Mândrie sfântă

IMG_4673

Biserica a ieşit în stradă. Manifestaţiile sunt cu atât mai mari, cu cât în zonă sunt mai multe biserici neoprotestante. Biserica vie s-a înviorat.

Există o concurenţă între oraşe, ca în Evul mediu. Familia Bodnariu este cel mai ieftin agent electoral de după revoluţie. Cea mai urâtă specie de oameni, politicienii, apar la televiziune şi vorbesc despre familie, libertate şi corectitudine în societate, adică exact despre lucrurile pe care le-au încălcat metodic, în fiecare zi.

România, campioana negativă a tot ce e mai rău în democraţie, care a închis, de curând, dosarele revoluţiei, mustind de corupţi, de analfabeţi, de plagiatori, de îmbogăţiţi peste noapte, fără spitale şi fără şcoli, fără autostrăzi şi fără salarii, dă lecţii de bună purtare Norvegiei.

Biserica a devenit canalul ideal de scurgere a minciunilor politice cu iz electoral.

Avem entuziasm, efemer şi rareori clarvăzător. El simplifică lucrurile. Entuziasmul este un pericol public (Maupassant). Liderii sunt picaţi în admiraţie. Admiraţia este cauza orbirii fără leac. E eticheta ignoranţei.

Liderii vorbesc despre succesul acţiunii. Succesul a fost dintotdeauna cel mai mare mincinos (Nietzsche).

Liderii sunt plini de ambiţie, evident, sfântă. Cei care nu sunt de acord, devin suspecţi. Ambiţiosul are tot atâţia stăpâni câţi îi pot fi de folos în carieră (La Bruyere). Carierele liderilor noştri sunt abia la început.

Liderii aduc laude şi mulţumiri celor din stradă. Împrăştie laude şi mulţumiri şi vei cuceri mulţimea (Mazarin).

Nimic nu este mai popular ca bunătatea (Cicero). Corlăţean şi BenOni Ardelean au devenit, peste noapte, politicienii buni. Este emoţionant să vezi cum se emoţionează un politician, totul e să crezi în emoţia lui, spunea cineva.

Baricada e trambulina elanului retoric. Pastorii au sărit peste cal. S-au săturat de amvon şi amvonul de ei. Au vrut ceva nou. Cu cât şuvoiul de cuvinte e mai aiuritor, cu atât mai îngrozită e Norvegia de ei.

Sloganul zilei e mândria. Pentru un creştin, mândria e începutul căderii. Tatăl mândriei e diavolul.  La noi mândria a devenit sfântă. Conservatorul s-a contaminat de nostalgie: iubim bătaia pentru că e ruptă din rai.

Democraţie, trei cuvinte: exprimare, reacţie şi poziţie. Noi am ieşit cu toate trei în stradă. Faptele înălţătoare nu sunt cu putinţă decât în perioadele în care autoironia nu acţionează (Cioran). Avem noroc: de autoironie n-a murit nimeni  la noi în biserică.

 

 

Reclame

19 gânduri despre &8222;Mândrie sfântă&8221;

 1. Trist, chiar foarte trist… 😦 Biserica mareata si gloriasa este in cadere libera. 😦 E prea tarziu sa-i mai stam in cale. Draga frate Rasvan, avem o singura sansa de salvare: sa ne ascundem cu Domnul Hristos in Dumnezeu! O zi plina de pace si har va doresc!

