CUM E CÂND TE PIȘI PE CHURCHILL

Am ținut pasul cu toate mișcările de până acum. La vremea mea, am purtat plete și mă uitam cu teamă să nu mă salte miliția de pe stradă și să mă tundă zero. Ascultam rock, cu formații care dau clasă oricând celor de azi. Erau (ne)buni rău.

Am înțeles pe toată lumea și am o structură de anarhist sadea. Puterea, oricare ar fi ea, mă calcă pe nervi. Mă gândeam, zilele astea, văzând ce se petrece în lume, să nu fiu depășit de vremuri.

Am luat la recitit lecturi din tinerețe, despre sclavie. Le-am adus la zi. Încerc să pricep. Nu-mi vine greu, pentru că, v-am spus, autoritatea mă calcă pe nervi.

Se spune că peste 15 milioane de negri au fost aduși din Africa, peste Atlantic, în America de Nord și de Sud. Marfa era vândută în funcție de greutate, printre altele, așa încât, dacă un negru amărât slăbea sub limită, era aruncat peste bord, ca pe un cal mort.

Las Casas, călugărul care a deplâns moartea indienilor, mai ales a celor din Haiti, când a venit Columb și i-a cucerit, după ce a crezut că acolo e Edenul, de buni ce erau, sărmanii băștinași, și i-au împușcat pe toți, un măcel incredibil, așadar, călugărul a cerut Papei să le dea voie Olandezilor să aducă negri din Africa, pentru că erau mai rezistenți.

După ce a văzut ce crime se făceau, și-a pus cenușă în cap și a regretat sfatul. Din toată Europa, doar Polonia, Ungaria, Rusia și nu mai știu care n-a făcut trafic de carne vie, de negri, adică, pentru că nu aveau colonii. Restul, s-au spurcat cu toții. Erau religioși pe bune, nu ca azi. Pioși, nevoie mare!

Noi spunem, când apare unul mai prost: bă, hotentotule! Hotentoții au fost un neam de negri, din spița boșimanilor, aveau cururile imense, pentru că țesutul adipos era bine reprezentat, fiind o adaptare la foamete, așa cum era cocoașa la cămilă.

Un religios de pe vremea aia, rușinat, descria o sclavă din rasa boșimanilor, ca având o particularitate la spate, un eufemism pentru fund, și nu știa ce preț va lua pe ea. Deci, povestea e lungă și complicată. Știm unde începe, dar nu unde se termină.

Vă place Nat King Cole? Și mie. Aveți idee ce a suferit din cauza rasiștilor americani? Ce bătaie soră cu moartea a mâncat de la ei? Oameni buni, asta nu se uită. Nu am dreptul să-i judec.

Dărâmă statui cu rasiști și vânzători de sclavi? Foarte bine! Nebuni sunt ăia care le-au ridicat. Revoluțiile nu sunt morale niciodată, dar au o cauză profundă. Revoluția franceză era mai bună? Și ziua Franței e de căderea Bastiliei, în care nu știu dacă erau vreo cinci bețivi închiși în momentul acela.

Să luăm imaginea de mai jos, cu puștiul care se pișă pe Churchill. Scandal! Cum e posibil! Așa om! Așa personalitate! Și dă-i cu morala, de la Aristotel la Dalai Lama.

Las la o parte că a urinat pe soclu, pentru că acolo ajungea, dar e vorba doar de o statuie. Pe toți cei care știți istorie, deci pe toți, vă întreb: de câte ori l-ați înjurat, în gând, pe Churchill? Păcatul îl faci și cu gândul, nu doar cu vorba și cu fapta. Și gândul se consemnează în cartea despre tine, cu care te prezinți la judecată.

Churchill suferea de ateroscleroză avansată, avusese un atac cerebral, fuma trabuc în draci și bea alcool tot timpul. Roosevelt, președintele Americii, era bolnav de cancer în ultima fază, paralizat și cu un trecut sexual dubios. Stalin, gruzinul, criminal la fel de mare ca Hitler.

Cei trei ne-au hotărât soarta la Yalta, iar România a fost distrusă poate pentru totdeauna. Au murit sute de mii în Gulagul românesc.

Să mă revolt că un puști din Londra a urinat pe soclul statuii lui Churchill? Dar eu de câte ori am făcut-o, în mintea mea? Nu-i admir, nu-i aprob, dar încerc să-i înțeleg.

