suntem din aceeaşi generaţie. Moşnegii au tabieturile lor. Le avem şi noi.
  Te îmbrăţişez.

 34. Răzvan am înțeles că Walden este Liviu Anei,Robert Lee Grand după naturalizarea sa ca american și înțeleg de ce se ascundea după pseudonime dar cine este Tristarul?Dacă e un alt pseudonim al lui Walden 🙂 pare prostesc ce spun dar nu se stie încă identitatea Tristarului 🙂

 35. Draga Elisei,
  Am anticipat putin curiozitatea ta si ieri, joi la noi, am incercat sa-ti satisfac unele curiozitati pe emailul „elisee-….” dar nu lucreaza. Asta este . Cit despre TRISTARUL, nu este un pseudonim, este vorba de o stare, de o definire mai de prin interior, chiar cred ca mi-ar fi placut sa ma cheme asa.De fapt, cred ca este o reminescenta a timpului de dinainte de Brucan, generatia noastra a trait si alte vremi, indiferent de ce parte a baricadei. S-ar parea ca eu am fost un „norocos”, cine poate stii adevarul? Ramine insa o problema de test (este tot un tabiet de mos batrin) se pune problema de fapt ce avem in vedere, fata omului, numele lui, inima lui, bogatia lui, putina lui nebunie, …etc… S-apoi mai este ceva: zilele or fi cite o ingadui Dumnezeu dar daca nu mor acuma?Ca inteleg ca daca tot mor repede ce rost ar mai avea pseudonimul.Dar daca voi trai mai mult tu crezi ca ar avea alt rost?
  Normal ca pentru urarea de viata lunga va multumesc si…ma abtin. De cind am aflat despre urgia din trupul meu, mi-am simplificat rugaciunile enorm. Va cred ca voi stati pe genunchi macar ceva zeci de minute , pe cind eu, cu inima smerita si cu o atitudine super evlavioasa( a se traduce teama de Dumnezeu) ma pun inaintea LUI si uneori mai soptit, alteori mai cu nadejde dar spun : „Doamne, in dreptul meu faca-se voia Ta! Cit despre mine Te rog sa-mi dai putere sa pot duce tot ceea ce Tu ai pentru mine!” Asta fac de un an si 3 luni. Lucru cel mai important este ca sunt sigur ca in rugaciunile mele nu gresesc si sunt sigur ca sunt dupa voia Domnului.
  Cit despre TRISTETE ( o semnificatie a pseudonimului) da, de multe ori a caracterizeaza pentru ca , fara voia mea expresa ( la vremea respectiva cred ca era o „fuga” ) Dumnezeu a ingaduit sa pricep ce este in jurul meu si… ce ar putea fi. Incolo, toate celelalte sunt amanunte.
  Scumpe frate Rasvan, ma gindeam daca sa tot multumesc pentru urarile pe care le primesc sau tradus, daca este bine sa tot iau atitudine fata de incurajarile primite. Stii de ce spun asta? Ma gindesc ca cele doua fatete ( mai accentuate ) din viata Tristarului si a lui Mosul meu drag, au in comun o forma de suferinta. Si tare ma tem ca aceasta categorie a ajuns sa faca parte din cotidianul tau de vietuire.Sigur ca iti pasa dar puterea ta de abordare este data de alti parametrii de intelegere.
  Indiferent de filozofia ce se poate face, nu credeam vreodata ca doare asa de tare. Iar durerea, ma refer la cea adevarata nu la declaratiile unora si altora cit de mult ne iubeste Dumnezeu cind ne trece prin vale sau altii spun cuptor. Un lucru ramine extraordinar: cel putin in situatia mea toate dimensiunile capata alte valori, se masoara un pic altfel.Eu recunosc ca de abia acuma ” am cuplat” la suferinta de la vorbe la traire. Pasul urmator imi intareste afirmatiile ca in dreptul nostru CREDINTA este un mod de vietuire si nu o scoala.Iar cei pusi in frunte, gurile rele ii numesc „mai marii nostrii” , se omoara sa obtina si sa fie atestati sau confirmati de diplome, adica tocmai ratacirea de care vorbeam. Dar sa nu te alarmezi prea tare, asa este si la Chicago, si aiurea, ei nu sunt doboriti de realitati, ei nici macar nu le baga in seama. Asta este TRIST.
  Dureros este ca ei fac orice, fac coruri, fac fanfare, fac constructii, fac sport, fac excursii,fac mese de dragoste , fac si desfac, leaga si desleaga orice dar tot mai putin fac RUGACIUNI, TOT MAI PUTIN CUVINT DIN BIBLIE, TOT MAI PUTIN CU OILE SCHIOAPE SAU PIERDUTE pentru ca macar atit abun simt le-a mai ramas, rusinea de a le mulge sau sunt constienti ca nu le mai pot mulge sau folosi nici macar la vot.
  S-au imprietenit si ei cu „unul” si cu „altul” s-au invatat cu aghiasma si pupa orice numai ban sa iasa. Dar nu va trece mult si , cel putin eu voi avea bucuria de a cunoaste pe deplin aceste lucruri. TRIST este ca dupa biblie, nu voi avea permisiunea sa va scriu dar tare mi-ar place sa se poata asa ceva. Ma gindesc ca intr-o asemenea situatie cel putin ei, mioriticii nu s-ar mai ruga pentru trezire. Ar fi ca la militie: dimineata il bateau sa vorbeasca iar intr-amiaz il bateau sa taca.
  Fiti binecuvintatii Tatalui cu tot ce este mai bun pentru voi.

