Povara libertății

Picture 664

Walden este un personaj real. Amintirile sale sunt importante. Ele povestesc despre infernul prin care am trecut.

S-a vorbit despre rezistența prin cultură.  Compromisul a fost la ordinea zilei. Mari personalități s-au supus, cu docilitate, regulilor din lagăr.  Multe cariere au fost zdrobite. Generația de la ’27, cu câteva excepții, s-a ratat sau a murit pe front și-n închisori.  Cei 50 de ani de comunism au distrus de la rădăcină tot ceea ce reușise să clădească elita interbelică.

Regatul a devenit republică-măreață-vatră și multa lume s-a repezit să pupe mâna care ne zdrobea. Virgil Ierunca a adunat într-o carte, publicată la Humanitas,  texte omagiale închinate partidului și conducătorului suprem, scrise de mari personalități ale culturii române.

Biserica, la rândul ei, a colaborat cu puterea, indiferent de confesiune. Lideri în sutana și predicatorii de la amvon și-au trădat enoriașii.

Dunărea a ținut loc de zid al Berlinului. Mulți tineri au murit încercând să evadeze din lagăr. Alții au făcut ani lungi de detenție, torturați și umiliți. Unii au cedat, alții nu. Walden face parte din ultima categorie.

Din acest motiv, tot ce povestește el din acele timpuri este pretios. Sub acest pseudonim se ascunde Liviu Corneliu Anei, fiul unui pastor neoprotestant care a trădat legământul sfânt cu Dumnezeu, cu fiul și cu frații.

Ajuns în Statele Unite ale Americii, în anul marelui cutremur de pământ din România, Liviu Anei și-a schimbat numele în Robert Lee Grant. În presa americană a apărut un articol în care Liviu explica de ce a făcut această alegere. Lee și Grant au fost protagoniștii razboiului civil din Statele Unite. Au luptat în tabere diferite. Liviu i-a unit într-un singur nume, în semn de respect față de țara care i-a oferit adăpost și azil politic.

Anii au trecut peste Liviu Robert. Tânărul flămând de libertate a albit, a luat proporții, dar sufletul i-a rămas tânăr. Are tot ce-și dorește, dar simte că nu și-a făcut datoria până la capăt. Au rămas lucruri nespuse, adevăruri nepronuntate, oameni care se ascund și azi de frații pe care i-au trădat.

În timpul postarii serialului „Walden”, un om pe nume Mike Olari a pornit la atac vehement, încercând să-l discrediteze pe Walden și să mă amenințe pe mine.

Am constatat cu stupoare că, după 25 de ani de la căderea comunismului, există o imensă teamă de lumină. Cârtițele iubesc hrubele și întunericul.

Domnul Mike Olari se ocupă, de ceva vreme, de promovarea imaginii lui Iosif Ton pe toate canalele de media posibile. Iosif Ton a fost colaborator al securității în anii stalinismului.

Mike Olari a vizitat România și a luat un interviu lui Anei Valentin, tatăl lui Liviu. El spune că a fost prieten cu Liviu Robert, zis și Walden, și că în numele acestei prietenii a încercat să medieze o împăcare intre tatăl nonagenar și fiul de peste ocean.

Walden a ascultat înregistrarea și a rupt prietenia cu Olari. El spune că interviul este o manipulare joasă, că întrebările ocoleau punctele nevralgice, legate de colaborarea fostului pastor cu securitatea.

Mai mult decât atât, în fișierul audio pus la dispoziție lui Walden de către Mike Olari, personajul negativ devine mama lui, față de care fostul turnător a păstrat o vie ranchiuna.

Nu cunosc conținutul acestui interviu. Dacă voi intra în posesia lui, nu cred că-l voi posta din două motive: am incredere în părerea lui Liviu Robert Walden; cred că Olari a dat la o parte sau n-a înregistrat amintirile incomode pentru unele personaje cheie, vechi colaboratori cu securitatea, care s-au refugiat în America, deghizați în credincioși neoprotestanti respectabili. Cu alte cuvinte, s-ar putea ca interviul lui Mike Olari să fie praf în ochii lumii. Mă intreb: de ce nu l-a pus pe blog, după cheltuiala deplasării din America la Baia Mare?