 2. Sora Lidia,
  Strigatul lui Rasvan este pertinent , analitic corect si la obiect.
  Intentia postarii mele are doua mici laturi.
  Prima ar fi explicativa privind viata cotidiana. daca intelegi „strigatul” din postare apoi sa stii ca aceasta a fost in dreptul meu „motivatia” pensionarii la o virsta „frageda ” si plecatul in bajenie. Sigur , mai putin latura religioasa a expunerii.
  In partea a doua doresc sa spun ca noi , cei care am gustat din puterea veacului viitor sigur ca ascunsi cu Isus in Dumnezeu, dar nu pentru salvare ci pentru lupta cea buna pina la capat. Nu aprinzi o lumina sa o pui sub obroc, nu? Asta de fapt se intimpla gindidu-ma la doua mari tari:Romania si USA! Tari preponderent crestine si uite ce se voteaza, ce se alege …ca de noi se alege praful daca Dumnezeu nu scurteaza suferintele. Si asta este posibil numai cind raminem „ascunsi” ca sa nu pierdem …oare ce om avea de pierdut?
  Iar cind „mioriticii” din fruntea intreprinderilor de facaturi si comert religios au simtit ca este rost de „reclama” gratis (ce conteaza ca trec peste cadavre, ce conteaza ca se folosesc de cea mai scumpa dragosste, cea de mama si de tata) uitate la ei cum alearga, cum gifiie si asuda, cum isi dau interviuri si ii simti de la posta ca miroase a minciuna,… Dar te-as invita sa-i privesti cu atentie. Arata ei ca niste oameni care petrec in POST si rugaciune? Si atunci de ce ne invita mereu la asa ceva daca ei nu fac asta?. De fapt stim din biblie ca „ei pun un jug ” pe care ei nu-l duc.Ma gindesc la un lucru: cit de lumesc trebuie sa fi ajuns ca sa iesi in strada ca o „gasca” in conditiile in care aceasta „arma” nu prea se afla in panoplia crestinului. Ce ma mai gindesc este ca daca s-ar fi strins sumele cheltuite cu deplasarile si cu toate materialele propagandistice din demonstratii , plus renuntarea la salariul „mioriticilor” de pe o luna de zile, cred ca se aduna o suma cu care putea fi mituit si regele Norvegiei.(lol) Nu mai punem la indoiala ca de fapt noi demonstram tocmi ca sa-i determinam pe norvegieni sa jongleze cu JUSTITIA INDEPENDENTA, adica vrem sa facem export de mod de viata romanesc. Uitate la interviurile cu Marius Bodnariu, fata si cuvintele lui transmit ca el stie asta. Sa nu fiu inteles gresit, problema Bodnariu ca familie este o problema de importanta vesnica, dar ce fac ai nostrii, parca nu se leaga.
  Da fr Rasvan, un articol 100%, multumesc frumos.
  Fiti binecuvintati.

 3. Eu am urmărit recent unul din (deja) multele interviuri cu Marius la o televiziune din România. Pe măsură ce iese mai mult în mass-media, pe aia îmi consolidează impresia că ori este un inconștient, ori un lunatic (exagerez terminologia). Inconștient – pentru că nu văd nici o explicație logică pentru care să continue acțiunile de stradă si din mass-media, câtă vreme recunoaște cu subiect și predicat că îi diminuează substanțial șansele la o rezolvare favorabilă a situației. Lunatic – pentru că trebuie să fii dincolo de naiv să crezi că, în condițiile în care ai recunoscut că ai încălcat legea (bună – proastă, nu contează), vei avea succes cu presiunile de stradă si fără sprijin din Norvegia.
  Ce m-a frapat constant la Marius este că pare să aibă prestabilite răspunsurile la anumite întrebări, orice altă întrebare fiind întâmpinată cu un răspuns copiat la Xerox – „nu pot să spun acum”, desi cu referire la unele aspecte s-a exprimat cu alte ocazii… Eu sunt uluit cum sunt lansate sau întreținute minciuni grosolane atât de el, cat si de Ionescu, ulterior demontate chiar din afirmațiile lor, pentru ca apoi să revină la ele. Un astfel de exemplu este teoria persecuției religioase. Au demarat cu ea, apoi ai recunoscut că nici vorbă de asa ceva, iar recent Marius a susținut că din dosar ar fi fost scoase piesele care demonstrau că ar fi fost vorba despre persecuție. Dacă ar fi să ne luăm după aceste declarații, sistemul judiciar din Norvegia seamănă mai mult cu Burkina Faso. Dacă ei au acces la dosar din Decembrie 2015, si dacă dovezile de persecuție religioasă erau atunci acolo, de ce nu le scot ei la interval? Când a fost întrebat de Oreste aspecte concrete, a dat din colt în colt, a evitat aproape fiecare întrebare concretă. Ba chiar a sugerat că autoritățile din România nu au făcut nimic pentru ei în afara eliberării certificatelor de naștere ale copiilor…Foarte departe de realitate…
  Pe blogul lui Ionescu abundă tot felul de informații si acuzații la adresa, de acum, întregii mișcări evanghelice norvegiene, fără a preciza sursele si prin generalizări demne de copii de grădiniță, nu de oameni seriosi… Cică penticostalii din Norvegia sunt vânduți statului pentru că primesc subvenții anuale de 2 milioane NOK (adică 200.000 €) pentru revista cultului. Au uitat prietenii nostri să spună și că asta echivalează, în condițiile Norvegiei, salariile a 2-3 persoane pe an. Adică penticostalii norvegieni se vând ieftin, să înțelegem? De ce nu spune Ionescu și ce înseamnă scutirile de taxe de care Elim beneficiază ca unitate de cult în America? Că si aia e subvenție.
  Eu sunt din ce in ce mai dezgustat de întorsătura lucrurilor și trebuie să o spun că îmi e cu adevărat milă de bieții copilași. Ei sunt cei care suferă cu adevărat și fără să merite. Cu restul, nu mai sunt atât de sigur…