 36. Elisei, de ce nu vrei tu sa iei partea frumoasa a lucrurilor? Poate veni o vreme cind nu mai este vreme de asa ceva. Tare as fi curios sa stiu parerea ta: tu crezi ca Casius Clay ar fi jucat mai bine daca isi folosea public numele real?
  Oricum ma distreaza imaginatia ta referitor la „ambele pseudonime” pentru Robert Lee Grant, Nu fratele meu, nu se pot confunda cele doua persoane. Eu am „jucat” la Dinamo” si Mosul a jucat la TheBrele Gherla. Minunea pe care trebuie sa o vedem este in felul cum Dumnezeu ,in dragostea Lui cea mare, ne aduce de la numitorul nostru, la numitorul LUI comun.
  Cit despre „viata lunga” ar mi fi ceva de spus, cred ca voi raspunde si lui Marinel si celorlalti frati.
  Daca este sa ma mai agatz de „ceva” inafara de Dumnezeu, atunci cind spun adevarul si cind sunt mincinos, ca doar mereu si mereu strigam ca vrem sa ne intilnim cu Mintuitorul nostru.
  Imi amintesc istorioara cu cei doi „tineri de virsta mai peste 80 care au murit cam in acelasi timp si s-au trezit in rai privind minunatiile si boagatiile de acolo. Sotia se minuna si spunea mirata de cita frumusete vede, strazi de aur , totul din pietre pretioase, totul frumos si fara suferinti si dureru, etc. La care Mosul ii raspunde:
  – Ehe, de mult puteam fi noi aicea daca nu mincam organic.
  Asa ca eu ramin sa ma „indop” cu Xeloda la 3400n dolari suta de „bombonele” ba chiar am acceptat si „cutitul”.Si stau si ma intreb , oare este corect sa il iubesc in acest fel pe Isus.
  Parerile sunt impartite si de aceea multumesc tuturor care au un gind bun.
  Fiti binecuvintati.

 37. Dragă Tristarule, şi tu ai o poveste de spus. Nu o pun la o parte, nu o facem cunoscută lumii ca postare, pentru că ea se ţese, încetişor, în interiorul blogului. E ca lava de care te temi, dar pe care o admiri, de care te apropii, fascinat, şi uiţi să te opreşti pe marginea vulcanului şi nimeni, dar absolut nimeni nu va şti ce ai gândit atunci, în clipa în care ai trecut de zona interzisă.
  Ai perfectă dreptate; zilele s-au scurtat şi rugăciunile noastre au devenit esenţiale. Ne lipim de Dumnezeu cu disperarea că nu-i vom şti pe nume pe toţi cei cu care ne vom întâlni dincolo, că nu vom şti martirii pe de rost.
  Citeam ieri din Maxim Mărturisitorul despre dragoste. De ce spunea Pavel, iubitul apostol al lui Hristos, că dragostea este cea mai importantă dintre cele trei. Pentru că atunci, în veşnicie, nădejdea şi credinţa dispar, dar dragostea creşte. Dragostea are o creştere veşnică, pentru că şi Dumnezeu este veşnic.
  Te îmbrăţişez şi Domnul să-ţi dea mângâiere. Mama L-a văzut, aşezat la picioarele ei, pe patul de suferinţă, când nimeni nu-i mai dădea nicio şansă. Avea o infecţie pulmonară severă şi nu existau antibiotice potrivite pentru ea. Mama era tânără şi frumoasă. Mama a fost cea mai frumoasă fată din Brăila. A doua zi după ce a văzut, nu a visat, pe Hristos, starea ei a devenit, pe zi ce trecea, tot mai bună. A mai trăit 60 de ani şi, prin ea, prin rugăciunile ei, am cunoscut pe Domnul.
  Hristos să stea cu tine astă-seară, Tristarule! La patul tău, pentru că eşti frumos la suflet.