Este Liviu Corneliu Robert Anei Lee Grant un erou? Eu cred că da! Va continua serialul? Nu știu. L-am rugat pe Walden să-mi povestească despre trecut, dar n-am primit încă nimic. Despre Anei Valentin, voi reveni cu precizări interesante.

 

Reclame

17 gânduri despre &8222;Povara libertății&8221;

 1. Răsvan, cum bine ştii şi tu, lucrurile nespuse în toată această istorie sunt cu mult mai multe decât cele spuse! Nu degeaba spunea/ameninţa Mike Olari aici la tine pe blog că „nu ştiţi în ce vă băgaţi”! Ei bine, iată că… prietenii ştiu de ce şi… ÎN CE.
  Tu spui că: „Am constatat cu stupoare că, după 25 de ani de la căderea comunismului, există o imensă teamă de lumină. Cârtiţele iubesc hrubele și întunericul.” Ei bine, eu vreau lumină în hrube! Şi va fi până la urmă. Indiferent că vor sau nu „cârtiţele”!
  Cât priveşte acel interviu, nu uita, dacă la slalom schiorii evită jaloanele, asta nu înseamnă că spectatorii nu le văd… 😉 Chiar dacă schiorii fac slalom printre ele! 😉

 2. Dragă Marinel, nu uita că schiul nu e sport de masă decât la Sinaia și la Câmpulung Moldovenesc. E nevoie de un instructor pe pârtie. Cunosc eu un arădean… 🙂

 3. Draga frate Razvan
  Considerati ca este corect felul in care ma tratati pe blogul d-voastra? Cu ce v-am grsit eu asa de mult sa fiu tratat asfel? Daca v-am gresit cu ceva si eu nu sunt constient de acest lucru, imi cer iertare chiar acum si aici.

  Dupa ce Walden imi cere pe un ton aproape amenintator sa prezint public toate informatiile detinute despre el si tatal lui, inclusiv interviul audio cu tatal lui, iar eu accept sa-i dau voie sa faca el public totul, fiindca si el detine tot ce eu detin, iar d-voastra imi multumiti ca am acceptat acest lucru, acum tot eu sunt de vina ca el da bir cu fugiti?? Pai marele erou Walden care s-a batut cu toata securitatea din Romania pe timpul comunistilor, acum se sperie asa usor. Nu credeti ca este ridicol sa tot faci pe amenintatul aici in America si dupa 40 de ani, timp in care daca cineva avea ceva cu dinsul, putea in voie sa rezolve problema, mai ales ca a trait in comunitatea romaneasca, nu ascuns ca Pacepa.
  Doar ca titlul informativ, si eu am pierdut serviciul pe timpul comunistilor din cauza credintei, apoi tot pe Dunarea am trecut si eu riscindu-mi viata, dar nu m-am simtit urmarit de nimeni niciodata.