 4. Cred ca faptul ca in tara sunt lucrurile asa cum se spune (traiesc in USA) si ca polticienii si prelatii cu gindul la alegeri, laice sau ecclesiale, profita de acest entuziasm nu trebuie sa ne impiedice sa recunoastem ceea ce de dorit. S-ar putea ca N sa cedeze si sa caute o solutie pt copiii Bodnariu (probabil repatierea). Mai trebuie sa recunoastem ca daca Marius B. a fost banuit la inceput de violenta criminal si pruncucidere, demascindu-se abuzurile Bernevarnet- omul acesta e pe cale sa-si recapete respectul de parinte. Politicienii romani merita laudati pt energica interventie. Solidaritarea evanghelicilor a fost folositoare ortodocsilor Nan,Lazarescu, etc. Cine-ar fi scos majoritarii-n strada in mase pt amaritii astia (unii cu dizabilitati)? Daca printr-o minune Norg]vegia si-ar amelora legislatia, beneficiul/impactul ar fi si mai mare.

 5. Despre Dumnezeu si sfintii parinti…
  Cred ca Dumnezeu n-a lasat a voia intimlarii drama credinciosilor sai,Mariu & R B, si a copii. Cred ca miile de rugaciuni vor primis raqspuns si Dumnezeu va folosi aceasa incercare tocmai pt ca „lumina sa fie scoasa d esub obroc”. Crestinismul norvegian a fost indirect judecat. Cel mai bine reflecta eroarea presedintelui penticostalilor din N, gestul episcopului orthodox din N Europei Prelatul ortodox in loc sa taca „neutru” a facut un apel decent Norvegie pt a se gasi „o solutie legala dar si umana”. Ba mai mult I-a vizitat pe „sectantii” Bodnariu si I-a laudat/incurajat. Un gest de omenie, romaneasca si crestineasca. Ce-o fi cistigat „popa” asta? In contrast „intii statatorul penti din N” si-a manifestat neutralitatea si increderea-n legislatie si tara sa …daca nu e interes e macar slugarnicie si lipsa dragostei fata de aproapele se vad… Sa nu-i tina Domnul in seama pacatul asta! REcunosc, dinsul a fost sincer: n-a promis ca se raga de cei copii despartiti unii de altii (3 grupe). Judecata ramine a lui Dumnezeu. Filozofia legislatiei nordice e anti-Dumezeu macar prin felul in care priveste familia…. intemeiata de Dumnezeu. Restul sunt detalii.
  PS- Daca se rezolva totul – ma tem sa visez- dl Ionescu (pastor din Chicago) isi va merita termenul de lider international (el zice ca nu si-a dorit asta). Ba mai mult, daca Norvegia isi va amenda legislatia el si penticostalii (cu sprijin baptist) au invins „Europa” (am exagerat desigur). Taranistii l-au si incoronat.
  PS- – Dupa mine, drama a fost prea mare; miza -valorile familei- uriasa pt ca sa ne temem sa recunoastem meritul unui eventual succes celor ce s-au dedicate trup si suflet. Desigur, Dumnezeu judeca si motivatiile dar numai EL le poate sti cu preciziune.

