Dialoguri ”ecumenice” post- referendum

Trebuie să vă spun, din capul locului, că am un mare respect pentru creștinii din toate denominațiile, fără să fac deosebire între un ortodox, un catolic (greco-catolic, romano-catolic), un protestant sau un neo-protestant.

Locul în care mă simt minunat este la Văratec, pe o bancă, în fața bisericii de acolo, gândindu-mă la toți cei care au fost binecuvântați cu liniște și pace lângă fântâna din mijlocul curții.

DSC_7522

Nicolae Steinhardt, deși era atât de atras de Rohia, a avut cele mai frumoase cuvinte de dragoste pentru Văratec și i-a împărtășit asta agnosticului Ierunca, care părea că l-a înțeles.

Iată ce dialog am avut cu un domn, creștin ortodox, pe facebook. Îl dau mai jos, nu pentru că aș fi mulțumit de el, de spusele mele, ci pentru că sunt supărat și convins că o mare parte din cei care nu au venit la vot la referendum au simțit ca mine, ascultând sau citind pe infailibilii oameni ai bisericii sau pe enoriașii lor, căzuți în adorație.

Trebuie să recunosc: cred că biserica-instituție, indiferent de denominație, este în cădere liberă, că e minată de interese de avere, de politică, de corupție, de patimi sexuale, întoarsă fie spre trecutul prăfuit, pe care spune că-l respectă, dar pe care îl terfelește de câte ori are prilejul, fie spre un viitor triumfător, de preferință din import, pe bani mulți și pe bucuriile lumești: călătorii, fundații, societăți de făcut bine la tine, dar cel mai mult la mine.

Iată dialogul cu pricina:

PRIETENUL MEU SORIN, evreu,  care nu e creștin (de două ori ”eretic”):

”Ceea ce este cel mai periculos la clerici sint clericii mai inteligenti, cu darul vorbirii, carismatici… iar biserica este doar o institutie, cu interesele ei (interesul de baza este monopolul Creatorului…)…  o institutie corupta din totdeauna…”

EU (care sunt creștin ”eretic”, adică neo-protestant):

”Există biserica vie, formată din membrii ei, adunarea, eclesia, și biserica instituție, cu ierarhii ei, cu istoria ei. Cred că la cea din urmă te referi.

Din ce am citit și eu, sunt de acord cu tine: instituția a fost coruptă, indiferent de denominație. În comunism, au fost foarte mulți oameni din biserică cozi te topor ai securității și partidului unic. Nicio denominație din România nu a făcut o analiză completă, cu date și nume, asupra acestui subiect. Au încercat unii curajoși, colo un baptist, dincolo un penticostal, dar cercetările s-au oprit aici. Au apărut câteva cărți și s-a pus batista pe țambal.

Din câte știu, biserica ortodoxă română a refuzat să facă o astfel de cercetare, sau, dacă a făcut-o, nu au fost date publicității nume de preoți care au încălcat taina spovedaniei și au informat securitatea despre unul sau altul.

Evident, dosarele există undeva, iar cei în cauză pot fi șantajați de statul român, la fel de corupt și de pocit ca și cel comunist, de pe vremuri.

Este adevărat, după părerea mea, că biserica, indiferent de denominație, are nevoie de persoane carismatice, de purtători de cuvânt, în dosul cărora se ascunde, din păcate, o liotă de nechemați și de lichele.

Apoi, este vorba de discursul celor în cauză: intelectualii au găsit greu o voce care să iasă din tipare, din șabloane, din limba de lemn, și să transmită un mesaj atractiv, coerent, elevat.

Pentru biserica ortodoxă a fost Andrei Scrima, care a avut o cultură vastă, apoi a fost Nicolae Steinhardt, un sfânt, de vastă cultură și el.

Pentru protestanți a fost Wurmbrand, un om minunat, care a binecuvântat închisoarea politică prin care a trecut, pentru că i-a dat posibilitatea să fie alături de cei în suferință, în numele lui Cristos, în care a crezut și pe care L-a slujit.

Monseniorul Ghica a fost, pentru catolici, o mărturie vie, mort în închisoare, la Jilava.

La ortodocși, sunt mulți care au făcut mărturie pentru Cristos, pentru biserică, în închisori. Nu-i mai enumăr aici.

Cu alte cuvinte, când vorbim de biserică, trebuie să avem în vedere că biserica e a lui Cristos, nu a oamenilor, și că El are grijă de ea.”

DOMNUL DANIEL (creștin ortodox):

”Biserica este una, sfanta, soborniceasca si apostoleasca, asa cum a fost lamurita si curatata de erezii prin cele sapte sinoade ecumenice, si portile iadului nu o vor birui, anatema ereticilor care spun ca biserica este corupta dintotdeauna !

Biserica este mireasa lui Hristos. In Biserica si in dogmele si tainele ei lucreaza Duhul Sfant, de la Cincizecime si pana in clipa de fata si pana la sfarsitul veacurilor, chiar daca unul sau altul dintre slujitorii ei sunt nevrednici, ii va judeca pe toti Dumnezeu nu dvs.

Biserica nu este reprezentata de securisti si informatori, ci de cei care au ochii tinta la Hristos si ii urmeaza invataturile. Nu ati inteles ce inseamna BISERICA !”

EU:

”Nu știu să fi avut loc vreun sinod ecumenic post-comunist care să fi curățat biserica ortodoxă română de toți turnătorii din mijlocul ei.

Credeți că doar biserica catolică poloneză a avut parte de oameni necinstiți? Cred că puțină răbdare, puțină smerenie, puțin calm ne-ar ajuta într-un dialog din care să avem toți de câștigat.