 38. Tristarul, nu a mers adresa mail pentru că ați greșit liniuța trebuie cu liniuța jos, așa: elysee_co@yahoo.com merge sigur că primesc zilnic mail-uri.Îmi doresc sincer să vă faceți bine și să trăiți cît mai mult credeți-mă nu sunt ironic…nu doresc nimănui moartea sau suferința Doamne fereste.

 39. Ai intuit bine,Rasvane
  Elisei draga,nu mai fi atît de suspicios si susceptibil. Poate daca îti voi comfirma si eu vei fi încredintat ca cei doi frati (,chiar daca fac parte din aceeasi „mare familie” a Unui Tata Viu si Vesnic,ce I-a nascut la Golgota),sunt doua entitati diferite,in timp si spatiu.
  Vorbesc in cunostinta de cauza…
  Fiti binecuvântati

 40. Dragă Iosife, nu te mai agita atâta. Ţi se bat calicii la degete de atâta scris. Starea asta nu e bună pentru inimă. Vorbesc foarte serios. Tu eşti pasioant de Dumnezeu şi nu ştii cum să ne spui asta mai repede şi de mai multe ori odată. Richard Wurmbrand avea o vorbă: şi pauzele au rolul lor în Biblie, şi ele trebuiesc respectate. Marii scriitori mai mult taie decât lasă. Lecţia asta e bună şi pentru creştini. Scrie-ne despre Franţa, despre locul în care stai, despre biserica sau realţia ta cu Dumnezeu. Tu ne vorbeşti ca din catacombele romane, de mă întreb, uneori, dacă eşti viu sau eşti mumie. Nu că mumiile-ar vorbi. 🙂

 41. Răzvan am fost întotdeauna aici ca mulți alții care citesc dar se abțin de la scris.Dacă ai sti ce mă mîncau degetele să spun cîte ceva pe vremea cînd Marius Cruceru avea blogul Pătrățosul dar m-am abținut 🙂 acum mă mănîncă degetele 🙂 dar mi-am satisfăcut unele curiozități și mă liniștesc 🙂

 42. Dragă tristarule o să iau parte frumoasă a lucrurilor așa cum îți doresti.Cassius Marcellus Clay a boxat excelent si sub numele Muhammad Ali în schimb nu stiu dacă i-a folosit convertirea la islam…numele nu contează omul e același.Stiți că în Împărăția lui Dumnezeu ni se va da o piatră albă pe care va fi scris un nume nou și cred că veți fi printre aceia care au biruit dar pînă atunci e tare ciudat sa vă spun” tristarul” 🙂

 43. Dragă Elisei, numele oamenilor de pe pământ au o semnificaţie a lor, nu întâmplătoare. Tu ai dreptate. După ce ai citit, de exemplu, „Cimitirul din Praga” a lui Umberto Eco, ai învăţat de acolo că e foarte uşor să te dai drept altul, să te pui în pielea unui personaj pe care îl desenezi singur, să născoceşti tot felul de chestii şi să distrugi totul în jur. Credibilitatea se obţine atât de uşor! Cine îşi alege un pseudonim sau stă ascuns, ca Iosif, la adăpostul unei beţii de cuvinte sfinte, trebuie să-şi asume şi partea de neîncredere pe care o merită după ciudata sa alegere. De aceea, e greu să spui „dragă” unei umbre.

 44. Dragă Iosif, nu ţi-am comandat, te-am avertizat. 🙂
  Drept să-ţi spun, aşteptam de la tine cu totul altceva: transparenţă, nu obedienţă, fie ea şi făcută în glumă.
  Ce te împiedică să vorbeşti despre viaţa ta, despre floarea despre floarea pe care uiţi, uneori, să o uzi. Ceva de genul.

