Walden (20) Comoara fără sfârșit

Picture 265

În anii pubertății, bunicu mi-a povestit multe despre holongheri, căutătorii de aur din timpul nopții, în minele părăsite din zona Roșia Montană.

Împreună cu cei doi cumnați, căsătoriți cu cele două surori ale lui, cunoscători în ale mineritului, au făcut prospecțiuni îndelungate, în galerii vechi, în zone unde mulți nu mai credeau că se găsește minereu aurifer bogat. Zone în care încă se mai vedeau intrările în minele săpate de soldații Imperiului Roman, acolo, la Alburnus Major. Și asta, cu câtva timp înainte de începerea razboiului, apoi în anii de război și până în ajunul naționalizării.

Împreună, după îndelungate intrări prin galerii, au descoperit, în zona Orlea, în măruntaiele muntelui, doar la lumina pălpândă și difuză a lămpilor cu carbid, un filon deosebit de bogat în minereu aurifer, aproape în stare pură, numit vână. L-au localizat, l-au marcat și, apoi, pe o durată de multe săptămâni, nopți în șir, cu dalta și ciocanul, manual, au scobit acea vână diagonală din peretele galeriei, pe o lungime de peste cinsprezece metri.

Probabil că de la un informator sau de la cineva din familie, poate de la școală, vorbind între colegi, existența comorii a ajuns la urechile Securității. Rezistența partizanilor din Apuseni mergea înainte, fără prea mari pierderi. Securitatea a aflat, din notele unor informatori, felul în care erau susținuți și alimentați partizanii.

Resurse livrate constant, paturi și bunde din lână, hrană uscată, borcane cu carne și cârnați, peste care se turna untură topită, miere de albine, sâmburi de nucă, suite în munte, în desagi, de moți cu inimă, cu dragoste de neam și țară și cu bună situație materială.

Pentru descoperirea și arestarea partizanilor, pentru tăierea surselor de aprovizionare era nevoie de un agent versat, care să știe să predice moților „Vestea Bună” de la amvon, iar după predică să-i îmbrățiseze cu afecțiune și să-i tragă de limbă.

Așa a fost plasat ca pastor la cinci biserici în zona Alba Iulia cel mai abil agent format și specializat ca soldat, apoi ca seminarist, din vremea când, împreună cu tatăl lui, Ioan Anei, lucraseră ca agenți în cadrul Siguranței.

S-ar putea să greșesc, dar cunoscându-l pe bunicu, tăria lui de caracter, dârzenia, intuiția și priceperea în a ascunde și diviza comoara, e posibil ca Securitatea să nu fi scos nimic de la el, nici chiar sub tortură.

Eu sunt nepotul lui Traian Furdui, gândesc și simt ca Gheorghe Doja, cel căruia i-au smuls cu cleștele carnea de pe oase, pe eșafodul din piața Timișoarei. Simt cu Avram Iancu, Horia, Cloșca și Crișan, trădați, vânduți de cei mai apropiați lor. Cu certitudine bunicul n-a trădat, n-a spus nimic celor ce l-au torturat.

Am toată convingerea că a purtat cu tărie și demnitate secretul locului unde a ascuns aurul din nou, dorind ca eu să ajung liber și, într-o zi, să scriu despre el, despre caracterul și credința lui curată în Dumnezeu și dragostea fierbinte pentru țară.

În anii pubertății, mi-a povestit unele lucruri, dar nu eram suficient de mare, de matur ca să-mi încerdințeze secretul și să-mi pună pe umeri povara ce a apăsat și încă mai apasă Țara Moților și locul nașterii mele, Roșia Montană.

Bunicul mi-a arătat locul aurului, târziu, la plecarea în armată, în martie 1972. În aprilie, împlineam duăzeci de ani. Bunicul a avut intuiție, a presimțit că Securitatea, împreună cu cei doi fii ai lui, Traian și Vasile, cât și cu Anei Valentin, începuse să strângă tot mai mult cercul, să afle unde este ascunsă măduva acelei comori fabuloase.

Rezistența din munți era fântă, iar americanii n-au venit. Știa că voi ajunge eu la ei. E posibil ca bunicul, înainte să fie torturat și otrăvit, să fi ascuns din nou tot aurul, în altă parte, peste valea Foeșului, în sus, spre nord, între zidurile ruinate, roase de vreme, ale unei foste flotații, situată pe același teren pe care se află azi, sper, școala primară în care am învățat primii trei ani din clasele primare.