Biserica au aldine, cum ați ”strigat-o” dvs. mai sus, este o imagine ideală, spre care au tins toate bisericile din vechime. Credeți că Sfântul Apostol Pavel ar fi scris o epistolă către biserica ordodoxă română, ieșită din comunism, mângîind-o pe creștet și lăudând-o pentru rezistență în fața terorii? Sau, mai degrabă, ar fi enumerat pe sfinții ei și ar fi scris nu tocmai frumos despre trădătorii ei…

În Apocalipsă scrie că, la venirea în slavă a Domnului, toate bisericile vor fi găsite stricate, nedemne… Până și Filadelfia nu va mai fi fidelă Mântuitorului.

Nu-l judec pe patriarhul Teoctist, că nu am nici căderea, nici dovezile necesare, dar poate vă mai amintiți cum a fugit, de frica judecății poporului înșelat, imediat după căderea comunismului.

Știți la fel de bine ca și mine că mândria vine imediat înaintea căderii… Sunt de aceeași părere cu dvs.: biserica trebuie să se analizeze pe sine și să se judece cu dreptate în fața lui Dumnezeu și, curățită, să iasă în fața mulțimii și să afirme, sigură pe ea: sunt curată, aur curat trecut prin foc!

Dacă n-ați afirmat asta, niciodată nu e prea târziu să analizăm, împreună, de ce n-ați făcut-o…

Cât despre chestia cu ”ereziile”… mă fac că nu pricep ce vreți să spuneți…

Și tot pentru dvs., domnule Daniel, fac o trimitere la o postare mai veche de-a mea, din timpul alegerilor pentru prezidențiale, când târgul în care lucrez ca medic a fost invadat de afișul de mai jos, unde era vorba tot de eretici și de bunii credincioși.

Nu vă spărați dacă vă spun că, atunci, am vrut să plec din țară, că am crezut că au înviat legionarii, că naționalismul ortodox a pus, din nou, stăpâniere pe mințile oamenilor…

În general nu plâng, dar atunci mi-au dat lacrimile.

Vă garantez că, în cazul în care veți continua cu un discurs asemănător celui din ultimul dvs. comentariu, veți face un mare deserviciu bisericii ortodoxe române pe care spuneți c-o iubiți.

În tradiția bisericii smerenia, blândețea, dragostea erau înaintea sinoadelor ecumenice. Dacă vreți, putem dialoga despre scrierile Filocaliei și ale Marelui Pateric, recent publicat, din care am citit cu mare bucurie sufletească, în momentele de răsfăț duhovnicesc…

IMG_4904

 

5 gânduri despre “Dialoguri ”ecumenice” post- referendum

 1. Frate Răsvan, ți-ai răsfățat mereu cititorii cu stilul tău inconfundabil de-a scrie, natural și onest. Dar cât de mult ne lipsește vocea (și condeiul) poetului Ioan Alexandru în Parlamentul României!
  Să fie oare acest referendum un mare punct de inflexiune pentru țară?

 2. Vă mulțumesc pentru apreciere.
  Poetul Ioan Alexandru… o minune de om, de creștin, într-o groapă cu lei… Fiarele nu l-au devorat… Fiarele cu față umană, care stăpâneau și atunci, ca și azi, parlamentul țării… S-a topit doar la focul său interior…
  Cred că, după referendumul acesta eșuat, la care am participat și am votat DA pentru familia tradițională, România se va prăbuși cu totul.
  Degeaba sunt atâția oameni de cultură în țara asta… Cultura este humanitas, nu și religia… Cultura este infidelă față de religie. Numai cu morala, cu educația, nu te poți elibera de stăpânirea lucrurilor. Fără o privire în sus, fără transcendent, nu există libertate autentică.
  Diavolul nu este creator. El doar distruge și eliberează forțe ale răului care simulează arta, dreptatea, democrația, liberalismul, chiar și dragostea. Tinerii au căzut în această capcană și au ratat întâlnirea cu minunea, cu ora astrală. Mi-e teamă că această poartă s-a închis definitiv pentru ei, ca popor.
  Referendumul a fost un punct crucial pentru destinul României viitoare. Am ratat să fim demni și curajoși în fața lumii. Am rămas cu mititeii, cu mujdeiul, cu berica și cu mămăliga.
  Mi-e teamă că vor apărea, din nou, duhurile rele ale trecutului: antisemitismul, prigonirea creștinilor care nu se înregimentează în religia majoritară, acceptată de stat și robită acestuia, colectivismul, extremismele de tot felul, de stânga și de dreapta.
  Da, aveți draptate: lipsește un om ca Ioan Alexandru! ȘI, în primul rând, lipsește parlamentul: cel de azi e plin de impostori.

 3. Adevărul e că nu ar trebui să ne mire că nu s-a întrunit numărul minim de votanți la acest referendum, ca să fie luat în seamă din pct. de vedere constituțional.
  Că doar Hristos a zis: „Nu te teme, turmă mică…”, nu turmă mare și deasemenea „Intraţi prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta şi lată este calea care duce la pieire şi mulţi sunt cei care o află.”

  Eu am fost la referendum, că încerc să fiu creștin (cel puțin, așa mă străduiesc) și cu fapta, nu doar cu vorba. Dar e drept că și eu sunt scârbit de bogăția unor clerici sau de noncombatul unor clerici cu ocazia referendumului (dacă era vorba de bani pt. culte, cred că erau mult mai guralivi).
  Mulți au înghițit gălușca cu ieșirea din U.E. sau că vom deveni slugile rușilor. propagandă grețoasă pe feisbuc!

Comentariile nu sunt permise.