Maeștrii cântăreți de la Chicago

pina unde

Cu cinci ani în urmă,  Marius Cruceru scria pe blogul său câteva fraze profetice:

„Ne interesează ce se întîmplă la Chicago? Ar trebui să ne intereseze? După părerea mea, da!”

Evident, nu era vorba despre Ionescu și biserica sa, ci de cu totul altceva. Oricum, Chicago a fost și rămâne un loc interesant pentru oricine.

Orasul Chicago se mândrește, de exemplu, cu o orchestră simfonică de primă mărime,  care și-a sărbătorit centenarul în 1991. Are instrumentiști de clasă mondială și a avut, de-a lungul timpului, mari directori muzicali care s-au ocupat de programul ei artistic. Amintesc aici pe Sir Georg Solti și pe Daniel Barenboim.

O orchestră simfonică de mare calibru poate să cânte și fără dirijor, deși acest lucru nu se întâmplă niciodată.  E adevărat,  un dirijor prost poate să strice o orchestră bună, dar în cazul celor doi nu se punea problema.

Deși mari muzicieni, cei doi dirijori au avut un stil total diferit de abordare a partiturilor. În timp ce Solti stabilea mai întâi tempoul, Barenboim îl lăsa la urmă.  El spunea că muzica trebuie cântată, analizată și abia după ce vezi cum sună cu orchestra respectivă, stabilești regulile, îi impui granițele și o torni în forma de final. Solti pregătea mai întâi forma și abia apoi punea conținutul.

Revenind la afirmația lui Marius Cruceru, trebuie amintit în ce context a fost făcută: se pregătea unirea a două biserici complet diferite ca stil, ambele din orașul Chicago, conduse de doi pastori diametrali opuși ca stil de conducere,  Daniel Chiu și Valentin Popovici. Marius Cruceru scria în continuare:

„Daţi-mi voie să îmi mărturisesc nişte temeri şi, eventual, dacă fraţii ar găsi de bine să ia în considerare şi ce gîndesc alţii şi să analizeze cum se vede acest eveniment şi prin ochii românilor din ţară, atunci să ia în considerare şi temerile şi opiniile noastre. S-ar putea ca uneori înţelepciunea să vină şi din mulţimea sfătuitorilor.”

Postarea merită citită și azi,  e la fel de actuală, mai ales acum, când bisericile neoprotestante românești s-au adunat pe stradă sub semnul unei concordii mondiale, sub bagheta unui dirijor tot din Chicago, pe nume Cristian Ionescu.

Nu mai știu nimic despre cele două biserici, despre evoluția lucrurilor. Adevărurile crude nu se spun, fiind înghițite de festivismul celor care se cred buricul pământului.

(În imagine: floare scuturata la Agapia)

Reclame

6 gânduri despre &8222;Maeștrii cântăreți de la Chicago&8221;

 1. De la cantareti sa ajuns la pastori cu predici si decani si printre ei a ajuns invitat si profesorul decan ,pastor Marius Cruceru ……Deci sa nu fim surprinsi cum ajung conectiile sa se faca…;
  https://www.elimro.com/index.php/media-resorces/live
  Azi usor ajungi atras in cursa pentru a fi folosit !Si la fel multi altii au fost atrasi pentru anumite beneficii si toate acestea mai putin cunoscute de membrii…..Si pe urma se ajunge la „cazuri si necazuri ” dupa cum bine stim ca se intimpla…..

 2. Ramane valabil si acesta intrebare cu raspuns cu tot: „Ne interesează ce se întîmplă la Chicago? Ar trebui să ne intereseze? După părerea mea, da!”

 3. Daca tot e vorba de Chicago si dirijori. Weekend-ul acesta la Chicago s-a reunit corul Agape youth choir; vreo 280 de tineri romano-americani se reunesc din cind in cind pt un weeknd muzical. A fost impresionant sa vezi atitia tineri romani veniti de la sute de mile. E si mai impresionant in conditiile in care tinerii pleaca spre bisericile Americane. Si totusi, weekend-ul acesta au reusit sa se reuneasca si sa cinte -in mare parte- romaneste spre slava Domnului. Numai emigrantii pot intelege impactul…
  Despre unirea ratata de acum vreo 5 ani… Din pacate, intre timp nu numai ca biserica -fosta- a lui Valentin Popovici nu s-a unit cu cea a lui Daniel Chiu ci s-a si impartit in vreo 2-3 biserici (nu stiu précis). Morala? Daca nu ne unim… ne dezbinam. Interesant a fost ca desi cu stiluri diferite, cei 2 pastori vrusesera sa-si uneasca bisericile. Nu cunosc detaliile si nici nu e traba mea de ce s-a ratat unirea. Poate invatam insa ceva ca sa evitam dezbinarea. Corul Agape Youth Choir a oferit o unitate temporara; si ce bine ar fi sa nu lasam mostenire copiilor dezbinarile noastre.
  PS- Intr-un sfat intelept, dr Danut Manastireanu il sfatuia pe mai tinarul dr (sau drd) Natan Mladin: „lasa-ne pe noi astia batrini sa ne balacim in chestia asta” (trist si adevarat; erau ceva chestii vechi legate de Tzon)

Comentariile nu sunt permise.