  Scopul vizitei mele la tatal lui Walden a fost unul spiritual nu securist, pentru al pune eu la punct, cum ar fi dorit Walden in marea lui ura fata de tatal lui, care poate nu merita statul de tata?! Eu am dorit sa-i ajut sa se impace. Apoi eu niciodata nu m-am pronuntat fata de Walden ca l-am crezut pe tatal lui tot ce a zis, doar l-am incurajat sa faca el primul pas si sa-l viziteze in vederea reconcilieri. Adica Isus ii zice lui Petru sa iertam pe aproapele nostru de 70 de ori cite 7 pe zi (490) iar in rugaciunea tatal nostru, ne rugam sa fim iertati asa cum noi iertam, iar Walden vrea sa ne convinga, ca este OK chiar daca nu poti sa ierti niciodata la 40 de ani? Poate ar mai trebui sa ia sfaturi de la Traian Dorz pe care-l citeaza destul de des, sau de la Richard W, care si-au dat piinea si medicamentele celor care iau schingiuit.
  Chiar ne lasam fascinati de asfel de povesti, fara sa mai tinem cont de cuvintul lui Dumnezeu chiar de loc? Apoi daca eu sustin pe fratele Iosif Ton, o fac tocmai pentru faptul ca public si fara ocolisuri a facut marturia despre colaborarea dinsului cu securitatae, dupa care a fost chiar reabilitat de cei din Cultul Babtist, lucru care Valentin Anei si alti nu-l pot face.
  Draga frate Razvan, eu voi lasa pe Dumnezeu sa judece toate lucrurile, dar nu uitati ca eu nu va port pica cu nimic si nu cred ca d-voastra ar trebui sa ma tratati cum ma tratati, chiar daca acest stil de articole aduna multi cititori. Inca odata imi cer iertare daca v-am gresit cu ceva si haideti sa dam o directie corecta si biblica pe blogurile noastre, chiar cu riscul ca ne vor citi mai putini.
  Domnu sa va binecuvinteze.
  Cu tot respectul si consideratia.
  mike olari

 4. Dragă frate Mike Olari, nu vă grăbiți să trageți concluziile asupra cazului. Chiar dacă dosarele sunt sau nu mai sunt, dacă nu le mai cercetează nimeni, dnul Anei Valentin a avut limbă lungă. De-asta spuneam: oare nu v-a povestit și lucruri mai picante? Vă rog să citiți postarea următoare, să vedeți ce credea protejatul dvs. despre pogromul din Iași. Mie mi s-a făcut rău când am citit ce a declarat individul ăla în presă. Nu, Mike Olari, Anei Valentin a rămas un mare ticălos!

 5. Cât despre transparența față de Walden, el spune că mințiți, nu i-ați dat tot ce aveați. Eu cred ce spune Walden. Sunt subiectiv, recunosc. Nu vreau să vă jignesc.

 6. Draga frate Razvan
  De unde trageti d-voastra concluzia ca eu il apar pe Valentin Anei? Inca de la inceput eu am spus un lucru de care ma tin si-n care cred, nici tatal si nici fiul nu au probe pentru ce spun sau scrie.Ca atare fiecare dintre cititori pot sa creada ce vor ei.Oricum este josnic (indiferent de situatie) ca un crestin sa-si faca un scop in viata pentru as denegra tatal public cu orice pret. Mai departe as aprecia mult daca numele meu nu ar mai fi asociat sau pomenit cu povesta asta, iar la rindul meu va promit ca nu va mai deranjez cu nimic, indiferent de ce ve-ti scrie.
  Multumesc
  mike

 7. Nu cred că era cazul să-l faceți josnic pe un frate de-al nostru. Nu Walden și-a denigrat tatăl, ci dvs. ați scormonit un trecut care nu vă privea.
  Ca să poți analiza cum au stat lucrurile și să te pui într-o poziție justă, e nevoie de multă scârbă adunată împotriva jigodiilor securiste și a activiștilor de partid, oricare au fost ei.
  Dacă dvs. aveți această situare valorică, e perfect.
  Vreau să vă întreb: ați știut de existența articolului în care individul Anei Valentin spunea că evreii sunt vinovați de pogrom sau nu? E foarte important ce veți răspunde!
  Știți cum mi-ați spus după primul episod cu Walden: nu știți în ce vă băgați!
  Dvs. sunteți convins că ați știut în ce v-ați băgat când ați luat acel interviu unui individ amoral?

 8. Ce părere aveți despre interviul dat de Anei Valentin ziarului județean postat de mine?
  Pentru că dvs., Mike Olari, sunteți specialist în acest caz, aveți informații mai multe decât alții, ați fost acolo.
  Ați fotografiat documente puse de Anei Valentin la dispoziția dvs. sau nu?
  Vă întreb din curiozitate, pentru că eu așa aș fi făcut, ca să mă informez cum trebuie asupra unui caz.
  Repet: nu am nimic cu dvs., dar v-ați legat numele de cine nu trebuie, de un mare pervers așa-zis baptist.