(În fotografie: Moldovița, Asediul Constantinopolului- fragment, frescă mutilată în timpul ocupației Bucovinei de către austro-ungari, care au răzuit ochii personajelor din frescă și au distrus unele fețe în întregime.)

Reclame

17 gânduri despre &8222;Walden (20) Comoara fără sfârșit&8221;

 1. O intrebare. Avea voie oricine sa exploateze aurul in minele din Rosia Montana? A cui era proprietatea Rosia Montana?

 2. Barthimeu către Cineva,
  Ce numiți dvs exploatare?
  Dacă oricine (aproape) exploatează azi aurul-verde al României, de ce nu ar fi „exploatat” și aurul-aur?
  O întrebare doar…

 3. Un răspuns: a exploata înseamnă, conform DEX, „A folosi, a pune în valoare o resursă; a extrage o substanță utilă, un material folositor etc. în vederea realizării unor obiective economice”. Căutarea rămăşiţelor de aur din mine închise nu se poate numi exploatare. Mai mult, să nu uităm că minele acelea erau EXPLOATATE de statul comunist român la acea vreme. Să nu uităm acel „munţii noştri aur poartă, noi cerşim din poartă-n poartă.” 😦 Forţând o comparaţie, dacă eu merg la munte şi culeg o găleată de zmeură se cheamă că am „exploatat” ca un „oricine” o resursă a statului român. Ca să nu mai vorbim dacă mă gândesc să culeg şi un bucheţel de flori pentru soţie… 😀

 4. In urma cu vreo patru ani am batut o teava in gradina mea pentru a scoate apa din panza freatica.
  Am reusit la prima incercare . Avem apa pantru gradina la o adancime de 5 metri . Discutand cu fratele meu despre isprava mea am zis ca daca asi fi gasit titei in loc de apa …
  Fratele meu imi spunea ca ar fi fost o problema pentru mine ca ar fi venit Statul .Eu am un foarte dezvoltat simt al proprietatii. Cred ca tot ce e sub proprietatea mea pana la centru Pamantului imi apartine.

  Dincolo de centru e al celorlalti [daca e cineva ] de pe partea opusa a globului …

  [Cam asa or fi gandit si bravii nostri din Tara Motilor.]

 5. @mitica Atunci cand cumperi o proprietate fara sa citesti the small print, si omiti sa-ti rezervi The Mineral Rights (vezi cproyalties.com) , chiar daca prin țeava ce ai batut-o erupe vascosul crud -titei-, tu nu mai ai drept sa-l exploatezi!. Cel ce ti-a vandut terenul (acel magnat ori antreprenor, developer), inainte sa-l divizeze si sa-l vanda cu profit, el si-a rezervat dreptul de a exploata in continuare toate zacamintele subterane de pe aceea suprafata. Din nou, elementul surpriza, ce te lasa cu gura cascata si cu ochii’n soare. Cunosc in Whittier /California, românași ce au facut aceasta greseala, iar in terenurile invecinate cu caselor lor sondele pompeaza zi si noapte aur negru. Au castigat tardiv, putin, actionand indelungat, prin sistemul juridic, sa determine pe cei ce scot titeiul, inclusiv de sub casa lor, sa-i determine sa le plateasca taxele anuale de proprietate. So, you know, ware too little, to late or mon’day morn’ing quar’terback. GBY Mitica! (sper ca nu esti bucurestean!) 🙂

 6. Mitică nu-i din București, stă la curte, la vreo 400 de km de capitală, dar dată fiind adâncimea la care a găsit apă trebuie să fi fost țeava de alimentare a cartierului. Bine că n-a nimerit-o pe aia de gaz metan! Devenea bogat ca rușii de la Gazprom. 🙂

 7. Multumesc, draga Rasvan . Cei care ati citit comentariul meu cu atentie ati putut intelege ceea ce am vrut sa spun. [eu nu stiu sa folosesc emoticurile astea ]
  Cat despre apa pe care a gasit-o eu , ea este la indemana tuturor care locuesc aproape de un rau fie el si ca cel catre trece aproape de gradina noastra [ OLTUL]….
  Walden , inteleg ca traim intr-o lume diferita de cea in care traiesc oamenii in alte zone ale tarii.
  Simtamantul acesta de proprietate [acut ] pe care-l am mi se trage, cred eu , de la porunca data omului in Eden …
  ,, Dumnezeu i-a binecuvântat şi Dumnezeu le-a zis: „Creşteţi*, înmulţiţi-vă, umpleţi pământul şi supuneţi-l şi stăpâniţi peste peştii mării, peste păsările cerului şi peste orice vieţuitoare care se mişcă pe pământ.”

