Lunga vară fierbinte de pe Muntele Rushmore

Pe Muntele Rushmore, în ajunul zilei independenței americane, Donald Trump a organizat o sărbătoare, avertizând că istoria națiunii este asediată de „fascismul de extremă stânga”.

„Națiunea noastră asistă la o campanie fără milă pentru a ne șterge istoria, a ne învinge eroii, a ne șterge valorile și a ne îndoctrina copiii”, a spus Trump.

„Indivizi furioși încearcă să dărâme statuile fondatorilor noștri, să spurce cele mai sacre monumente ale noastre și să dezlănțuie un val de criminalitate și un climat violent în orașele noastre.”

A vorbit despre un ordin executiv surpriză, despre înființarea „The National Garden of American Heroes”, un vast parc în aer liber, cu statui ale „celor mai mari americani care au trăit vreodată” – o selecție care va provoca, în mod sigur, dezbateri și controverse.

A spus că National Garden of American Heroes ar trebui să includă statui ale unor figuri precum: Frederick Douglass, Amelia Earhart, Benjamin Franklin, Billy Graham, Alexander Hamilton, Thomas Jefferson, Martin Luther King Jr, Abraham Lincoln, Ronald Reagan, Jackie Robinson, Antonin Scalia, Harriet Beecher Stowe, Harriet Tubman, Booker T Washington, George Washington și Orville și Wilbur Wright.

Muntele Rushmore din Dakota de Sud poartă imaginile președinților americani George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln. Washington și Jefferson au deținut sclavi și și-au găsit moșteniriea istorică sub semnul întrebării, după uciderea afro-americanului George Floyd în Minneapolis, la 25 mai. Incidentul a declanșat un val de proteste de Black Lives Matter și a dus la distrugerea a zeci de statui confederate și nu numai.

O săptămână care a zguduit o națiune: mânia arde pe măsură ce puterea protestelor îl lasă pe Trump expus amenințărilor.

Președintele nu a făcut concesii protestatarilor, ci a răspuns cu „lege și ordine”, promițând pedepse dure pentru oricine vandalizează statuile, refuzând să facă schimbări de nume la bazele militare denumite după generalii confederați.

Vineri, Trump a devenit primul președinte de la George W. Bush încoace, din 1991, care a participat la sărbătorirea zilei de independență la Muntele Rushmore. Soția sa, Melania, a dus mâna la inimă în timp ce se cânta imnul național, iar stelele și dungile s-au desfăcut pe ecrane mari, cu avioanele Blue Angels zburând deasupra capetelor.


Acest monument nu va fi niciodată desacralizat’, a declarat Trump, în uralele asistenței.

„Acești eroi nu vor fi niciodată murdăriți. Moștenirea lor nu va fi niciodată distrusă. Realizările lor nu vor fi niciodată uitate. Iar Muntele Rushmore va rămânea pentru totdeauna drept un etern tribut adus strămoșilor noștri și libertății noastre. ”

El a continuat să se opună „anulării culturii, alungării oamenilor de la locul de muncă, rușinea dizidenților și obligarea lor  la supunere totală, dacă nu sunt de acord cu ideile fascismului de stânga.

”Aceasta este însăși definiția totalitarismului și este complet străină de cultura noastră și de valorile noastre. Nu are ce căuta în Statele Unite ale Americii”, a mai spus președintele.


„Acest atac asupra libertății noastre, libertatea noastră magnifică, trebuie oprit și va fi oprit foarte repede.”

A mai spus că:

„În școlile noastre, în școlile noastre de jurnalism, chiar în camerele noastre de consiliu corporatist, există un nou fascism de extremă stânga care cere o loialitate absolută. Dacă nu vorbiți limba sa, nu  efectuați ritualurile sale, nu recitați mantrele sale și nu-i urmați poruncile, atunci veți fi cenzurat, alungat, pus pe lista neagră, persecutat și pedepsit. ”

Cu un gest cuprinzător, a arătat către mulțime: „Așa ceva nu ni se va întâmpla!”.

și a adăugat:

„Nu vă lăsați înșelați, această revoluție culturală de stânga este menită să răstoarne revoluția americană.”

Când președintele a spus că implementează forțele de ordine federale pentru protejarea monumentelor, arestarea și urmărirea penală a infractorilor, mulțimea s-a ridicat în picioare și a aplaudat.

Când a proclamat: „Vor să ne reducă la tăcere, dar noi nu vom amuți!”, asistența a scandat:  „SUA! STATELE UNITE ALE AMERICII!’

Referindu-se la obiceiul sportivilor de a îngenunchea pe teren, înainte de competiții,  Trump a spus: „Suntem înalți, stăm mândri și îngenunchem doar în fața lui Dumnezeu atotputernic.


După discurs, Trump s-a așezat alături de Melania, pentru a viziona un spectacol de artificii, însoțit de muzică patriotică și de lecturi istorice, prima din 2009 , din cauza preocupărilor de mediu și a temerilor împotriva incendiilor.

Protestatarii au blocat un drum care ducea la monument. Autoritățile au mutat manifestanții, în special americani autohtoni, care protestau pentru faptul că Dealurile Negre din Dakota de Sud au fost luate de la poporul Lakota,  împotriva unor acorduri și n-au vrut ca Trump să celebreze independența americană pe muntele lor sacru.

Aproximativ 15 protestatari au fost arestați, după ce au depășit un termen impus de poliție pentru a părăsi locul.

2 gânduri despre “Lunga vară fierbinte de pe Muntele Rushmore

  1. Din pacate are dreptate. Si cel mai tare nu ma mir de businessuri ci de mediul universitar, Desi exosta explicatii. Te-ai astepta ca in domenoiul stiintific sa fie minti destupate si sa nu fie nihilismul actual si cedarea completa in fata unei ultr-minoritat agresive si extremiste, Ce va fi nu stiu. Recuonosc ca nu ne-a pasat de indieni. Exista insa o mare fatarnicie in toate astea. exista crime si nedreptati la nivel individual ale celor care clameaza dreptatea sociala, Ei pretind dreptate in timp ce refuza dreptul victimelor individuale la aparare; iar limitind politia, rezulta mai mutle victime. Weekendul acesta au murit 4 copii -toti de culoare- omoritit invooluntar tot de catre oameni de culoare. Pastorii (de culoare) sunt singurii indurerati. „Reformatrii” vorbesc de indreptarea rasismului sistemic dar cum o vor putea fae cind ei insisi sunt nedrepti si violenti?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s