 9. Bine ar fi ca Mike Olari sa scrie mai intai concluziile cazului finalizat de curand, sa stim si noi adevarul descoperit, in urma investigatiilor facute de el. Nu de mult se lauda ca l-a finalizat. Si abia dupa ce incheie acel capitol, vom putea, noi cititorii, sa decidem daca credem sau nu, spusele domniei sale.

 10. Draga Razvan, eu ma refeream la cel cu titei mititei. 🙂 Acela spunea MO ca l-a finalizat si este diferit de cel al „misiunii” cu pricina.
  Abia astept interviul cu AV.

 11. „…dvs. ati scormonit un trecut care nu va privea” este de parere Razvan adresandu-se lui Mike. ar fi correct, insa interventia lui Mike la Baia-Mare a fost pur spirituala,avand ca scop precis IMPACAREA !
  „Scopul viziteti mele la tatal lui Walden a fost unul spiritual si nu securist pentru al pune eu la punct cum dorea Walden.Eu am dorit sa se impace ” conform principilului iarta pe aproapele tau de 70 de ori cate 7 !
  Este adevarat „,Moscova nu crede in lacrimi”,dar crestinii adevarati cred in cainta sincera ,
  si iertarea reciproca in lacrimi de dragul lui Isus. Cred ca asta este ceea ce a vrut sa faca Mike. Insinuarile ca l-ar apara pe Valentin Anei deocamdata nu pot fi dovedite. Pe presupuneri si concluzii subiective nu se poate cladi nimic.
  ‘De unde trageti dvs.concluzia ca eu il apar pe Valentin Anei ?” intreaba Mike
  Asta ne intrebam si noi…de unde ?

 12. LUI RADU. O, care afirmă:
  ”Este adevarat „,Moscova nu crede in lacrimi”, dar crestinii adevarati cred in cainta sincera…”

  Dacă vă referiți la căința lui Anei Valentin, dați-mi voie să nu mă număr printre ”creștinii adevărați”.
  Cât despre dl. Mike Olari, nu am insinuat nimic: am spus exact și cu tărie ce cred despre el.
  Nu știu cum se face că plângeți, alături de duiosul Mike, pe umărul lui Anei Valentin și nu dați crezare fiului său, Liviu- Walden, care îl cunoaște mai bine pe ta-su, nu credeți? Sau creștinul adevărat trebuie să fie și puțin i(deo)logic?
  Sau toți creștinii adevărați au trecut, ca și Țon, prin cabinetele securității, au fost reabilitați și acum li se ridică un monument de către Mike și alții ca el și strică ”la imagine” să ai îndoieli că totul nu e decât o cacealma, la fel ca aia la care au jucat lideri ai bisericii timp de 50 de ani, iar oițele credincioase au crezut tot ce li se spunea și doar murmurau, behăind surd, a îndoială, să nu le audă lupul care le predica de la amvon?
  Eu cred în Capra cu trei iezi, Radu O. 🙂

 13. Din punctul meu de vedere, impacarea in situatia fiu-tata e limpede si din punct de vedere familial si crestinesc. Tatal in persoana ar trebui sa-si ceara iertare personal de la fiul lui , nu prin intermediari.. nu doar ca l-a parasit in copilarie, i-a neglijat nevoile materiale, neplatindu-i pensia alimentara ( probabil ceva putin, obligat de lege) dar ce-i mai grav, la apasat mai mult cand era inchis…. nu pt. fraude, ci pentru ca dorea sa evadeze din comunismul pe care tatal il slujea in cel mai josnic mod, tradandu-si familia! Cum sa-l ierte daca tatal ,ici macar nu-i constient de raul pe care l-a facut propriului copil.. unde-i iubirea neconditionata pentru copilul pe care ti la dat Dumnezeu?

Comentariile nu sunt permise.