 45. Elisei, o sa mai in cerc o data cu eMail-ul nu-i mare scofala.
  Nastrusnicia (inchipuieti ca mai am vreme) sugerata de tine cu buricele (probabil „buricurile”, recunosc ca nu stapinesc problema, pe aia cu „succesurile” o stiu de pe „goagal”) m-a stirnit si pe mine, dar intrucit sunt singur „cuc” de un an si ceva, normal ca eu nu tac daca prind vreo ocazie. Apropo, se zice ca la mine nu mai prea vin in vizita pentru ca atunci cind vin si apuc la ei,…e cam greu de dus. Sa revenim.
  As mai avea o explicatie cu pseudonimul. Tu stii ca artistii in peste 95% din cazuri – nu ma refer la cei romani sau la cei evanghelici- se prezinta sub pseudonim. Chiar daca sunt in persoana, ei sunt anuntati cu pseudonim.Si intrucit si eu sunt un artist ( am sa-ti explic) sigur ca da, socot ca am dreptul la acest pseudonim despre care, asa cum am mai spus, ca „daca n-am spus-o , o repet” (vorba lui Mos Teaca de Anton Bacalbasa) sunt chiar bucuros.
  Treaba cu artistul vine din toata perioada mea de vituire, mai putini ultimii citva anisori in care am renuntat la tot si toate cele lumesti, dar inainte viata mea era un „sincer” „consistent” si ” frumos ” teatru.
  Sunt voci care spun si aproape o dovedesc ca niciodata nu ne despartim de placerea fiorului de a spune ceea ce vrem sa auzim nu ceea ce este de fapt realitatea. Gurile rele denumesc acest fenomen ” minciuna”
  Iar ca sa nu te dezamagesc ca nu-mi sta bine, ba eu cred ca la toti cei care traiesc in rinduiala trebuie sa le spun si sa-i consider frati, la fel si ei despre mine daca sunt „cuminte”, asa ca de astazi m-am hotarit sa te las sa ma apelezi cu numele MIHAIL ca tot oi fi fost eu un fel de arhanghel, adica luptator, adica da…mai ma straduiesc si acuma sa duc lupta.
  Am o propunere ca incheiere: nu stiu in ce masura fr Rasvan si-a ” incordat muschii” dar eu recunosc ca in momentul in care am citit despre credinta , nadejde si DRAGOSTE, am luat o „pauza ” de citeva minute bune in care am crezut ca respiratia e ceva strain de mine.
  M-as bucura sa te fortezi putin sa lasi sa stim si noi cum vezi tu aceasta relatie in fateta ei extraordinara adusa in cuvinte de catre Rasvan. Inca nu am auzit de la nimeni o astfel de pozitionare.N-am putere dar tare as face din acest subiect o tema de concurs. Premiile in dollari asa ca sa facem in ciuda celor de la Chicago care au facut Tombola in cadrul Conventiei pocaitilor- tartor Florin Cimpeanu.
  Cit despre relatia noastra ce sta in chinurile facerii, hai sa nu mai fim asa de neprihaniti, de ce sa ne pierdem singuri?
  Fiti binecuvintati.

 46. Mai demult am crezut ca tristsrul are un suflet trist . Acum vad aproape deslusit, ca noi avem trebuintza de ruga lui!!!

 47. Mihai(tristar) imi pare rau dar nu am inteles intrebarea.Daca o poti formula mai pe intelesul meu am sa incerc sa iti raspund. 🙂

 48. Gabriel eu nu am nici o problemā cu armele,dimpotrivā îmi place sā trag la tintā dar nu pot omorî animale vii si cu atît mai putin oameni.Verii mei trāiesc undeva lîngā San Francisco dar nu posedā arme,nu simt nevoia desi le plac si lor armele.Obama va pleca mai este putin si probabil va veni omul cu tenul porticaliu 🙂 Trump desi pot paria cā nu va cîstiga alegerile.