  Iti doresc o zi binecuvantata tie si tututror vizitatorilor …

 8. Daraga Mitica , ma bucur ca ai un loc aproape de inima ta , adica o gradina. O gradina in care sper ca ai si cativa arbusti ,un strat cu flori , cativa pomi fructiferi . Un loc unde sa te relaxezi .Unde sa asezi o banca ori un scaun de pe care sa poti sa o privesti in tihna . La umbra cand este soarele dogorator ori cu fata’n soare ,atunci cand vremea este mai rece. O gradina ,un loc unde poti sa contemplezi tot ce Creatorul a fondat in vremea cand TIMPUL inca nu ajunsese incarcerat de blestemul neascultarii si nu purta lanturi la picioare. Sa asculti adierea vantului trecand prin ramuri,sa intalnesti un fluture zglobiu si sa-i admiri aripile pictate cu pensula lui Luchian ,sa-i urmaresti arcul lui de ceas cum se desface si cum cauta nectar intre staminele si pistilul plin de polen din inima florii. Sa urmaresti in zile senine albine harnice ,incarcate si ingreunate pe picioare cu polenul florilor de cires , sa asculti de cu zori ciripitul galagios dar vesel de pasarele . Un loc in care sa gasesti o clipa in care sa te deconectezi de tumultul acestei lumi valvoi si sa-i multumesti lui Dumnezeu pentru inca o zi adaugata calatoriei noastre terestre.Cel ce a fost Nepatruns si din Dragoste neinteleasa pentru noi ,a venit sa ne ofere in dar NEMURIREA ! .Sa ne stearga lacrimile, sa ne scoata afara din inchisoarea indoielilor, sa ne descatuseze ,Sa Ne Salveze cu Pretul Vietii Lui !. cu drag, Walden

 9. Walden, cand cineva reuseste sa faca asa cum ai scris in ultimul comentariu, nu mai are nevoie de aurul negru si nici de cel galben. Ba mai mult, il da si pe cel ce il are, ca nu cumva sa fie o greutate in momentul zborului spre Nemurire.

 10. Draga Walden ,
  iti multumesc pentru gandurile tale asternute aici.
  Se vede ca ai copilarit intr-o zona pitoreasca . Copilaria mea a fost intr-o zona de campie. Scoala si primii cinci ani de serviciu au fost la Baia Mare si Cavnic. Cunosc indeaproape meseria de minerit si minerii care au scormonit adancurile muntilor explorand noi zone si orizonturi in cautarea filoanelor de Aur si alte metale neferoase. Cunosc si eu multe povesti auzite de la minerii batrani … Am coborat de cateva ori in mina sa iau niste dimensiuni pentru a repara niste utilaje defecte [eu eram strungarul sectorului minier .]
  Am si alte detalii mai delicate despre cineva cu numele de ANEI de la cineva care a locuit pe aceeasi scara la bloc cu Anei . [unele dintre ele nu le pot scrie aici ]
  Respectivul era membru de partid in aceeasi intreprindere si aceeasi organizatie de partid cu Anei . Acest Anei nu are copii cu sotia din Baia Mare . Este demulta vreme plecat din biserica baptista . Inainte de Craciun a fost invitat de catre pastorul bis. Penticostale sa se roage inainte de predica…
  [deocamdata pot sa spun doar ,,ce mica e lumea ”- nu exista loc in ea sa te ascunzi…]

