Poveștile luminii

IMG_4902

Nu știu dacă Walden iese din tipar sau e alunecos ca un… țipar. Despre documentele primite și comentate de Marinel Blaj e așa cum am spus: pe unele le știu, pe altele nu. E bine că le pune pe blogul lui.
Marinel cunoaște mai bine decât mine lumea evanghelică. Era normal să știe mai multe și să poată stăpâni subiectul mult mai bine decât aș fi făcut-o eu.
Din punctul meu de vedere, cea mai mare enigmă legată de Anei Valentin este dacă a avut sau nu un rol determinant în destinul lui Wurmbrand și al lui Traian Dorz.
Walden încearcă să (ne) spună că da. Aici e punctul cheie al întregii demonstrații. Dacă nu are suficiente dovezi, doar simpla argumentare logică nu e suficientă și construcția se poate prăbuși oricând peste el.
Richard Wurmbrand a spus că-i iartă pe torționarii săi și nu i-a pomenit pe nume pe niciunul din ei. Nici măcar pe acest Anei Valentin.
Un cercetător pasionat, profesionist și liber de orice constrângeri de religie sau interese de grup, ar fi putut descâlci întreaga afacere, dacă ar fi avut acces la dosarele de la CNSAS.
Nici rolul lui Mike Olari nu mi se pare ușor de demonstrat. Sunt subiectiv și nu pot face judecăți de valoare în ceea ce-l privește. Aș putea să-l acuz de toate relele, inclusiv de manipularea unui document audio, dar numai el știe cum arăta interviul în totalitate.
Când am postat articolul din presa românească în care Anei Valentin îi acuza pe evrei de pogromul de la Iași (!), după 60 de ani de la tragedia respectivă, avocatul din oficiu Mike Olari s-a făcut nevăzut, pentru că devenea, brusc, politic incorect și apărătorul unui individ criminal, cinic și dezaxat. Or, exact de asta nu avea nevoie gruparea de albire a lui Iosif Țon, a cărei portavoce pare să fie Mike, fostul bancher falimentar din anii 90, mai ales după vara fierbinte în care a promovat un misionar inexistent, ajutat de alt aventurier al amvonului, Cristian Barbosu, fostul vameș capacitat de Harvestul american, mult lăudat de Daniel Brânzei pentru că umple România cu biserici ciudate numite Metanoia.
Supoziția lui Walden că ar exista o conspirație a răului, oricând capabilă de crimă, pentru a-și ascunde trecutul și afacerile cu multe zerouri, pare de domeniul fanteziei. Dacă biserica catolică a ajutat naziștii să emigreze în Americi, de ce n-ar fi făcut și evanghelicii același lucru pentru temuții securiști? Este aceasta o temă de meditație sau un subiect de roman polițist, în genul celor scrise de marele semiolog medieval italian, Umberto Eco? Mă îndoiesc că vom găsi prea curând un răspuns la această întrebare.

(În fotografie: Versuri din Poemele luminii ale lui Lucian Blaga pe taraba unui gospodar din comuna Costești, județul Iași. ”Eu nu strivesc corola de mununi a lumii și nu ucid cu mintea tainele…”.  Ca să încapă pe lemn pirogravura, gospodarul a mai ”lucrat” versul, dar esența e aceeași: Blaga merge cu roșiile și cu mustul nou.)

2 gânduri despre “Poveștile luminii

  1. Eu imi pun întrebarea dacă nu cumva între Anei si Ton ar exista vreo legătură, dincolo de faptul că au fost colegi de serviciu. Asta ar explica precipitarea lui Olari si drumul făcut în România pentru interviul cu pricina, ca si amenințările. Walden pare să fie un vânător un pic sadic, îi plac victimele care mor încet, puțin câte puțin.

Comentariile nu sunt permise.