 49. Elisei, cred ca am sa cer la „inalta poarta” ceva sanctiuni, cel mai tare „ma maninca degetele ” sa cer ceva asa legt de „permisiuni”,
  Pai prieten drag, eu nici un moment nu m-am indoit de fafaptul ca tu la pricepere ai avut note mari, la exprimare la fel, dupa frecventa rspunsurilor mai ca as inclina sa cred ca ai si tu vreme ca si mine ( eu stau rau cu „puterea”) Si atunci de ce-mi zici Mihai cind eu am cerut si am si motivat ca-mi place MIHAIL?Te rog frumos sa nu se mai repete.(lol)ca daca se repeta , eu a doua oara nu-ti mai spun, voi accepta si asa. tocmai ca sa nu-mi stric firma de „baiat cu suflet”. Altele acum.
  Fratele meu drag, pai eu nu intreb nimic, de unde deduci tu asa ceva? Ori m-am scapat si nu mi-am dat seama (fr doctor Rasvan iti poate lamuri treaba cu scapatul la cei aflati in situatia mea), cine poate sti… am mai recitit acuma in noapte si … ceea ce a glasuit fr Rasvan legat de credinta, nadejde si dragoste gasesc ca este la fel de monumental. Dau doar un indiciu: tocmai aceasta infiorare sublima daca ajungi sa o ai , ai rezolvat problema, Cred ca de fapt cele trei lucruri nu permit concesii si nici falsuri. si de aceea nu multi iti pot arata asa ceva. Cam aceasta tema de dezbatere sub forma „hai sa auzim ce ne spui si tu” m-ar face cred , si mai bucuros.Ca daca ar fi sa ma desconspir la ce intrebari ma gindesc ( si nu de azi de ieri)apoi asculta ca eu nu ma „obtin” de la ” da navala popor” ca doar tocmai aceasta este frumusetea lucrurilor, nu? Sau crezi ca avem cumva ceva de impartit si n-am facut-o la timp si bine? Pai sa vina sa ne spuna ca ne conformam.. Dar iata intrebarile:
  – in preajma anilor 1970 prigoana mare pentru crestini, legile comuniste presau si opresau la greu, mai ales daca era vorba de imperialisti si de pocaiti. Ei, in aceste conditii cine si cu ce scop a aprobat „tinar sanatos, voinic si pricepul in cele duhovnicesti” si mai ales pe banii cui sa studieze – si inca ce sa studieze- la Viena?
  – si sigur ca da, ca sa aiva si coada cireasa, mai tata, pai iaca asa de vax -patina auzim ca treaba a devenit chiar serioasa, Sorbona nefiind o scoala elementara de ici de colo, chiar daca nu-i romaneasca, tot mare se chiama ca este, nu.
  – astea ca astea, dar sa nu te grabesti, cei din Arizona, inclusiv tinarul voinic au aceste intrebari de vreo 3 ani si inca tot mai lucreaza la raspunsuri. Au trecut dupa parerea mea la „indelunga rabdare”. Dar sa continui cu ” grosul cel mai gros” De prin ani de dinainte de 1930 !!!! fratele nostru martir Cornilescu se afla sub o totala protectie si acoperit de un anonimat ca afacerea cu Tristarul sau Mosul meu drag sunt mici glumite. Deci treaba serioasa pentru ca si pericolul era din cel mai serios. Deci, in aceste conditii, tinarul frumos, voinic si pricepul intrucit, deja era scolit la greu, DE UNDE A AFLAT ADRESA LUI CORNILESCU,CINE I-A SPUS-O? CU CE SCOP L-A VIZITAT SI DE CE NU FACE PUBLICE REZULTATELE NICI ACUMA DUPA MINTENAS 50 DE ANI?
  Intelegi tu fratele meu Elisei de ce ma bucur ca ma duc ? Acuma cunoastem in parte ( ca asa vor ei) dar ap Pavel ma asigura ca „atunci” si „acolo” cind vom ajunge vom cunoaste pe deplin. Deci daca tot ai vrut intrebari, te rog ajuta-ma cu ceva raspunsuri dar nu de alea de tip sindicat.
  Si sa nu uitam de fratele Ion; frate Ioane credema ca ce spui tu este numai o parte. TOTI avem nevoie de acelasi shfung chiar daca suntem inca la „mersul piticului”
  Fiti binecuvintati fratii mei, aceasta este ziua Domnului si … fiecare face ce vrea cu ea.Spun asta intrucit nu dam aicea socoteala in primul rind ca nu avem cine sa ne intrebe ” cu cit ati vindut mosioara?” ( asta ar fi o intrebare naprasnica Elisei iar Domnul stie EL ce stie si inca ne scuteste tocma pentru ca inca nu s-a ajuns la punctul descris de Rasvan cu referire la credinta, nadejde si dragoste)

 50. Elisei dargul meu, iata aici pe varul dulce al mamei mele, Tabita Furdui ,prima sotie a lui Anei Valentin. https://jurnalulflorentinei.wordpress.com/titus-furdui/El a ajuns in State (doar in vizita) nu cu mult timp inaintea mea. Mihai e in tema,atat in detalii cat si’n date . Mai putin in poze.Daca as fi fost si eu alaturi de el in „noua” Rusie ,ori in WC ,urinanad alaturi de Petrica Culeanu, cand mastodontii KGB i-au asasinat ,probabil ca mai traiau si astazi ,bine merci. . . .sa-i poata strange mana si lui Anei Valentin ,om de breasla ,devotat utopicului ideal. . . .

 51. Frate Cruceru , calde si sincere salutari din partea lui Waden , ce este Life Member in Natinal Rifle Association of America . M-am bucurat citind postarea utube ce ati facut-o recent pe bloul dumneavoastra ! :!https://www.youtube.com/watch?v=eZo4hbGJjVI. In City of Chicago/Department of Poloice/Department of Firearm Registreation, mi-am inregistrat inca din anul 1982, atat armele sucrte de protectie personala si familiala cat si cele lungi ,de vanatoare . God bless you !

 52. Mihai observ cā si Walden tot Mihai vā spune desi ati cerut Mihail.V-am spus Mihai intentionat…nu are rost sā explic.Despre frecventa rāspunsurilor mentionez cā am smart ca mai toatā lumea,sunt abonat la diverse canale si primesc mesaje mail,cînd mi se pare interesant rāspund sau dau un like cum se poartā azi 🙂 Facebook nu am desi poate pārea ciudat dar am rezistat tentatiei si nu mi-am fācut niciodatā cont.Despre timp,am timp ca toatā lumea adicā am nevastā casā,masinā,ATV,bicicletā,skiuri,aparta foto,chitarā etc.etc.si trebuie sā pun pîinea pe masā ca toti oamenii.Nu înteleg nimic din ceea ce spuneti în comentul dumneavoastrā.Folositi mailul elysee_co@yahoo.com,sun bun ascultātor. 🙂 PS:Am schimbat poza de la gravatar cu o bisericutā fotografiatā de mine pe o insulā micā undeva lîngā Marsilia.Mîine e duminicā,se merge la adunare deci o sā mā abtin de la comentarii,iau si eu exemplu de la fratii mai mari(Marinel Blaj).