 11. Domnul „Mitica „scrie…….Am si alte detalii mai delicate despre cineva cu numele de ANEI de la cineva care a locuit pe aceeasi scara la bloc cu Anei . [unele dintre ele nu le pot scrie aici ]
  Respectivul era membru de partid in aceeasi intreprindere si aceeasi organizatie de partid cu Anei ……”
  Da ,intradevar multi cunosc si stiu multe lucruri ,dar nu e curaj sa se explice asa cum sunt si se desfasoara in viata de zi cu zi!!! Si cei mai multi din jur ,fara sa inteleaga cum ajung sa fie folositi si unii chiar sa sufere!!! Unii se sacrifica in viata pentru unele persoane care prin pretentii apar pe pozitii inalte si pretind ca ne doresc binele prin pozitiile pe care le detin !!! Prin anumite acte de caritate pentru interes de reclama ne atrag de partea lor sa ii sustinem ,financiar si sub alte forme ! Pe urma ajung la pozitiile dorite si stiu cum sa-si traiasca viata !Mai au curajul sa spuna ca sunt si binecuvintati!!! Credem ca azi e mai diferit ca pe timpul lui Ezechia ?Credem ca acum e mai diferit cu pastorii de azi ca si cu „……pastorii sufletesti ai lui Israel! „?Sa citim doar …2. „Fiul omului, proroceste impotriva pastorilor sufletesti ai lui Israel! Proroceste si spune-le lor, pastorilor: „Asa vorbeste Domnul Dumnezeu: „Vai de pastorii lui Israel, care se pasc pe ei insisi! Nu trebuie pastorii sa pasca turma?
  3. Voi mancati grasimea, va imbracati cu lana, taiati ce e gras, dar nu pasteti oile.
  4. Nu intariti pe cele slabe, nu vindecati pe cea bolnava, nu legati pe cea ranita; n-aduceti inapoi pe cea ratacita, nu cautati pe cea pierduta, ci le stapaniti cu asuprire si cu asprime!…”
  Deci sa intelegem bine la ce provocari ale vietii am ajuns si in acest domeniu de inchinare ,indiferent de grupare si de Biserica!!!!
  Cei prezenti sunt bine educati ,cu mari conectii pentru sustinere…..si realizarile pe care le vedem…!Sunt bucuros sa aud ca sunteti din zona si cunoasteti „…..indeaproape meseria de minerit si minerii care au scormonit adancurile muntilor explorand noi zone si orizonturi in cautarea filoanelor de Aur si alte metale neferoase…”
  Inseamna ca a-ti avut ocazia sa ii si vedeti cum castigau salariile ,in ce conditii se facea extractia minereului si cat de usor pastorii colecteaza zeciuiala membrilor alaturi de membrie si alte donatii care vedem in favoarea cui ajung si in ce ajung investiti!!!
  Ajungem sa avem Biserici mari ,confortabile ,dar mai putine gradinite,scoli si puncte de ajutor medical pentru cei bolnavi,necajiti si neajutorati!!! Mai putine case si camine pentru ingrijit pe cei invirstra!!!
  Gasim scris…”[deocamdata pot sa spun doar ,,ce mica e lumea ”- nu exista loc in ea sa te ascunzi…]”
  Unii intradevar doresc sa fie ascunsi si necunoscuti de unii dintre noi !Asa a fost tot timpul ……si norocul de azi e ca tehnologia ne ajuta sa ne conectam ,sa accesam si sa ajungem la informatii si chiar sa descoperim fiecare unde locuieste ………
  Unii se ascund dupa un anonimat ,dar care e doar un paravan pentru unii de pe strada ,dar pentru altii nu exista…..!Si cu liderii de azi si cei care doresc sa ne foloseasca in viata e la fel …..Toate realizarile lor fie bune ,fie rele la un anumit timp ajung descoperite chiar daca nu se doresc….de moment!!!
  Dupa cum vedem si in primul secol multe lucruri au fost descoperite si expuse omenirii ,insa care a fost reactia?Cum au inteles multimile mesajul Domnului Isus si a ucenicilor care au ramas fideli Lui?Azi la fel sunt multe lucruri explicate,dovedite si ce vedem ca se intimpla???
  Cu fiecare generatie a fost o provocare si azi provocarile sunt foarte mari fiindca tot mai multi cad victime sistemelor si putini sunt cei care au curajul sa explice „ADEVARUL” si sa-i ajute pe cei raniti ,folositi si inrobiti!!! Noi dorim sa intelegem ca suntem in puterea libertatii,democratiei,teocratiei,dar oare rezultatele de azi ce ne demonstreaza???? Si ce vedem ca se intimpla in jurul nostru ???E greu de explicat „PREZENTUL ” asa cum este si cum se deruleaza ,iar daca il explici in detaliu si cu nume …..stiti ce se intimpla???Eu unul stiu si in experienta vietii am ajuns sa vad multe si sa realizez ca lupta pentru apararea „ADEVARULUI ” in un sistem imperfect si corupt e foarte grea !Iar cei care ne conduc ajung la puteri tot mai mari si prin mijloacele pe care le detin ..ne folosesc tot mai mult pentru ce doresc sa realizeze !!Si acest lucru ……foarte frumos ajunge explicat…..;
  https://cetateadepiatra.wordpress.com/2016/02/12/cand-durerea-devine-afacere/
  Credem ca acum prin aceste explicatii cei ce le citesc vor intelege mesajul???
  Ori in curind prin subiecte,predici si comentarii o sa ajungem criticati si facuti chiar extremisti …??Ori descrisi si mai ciudati ………….Sa avem putina rabdar si o sa ajungem sa vedem si reactiile ….. Doar sa fim atenti la ce apare si se va scrie si predica…..

