Nord contra Sud

Duminică, protestatarii anti-rasism din Anglia au vandalizat statuia lui Winston Churchill din Westminster, în timpul protestelor de Black Lives Matter.

Churchill acuzat de rasism, la Londra.

Acesta a determinat-o pe Piers Morgan, din programul ITV Mic dejun „Good Morning Britain”, să declare: „Vandalizarea statuii lui Sir Winston Churchill la cea de-a 76-a aniversare a Zilei Z nu este un mod bun de a-ți face dreptate.”

Unul dintre manifestanți, rescriind istoria, a spus: „L-am etichetat pe Churchill drept un rasist deoarece nu a luptat împotriva naziștilor pentru Commonwealth sau pentru vreo libertate personală. El a luptat împotriva naziștilor pentru a proteja Commonwealth-ul împotriva invaziei forțelor străine”.

În Bristol, în sud-vestul Angliei, o statuie care onora pe comerciantul de sclavi din secolul al XVII-lea, Edward Colston, a fost doborâtă de protestatari și aruncată în râu.

Statuia lui Edward Colston din Bristol aruncată în râul Avon.

Poliția locală a declarat pentru CNN că a fost lansată o anchetă în incident.

”A existat un grup mic de oameni care au comis în mod clar o faptă penală prin doborârea statuii și aruncarea ei în râul Avon”, a declarat, englezește, poliția.

„Va fi efectuată o anchetă pentru a identifica cei implicați și deja colectăm imagini ale incidentului”, se arată în declarație.

Statuia lui Colston se afla în centrul orașului Bristol încă din 1895, dar devenise din ce în ce mai controversată, petițiile cerând îndepărtarea ei de mai multă vreme.


Potrivit poliției locale, la protestul de duminică Black Lives Matter din Bristol au participat aproximativ 10.000 de persoane.

„Marea majoritate a celor care au venit să-și exprime îngrijorările cu privire la inegalitatea rasială și nedreptatea au făcut-o în mod pașnic și respectuos”, a declarat poliția.

În Statele Unite, pe măsură ce protestele tensionate s-au adunat în toată țara, sâmbătă spre duminică dimineața, monumentele din Virginia, Carolina, Tennessee și Mississippi au fost vandalizate.

Prezența monumentelor confederate în sud – și în alte părți ale Statelor Unite – a fost o provocare de ani buni, iar unele dintre monumentele vizate au fost deja luate în calcul să fie date jos.

Cuvintele „genocid spiritual” din vopseaua pulverizată negru, împreună cu amprentele roșii, au colorat părțile laterale ale unui monument confederat din campusul Universității din Mississippi, informează Oxford Eagle. O persoană a fost arestată la fața locului.

Monumentul lui J. E. B. Stuart din Richmond.

E sânge pe mâinile tale” și „Black Lives Matter”, spuneau ei.

Memorialele Stonewall Jackson, JEB Stuart și Jefferson Davis au fost, de asemenea, vandalizate. Jefferson Davis a fost un apărător aprins al sclaviei.

Cel puțin 138 de simboluri confederate au fost eliminate din spațiile publice încă din 2015, după ce un rasist alb a ucis nouă negri la o biserică din Charleston, S.C.


A existat o acțiune constantă, în primul rând în sud, de a elimina aceste monumente”, a spus o doamnă Brooks.

Sunt o reamintire constantă a dezumanizării afro-americanilor și a impulsului împotriva drepturilor noastre civile și umane.”, a mai spus ea.

Monumentele confederate sunt un punct important în Virginia și în alte părți din Sud.

Memorialele confederației au început să dispară după ce un rasist alb a ucis nouă oameni negri la un studiu biblic într-o biserică din Carolina de Sud în 2015 și, apoi, din nou, după mitingul naționalist din Charlottesville, Virginia, în 2017.

Primarul din Richmond, Levar Stoney, a anunțat, săptămâna trecută, că va solicita eliminarea celorlalte monumente confederare de pe Monument Avenue, care includ statui ale președintelui confederat Jefferson Davis, Stonewall Jackson și J.E.B. Stuart. Aceste statui stau pe terenurile orașului, spre deosebire de statuia generalului Lee, care se află pe proprietatea statului și nu poate fi înlăturată.

Statuia generalului Lee din Richmond, vandalizată de manifestanți.

Stoney a spus că va introduce o ordonanță de 1 iulie pentru a scoate statuile.