 53. Am fost si eu la Sinaia in 2010, la acea conferinta. Nu stiu cum se face ca profetul aradean mi-a facut aceeasi impresie: un „popa”-vedeta, cu aere de actor de cinema care tocmai a luat un Oscar, batjocorind limba romana si vorbind de foarte de sus cu „ciocanarii” din sala. Mi-am spus parerea fata de cativa adoratori in extaz care mi-au replicat cu manie sfanta ca „am duh de judecata”, ceea ce asa si era: indraznisem sa nu-mi las creierul la garderoba. Ulterior aveam sa ma conving de impostura acestui personaj care pe unde calca isi raspandeste cu talent sarinul si iperita teologica. Incercati sa calculati cati oameni de treaba trebuie sa munceasca pentru ca astfel de plosnite bisericoase sa-si incaseze salariile de (multe) mii de dolari.

 54. Walden „je suis desole” sau sorry in limba pe care o stapiniti dar nu merge link-ul pe care l-ati atasat.Salutari si aceeasi remarca ca la Mihai nu pricep o iota di ce vreti sa spuneti.Ori sunteti dumneavoastra prea batrin si incercat de vata ori sunt eu prea tinar si „neintelegator” 🙂 ori e prea mic ecranul la iPhone-ul meu 🙂

 55. Adrian imi pare rau sa aud asta dar conferinta a fost buna totusi era „crema cremei” evanghelice in sala si Ravi Zacharias avea ce spune.Barbosu,ce sa zic,vames cu doctorat in teologie… 🙂 M-ai tii minte cind jena o masina de Bihor in parcare la casinou si avea numarul de inmatriculare BH- -SPY la care Barbosu anunta la microfon si zice asa rizind sarcastic:”Nu stiam ca exist si pastori SPY”,la care un prieten imi sopteste”…sa mori tu!…”.:) Mh-da pot povesti toata noaptea a fost interesant la pauze cum se gudurau unii pe linga aia mari din America gen Liviu Purcy,om respectabil de altfel cu studii inalte etc. of doamne iar m-a luat gura pe dinainte 🙂

 56. Da, conferinta a meritat, desi probabil ca azi nu as mai merge la asa ceva. Semn de batranete… 🙂
  Dupa seara in care preafericitul redescoperitor al crestinismului „pur” a condus „lauda si inchinarea” am simtit toata noaptea basii „aducatori de lauda” in ficat, ca pe vremurile cand mergeam la concerte hard-rock (macar atunci ficatii intrau in trepidatii generate de profesionisti). Inca un motiv sa ma intorc la tropare si condace.
  Nu vreau sa fiu rautacios, dar multe vedete din mediul evanghelic se micsoreaza la scara unor bacterii daca ii pui alaturi de unii oameni de carte laici sau ortodocsi. Sunt vedete doar in lumea lor, unde prea des se vinde apa de ploaie ca vin vechi de butuc. Vorba cuiva: asta e bun la tenis, dar numai daca se joaca fara fileu. 🙂
  Dar, cum bine ai zis, conferinta a fost reusita, mai ales prin prezenta lui Ravi Zacharias. Desi nu pot sa inteleg cum oameni ca el se angajeaza in astfel de actiuni alaturi de specimene de genul teologului „relevant”. Unii au pierdut razboaie importante pentru ca si-au ales aliati submediocri.

