Brăila centenară: diez rezist (1)

sigla 100 de ani

Timp de două zile, la Brăila a fost serbarea a 100 de ani de existență baptistă. Majoritatea celor care au dorit să participe s-au revăzut la dată fixă, după mulți ani. Rău este că unii, care puteau să vină, n-au venit: mă număr printre ei.

Biserica baptistă din Brăila a fost fondată de un străbun de-al meu, care se numea Sezonov, nume bun până în momentul în care mama l-a schimbat cu Stoica, prin căsătoria cu tata, iar Stoica n-a fondat nimic.

E bine că tinerii au aflat, prin cartea și albumul ilustrat ale lui Mihai Ciucă, că a existat un om foarte bogat, care avea o uleiniță în Brăila, printre cele mai mari din țară, că omul a fost credincios, a ridicat un locaș de închinare pe banii lui și i-a ajutat cu de-ale gurii pe cei nevoiași. Rău a fost că omul a pierdut tot avutul, după naționalizare, a fost uitat de toți și a murit chiriaș într-una din propriile case.  

În prima seară, s-au depănat amintiri: au trecut prin fața adunării, doi câte doi, cei care au avut legătură cu familia sau cu lucrătorii evanghelici, de-a lungul anilor. Au fost pregătite două scaune, deși Neagu Djuvara stătea în picioare la peste 90 de ani și refuza să vorbească adunării din altă poziție. Așa a fost mai intim, mai ca la șezătoare. 

A fost bine că vorbitorii s-au simțit degajați. Valentin Popovici, de exemplu, un mare predicator și lider baptist din America, a condamnat cu fermitate moda bărbilor la bărbații moderni din adunare, amintindu-mi de Petru cel Mare, care i-a ras pe boieri, când s-a întors din occident. Noroc  că Valentin Popovici n-a stat prea mult în România, altfel începea cu ciocul tânărului pastor din Brăila.

E bine că atmosfera a fost caldă, (diez rezist), deși evantaiele au ținut loc de aer condiționat. Nu toți s-au plâns de căldură: Valentin Popovici a venit la patu ace, la costum și la cravată, (diez rezist),  în semn de respect pentru adunare și pentru mama sa, Dașa Sezonov. Adunarea a înțeles că ei îi lipsește ceva (diez rezist).  

A fost minunat când l-am revăzut pe Virgil Sezonov, omul care a condus cu curaj orchestra din biserică pe vremea comuniștilor, cum l-a întrebat Mihai Ciucă, ce-i place mai mult, teatrul sau filmul, și el a răspuns, diez rezist, că nici unul, nici altul, și a citit din poeziile sale recent publicate prin grija lui Mihai.  

E bine că pastorul din Brăila e un om tânăr, chiar prea tânăr. Vorbește fluent și fără greșeli limba română, cu un ușor accent din vestul țării. Are limbajul trupului, mișcându-se pe scenă, șezând sau în picioare,  ca prezentatorii de varietăți de la televiziune. În rest, pare un băiat inteligent, bun și credincios, o apariție proaspătă și reconfortantă, printre pastorii hârșiți de a doua zi. 

A fost bine că sărbătoarea s-a ținut în marea biserică construită după revoluție și că un grup de curajoși  s-a dus să o viziteze pe cea veche, de acum o sută de ani, pe o căldură de foc, de la 35 de grade în sus, (diez rezist), dar n-au spus cum au evitat-o în ultimii ani.

A fost bine că au fost evocați pastorii care au condus biserica de-a lungul anilor și că rudele ultimilor doi au povestit câte ceva din viața lor, deși prea puțin pentru unul și, poate, prea mult pentru altul.

În prima seară, fondul melodic a fost prezent și energic. Grupul de trei, soprană, alt și papion, au acoperit adunarea, atunci când aceasta i-a urmat în cântare,  și nu pentru că cei trei ar fi avut volum maxim, ci pentru că adunarea avea unul minim.

Metafora serii, reluată și a doua zi, a fost cea cu organizatorii:  Mihai Ciucă a fost cu  mintea, alt frate cu inima și altul cu mâinile, iar, la sfârșit, ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră, a fost gura, adică el, Iosua Faur, predicatorul. 

(Imaginea este de pe facebook-ului bisericii baptiste Sf. Treime din Brăila)

 

2 gânduri despre “Brăila centenară: diez rezist (1)

  1. Bine ati revenit. V-am simtit lipsa. Imi pare rau ca Valentin {Popovici] a vorbit despre barbui. El este un predicator foarte bun -n-am spus pastor- si un poet (la pozie nu ma pricep) si un traducator talentat. Multe cintari traduse de el sunt extrem de bine traduse -tinind cont si de dificultatea ritmului impus de melodie.

Comentariile nu sunt permise.