 12. [Domnul ] -de cenu – Fratele Viorel Chis.

  Eu scriu greu si uneori ambiguu…
  Informatiile pe care eu le detin sunt foarte vechi. Se pare ca baptistii s-au descotorosit foarte repede de Anei. Daca va intereseaza ceva mai indeaproape va trebui sa intrebati fratii din biserica din Baia Mare unde este acum membru. Ceea ce eu stiu confirma cele citite in ,,serialul Walden” .Anei era un ,,ciripitor”-drept urmare fratii au inceputsa fie foarte precauti.

  Povestile de la minerii batrani pe care eu le-am auzit n-au legatura cu Anei ci cu mineritul in general si cat de strict supraveghiati erau cei care faceau prospectiuni geologice…
  Va doresc toate cele bune.
  Mitica .

 13. Cu stima si respect pot sa ma adresez si sub forma de „frate de credinta” si e o mare bucurie !!!Iar despre faptul ca „….Anei era un ,,ciripitor”………,sunt surprins pentru faptul ca toti cei din jur prefera tacerea si nici unul nu a avut curaj sa fie interesati de conectiile pe care le detinea si cu cine coresponda in „ciripirea ” sa .
  Iar despre „….cei care faceau prospectiuni geologice…”faptul ca erau supravegheati strict se datoreaza mai multor motive ….:
  -de siguranta
  -de a nu se ajunge la surprize …
  Si trebuie sa intelegem ca in rolul lor activitatea e foarte importanta ;
  http://www.icpminereuri.ro/ro/geologie_minerit
  Si au dorit sa fie siguri ca anumite informatii nu ajung la altcineva ….in alte parti …….fiindca…
  ” „Datele privind producţia anuală de aur a României nu sunt publice”, ne-a declarat Alexandru Pătruţi.
  Însă în strategia industriei miniere a României pentru perioada 2008-2020 se arată că între 1990 şi 2006 producţia de concentrate aurifere în România a fost în total de 729.800 de tone, la care s-au adăugat 12.453 de tone de nămoluri aurifere.”
  http://www.gandul.info/financiar/cine-sunt-cautatorii-de-aur-din-romania-ultimilor-13-ani-harta-locurilor-unde-ar-putea-incepe-exploatarea-metalului-pretios-exclusiv-9629518
  Deci dupa cum vedem ….in regimul trecut multe lucruri ,date nu se expuneau si nici nu se doreau sa fie cunoscute ….,dar acum vedem ca se fac cunoscute si cei interesati de resursele naturale ale Romaniei au reusit prin metode complexe sa saboteze exploararile minere ,si multe alte industrii !Iar rezultatele putem sa le vedem astfel explicate…;

  Si totusi in fata acestor dezastre ….pina in prezent ;cine ajunge raspunzator????
  Si cine ajunge sa sufere cel mai mult?????
  Deci sa fim atenti in toate ,fiindca astfel ajungem sa cadem si in astfel de provocari care de acum inainte o sa simta si mai tare….pentru foarte multi ….. E trist ,dureros……. si cu zimbetul pe buze altii ajung sa ne saboteze ,sa ne inrobeasca si in viata sa ne foloseasca……Doar sa urmarim indeaproape videoclipul si sa intelegem mesajul……. 😦 😦

Comentariile nu sunt permise.