 57. Shoc de simbata
  Elisei fratele meu, am inteles, s-ar putea ca toti oamenii sa fie cu scaun la cap numai eu port o bancuta. Ce sa fac? ” ce I-as fi putut face viei mele si nu I-am facut?”
  Sunt absolut bucuros ca am mai intilnit unul ca mine: nici eu nu am nimic inafara de e-mail dar, te sfatuiesc sa ai mare grija pentru ca daca o tii multa vreme asa, nu esti cool (lol) iar daca nu te imbarbosezi si tu ca cei din ISIS nu esti machio, iar daca nu iti faci si tu citeva spite de bicileta in parul capului tau, azi -mine nu te mai primesc in adunare, doar rabdare sa ai sa mai treaca din generatia conservatoristilor, adica a celor ce iubesc in curatenie si smerenie pe Dumnezeu dupa Cuvintul LUI.. Dragul meu vezi tu ce lipsuri mari ai?
  Cit despre Mosul meu drag, sigur ca da, el poate spune orice despre mine pentru ca eu (place sau nu place) mi-am luat „calificarea paminteasca ” de crestin la scoala lui…altii la picioarele lui Gamaliel, important este sa-ti recunosti dascalii si eu ii recunosc pe dascali mai putin pe Iohanis care , ca un element din predica lui Iacob Coman, aia cu gura mincinosilor, si-a gasit deci el ca evanghelic sa se lupte cu un evreu, nu stiu de la ce scoala a venit, dar este evreu dovedit cu acte in regula. Cred ca esti de accord ca NAUM este de origine evreiasca. Nimeni niciodata nu va putea explica cei „trei ani romanesti” confirmati si de organismele economice ale UE. Singura explicatie este cea din biblie: ca Dumnezeu grijeste de poporul ales. Vrem nu vrem, ne convine sau nu, in poporul ales te nasti, in poporul lui Dumnezeu ajungem pentru ca Domnul Isus a spus” daca cineva vrea…” si noi am vrut. Resul cred ca sunt elemente de tabluori politice, ginduri si atitudini de „colectiv”, aproape ca era sa scriu CAP dar nu stiu citi isi mai aduc aminte in mod real nu povestile despre CAP.Apropo, oare citi ani ai adunat frate Elisei in tolba ta. cum stai cu”sagetile de la tinereata”, prin ce locuri te dai cu ATV-ul? Adunarea ta este mare, aveti pe mai marele vostru „hranitor de turma” sau ceva noxamash acolo, ca in ziua de astazi , cu atitia „doftori” de ITP nimic nu-I de mirare. De mirare suntem noi ca ne mai rabda Dumnezeu, , chiar daca unora ca mine, din motivele cunoscute numai de EL le pune si ceva pamint in care sa stea crucea implintata drept, asa cum ii sta bine oricarei cruci.
  Eu , ca sa ma laud ca altfel n-as fi roman, m-am certat cu un „dr” cred ca=l cheama Burca, si acuma scriind imi aduc aminte ca am renuntat la polemica si apoi imediat mi-a parut rau ca nu m-am exprimat pina la capatul gindurilor mele. Dar, daca este „dr” ( cit il pot supara unii pe Isus ) cred ca citeste acest blog si numai pentru ca dintre multele altele acest blog mai are „viata”, deci, m-as bucura sa afle incheierea spuselor mele : DACA NOI NU AM PRIMIT DUHUL LUMII, DE CE ARATAM CA LUMEA ?, adica cine ne poate spune asemanarile si diferentele dintre acad. Stefan Gheorghiu si ITP (sau alte inalte scoli facatoare de popi)? O asemanare o sugerez eu : amindoua institutiile au produs, produc si vor produce „specialist” pe care ii vom gasi notati cu „dr”. „Ghinion”-ul nostru este ca s-au molipsit si parlamentarii si a devenit moda si printre politicienii cu pretentii de „clasa conducatoare”. Ai mila Dumnezeule mare de noi, de tara mea, de toti omenii.

 58. Adrian, te iubesc neconditionat, cu o dragoste agape. Mai are Dumnezeu inca 7 ooo, asta traiesc si vad cu ochii mei, dar mai ales imi intareste nadejdea..
  Tristaru, zis si „Mihail”viitor om cumsecade si, un crestin condamnat la libertate.
  Fii binecuvintat fratele eu.

 59. Ai dreptate Adrian asa m-am întrebat si eu cum de se angajeazā în actiuni cu „specimene” dar probabil cā nu au cu cine altcineva.Trupa aia de închinare era de toatā jena cu volumul la maxim 🙂

 60. Tristarule, nu stiu daca mai sunt printre cei 7000, in preaplinul amaraciunii in care m-am scufundat. Multumesc pentru cuvintele calde. E ca o strangere de mana calda atunci cand aproape ca ai degerat.