 6. Se pare ca unii nu vor sa citeasca tot ce se scrie despre persecutie religioasa. In textul acesta este prezentata situatia exact asa cum o stiti si cum s-a petrecut:

  http://delightintruth.com/2016/01/22/romanian-senator-went-for-it-religious-persecution-in-bodnariu-case/

  E greu sa crezi ca, colegii mei atei ma avertizeaza zilnic ca imi indoctrinez copiii, pt ca acestia stiu versete din Biblie, canta cantecele crestine iar profesoara anunta Protectia Copilului, care intr-o comuna ca aceea se cunosc toti foarte bine, si vin alti atei care iti cauta apoi nod in papura, ii ia pe copii la interogatoriu pana scot din ei ca ar fi fost si batuti.
  „Persecutia” familiei Bodnariu a pornit fara doar si poate de la directoarea aceea care I-a denuntat initial pentru „indoctrinare religioasa”. Cum Norvegia se considera o tara libera, n-au putut sa pledeze mai departe pe aceeasi idee. Sa afirmi cu certitudine ca nu indoctrinarea religioasa I-a deranjat pe norvegieni (cand acesta a fost denuntul initial) inseamna sa ai incredere orbeasca in agentii Barnevernet, care s-au dovedit de atatea ori ca au fost cat se poate de abuzivi in multe cazuri. Si da, solutia va veni din Norvegia dar cu presiune din afara. Doar presiunea internationala ii va determina pe norvegieni sa-si repare sistemul atat de fisurat. Ei stiu foarte bine ca rata sinuciderii e mult mai mare la copiii plasati la foster parents, stiu foarte bine ca e mai daunator pt un copil dezradacinarea lui emotionala si plasarea in grija unei familii care fac asta pentru bani, dar e vorba de o afacere banoasa acolo.
  Pentru mine nu greu sa cred ca e vorba de o dicriminare religioasa si aici nu e vorba doar ca ei nu I-ar suporta pe crestini ci nu accepta pe nimeni care e diferit de ei. Eu inteleg ca regula lor este ca daca mergi in Norvegia musai sa te faci aidoma lor dar nu pricep cum se impaca asta cu a te pretinde a fi una dintre cele mai libere tari din lume? Toate lumea e libera sa creada ce vrea si sa-si educe copiii cum vrea in Norvegia dar daca nu o face ca noi, avem noi ac de cojocu lui. Cam asa-mi suna mie. Iar daca vorbim de violenta fizica, Bodnariu a recunoscut ca a mai folosit „spanking”, asta nu inseamna ca ti-ai terorizat pruncii. De psihologii vor sa ne spuna de consecintele grave pe care le are o mica corectie fizica asupra copiilor asta inseamna ca noi toti astia trecuti de 50 de ani ar trebui sa nu fim normali…
  Apoi, daca ne vorbeste de repercursiunile corectiei fizice (cu limita, cum a fost in cazul de fata) atunci sa ne prezinte in comparative cu repercursiunile asupra copiilor in urma dezradacinarii din familia biologica si sa ne scoata pe tapet si statisticile cu copiii din aceste foster homes. Dintre cei care se sinucid, de unde provin mai multi? Si ciudat e si faptul ca taman la norvegieni care mor de grija copiilor au loc cele mai multe sinucideri, mult mai multe decat in Rusia (incomparabil) unde pedeapsa fizica se pare ca nu e o foarte mare problema (nu vorbim de abuz ci de corectie fizica cu masura). Va inteleg bine ce spuneti dar eu n-am incredere orbeasca in „norvegi” iar familiei greu incercate nu-mi permit sa le judec fiecare vorbulita sau sa ma astept sa aiba cea mai buna strategie posibila. N-am trecut nici-unu din noi pe acolo si nici nu as dori sa trecem prin ceva asemanator (gradu ala de suferinta).
  In final cred ca rugaciunea face mai mult ca orice protest sau demers diplomatic. Doamne ajuta-ne si noua si lor si tuturor romanilor, sa ne pregatim pt ca venirea Domnului este foarte aproape, „este chiar la usi”. Fiti binecuvantati!

