Walden (21) Caramelele de aur

DSC09268

Bunicul a fost proprietar de mine și proprietar de steampuri, autorizat de stat, înainte de 1947. A pornit mai multe galerii. Una din ele se afla chiar în adâncimea pădurii sale, proprietate personală.
Bunicul a avut multe terenuri, fânețe, pajiști și o livadă uriașă de meri. O a doua mină era așezată chiar la intrarea Orlea. O alta, în zona Grița. Aceste terenuri și mine naționalizate, cât și aurul confiscat, îmi aparțin mie și urmașilor din familia Furdui.
Steampurile se aflau la vale, pe Foieș, aproape de cotitura Cotoncu, aproximativ în zona de unde începe să urce, spre stânga, drumul izlazului communal. În 1948, a luat amploare naționalizarea de bunuri, proprietate privată , inclusiv în Roșia Montană. Pentru că Roșia Montană este situată în zona muntoasă, lipsită de suprafețe agricole mari și productive, s-au format doar „întovărășiri agricole”.
În aceste „întovărășiri”, vrând nevrând, erai obligat, constrâns și, în final, forțat să declari întreaga avere și să aștepți, tot constrâns, să afli ce a decis călăul comunist, citește securist, să-ți confiște. Naționalizarea a fost pornită strategic și energic de noul regim satanic, adus din Răsărit de Petru Groza și de acoliții lui.
Steampurile erau activate hidraulic de apa râului, precum morile de măcinat cereale. Era același principiu de funcționare. Un uriaș fus rotitor, sau axă, care, din loc în loc, avea plantate, neregulat, niște proeminențe. Prin rotire, acele proeminențe, sau dinți, ridicau pe verticală stâlpi grei, numiți săgeți. La capătul lor aveau o jachetă metalică.
După terminarea unei jumătăți de rotire pe verticală, fiecare fus cădea cu zgomot, cu un plescăit, în apă, într-un jgheab în care se așeza mineral aurifer. Un zgomot sacadat, continuu, care umplea, cu zgomot de hărnicie și prosperitate, întreaga vale a Roșiei.
Pe apa Foieșului se aflau, din loc în loc, astfel de steampuri, proprietate privată. Prin cădere, sub greutate, minereul era zdrobit mărunt. Cu alte cuvinte, era un concasor de spart mineru, acționat cu ajutorul energiei hidraulice. Apoi, acel minereu, tocat mărunt cu ajutorul apei, era așezat pe covoare de mușama sau, manual, în saitroc.
Prin rotire constantă, sub apă, urma separarea pepitelor și prafului de aur din steril și din aluviuni. Aurul fiind mult mai greu decât sterilul, se depunea la fundul vasului. Apoi, cu ajutorul mercurului, era adunat, prins și filtrat printr-o panză. Prin stoarcere, mercurul „curgea” afară, iar în pânză ramânea praful de aur. Apoi, într-o tavă, se topea și se turna în caramele, niște lingouri minuscule.
În familia Furdui, unii încă mai păstrează, în miniatură, steampuri de acest fel.

(În fotografie: ”Mașină de spălat” cu programare naturală, într-o gospodărie de la poalele Ceahlăului.)

Reclame

4 gânduri despre &8222;Walden (21) Caramelele de aur&8221;

 1. ”Mașină de spălat” cu programare naturală, – I se spune vâltoare-in zona centrala a tarii.
  Poti sa te duci cu orice fel de covoare , le dai mai intai cu sapun [detergent ] si apoi se introduc in valtoare si apa le clateste fara sa amestece culorile. Unii proprietari de valtori uneori percep o mica taxa, dar se merita .

  Luata la modul general, nationalizarea a fost o mare frana pentru economia tarii.

  Multumesc Walden,
  Multumesc Rasvan pentru acest ,,serial”.
  Povestea devine tot mai interesanta .
  Eu asteptam aceasta postare cu ,,caramelele” .

 2. Am o dilema destul de gingasa:
  – care dintre cele doua „cancere” au prezentat si prezinta un grad mai ridicat de …ziceti voi cum socotiti ca se potriveste: TOZ-urile lui Stalin ( sau intovarasirile ) din trecut sau „intovarasirile” de astazi pe care le vedem si le simtim la tot pasul? Ba le vedem si „produsul”. Nu facem referire la sistemele de organizare, vremuri noi, intovarasiri tot noi ca de unde sa avem altii?
  Ca si unele si altele au loc tot in „democratie”, si unele si altele au fost si sunt „girate” de giambasii politici, si unele si altele constatam ca au acelasi efect devastator pentru tara romaneasca si poporul ei.

Comentariile nu sunt permise.