7 gânduri despre “CUM E CÂND TE PIȘI PE CHURCHILL

 1. Romanii n-ar avea de ce sa se pise pe statuia lui Churchil ci pe cea a lui Roosvelt. Churchil a insistat ca aliatii sa debarce si in Grecia pt a bloca ajungerea rusilor la Berlin. Roosvelt era prea departe si la propriu si la figurat ca sa-i pese de Stalin. Poate nu era comunism daca debarcau in Grecia. Sclavia negrilor, apoi segregatia si celelalte au fost atit de grave incit noi, albii din America, meritam orice pedeapsa de la Dumnezeu dar nu de la copiii astia.S palati pe creier copiii acestia n-au justificare mici macar sa darime statuile secesionistilor. De ce? Moartea lui Floyd a fost cruda si nedreapta si merita proteste,, Dar rascoala a omorit vreo 20 politisti (unii negri) si a ranit vreo 700 politisti, unii foarte grav. S-a meritat? Plinge cineva dupa cei 20? Sora unuia din politist plingea in Congress. In acelasi timp, 45 negri mureau in CHicago in lupte intre ganguri de negri. Le pasa pasa cuiva? Suntem crestini. probabil ca nici lui Dumnezeu nu-i pasa de moartea celor de pe urma decit de dl. Floyd. Legind un secol de altul: e usor sa condmani pacatelor celor de-acum 150-200 de ani decit propriile pacate.

 2. În general, urinatul pe statui nu s-a practicat în România. Nici comerț cu sclavi n-am făcut. Am avut alte păcate. La Ialta, cei trei indivizi au hotărât soarta a milioane de oameni. Cum au hotărât-o, știm.

  Nu putem contabiliza daunele, adunând morții și răniții de o parte și de alta a baricadei: polițiști, manifestanți, etc. Nu așa se face. Asta e statistică. Statistica nu a dus nici la revoluție, nici la pace. Statistica e matematică, revolta e pasiune și sânge.

  Avem și un exemplu în Noul Testament: tâlharul de pe cruce, salvat de Isus. Avea mai multe păcate decât Floyd. Era o viață pe care Isus a salvat-o, în ultimul moment. Știu că e un sofism demonstrația mea, dar fiecare om are dreptul, în ultima clipă, să spună: ”Cred, Doamne!”, și să fie salvat. Or, el n-a avut timp să spună decât două vorbe: ”Mă sufoc!”

  De-asta nu sunt de acord cu judecarea, ca la tribunal, al lui Floyd și a altora din categoria lui, ”multiplu-infracționalii”.

  Revoltele și Revoluțiile fac victime colaterale. Știați că în cele două războaie mondiale au murit cel puțin la fel de mulți civili cât militarii combatanți în prima linie? Ăia ce vină aveau?

  Eu cred că trebuie analizate cauzele care au dus la izbucnirea revoltei.

  Dacă o ținem cu morala, cu educația, cu injurii aruncate în dreapta și-n stânga, nu ajungem unde trebuie. Nu arătându-ne pe noi sfinți, rezolvăm conflictul. Nu Trump, marele investitor în cazinouri și jocuri de noroc, cu Biblia în mână, stinge conflictul, ci fanatizează, eventual, pe susținătorii săi.

  Nu are America din ce alege? Păi de vină e America, dar asta nu e treaba mea.

  Gestul de revoltă și distrugerea statuilor ține de o mentalitate. Eu o văd așa: voi, albilor și voi bogaților ați scris istoria cum ați vrut. Ne-ați aruncat unii împotriva altora, să ne măcelărim în războaie, rugându-ne, de o parte și de alta, la același Dumnezeu, iar voi, cu băncile voastre, cu afacerile vostre, v-ați îmbogățit peste măsură.
  Noi am muncit pe câmp, am trudit în fabrici, am murit de foame, iar voi ați dat lovituri la bursă și v-ați ales între voi, rotându-vă la putere.
  Acum a venit vremea noastră, să răzbunăm memeoria străbunicilor noștri, sclavii negri pe plantațiile voastre, să ne pișăm pe statuile voastre, să aruncăm în râuri simbolurile voastre, să scriem noi istoria, cum o vedem noi, din ghetourile noastre, din mintea noastră încețoșată de droguri și alcool, așa cum ne-ați aruncat voi la lada de gunoi a orașelor voastre, marginalizați, drogați, păziți de o poliție coruptă și de o justiție oarbă și surdă.

  Așa interpretez eu radiografia protestului lor, dincolo de orice morală, dincolo de orice bun simț burghez: noi i-am ars la foc lent, ei ne dau foc într-o clipă.

  Îi aprob? Țin cu ei? Nu, dar nici nu-i strivesc sub soclul statuilor mele.

 3. Condolezza Rice, fost secretar de stat de culoare si prima onsliera pt securitate de culare, a fosmulat bine opozitiz la distrugerea statuii: „nu putem sterliza trecutul distrugind statui”, Copiii astia sunt spalati pe creier. N-o sa credeti; li se preda istoria in universitati accentuinduli-se nedreptatea capitalismului si crimele facute de albi si de crestini (rasboaie religioase) si li se lauda revolutiile soialiste (China si RUsia) si se ignora violenta islamului. Am copii de liceu; li se da o carte si li se recomanda sa gaseasca discriminarea femeii, etc. Li se recomanda sa evite literatura clasica pt ca e rasista si misogina. Intr-un colegiu crestin, la prima lectie li s-a dat un text din Biblie ca sa gaseasca contradictii in el (ca sa li se dezvolte gindirea critica). „Istoria e scrisa de invingatori; d-aia e nedreapta” -alex Haley. Un coleg neamt imi spunea ca nemtii sunt portetizati gresit in filme. Cind ma gindesc la Holocaust ma enervez dar trecutul are multe pacate. Generatia progresista pretinde dreptul nu numai la avort ci si la prunc-ucidere. Apoi, pe linga eutanasia se vorbeste de datoria de-a muri…. iar in numele dretpatii omoara politisti si sunt atit de intoleranti recum comunistii. De unde autoritatea morala atit de mare ca sa judecam trecutul? M-am uitat cu greu la un film despre genocidul armean… si totusi Turcia scapa cu obrazul curat desi exista dovezi nu ca despre cruciade… Desigur au existat si genocide si crime impotriva umanitatii in fata carora iti sta mintea in loc. In general insa suntem cu totii pacatosi si avem nevoie de mintuire.