 7. Cu totul de aceiasi parere cu tine Tristarule. Fratele Rasvan a scris foarte bine si chiar ilustratia este foarte sugestiva. Exprimarea mea n-a fost tocmai buna. Vroiam sa spun, ca trebuie sa ne ascundem, ca nu cumva sa ne ia valul, chiar daca fizic, facem parte din biserica care a iesit in strada. Multumesc pentru atentionare si explicatii. Sant bine venite. 🙂

 8. Maupassant, Nietzsche, La Bruyere, Mazarin, Cicero, Cioran…. o parte din slava lumii.
  Hmmm…m-as fi bucurat dacä foloseati argumente la textul dumneavoasträ din Cuvintul Lui Dumnezeu. Arätati in multe puncte starea de lucruri existentä in bisericä si sociatate.Lumea a träit intotdeauna dupä indemnurile firii färä infrinare.Si vedem unde s-a ajuns.Sodoma si Gomora reinvie..In biserica din zilele noastre sint tot mai putini cei care tin credinta datä sfintilor odatä pentru totdeauna. Aceasta presupune renuntare de sine,post,rugäciune,prieteni pierduti prigonire….Pentru fire toate acestea sint jertfe incomode intr-o lume angajatä in alergarea dupä confort si bunästare.Este mult mai usor sä träiesti bine si sä fii un oarecare din turmä.De cele mai multe ori relatiile dintre copii si pärinti sint rezolvate pe baza unui compromis.Rezultatul este potrivirea la chipul veacului si diferenta dintre cei de afarä si cei dinäuntru dispare tot mai mult.Confort si trupe de profesionisti care fac din slujire o meserie.Prea putini sint gata sä-si piardä prietenii,locul de muncä sau sä fie prigoniti in biserica din care fac parte spunind päcatului pe nume.O slujire comodä strigindu-se pace si pacea nu e nicäieri.Pe de altä parte oamenii pocäiti cu adevärat care considerä cä se cuvine sä asculte mai mult de Dumnezeu decit de oameni sint pedepsiti potrivit legilor nedrepte acceptate in favoarea desträbälärii. Acestia sint pusi in situatia de a alege a fi luminä sau intuneric.De fapt o alegere intre viatä si moarte.Si cine se decide pentru viata este pregätit sä renunte la tatä, mamä ,frate, sorä copiii….. Si dacä este cazul chiar sä moarä.Nu este altä cale de compromis.Ce urmeazä?.Acum nu ai voie sä-ti disciplinezi copiii (cu toatä dragostea asa cum face si Dumnezeu cu noi) iar mai tirziu (si timpul nu-i departe) nu vei avea voie sä spui copilului täu ce este päcat pentru cä legea i-ti va interzice lucrul acesta.Noi trebuie sä ne supunem legilor si stäpinirilor pinä acolo unde nu se incalcä Legea lui Dumnezeu.

  Un copil sugar lipsit de laptele si afectiunea mamei .O mamä lipsitä de copilul cäreia i-a dat viatä.Acest copil nu a fost nicidecum in pericol.Nici ceilalti.O familie greu incercatä.Si de cätre cine au fost luati copiii?Oameni färä fricä de Dumnezeu.Färä rusine fireascä.Ce-i vor inväta acum? Cä mama si tata pot fi doi bärbati sau douä femei?Cä nu e nevoie de infrinarea trupului si a mintii?Cä Dumnezeu nu existä?Aceasta este päcat.

  Nu se cuvine sä fie ,,osinditi” cei care strigä impotriva päcatului (i-mi vin in minte Sanbalat,Tobia si Ghesem ).Dacä unii o fac din alte interese decit din pricina Adevärului asta o va judeca Dumnezeu.