 61. Adrian, sub nici o forma, nici macar in gluma sau despre alt frate nu ai voiesa pomenesti cuvinte care pentru copii de dumnezeu nu au nici un sens, nici o semnificatie, nici o insemnatate.. Pur si simplu gunoieshul de satana sta la urechile tale si sopteste numai prostii. Ma intreb cum de le mai poti da ascultare? Hai nsa ne venim in fire si sa ne bucuram , iar asa cum este scris , sa ne gindim ca TOATE LUCRURILE LUCREAZA IMPREUNA SPRE BINELE CELOR CE IUBESC PE DUMNEZEU! Si vreau sa cred ca si tu IL iubesti, nu? Daca ai mai scapat putin si prin trifoi ori pe miriste, ia treci la locul tau inapoi ca este atita treaba de facut.
  Apropo, din punctul meu de vedere ti-am spus lucruri pe care le-am adresat numai Mosului meu drag si pastorului de la adunarea pe care asa, o data intr-o luna, altadata deloc dar mai frecventez. E important si macar pentru „stirile crestine” Ti-o spune unul ca mine, indragostit de Dumnezeu, de Cuvintul scripturilor sfinte si… m-am gasit tocmai acuma inainte de plecare sa ma exprim .
  Nu-mi dau seama ce pacatzele te imping intr-o asa capcana sa-ti strici tu singur bucuria, dar , daca vei privi mai serios in ograda ta, lasind la o parte pe altii care la rindul lor si ei trebuie sa lase…si etc (adica sirul trebuie insirat pina la ultimul) vei vedea ca lucrurile stau altfel. Adrian , eu am venit dintr-o lume lume nu gluma, am trait trai nu povesti , strada si gunoiul acestei lumi mi-a fost materia prima de lucru, imi era dor de timpul in care sa pot sa povestesc cu un om normal sau deh, ceva mai acatari spre normal (sa ma ierti de astfel de exprimare dar as vrea sa intelegi la ce nivel sub starea de normalitate am muncit si te rog sa ma crezi ca lumea are si astfel de nivele. Mai ca imi vine sa spun ca acela era iadul sau macar asa o propunere de model de iad)
  Adrian draga, minunea sau miracolul meu s-a produs acuma mai la „maturitate”, am implinit 5 anisori in 7 noiembrie ( zii istorica de insemnatate vesnica, In 7 noiebrie a avut loc Marea revolutie din octombrie, lucruri anormale din start daca observi) Vreau sa intelegi ca si eu as putea invoca „amaraciuni” numai daca ma gindesc ce „bine si sanatos” eram inainte de a ma pocai. Cum am „intrat in apa” cum au inceput sa curga o sama de lucruri de care nimeni nu se bucura sau nimeni nu are nevoie. Dar crezi tu ca vreodata m-a napadit murmurul sau cirtirea? Nici vorba. Eu stiu un lucru ca Dumnezeu ma iubeste, stiu ca Domnul Isus a plecat la cer ca sa-mi pregateasca un loc si mie, stiu ca daca imi duc crucea aceea zilnica despre care ne spunea Domnul Isus ca trebuie sa o purtam daca vrem sa-l insotim, stiu si sunt bucuros de tot si de toate. Ia fa tu o soccoteala in dreptul meu chiar daca va mirosi a judecata. Ce spui tu daca cele doua boli incurabile pe care le port tepus in trupul meu ma napadeau si eu sa nu fiu in slujirea lui Isus, ce zici, cam cum se intimplau lucrurile? Adrian sa tii minte un lucru: bunul nostru Tata, are doua metode de lucru , de aceea se spune ca lucreaza cind intr-un fel, cind in altul. Si cele doua metode sunt clare: Dumnezeu in marea lui dragoste pentru noi DA sau INGADUIE. Dar in nici un caz copii de Dumnezeu nu pot vorbi de lucruri si stari din garderoba lui Satana.
  M-as intinde mai tarishor dar cred ca macar noi sa nu cadem in capcana de a ne evangheliza noi evanghelici pe noi.Dar de-o explicatie tot am simtit nevoia .Si, eu cred ca atita timp cit un frate pribeag ca mine iti spune ca te iubeste, iaca suntem doi. Ma incred in Mosul meu drag ca este cu noi, il rugam sa se ataseze asa cit se poate si pe fr Rasvan, Marinel abia asteapta o asa ocazie, Iosif iti spun eu ca nu o scapa si… iaca ce grup frumos de rugaciune avem. Iar Dumnezeu asculta pe copii lui daca acestia cer cu toata inima, inima sa fie curata si cererea sa fie dupa voia LUI.
  Ma gindesc ca si numai daca te gindesti ce imi trece prin cap intr-o vreme in care eu stau gata -gata sa plec la Tatal si tot iti trece amaraciunea. Te rog eu fi bucuros in Domnul ca celelalte lucruri oricum nu sunt importante, dovadala ce spun eu o ai in bibie. Tu ai citit ca si mine ca toate vor arde, nu? S-atunci vezi tu cu ce ne pacaleste satanutza?
  Domnul sa te intareasca si sa te binecuvinteze cu mult har si pace sfinta, pacea aceea care intrece orice pricepere, aceea nu va lasa loc de nici o alta stare , mai cu seama una care sa iti fure bucuria de copil de Dumnezeu ce merge apasat si hotarit catre MINTUIRE.
  Fiti binecuvintati toti cei care strigati cu nadejde catre Tatal din ceruri.

Comentariile nu sunt permise.