SOBIESKI ȘI ROMÂNII, VARIANTA IOSIF ȚON

Într-un minut și douăzeci de secunde, Iosif Țon, mamutul evanghelismului românesc, îndeamnă pe români să voteze religios-creștin, pentru familia tradițională, formată dintr-un bărbat și o femeie, și să nu facem ce spun cei de la Bruxelles.

Iosif Țon a colaborat cu securitatea în prima parte a vieții, apoi s-a dezis de ea. În deceniul șapte al secolului trecut, a îndemnat pe baptiști să se opună regimului comunist ateu, dar a dat înapoi, într-un mod penibil, când niște credincioși dintr-o bucată, în frunte cu Nicolae Rădoi, din Caransebeș, au înfruntat conducerea cultului, obedientă partidului comunist, și au făcut temniță grea, un an și jumătate, pentru curajul lor.

Astăzi, uitucul domn Țon, demult stabilit în America, ne îndeamnă să fim ca…  polonezii.

Dar, vorba românului: să faci ce zice popa, nu ce face popa.

5 gânduri despre “SOBIESKI ȘI ROMÂNII, VARIANTA IOSIF ȚON

  1. @’Iosif Țon a colaborat cu securitatea în prima parte a vieții, apoi s-a dezis de ea. În deceniul șapte al secolului trecut, a îndemnat pe baptiști să se opună regimului comunist ateu, dar a dat înapoi, într-un mod penibil, când niște credincioși dintr-o bucată, în frunte cu Nicolae Rădoi, din Caransebeș, au înfruntat conducerea cultului, obedientă partidului comunist, și au făcut temniță grea, un an și jumătate, pentru curajul lor.” – gasesc caracterizarea dvs,desi laconica si ironica, drept corecta, comparind-o cu multele acuze aduse d-lui Tzon. O corectare, totusi: e vorba de deceniul al optulea si nu al sapelea. In ce priveste, familia dinsul are dreptate si cu siguranta si dvs sunteti de aceeasi parere cu dinsul. Sa dam Cezarului…

  2. Cunosc foarte bine problema Caransebes. Am ascultat atunci o portiune din inregistrarea de la proces (facuta de Ion Moldovan, ALRC). AM cunoscut schimbarea de pozitie a lui Ton de atunci -fata de AlRC in general si Carnsebes in special- si am fost dezamagit. Am vorbit dupa proces cu d-na Radoi. Evenimentele acelea m-au afectat profund si inca ma afecteaza, Am fost de-acord cu scurta caracterizare facuta de dvs.

  3. Vă mulțumesc pentru comentariu. Nicolae Rădoi este unul din eroii mei. Fără să-l fi cunoscut vreodată în carne și oase, am avut mereu convingerea că, alături de el, aș putea înfrunta orice năpastă.
    Am vrut să scriu despre cartea lui, dar n-am avut timpul necesar. E un subiect greu. Viața acestui creștin este un adevărat roman.
    Întâlnirea dintre omul simplu, un cioban la oi (dar ce cioban!) din Țara Mioriței, și sofisticatul doctor Țon, din țara Oxford… ce subiect! Ce viață, ce destin!…

  4. @”Întâlnirea dintre omul simplu, un cioban la oi (dar ce cioban!) din Țara Mioriței, și sofisticatul doctor Țon, din țara Oxford… ce subiect! Ce viață, ce destin!”…frumos spus. Veniti in America si-l gasiti si pe el si pe mine…desi suntem la distante americane unul de celalalt. Mai aroape de mine e colegul lui de suferinta, Petre Cocarteu, un om credincios… Rar ne mai vedem si povestim.

Comentariile nu sunt permise.