  Scopul satanei este sä despartä pe om de Dumnezeu si aceasta se face prin färädelege cäci färädelegea nu are parte cu neprihänirea.Ca sä pätrundem mai adinc insä in starea de fapt a lucrurilor si evenimentelor, este necesar sä analizäm totul raportat la Cuväntul lui Dumnezeu.Adevärul in ziua de azi este privit de cätre multi(chiar si in bisericä) ca fiind ceva ciudat si anacronic.Nu mai tine pasul cu progresul(desträbälarea) din lume.Unii ar fi in stare sä steargä pasajele din Biblie care osindesc färädelegea.Da despre Cuvintul lui Dumnezeu vorbesc.Nu despre adevärul rostit de lume. Cuvintul lui Dumnezeu este Adevärul.Aici nu se poate schimba nimic.Cei care vor un alt adevär nu le rämine ca alternativä decit minciuna.
  Calea Adevärului este strimtä si nu este usoarä. De aceea tot mai putini sint cei care calcä pe ea.

 9. Draga Rasvan, foarte bine ai descris peisajul. Tot fenomenul asta de strada are un iz profund de prostie imbinat cu fudulie cronica, accentuata. Respecta, cu rigurozitate, tiparul de baza al psihologiei manipularii. Cred ca barneverniada ar trebui inclusa ca exemplu perfect, in manualele de manipulare. La acest nivel, se trateaza numai cu exorcizare de nivel avansat.

 10. Dragă Dorul Radu, nimeni nu contestă posibilele beneficii ale acestei „mişcări”. Problema nu sunt ele, ci oportunismul cu care unii se vor „cocoţa” (unii au făcut-o deja!) pe aceste beneficii, Tu spui că „Dumnezeu judecă”, dar El o face în sensul de a da o sentinţă, însă pe noi nu ne împiedică nimeni să judecăm în sensul de a pricepe lucrurile din „spatele scenei”. Vezi tu, oportuniştii se bucură întotdeauna când noi suntem fascinaţi de spectacolul din faţa cortinei, nebăgând în seamă… culisele!
  Nu cred că tu te gândeşti că e cineva care nu şi-ar dori să vadă copiii aceştia întorşi la familiile lor! Dar… de ce să fie asta linguriţa de zahăr cu care să înghiţim hapul amar al profitorilor? Sau, să dea Domnul să fie, dar să căscăm ochii la cei care îşi admiră deja în mod deşănţat „statuile” şi să nu uităm că pe cine cocoţăm pe soclu ne va privi mai apoi cu toată… smerenia, de sus de pe soclu, având şi pretenţia de a-i urma!

 11. Domnule Ioan Ardelean, am dat citate din autorii lumii pentru că e vorba de o mulțime ieșită in stradă, care se comporta ca alte mulțimi similare. Liderii sunt cei care ma intereseaza, pentru ca ei manipuleaza lucrurile. Afirmatiile lor le-am luat in calcul, dar nu i-am mai citat, ca să nu zică cineva ca am ceva de impartit cu vreunul din ei.
  Adevarurile spuse de autorii din care am citat sunt verificate in timp.
  Respect punctul dvs. de vedere, chiar dacă retorica si limba de lemn în care veniti pe blogul meu să-mi faceti morală mă irită oarecum.
  Puneti mana pe Filocalie, stimate domn, să vedeti cum se traia creștinismul in primele secole, apoi mai vorbim. Dacă v-as fi dat citate de acolo, ați fi zis, poate, ca fac prozelitism pentru ortodocși.
  Oricum, vă multumesc că v-ati straduit să ma aduceti la numitorul comun al strazii si al bisericii care face ce face si iese pe trotuar.