 4. Foarte interesant ce spuneți despre educația din liceele Americane. Mai devreme sau mai târziu, și la noi va fi la fel, eu sunt convins de asta. Cred că singura scăpare este familia, dacă e creștină și dacă ne ajută Dumnezeu. Acum se întâlnesc revendicările rasiale și mișcarea ”me too”. Am văzut pancarte pe stradă, la voi, în America și în Europa. La noi, n-au motiv.

 5. N-am observat unirea celor 2 miscari dar se poate sa aveti dreptate. “Me too” a luat-o-n barba. Mai intii, pt ca la mitinguri veneau doar albele si au renuntat la mitinguri ca suna rasist. Apoi pt ca acuzatiilor le-au cazut prada idoli de-ai lor: un director Hollywood si chiar candidatul democrat pt presedintie Biden. Fatarnicia e mare. Cind erau acuzati conservatori, femeile strigau ca acuzatoarele trebuie crezute fara dovezi. Acum, dl Biden este crezut de miscarea “me too” a priori. Superb ce spuneti: familia crestina e solutia. Din pacate ea e in descompunere pe-aici. Daca traditional barbatii o luau creanga, mai nou femeile crestine divortaeaza pretinzind dupa modelul “me too” nu doar ca sunt abuzate ci ca sunt in pericol sa fie omorite si ele si copiii lor de sotii lor, apparent membri de baza in biserici. Socul meu a fsot mare mai ales ca bisericile -dupa modelul me too- le cred fara sa pretinda dovezi. Credinciosii sunt oameni buni la suflet dar strategia de intimidare “me too” nu e biblica. La Americanii evanghelici conservatori, am intilnit mai nou divorturi ale sotiilor care isi lasa si barbatii si copiii (in uele cazuri 4, in altele copii handicapati, in altele inclusiv copii din afaceri extra-conjugale lasati cadou sotului loial) si pleaca cu alti barbati “mai buni”. Surprins, mi-am zis: “or fi fost barbatii ciini”… Dar copiii de ce-s abandonati? Aveti dreptate: solutia pt ca societatea sa nu se destrame si sa nu se ajunga la violentele de strada este o familie crestina sanatoasa, “celula de baza a societatii” cum se zicea pe vremuri.

 6. Realitatea, așa cum o prezentați în comentariu, arată rău de tot. Se întâmplă ceva, o mutație profundă. De unde a pornit oare? Din momentul în care creștinismul a fost trecut la ”și altele”? Să fie rezultatul unei politici mondiale de formare a unui om nou? Citeam despre întemeietorul religiei scientologice și NASA. O poveste ciudată despre științe oculte, naziști, etc.
  Vă spuneam că am văzut o lozincă scrisă pe un carton agitat de o femeie la o demonstrație de sâmbăta trecută: făcea referire la Jeffrey Epstein, că nu s-a spânzurat în închisoare, ci că a fost omorât acolo, ca să nu spună mai multe despre complicii lui. Toată povestea ține de mișcarea me too.
  Cred că e ca un torent uman, care antrenează tot soiul de rezidii sociale, de tot felul, ducându-le la vale, către un ocean necunoscut, plin de mizerii, acumulate în timp.
  Vă mulțumesc pentru comentariile foarte interesante pe care le-ați făcut mai sus, care mă ajută să văd realitatea prin ochii unui creștin.

 7. Cu sgiuranta secularistii actuali precum comunistii doresc sa creeze omul nou. Nu stiu daca totul e instigat sau se profita de incidente. Poate ambele de-odata. e de speriat. Cind se vor opri? Ma gindeam anul trecut ca statuia lui Cristofor Columb o vor ierta. E gata si cu ea. Amuzant, ieri au cerut distrugerea statuii lui Lincoln desi el a abolit sclavia. E un purism totalitar, intolerant care se aplica la tot ce vor descreieratii. Da, moartea lui Epstein pare foarte bizara. El avea date despre multe celebritati. Trist, dar el era un stricat probabil chiar pedofil, Exista insa alte morti care ingrijoreaza. Nu n-as fi fost de-acord cu asasinarea lui Epstein dar el are multe la activ.

Comentariile nu sunt permise.