 12. Dragă Romulus, mișcarea e abia la inceput. Vom avea multe de învățat din ce se va petrece. Practic, Dumnezeu este obligat să facă ce spune strada! Bisericile reunite la Oradea, despre care a scris foarte bine pe blogul lui Teofil Stanciu, cu ironie fina, sunt un semnal important pentru implicarea bisericilor in problemele sociale.
  E o paine albă de mâncat acolo, iar teritoriile se vor împărți la sânge. Eu stiu ce spun, pentru ca văd ce au facut ortodocșii din statiunea Durau și din muntele Ceahlau.
  Din punct de vedere spiritual, societatea e in mare suferință. Duhovnicii adevărați sunt pe cale de dispariție. Am prieteni ortodocși care stiu cum a fost si cum e acum.
  In bisericile noastre îi numeri pe degete pe oamenii pe care ai vrea să-i auzi duminica de duminica si sa te marturiseti lor, sa le ceri sfatul. M-as fi mutat la Oradea numai să fiu mzi aproape de Marius Cruceru.
  Uite ce minunat a fost la Golgota din Arad, duminica asta! Ce scrie Marinel pe blog…
  Ce să mai spun de conferinta lui Marius de sâmbătă, despre care Marinel mi-a spus că a fost o desfătare, un regal…
  Mulțumesc lui Dumnezeu că a venit la mine Walden, cu povestea lui, si am mai iesit din cercul asta vicios, Bodnariu- Ionescu- stradă- politică- televiziune-si iarasi Bodnariu.
  E ca și cum biserica s-ar da in roata mare si ar scuipa de sus versetele ca pe seminte, in ochii celor care cască gura și așteaptă să se dea și ei. Dacă ai ajuns sus, asta nu înseamnă că ești mai aproape de Dumnezeu să-i șoptești la ureche, ci că ai toate șansele să se oprească lumina și să rămâi acolo, agățat de steaua polară, fie ea și din Norvegia.

 13. ˝M-as fi mutat la Oradea˝
  .
  V-ati gandit vreodata sa va mutati la ortodocsi ? (nu e un mishteau)

 14. Marinel Blaj:
  Nu m-am indoit o clipa ca doriti reintregirea acestor familii. A fost interesant insa ca la inceputul campaniei ca au fost citiva progresisti care ne-au spus sa nu pariem atit de tare ca nu stim toate datele, mai ales pe cele ale agentiei. Asa era; dar asta lasa loc unei vinovatii a familiei care i-ar fi “obligat”/ nu le-a lasat alta sansa desteptilor de la protectia copilului decit sa-i ia. Cu cit se spun mai multe lucruri, cu atit se vede ca dosarul n-a avut substanta.
  Tot e mai bine ca parlamentarii s-au dus decit daca intorceau spatele acestor familii. Cu siguranta au facut-o si cu ochii la sondaje. La fel cu pastorii. Ced ca mobilizarea n-au facut-o pastorii ci “isteria” creiata. Daca nu se facea caz pe FB ieseau atitia oameni? “ISteria” mi se pare justificata de dramatismul cazurilor.
  PS- In ce ma priveste in afara de rugaciuni, am dat un SMS la Bernevarnet asa cum ni s-a recomandat la sf. anului trecut. Am primit si raspuns. Ca sa vezi corectitudine.

 15. Dragă Oarecare, nu aș fi avut niciun câștig spiritual din această mutare. Eu am mulți prieteni ortodocși, si rude de această confesiune. Le respect felul de închinare și cred că și ei pe al meu.
  Caut să recompun, în minte, drumul de inceput al creștinismului. Cand am descoperit scrierile filocalice, in traducerea parintelui Staniloae, am avut revelatia unei alte lumi, din păcate ocultata de neoprotestanti.
  Sunt multe lucruri care mă despart de ortodoxie și as fi nesincer să trec intr-o cameră in care toți acceptă anumite convenții și pe care eu să nu le recunosc.
  Nu intru în amănunte, pentru că nu e ziditor pentru nimeni, mai ales acum, când creștinii ar trebui să se lipească unii de alții, ca puii de găină în jurul clostii, cand văd că vine uliul.
  Oricum, multumesc că m-ați intrebat, că deja stiu cine sunteți, că un inginer poate discuta cu un medic fără sa se taie în formule sau rețete.
  Vă doresc o seară minunată in continuare.

 16. ˝Eu am mulți prieteni ortodocși, si rude de această confesiune. ˝
  .
  Eu am rude la baptisti.Am avut -acum vreo 20 de ani- un coleg de munca si prieten foarte bun, ce mergea si la baptisti si la penticostali.Am citi ceva carti de la ei, am povestit mult si cordial intre noi despre unele si despre altele..
  De aceea am gasit oarecum atipice lecturile dumneavoastra de Patristica.Oricum, cu siguranta ati citit mai mult decat mine in domeniul acesta.
  V-am citit si cronicile mai vechi despre vizitele la manastiri.
  Cred ca n-ati cauta ceva -sau pe Cineva- daca n-ati fi gasit deja…
  ..
  „acum, când creștinii ar trebui să se lipească unii de alții, ca puii de găină în jurul clostii, cand văd că vine uliul.”
  .
  Asa este.
  .
  Cu drag si stima….

 17. Dragă O.,
  Citesc seara, la culcare, cand e foarte multă liniște, după miezul nopții, din Biblie și pagini din Filocalia. Am deja autorii mei preferați. Mintea și sufletul se liniștesc de agitația de peste zi.
  Vă îmbrățișez cu drag.

 18. Sunt surprins sa citesc…”România, campioana negativă a tot ce e mai rău în democraţie, care a închis, de curând, dosarele revoluţiei, mustind de corupţi, de analfabeţi, de plagiatori, de îmbogăţiţi peste noapte, fără spitale şi fără şcoli, fără autostrăzi şi fără salarii, dă lecţii de bună purtare Norvegiei.
  Biserica a devenit canalul ideal de scurgere a minciunilor politice cu iz electoral…..”
  Se vede ca si altii incep sa inteleaga ceea ce azi se intimpla !!E trist si dureros fiindca in acest secol se ajunge la asa ceva ……..mai ales cand pretindem ca devenim tot mai educati si interesul in Biserici este unul de sfintire!!
  Mereu si mereu in Biserici apare mesajul pentru „Trezire spirituala” ,insa din nefericire se ajunge cu totul la altceva !!!
  Si intradevar ar fi bine daca tot mai multi ar intelege mesajul…….”Liderii sunt cei care ma intereseaza, pentru ca ei manipuleaza lucrurile. …..”
  Daca ei nu ar ajunge la „manipulare ” si la comportamentul pe care il detin fata de membrii si cei din jur ,am ajunge sa nu fim in provocarile pe care azi le intilnim!!! Si poate poporul ar ajunge cu adevarat si la trezire spirituala si la un crestinism cu o adevarata valoare …..
  Trist e ca tot mai multe familii ajung destramate si in mari provocari fiindca foarte multi azi emigreaza pentru un trai mai bun …….si in timp ce unii se sacrifica muncind ,acasa raman copii ,partenerul si apar tragediile de despartire,copii ajung copii ai strazi si astfel in fiecare oras,comuna vedem tragedii….Iar liderii spirituali ,sociali si politici sa fac ca nu ii vad si nu stiu de soarta lor!!! Recent calatorind prin Romania am avut trista experienta sa vad si asa ceva si nu numai acolo ,ci si in alte parti !!!Iar cei mai multi lideri religiosi azi ii putem gasi in case de lux ,confort si masini scumpe ….Nu mai au timp sa se ocupe de copii strazi si cei lipsiti de un confort decent …..Degeaba ii vedem in fruntea demonstratiilor pentru interese de reclama ,daca nu au interes de o adevarata slujire si sacrificare…..!!Trist este fiindca ei mai folosesc mai nou si Bisericile pentru expunerea politicienilor care apar mereu in campaniile electorale cu multe promisiuni si dupa ce isi primesc votul ,sponsorizarea uita de promisiuni !!!
  Interesant e ca inca mai reusesc sa manipuleze pe cei din jur ,chiar daca tehnologia ne ajuta sa cunoastem aceste lucruri si avem acces la ele…Si usor le putem accesa cu toate dovezile….

 19. Da, chiar este o binecuvantare ciclul lui Walden de articole, altfel spalatura pe creier „Bodnariu & Barneoinet” este deprimanta. Convingerea mea este ca in toata machiavelliada asta se afiseaza doar o anume specie de membrii din biserici, mai grei la suflet si la duh.

Comentariile nu sunt permise.